Ako správne radiť deťom v riešení škôlkarskych konfliktov?

jana_eyre
22. aug 2016

Ahojte.. Dnes sme mali s kamaratkou taku debatu, ako viest deti v rieseni konfliktov v skolke, kedze nase deti idu do skolky prvy krat a tak sa chcem spytat, co je podla vas najspravnejsie..

Moj 4r syn je voci ostatnym detom /az teda na jeho pristup k sestre 😅/ celkom nekonfliktny typ, nikdy sa s nikym okrem svojej sestry nepobil, nie je moc priebojny, do noveho kolektivu sa dostava troska tazsie, aj ked s detmi si potom vacsinou dobre rozumie.. Ked sme raz boli na ihrisku, kde boli aj skolkari, nevedela som ho najst - nakoniec som ho nasla za kopcom ako plakal, vraj ho nejaky chlapec zo skolky zhodil viac krat na zem, lebo nechcel aby sa s nimi hral.. Bol to jeho prvy konflikt podobneho druhu a tak sa mi zdal taky v soku, poradila som mu, ze nabuduce, ked mu bude niekto robit zle, musi dorazne povedat "nerob mi zle", odist sa hrat inde a toho co mu robil zle si uz nevsimat..

Kamaratka zas radi synovi, aby spravanie opatoval - cize ked ho niekto buchne, ma ho buchnut spat..

Neviem, ktora rada je lepsia? Radit detom odist a nepodporovat "nasilie" medzi detmi, alebo ho ucit, ze sa ma branit pastami? alebo co ine radite svojim detom?
je jasne, ze deti si take veci riesia casto krat posvojom, ale ked ocakavaju radu od dospeleho, ako je podla vas najlepsie riesit konflikty?

vopred vdaka za odpovede a rozumnu diskusiu, lebo niekedy sa hadky strhnu snad aj v teme o vareni 😀

mimanr
22. aug 2016

ja som mojmu radila, aby utocnikovi dorazne povedal, ze ho bit nema, potom ist za ucitelkou, ak ked oboje nepomoze, vratit. Niektore spory vyhral, kym doslo k bodu 3, niektore nie 🙂 v skolke sa vsak stava, ze utocnikovi dohovaranie nepomaha, p.uc. povie "nezaluj", a ked to diwta riesi napokon obranne fyzicky, odpyka si trest s utocnikom.... to som ta ale zrejme nepotesila

novana
22. aug 2016

Jednoznačne rada Tvoja. U nás sa traduje z generácie na generáciu. 🙂

mimanr
22. aug 2016

oprava * dieta riesi...

lubiduch
22. aug 2016

Akoze oko za oko zub za zub??? Co sme spartania? 🙂
Nas je kludnej povahy, v skolke je uz davno...on sa celkovo konfliktom vyhyba a teda sa kamosi len s detmi podobnej povahy, ostatne deti vcelku ignoruje. Ked mu vyslovene niekto ublizi (zhodi ma zem napr) tak ide zalovat....nevrati...este ked bol mensi 2.5 rocny tak ked ho chlapec skolke pokusal pod oko tak samozrejme veeeeelmi plakal..teraz je starsi a vie ako sa konfliktom vyhybat, ak sa vyhnut neda snazi sa diskutovat a manzel ho naucil hovorit razne "nein" takymto detom a pritom vrcat 🙂)))
Neboj zvladne to aj tvoj syn, ucitelky upozorni na to ze ma taku povahu aku ma nech si z neho nejaki ini priebojnejsi chlapci ci dievcata nespravia fackovacieho panaka....ale "obracat" sa v kolektive sa musi naucit sam....

jana_eyre
autor
22. aug 2016

@mimanr tak ja som pripravena na to, ze budu vseliake situacie 😀

ale presne, ja si sama pamatam ako ked som niekedy povedala ucitelke, ze mi niekto robil zle, tak ma len odbila aby som nezalovala.. Potom mi bolo blbe nieco povedat aj mame a zvacsa som potom uz "utocnika" neriesila, mne to celkom pomohlo, nikdy som nemala nejake zlozite konflikty.. pobila som sa len ako starsia..

ja by som sa rada vyhla tomu, aby bol syn bitkar, hoci mozno sa tomu nevyhnem a budem mu musiet vysvetlovat preco sa s detmi bit nesmie..

ale tvoja postupnost sa mi paci, asi mu to budem vysvetlovat tak.. 🙂

jana_eyre
autor
22. aug 2016

@lubiduch ved prave, nech sa z neho nestane fackovaci panak.. Je mi jasne, ze sa bude musiet zaradit sam, nechcem za neho konflikty riesit, len skor dat mu dobre rady aby vedel ako reagovat.. 🙂

evita_g
22. aug 2016

Ja som radila dcére podobne ako ty. Keď sa mi sťažovala, že v škôlke jej jeden chlapec robil zle (sotil ju, buchol, hodil po nej hračku, zobral hračku, s ktorou sa hrala atď.), poradila som jej, nech mu dôrazne povie, aby prestal a odišla od neho ďalej. V prípade, že by jej skutočne ublížil, tak aby išla za učiteľkou.

jana_eyre
autor
22. aug 2016

dakujem, tak budem mu to zrejme tak opakovat 🙂 snad si to zapamata a najde svoje miesto v kolektive..

katarinamarkova
22. aug 2016

@jana_eyre ja radím niečo medzi tebou a tvojou kamoškou.
t.j.
- musíš byť k deťom dobrý, pekne sa s nimi hrať deliť atd......kamoši sa k sebe správajú pekne.
- ak ti niekto bude robiť trošku zle ignoruj ho, hraj sa s deťmi, čo sú dobrí kamoši a vedia sa s tebou hrať pekne.
- ak ti niekto bude robiť veľmi zle, povedz mu že to NEMôŽE! že má okamžite prestať! a choď sa hrať s deťmi čo sú dobrými kamošmi......
- ak ti ten niekto robí veľmi zle aj naďalej, ak ťa bije, ubližuje ti, hryzie atd. ukáž mu, že toto teda fakt nie, hoď mu riadnu bombu do nosa.

moni244
22. aug 2016

@jana_eyre aj ja moju učím, ak jej niekto robí zle, nech povie, že sa to nerobí a odíde, ak dieťa neprestane, nech mu to vráti