Ako to funguje, keď mi trojročné dieťa nevezmú do škôlky?

bejkovnicka
12. máj 2021

Dobrý deň, zaujima ma ako to funguje, ak som momentálne na rodičovskej dovolenke a nevezmu mi dieťa, ktoré dovŕši 3 roky v decembri do štátnej školky? Som povinná nastúpiť do práce a dieťa umiestniť v súkromnej škôlke? Rozmýšľam nad tým, že nie každý je asi ochotný platiť 500€ za škôlku, prípadne nemaju na to aj keď matka do práce nastúpi. Ďakujem

3009
12. máj 2021

@bejkovnicka nemusíš dať dieťa do súkr. škôlky, nahlásiš, že sa staráš o dieťa do 6 rokov na úrad práce a budeš doma a v robote sa s nimi dohodneš na nepl. voľne. Štát bude takto za teba platiť odvody.

nafka0483
12. máj 2021

@bejkovnicka Tak co sa tyka povinnosti voci zamestnavatelovi:
- ano, ked ti skonci rodicovska dovolenka, tak mas nastupit do prace
- mozes sa so zamestnavatelom vopred dohodnut - ak bude suhlasit, ze napr. budes cerpat dovolenku, alebo budes na neplatenom volne
- ak sa do prace nechces vratit, tak potom pdaj vcas vypoved, aby si po skonceni RD mohla ostat doma

- v pripade,ze sa teda do prace vratis a dieta nemas umiestnene v skolke, tak mozes platit sukromnu skolku, najst si opatrovatelku, poprosit niekoho z rodiny a pod.

hettinka
12. máj 2021

@bejkovnicka dala by som od septembra do statnej na adaptacny pobyt a od toho decembra naplno.

hettinka
12. máj 2021

@3009 to jej zamestnávateľ nemusí umožniť. A treba si uvedomiť, že príjem bude 0€, ak by to umožnil.

nafka0483
12. máj 2021

@hettinka Ved aj ona by isto dala, ale pyta sa co v tom pripade, ked jej dieta do skolky nevezmu.
Je to bezne, ze ked ma 3 roky v decembri, tak od septembra nevezmu, musi cakat az na dalsi september, ked uz bude mat viac ako 3,5 roka. A dovtedy to nejak musi vyriesit.

hettinka
12. máj 2021

@nafka0483 ja mám februárového, išiel do škôlky v 2,5 roku. Kolegyni vzali 2r a 3mes.

Ak nevezmu, potom jedine súkromne škôlky, opatrovateľky, rodina, v práci vybaviť skrátený úväzok a do ďalšieho septembra takto nejako vykryť.

nafka0483
12. máj 2021

@hettinka Ano, ak maju miesto, tak vezmu. Ale problem je umiestnit deti, ktore uz na skolku maju "narok" teda od 3 rokov vyssie, cize v mnohych skolach anilen neuvazuju o tom, ze prijmu mladsie.

A autorka sa pyta prave na pripad ked jej dieta do statnej skolky nevezmu a sukromnu nie je schopna platit ;) cize bolo miel poradit jej, nech da dieta do statnej skolky :D

hettinka
12. máj 2021

@nafka0483 záleží, kde bývaš. V menších mestách problém väčšinou nie je. Jasne, že tieto deti berú až ako posledné, ak je miesto.
Mne napríklad povedali, že mi dieťa zoberú v septembri. V priebehu školského roka by ho už asi nevzali, keby som čakala do narodenin vo februári. Treba si obvolat aj viacere škôlky, niekedy sa v priebehu septembra uvoľní miesto.

nafka0483
12. máj 2021

@hettinka Ved ano, ale proste autorka riesi situaciu ked jej dieta nevezmu. Situaciu ked jej dieta do skolky vezmu ma vyriesenu, potrebuje sa pripravit na to co robit v opacnom pripade.

kopytko03
12. máj 2021

Ešte máš možnosť skúsiť iné škôlky. Moja malá tiež nemala u nás šancu kým nebola predškoláčka, ale ja som do práce musela ísť, tak sme dva roky cestovali do škôlky vzdialenej polhodinu busom, kde ju zobrali. Nie že by to bolo ľahké, ale keď sa inak nedá tak sa inak nedá.

bejkovnicka
autor
12. máj 2021

Sme v BA, tu šanca umiestniť dieťa do štátnej v takom veku nie je šanca

zuzanaete
12. máj 2021

@bejkovnicka V Ba zalezi, v ktorej casti byvate. Napr. v DNV beru aj deti, ktore v septembri este nemaju 3 roky.

bavlnka92
13. máj 2021

my sme vyriešili súkromnou na tento školský rok a teraz sme podali žiadosť do štátnej. v práci som výpoveď nechcela dať a kým mal adaptačný pobyt tak som čerpala starú dovolenku.

natalienka12
13. máj 2021

@bejkovnicka Zijeme v slobodnej krajine, nie si “povinna” nastupit do prace, ale ak nenastupis, zamestnavatel sa s tebou rozluci. Moze aj nemusi. Moze sa s tebou dohodnut aj tak, ze ti pracovne miesto podrzi. Su rozne moznosti - opatrovatelka, stari rodicia atd. Tento problem riesi kazdy rok x tisic rodicov, nie ste v Bratislave jedina rodina.

3009
13. máj 2021

@bejkovnicka v BA máš len možnosť: opatrovateľka, súkromná škôlka, starí rodičia alebo na neplatenej RD.