Ako si dieťa zvyká v štátnej škôlke?

michaela033
21. apr 2023

Dobry den, ja uz si to teda nepamatam, a chcela by som vediet, ako funguju materske skolky. V zahranici je to tak, ze dieta ide s vami prvy tyzden na dve hodiny, cely tyDen ste tam so skupinou s nim. A druhy tyzden, cakate v budove kym je dieta samo so skupinou. Funguje to aj na Slovensku tak? Alebo su zrazu umiestnene na 8 hodin do skupiny s novymi ludmi?
Respektive da sa vybrat, ze iba kolko hodin tam dcera zostane? Odporucate nejaku skolku statny, sukromnu, v Ba? Diky

anjelicek26
21. apr 2023

Tak neviem v akom zahranici, ale v nemecku toto funguje len v jasliach... v skolke ziadne tyrady nerobia, odovzdas dieta a zasa po neho po praci prijdes...

pribinak
21. apr 2023

Štátna MS v BA podľa miesta bydliska. Tu je veľký dopyt po škôlkach, tak je mizivá šanca, že byvas v Petržalke a das dieťa do školy v Starom Meste

Áno aj tu na SVK to vo väčšine škôlok funguje tak, že dieťa ide najskôr na 2-3 hod a každý deň sa trosku pridáva a pomaličky sa chystá na prespanie
Niekedy keď sú najmä osameli rodičia tak ti 2 týždne na adaptáciu nemajú priestor tak ti dávajú dieťa na prespanie už mizno aj na 2. deň, podľa toho ako sa dohodnú s riaditeľkou

mimikarol
21. apr 2023

U nás to bolo tak, že ak rodič chcel prvé dva týždne mohlo byť dieťa 2 hodiny v škôlke s mamou. Ale pokiaľ viem, nevyužil to nikto. Môžeš sa rozhodnúť či dieťa bude chodiť na pol dňa ( po obede domov), alebo pred obedom domov, alebo na celý deň. A hlavne čo je najdôležitejšie v škôlke, je dobrá učiteľka. To je základ.

sajmonka_1216
21. apr 2023

@michaela033 toto čo ty niekde robia, niekde nie.. v našej nič také neeixstuje.. ráno odovzdáš od prvého dňa a buď prídeš na obed alebo poobede

luccija
21. apr 2023

@michaela033 väčšinou je adaptacne prvý týždeň 2,3 hodiny podľa toho ako dieťa reaguje, potom už aj obeduje a spí.Su deti či spia až po mesiaci.
Každá to má inak, ale určite som za postupne zvykanie si.Dieta je tam samé v súkromnej sme dovolili byť prvý deň s dieťaťom hodinu, dve..

maciatkolulu
21. apr 2023

@anjelicek26 v rakúsku to robia aj v škôlkach, ved sú od 2,5 roka
.. A mňa takto zobrali s 5 ročným keď nastúpil, prvý deň hodina a postupne sa pridávalo.

patka06
21. apr 2023

Každá škôlka to má inak, ja som napr. hľadala škôlku, kde hneď dieťa ostáva celý deň.
Osudná chyba bola ísť s dcérou do triedy na dni otvorených dverí pred nástupom do škôlky, teraz by som ju už pustila samu s učiteľkou a ja ostala mimo.
Pre mňa je ten adaptačný proces jeden veľký chaos pre dieťa a priveľa zmien.

luccija
21. apr 2023

@patka06 oveľa väčšia zmena je byť 3 r s mamou a potom byť 7-8 h v škôlke obed, spať sama...deti si postupne zvykajú lepšie.Su také čo po 2 dňoch same povedia chcem tu aj spať každé je úplne ine

maciatkolulu
21. apr 2023

@patka06 pre nás bol super. A myslím ze vedia čo robia.... Ale každému vyhovuje iné zjavne. Pre niekoho sólová terapia, sup na osem hodín zrazu bez matky. Za mňa určite nie. Pri všetkých troch.

saxana000
21. apr 2023

Musis sa spytat v danej skolke ci maju tzv adaptacny tyzden.z vlastnej skusenosti mam len tento postup:rano prides odovzdas dieta a po.3 hodine prides.keby horelo tak budu volat.nasa to dala na vybornu od 1.dna.

patka06
21. apr 2023

@luccija
@maciatkolulu
Už pred nástupom do škôlky trávila dcéra čas aj s inými ľuďmi nielen so mnou - bežne aj viac hodín, nechcela som, aby bola na mňa príliš naviazaná, keďže muž pracoval v zahraničí.
Ani nezbadala ako tých 7 hodín v škôlke ubehlo, mala skvelé pani učiteľky.
Jediný problém bol, keď chcela, aby som sa s ňou išla pohrať do triedy v čo už za bežnej prevádzky škôlky samozrejme možné nebolo.
Určite by po 1 - 2 nechcela ísť preč, keď sa hrajú. To by bol zbytočný plač.
Ale každé dieťa je iné povahovo, inak pripravené z domu.

mogaa
21. apr 2023

@michaela033 záleží to od konkrétnej škôlky....sú škôlky kde dieťa rovno nastupuje na celý deň a aj škôlky kde je adaprácia, aká a ako dlho trvá to záleží na danej škôlke....niektoré učiteľky odporúčajú rovno na celý deň, pretože ak si dieťa zvykne chodiť na pol dňa a potom má v škôlke spať, býva to problém.....ale gro škôlok má adaptáciu bez rodiča, teda len deti ...aj keď eln na 2 hodiny, býva to bez rodiča...s rodičom adaptácia nemá veľmi význam....

olimuc
21. apr 2023

To co popisujes bolo max v jaslach v DE .. v E mali na haku rovno na x hodin, skolka ma max tyzden 2 4h a potom 8 h

lilyianka
21. apr 2023

@michaela033 u nás bol prvý týždeň adaptacny. Takže prvé 2 dní po 2h,potom v tretí deň 3h a ďalšie 2 dní doobeda. Prítomná som nebola,prišla som ako mi povedali.
Potom som sa spýtala kedy tam bude syn spávať a oni ze až po mesiaci. Tak som sa spýtala z akého dôvodu,keď nemá problém,neplač,všetko zje, zapája sa do kolektívu. Sama som im oznámila, že od ďalšieho týždňa tam už bude aj spať a tak aj bolo.

mirka438
22. apr 2023

Mne aj v jaslickach aj v skolke odporucili normalny rezim, rovno 8 hodin. Mam skusenost s jaslami a starsim synom a materskou skolou a mladsou dcerou. Obaja to zvladli absolutne perfektne. Ze niektorym detom to moze prave tu adaptaciu este predlzit. Ze si zvyknu, ze maminka pride na obed a zrazu jedneho dna nie a su tam, kde na zaciatku. Ale tak kazde dieta je ine no, niekto ti tu vychvali ako im to takto vyhovovalo 🤷 ja som si nechala poradit ucitelkmai a spokojni sme boli vsetci.

nwnw
23. apr 2023

@michaela033 dva tyzdne chodia iba doobeda a potom uz normalne ak teda neplace velmi.