Ako učíte svoje deti brániť sa v kolektíve?

19. sep 2022

Ako ucite svoje deti branit sa v kolektive? Ak mi dieta povie, ze ho chlapec udieral kvoli hracke. Co mu mam vlastne povedat?
- povedz "nebi ma" a chod za ucitelkou
- povedz nebi ma a chod sa hrat s inym
- buchni ho aj ty (??? To asi skor nie..alebo je to ono - vediet sa ubranit?)

Je druhy rok v skolke. Prvy rok nehovoril o ziadnych konfliktoch, ale tento rok uz viac krat. Zacne mi to rozpravat stylom: "Janko nie je moj kamarat" a preco? "Lebo mi branil prejst bicyklom po drahe a chcel mi ho zobrat a buchol ma po chrbte a potom po tvari.".

Co v takych pripadoch "poradite" svojim detom?

veronika3110
19. sep 2022

za mňa prvá možnosť... samozrejme, ked učiteľka vidí, že sa niečo také deje tak to rieši..avšak nie vždy si všetko všimne pri 24 deťoch... napr. predškoláci si robili zle, nadávali si na rodičov a bili sa v inej miestnosti, kde boli všetci ostatní (napr. sa vytratili to umyvárky, že idú cikať, alebo sa zašili niekde do kúta a robili si zle, alebo proste vtedy, ked videli, že učiteľka na nich nepozerá... ) takže určite nech to aj učiteľke povie a začne si toho chlapca, čo robí zle všímať viac

danulicek
19. sep 2022

my sme si vzdy vysvetlili, ze takto sa to v kamaratstve nerobi, ale to neznamena, ze nie su zrazu kamarati. poradila som mu, aby "Jankovi" povedal, ze nech ho nebije, neberie mu hracky, lebo sa to nepatri. a ked nepomoze na prve upozornenie (co je jasne, ze nie), tak nech proste odide hrat sa niekym inym. ak by pokracoval "Janko" dalej, tak treba upozornit pani ucitelku. nie som si ista, ci je to "spravne", ale u nas to celkom fungovalo a syn sa vie obranit slovne v pohode, teraz ma uz 6 rokov.

snazila som sa mu vysvetlit, ze nema chodit so vsetkym hned za pani ucitelkou, ale neda sa ani drzat a nechat si robit zle. vacsinou to pomohlo, na druhy den uz boli s "Jankom" najlepsi kamarati. a zas neboli kamarati s niekym inym.

eri444
19. sep 2022

Aj keď sa deti často tomu žalovaniu bránia, je to aj podľa mňa ten najsprávnejší spôsob, ako na niečo také poukázať. Keby mu to mal hneď vrátiť, tak v podstate by sa do toho namočil a musel by byť potrestaný aj on sám

sapetka
19. sep 2022

Mok syn ma tiez v skolke jedneho ktory mu robi zle uz od zaciatku. Ak som mu povedala po 3r aby mu to vratil. Ja som toho nazoru aby bitku nikdy nezacinal a nikoho teda nebil ale aby sa ani bit nenechal. A ked ho kopne alebo udrie aby vratil spat. A od vtedy si do neho uu tak casto neskace

anjelicek26
19. sep 2022

Ono idealne je byt hlucny... Co to robis??? To nesmies!!! Upozornit na konfliktnu situaciu najhlasnejsie, ako vie a ucitelka uz uvidi/zacuje a bude riesit aj bez "zalovania"... vratit rozhodne nie, vyjde s toho ako zly prave on, navyse si to budu vracat jeden den jeden,druhy den druhy a pojde to dokola... Dobre je porozpravat sa rano s ucitelkou, povedat jej, ze tie dve deti maju konflikt, nech ich trosku pozoruje...

queen_mary
19. sep 2022

Moj syn ma 3 roky a on sa dohada, ak mu niekto robi zle. Najorv zacne ze neber mi to, ja sa s tym hram, a potom ked to nepomaha, tak zvysi hlas, az sa to druhe dieta vacsinou zlakne😅 tak sa za seba postavi a dupne si. Ci je to dobre neviem, ale vzdy to pomoze - mam to odsledovane na detskom ihrisku.

mandzula
19. sep 2022

Ja som dcere radila, aby sa hlasno ohradila, starky jej povedal, ze ma dotycnemu tresnut. Samozrejme sme jej vysvetlili, ze to nie je spravne, no evidentne sa jej starkeho metoda zapacila viac ako ta nasa, dotycnemu strelila a po zvysok skolky sme o buzeracii nepoculi. Nehovorim, ze to odporucam, to je jasne, len pridavam osobnu skusenost.