Ako to chodí v slovenských škôlkach?

kidist
4. feb 2020

Ahojte, zijem v zahranici a robim si prieskum o rozdieloch medzi slovenskymi a zahranicnymi skolkami. Zaujimalo by ma aky je na Slovensku priemerny vek dietata nastupu do skolky, pocet deti v triede, pocet deti na ucitela, rutiny a aktivity, co byva na obed, desiatu (chystaju ju rodicia alebo skolka?), vylety - ako casto a kam a cokolvek co by vas napadlo mi podat ako informaciu. Budem velmi vdacna za odpovede aj ak iba na niektore z mojich otazok 🙂

uhnakova
4. feb 2020

Nas starsi nastupil do skolky stvorrocny, mladsia trojrocna. V triedach je 23 az 25 deti, ucitelky sa striedaju dve - jedna pride rano, druha obvykle pred obedom. Vsetka strava aj pitie je zabezpecene skolkou - desiata, obed (polievka a hlavne jedlo), olovrant. Rodicia mozu priniest do triedy ovocie, ucitelka ho da detom pocas dna. Najmladsie deti (3-4 rocne) zvyknu mat malo vyletov, ide sa obvykle len do zoo. Starsie deti (5-6 rocne) mavaju aj vylety do muzei, Bibiany (tam byvaju detske interaktivne vystavy), na hrad plus dva az trikrat za rok nejaky sportovy kurz - plavanie, korculovanie, niekedy sa slo aj lyzovat. Bezny den vyzera takto: do 8:15 prichod deti so skolky, 8:30 desiata, po nej aktivity v triede - kreslenie, strihanie, lepenie, starsi aj jednoduche cvicenia pre predskolakov. Po 10:00 sa ide von, pokial neprsi. V skolke vedia v jednej miestnosti rozlozit zinenky a nejake jednoduchsie pomocky na cvicenie a deti maju telocvicnu. V skolke je aj sauna, zvykne sa pouzivat jeden az dva mesiace v zime. Obcas maju v skolke divadielko, na jesen jesenne dielnicky so starymi rodicmi, vo februari zvykne byt karneval. Ku Dnu matiek nacvicuju deti program, prezentuju ho v sale nedalekej Zakladnej umeleckej skoly. V skolke su popoludnajsie kruzky urcene predskolakom, tento rok je to anglictina, nemcina a ludove tance.

kidist
autor
4. feb 2020

@uhnakova dakujem krasne za detajlne rozpisanie, pomohlo mi to ❤

tomaskovamaminka
4. feb 2020

@kidist mna by zaujimalo k comu ti to pomoze 🙂 Som len zvedava 🙂 Uz mam skolopovinne, inak u nas chodili deti aj na korculovanie, tyzden skolka v prirode velkaci, plavanie par krat, solna jaskyna, kruzky v ramci skolky, jazyky Aj, Nj, rozne akcie aj pre rodicov, starych rodicov, spolocne vyrezavanie dyn, vianocna besiedka, karneval, ... a jedalny listok napr pozries tu 🙂 https://www.eskoly.sk/namslobody10/jedalen Nastupili do MS ako 3rocni.

patys123
4. feb 2020

@kidist u nas to funguje velmi podobne ako pisala @uhnakova akurat je v triede menej deti, no to bude aj tym ze sme na dedine. Deticky beru od dvoch rokov, ale musia byt bez plienky, cumlika a musia sa vediet ako tak najest. Vsetko je zabezpecene, neviem ako sa pohybuje skolne v mestach no u nas je to 13€mes. + 30€ strava. Skolka je od pol 7 do 16:00. V skolke je zabezpecene aj postelne pradlo vankus prikrivka, viem ze niekde to musia zabezpečiť rodicia. Tak isto aj hygienicke potreby(mydlo toaletny papier, servitky) niekde zabezpecia, niekde pytaju od rodicov.
No a k tym vyletom, tak nase deti to maju celkom pestre. Nedavno boli v planetariu v kine potom chodia do prirody, a v skolke zas maju rozne kocovne divadielka, predstavenia, jazykove a tanecne kruzky, dentalne hygienicky u nas realizuju projekt zdravy usmev, dopravny den s policajtmi, remeselne besiedky, do skolky pride vcelar, chovatel, drorar.... Dalej klasika mikulas karneval, den matiek, otcov.. A stale robia nieco tematicke comu sa aktualne venuju..