Ako ste riešili šikanu v škôlke?

ester1710
10. dec 2019

Ahojte. Neviem, či moju tému zakladám v správnom fóre, lebo nemáme doma predškoláčika, ale začínajúceho škôlkára. Má tri a pol, viac je doma s chorobami ako v škôlke, ale keď už tam šiel, naposledy som sa tešila, že konečne bez plaču. To však bolo len prvé dva dni, potom už nariekal a nechcel tam ísť, preslzil celú cestu, v šatni nariekal tak, že sa skoro povrackal. No a večer som z neho dostala, že on nemá žiadnych kamarátov, lebo nikto sa s ním nechce kamarátiť, lebo jeden zo spolužiakov nechce, aby mal kamarátov. Vraj ho bije, kopal ho do bruška. Syn je taký tichší, má okuliarky jediný v triede, je skôr introvert. Keď sa niečo deje, doma počujem len o tom zlom chlapcovi. Vraj mu hovorí, že je zlý, smrdí a podobné škaredé veci. Viem si predstaviť, ako ho to zraňuje. Po tom, ako sa mi sťažoval, že ho udieral do bruška, som sa na to už pýtala aj učiteliek. Obe sa svorne tvária prekvapene a o ničom nevedia. Ako to riešiť ďalej. Chcem si to odsledovať, či to bude ďalej pokračovať, ak áno, čo robiť, keď učiteľky tvrdia, že o ničom nevedia? Mali ste podobný problém? Ako ste postupovali a ako to u vás nakoniec dopadlo. Za každú radu ďakujem.

pribinak
10. dec 2019

Neda sa prelozit aspon do inej triedy, ak nie do inej škôlky?

lula313
10. dec 2019

No jedinú možnosť máš riesit to s ucitelkami(riaditeľkou). Musia na tie deti predsa dávať pozor a takéto veci by im uniknúť nemali..

anjelicek26
10. dec 2019

Syn je tam kvôli chorobám malo, to je dôvod, že má menej kamarátov, aj rano cirkusuje. Že ho nejaké dieťa bije je možné a bežné, učiteľky nemajú oči všade. Ak sú na to ale upozornene, v drvivej väčšine to riešia a budú dozorovat. Treba komunikovat, také 3.5 ročne si svoje problémy ešte nevie riešiť . Uvidíš, ako sa to vyvinie. Do inej triedy preložiť nepomôže, veď sa vidia na dvore, nie? Najprv skúste komunikáciu...

nikaasimonka
10. dec 2019

@ester1710 myslim, ze rozumnejsie by bolo riešiť to s mamickou toho chlapca, nech mu dohovorí alebo chlapcovi dohovorte sama.

anjelicek26
10. dec 2019

Hlavne téma šikana v škôlke toto nie je. To keby na neho bola zla učiteľka. Toto sú konflikty medzi deťmi. Hlavne syna nauč žalovať, to je základ v tomto veku👍Musí vedieť verbálne vyjadriť, že mu robia zle. A hneď, keď sa to stane, nie až doma.

pribinak
10. dec 2019

@anjelicek26 preco by preklad nepomohol? Je to bežná prax, ze sa minimalizuje kontakt
Niekedy staci, ze fakt sa dieta niečim odlišuje od väčšiny a uz je terčom
Najmä agresívnejšie deti vedia vycítiť kto je jemná povaha a uz to ide

jeliz59
10. dec 2019

No na moje nervy a prchku povahu by som sa musela sakra držať aby som tomu odpornemu faganovy jednu nedala .....
Učiteľky by si vypočuli svoje akože načo sú tam?? Či majú debatny krúžok medzi sebou a deti dozor žiadny.....no ja by som si dala predvolať milostivu matku a riešila u riaditeľky je neprípustné aby učiteľky nevedeli čo sa im deje pred očami...načo sú tam???
Kľudne môžu ísť zametať ulice na koľko sú v triede na nič.....

ester1710
autor
10. dec 2019

No bola som svedkom v šatni, keď prišiel ten chlapček do škôlky s otcom, tak jedno dievčatko povedali mame, že toto je ten chlapček, čo mi robil zle. Tak otec sa tváril, že čo to počuje a karhal ho. Som sa aj pýtala jej mamy, keď sme zostali v šatni samé, o čo išlo. Ona že sama bola prekvapená, že jej nič také doma nehovorí, až teraz, keď toho chlapca videla. Neskôr od nej zisťovala, že ju tiež udrel. Povedala, že ak to budem riešiť, že ona mi toto dosvedčí, že aj jej dcérke robil zle. No uvidím. Teraz je opäť chorý, keď sa vráti do škôlky, či sa to bude opakovať.

ester1710
autor
10. dec 2019

@anjelicek26 Prečo myslíš, že to nie je téma šikana? Myslíš, že malé deti nevedia šikanovať? Neviem, či som ťa správne pochopila... Už som čo to hľadala na nete, ako sa to dá definovať. A keď sa nejaké dieťa zameria pravidelne na jedného a nie je to bitka o hračku, ale že ho opakovane napáda a vyčleňuje z kolektívu, ty nesmieš toto a toto, ty nesmieš mať kamarátov, ty nesmieš byť s nami, že to je šikana medzi deťmi, aj bohužiaľ keď ide len o trojročné deti.

anjelicek26
10. dec 2019

@pribinak ale preklad je pre dieťa zmena prostredia, učiteliek, pre mamu dochadzanie a ani nemusí byť miesto. Zasa to nie je dobré hneď ujst. Čo syn popisuje ako "hrozne" môže byť o týždeň vyriešené. Aj to udretie do bruška mohlo byť odstrcenie, nevieme, čo tomu predchádzalo. Každopádne aj keby ten malý chlapček bol "grazlik na pohľadanie", stále je to malé dieťa a učiteľky vedia ako na to. Treba dať šancu na nápravu. Aspoň pár dní.

anjelicek26
10. dec 2019

@ester1710 podľa mňa trojročné deti sa medzi sebou rozhodne vedome nesikanuju v ponímaní, aké máš ty. Je to "teritoriálnych boj" a hľadanie pozície v kolektíve. Normálne. Riešené učiteľkami, keď to nefunguje prirodzene.

modrykoniicek
10. dec 2019

Ja mám na to taký názor, že decko čo ubližuje iným už v 3 rokoch v tom bude pokračovať.
Moja sestra mala 3 roky a bezproblémov mi kopala do nohy a šla s revom žalovať, že ja ju bijem.A keď mňa mama karhala za NIČ.Tak sa jej z poza chrbta smiala.A dodnes je arogantná a namyslená a robí zlobu.
Deti nie sú hlúpe... A vedia ubližovať aj úmyselne.

domisha13
11. dec 2019

@ester1710 mne tiež robili zle keď som chodila do škôlky a doteraz to maam pred očami ... Ak by som mala dieťa a vedela by som o tom tak by som si počkala na toho zlého chlapca a povedala mu že sa to nerobí a trošku mu pohrozila aby si zapamätal....učiteľky a riaditeľ nespraví nič čo zmení správanie chlapca .... Skús to ty alebo sa porozprávať s chlapcovymi rodičmi...

erikavesela
11. dec 2019

My mame teraz tiez jedneho v triede, co robi detom zle...vsetky deti uz s nim mali docinenia, ucitelka sa stazuje rodicom, ze aj s jeho rodicmi sa rozpravali, ale oni si idu svoje, ze si to nevedia predstavit, ze taky v inej skolke nebol a pod...dnes syn opat, ze ho udrel do tvare..a dokonca deticky povedali, ze povedia doma rodicom, ze im roni zle...tak som zasla za riaditelkou, ze to treba riesit, ze takto to pokracovat nemoze...povedala, ze sa na to pozrie, tak som aj ja zvedava
A tebe by som poradila...popytaj sa inych rodicov a potom, ked vas bude viac ...konfontovat ucitelky a zajst za riaditelkou, nech sa to riesi

teliatk0
11. dec 2019

To sú rady..Po prvé, nemôžete sama ako rodič komunikovať a vyhrážať sa malému dieťaťu bez prítomnosti rodiča, lebo ak by rodič chcel, môže Vás za to udať. Takže rozhovory s chlapcom bez zákonného zástupcu dieťaťa určite nerobte. Zákonný postup je informovať o tom učiteľky v škôlke, potom riaditeľku, ktorá to má riešiť s rodičmi. Tá si má predvolať oboch zástupcov a vyriešiť si to s nimi a spísať o tom zápisnicu. Nevyhrážajte sa ale dieťaťu, lebo to je protiprávne. Ak by nepomáhalo ani to, potom zvyknú až riešiť prestup dieťaťa do inej školy, škôlky a podobne. Šikanovanie sa považuje za trestný čin.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
777januska777
11. dec 2019

@ester1710 ja by som si asi pekne prišla k tomu chlapcovi a pohrozila by som mu a potom by som to povedala jeho rodičom.

pininka1
11. dec 2019

Je chýba si myslieť že malé deti nevedia byť zle a že vedome neubližujú iným. Lebo ubližujú, hlavne ak to vidia doma a je to pre nich normálne. Ak to robil aj iným deťom, tak to nieje len náhoda. Učiteľky to dobre vedia, len zjavne hrajú formu že u nich v triede je všetko ok. Okamžite by som išla za riaditeľkou a trvalá by som na konfrontácii,keďže prípadov bolo viac. Tvoj syn môže mať traumu do konca života. Moja malá prišla včera s pokusanou rukou. Učiteľka mi hneď povedala že vie o koho ide, že kuše od začiatku, ale že už dlhšie nie, no že dajú si na ňu pozor, aby to nerobila. A druhá učiteľka to isté.

stela01
11. dec 2019

@777januska777 trosku od konca ?
Zas ty ako dospela žena si ideš podať 3 r dieťa .

Určite by som komunikovala s učiteľkami o čo ide ....
stále je to 3 r dieťa a boh vie ako to celé prebehlo , tým nechcem zľahčovať situáciu

@ester1710

nikaasimonka
11. dec 2019

@stela01 a čo je na tom? Nie kazdemu je jedno ze mu niekto sikanuje dieta.. riesilo sa to tak kedysi, nieje to vyhrazanie ale dohovorenie

queen_mary
11. dec 2019

Vyhrazat sa a hrozit malemu decku?? Wtfff

777januska777
11. dec 2019

@stela01 no pozri ja som dospelá, ale zas si nenechám otlkať dieťa nejakým malým nespratnikom. A hlavne pohroziť dieťaťu neznamená, že ho prehnem cez koleno alebo čo. Normálne by som mu povedala, že viem, že môjho syna bije a že ak to budem počuť ešte raz, že to urobil, tak potom to vyriešime inak. A keď sme už pritom ak by toto robilo moje dieťa inému (bije niekoho) a nejaký rodič by prišiel a pohrozil môjmu dieťaťu, vôbec by mi to nevadilo.

stela01
11. dec 2019

@nikaasimonka čo čo je na tom ? A odkiaľ vieš kto má pravdu ? Čo ak to tak vôbec nieje ?! A čo má cudzí človek čo rozprávať 3 r decku na chodbe ?

777januska777
11. dec 2019

@stela01 no ono to uvidíš na reakcií dieťaťa. Či to urobilo alebo nie, také deti pod tlakom ešte nevedia klamať 🤔

nikaasimonka
11. dec 2019

@stela01 ved nie na chodbe, nikto tu nehovori o vyhrazkach, ja by som mu povedala ze si to neprajem aby to robilo mojmu dietatu a to by som mu kludne povedala aj vnutri v miestnosti nemusela by som ho tahat na chodbu asi by to ucitelky ani nedovolili

stela01
11. dec 2019

@777januska777 ja netvrdím že klamu , ale možno 10 minút príbehu pred tým nevedia povedať a nezdá sa im dôležitý povedia koniec buchol má do brucha .
Tak že určite by som to nechala na pedagógov . Oni lepšie poznajú tie deti .
Kam by sme prišli aby rodičia si deti brali cudzie bokom a riešili problémy .
Je určitý postup. ....
Stále hovorím nechcem zľahčovať vašu situáciu . Ak je dieťaťu ubližovane netreba čakať a treba to riešiť s učiteľkami!

jahodka11
11. dec 2019

Baby,to,co tu citam? Ze 3 rocne deti sa kopu do brucha a je to normalne? Tak to teda ako naozaj uz dnes je co za dobu toto!!!! Podla mna je to cele sposob akoby šikany...a riesila by som to rovno s riaditeľkou....lebo odpovede učiteliek,ze si nic nevšimli,by ma teda vobec neuspokojili...ja tam dam dieta na cely den,ono ma byt spokojne,hrat sa a ucit sa nieco nove a niekto ho bude kopať do brucha??? Ako sorry,ale co je moc,je moc!

777januska777
11. dec 2019

@stela01 no takto ti poviem moju sestru šikanovali, nepomáhali učiteľky, rodičia nič. Nakoniec moja mamina prišla k tým deťom, povedala im a bolo. Koniec šikany. Sú postupy hlavne preto, lebo rodičia sú na svoje deti veľmi citlivé. Ja milujem svoje deti, ale kebyže sa dozviem niečo takéto, že robia to by ta citlivosť vo mne už nebola. A pekne by si to tie moje deti vypili pri mne, plus pred všetkými by sa museli ospravedlniť tomu dieťaťu. Keby rodičia nedôverovali svojmu dieťaťu na 100% a nemysleli by si, že ich dieťa je úplne bezchybné, tak všetko by sa riešilo ľahšie.

stela01
11. dec 2019

@777januska777 tak ako píšeš deti by si to vypili pri tebe !
Práve preto treba oznámiť učiteľke , ak vieš meno dieťaťa tým pádom aj rodiča a debatovať rodičia medzi sebou . Nie dospela osoba a 3 r dieťa .
Môj názor .

erikavesela
11. dec 2019

@jahodka11 trojrocne deti vedia byt velmi zle..u nas v skolke jeden zamerne bije deti, hadze po nich auticka, kocky, bucha ich do brucha...ja osobne si myslim, ze rodicia mu vela dovolia a nie je schopny spracovat, ze nie je na svete sam a ze nie vsetko je podla neho...horsie je, ze rodicia nespolupracuju, ale vsetko vyvracaju...ja som vcera hovorila s riaditelkou, dnes s inou ucitelkou a chystam sa to vyriesit, pretoze si dieta nejakym rozmaznanym deckom nenecham otlkat...ucitelka mi vravi, ale jeho otec je poslanec...normalne mam pocit, ze sa toho bala...nechapem tento pristup...