Ako sa správajú vaše 6 ročné deti?

xlucia
7. dec 2012

hlavne chlapci ma zaujimaju, a tiez ci je vase dieta este skolkar, alebo uz skolak

moj ma 6 rokov, ale mu zle vychadzaju roky, takze je este v skolke. v poslednej dobe badam na nom zmeny, ako keby isiel do puberty. je podrazdeny, papulnaty, nervozny. nie vzdy samozrejme. ale celkovo mi to pripomina spravanie pubertaka. ale nie je to skoro? ci len mna zaskocilo, ze si vie ostrejsie povedat svoje?
ale to nie vzdy. kolko krat sa pride este tulit ako maly. co mu je samozrejme v plnej miere dopriate.
klasicke sekundarne znaky na tele som nezaregistrovala, ale rastie velmi rychlo, aspon podla mna, cca 1,5 cm za mesiac.je dost vysoky. ma znacnu silu. a napraskat sa lubi ako dospely. ale tucny nie je ani nahodou. ked niekde prideme, a nepoznaju, automaticky rataju, ze aspon druhak, ci tretiak. nosi 128 nohavice, ostatne veci ma vacsie.
niekde som zaregistrovala vyrat PUBERTA SESTROCNYCH, ale vtedy ma to nezaujimalo a neviem to spatne najst.

ako sa teda chovaju vase deti?

sintra
7. dec 2012

Ale aka puberta, prosim ta...to je normalny vyvoj...dieta si viac uvedomuje sameho seba, vie sa lepsie vyjadrovat a adekvatne tomu sa sprava, niekedy to mozno vyznieva v tom negativnom svetle, ale on len skratka tesstuje, kde su hranice, kam moze vo svojom spravani zajst a kam uz nie.

xlucia
autor
7. dec 2012

@sintra fuuha som rada co pises, lebo ja si tiez myslim ze na pubertu ma este par rokov cas... kolko rokov maju tvoje deti?

bodka70
7. dec 2012

@xlucia , to je tá 6-ročná puberta, z toho si nič nerob, má to veľa detí. Moje tým takisto prešli, hlavne tá mladšia dcérka. Tá ide plynule, bez prestávky, od batoľacieho vzdoru až do puberty. A u chlapcov počítaj s tým, že puberta trvá véééľmi dlho a niekedy plynule prejde až do stareckej demencie. 😉 😀 😀 😀 😀 😀

prasiatko30
7. dec 2012

Nemozeme ocakavat ze bude robit vsetko co povieme a bez reptania ako take teliatka - ono rodica to naozaj rozculuje a hlavne ked v6 r uz od neho musis nieco vyzadovat - odpratat si po sebe zo stola, pomoct prestriet na stol, poupratovat za sebou a tie advokatske zdovodnovania ked sa ma ist ucit tak to je na porazku. U nas je problem aj v tom ze mame este aj mladsiu opicu ktora vie riadne zamiesat karty a starsia samozrejme porovnava a preco ja a ona nie a mame hned problem a to aj z nevinnych veci - hocikedy mame ohen na streche len preto lebo mladsiu este vladzem odniest na rukach a starsiu nie. Ale na druhej strane si spomeniem na moje detske casy a teda si nemame co vytykat a tiez je dobre aby sa durdila aby sa zlostila a aby mi povedala co sa jej nepaci a ze s niecim nesuhlasi a na mne je aby som ju presvedcila ze mam pravdu pripadne aj skromne sonsklopenymi usami priznala ze pravdu ma moje velke dievcatko

michaela317
7. dec 2012

@xlucia moj maly je poslednu dobu extremne papulnaty a viac sa hadame ako rozpravame...🙂

xlucia
autor
7. dec 2012

@bodka70
@prasiatko30 baby mne nevadi ze odpapuluje. teda nie ze by ma to tesilo, ale casto pouziva rozumne argumenty.som rada ze je sikovny.
problem je ze mam pocit, ze celko aj velmi vyrastol, spevnel, ked som minule videla, aku ma silu, ostala som v pomykove.
vcera poobede zjedol tri rezne, inak ich nemavame casto...., a kopu veci k tomu, a stale by bol jedol dalej. za posledny rok, sme tri krat menili velkost obuvi. nemam to s kym porovnat. chcem sa spytat aj pediatricky ci je to ok, lebo mam pocit ze ho v noci niekto asi taha za usi 😎

cairka
7. dec 2012

@xlucia , moja to isté 😝 a čím ma začala vytáčať, začala v 6. rokoch mrnčať! Ona nikdy nebola umraučaná, vzdor prebehol silný, ale také to mrnčanie nebolo. A teraz stačí jej niečo povedať, alebo má pocit, že na ňu škaredo pozriem a začne mrnčať ako malá 🙄 Na druhú stranu musím uznať, že sa správa celkovo vyspelejšie, až ne to mrnčanie teda 😝 Je prváčka.

angua27
7. dec 2012

@xlucia, ako to tak čítam, tak sa mám za rok na čo tešiť. slabé náznaky, toho, čo popisuješ som si všimla aj u nás. malý má 5 rokov a začína posledné týždňe viacej papuľovať, už aj argumetny občas vytiahne. nevie sa dojesť, čo nespoznávam, pretože doteraz jedenie bolo u neho na poslednom mieste, sila tiež pribúda a aj ten rast je ako keby zase rýchly. 😎

sintra
7. dec 2012

@xlucia
6 🙂

efka82
7. dec 2012

moja dcera je v tom istom veku a tiez s nou takto zmietaju nalady...ja to pripisujem tomu ze objavuje samu seba a chce sa presadit...na pubertu je este prilis skoro....deti su take objavuju seba a svet

xlucia
autor
7. dec 2012

@cairka presne aj u nas. take mravcanie ako keby mal dva roky. vytaca ma to.

baby diky za odpovede, ukludnili ste ma. vidim, ze aj ine deti su v tomto veku hubate a lubia sa riadne najest 😎 😀

xlucia
autor
7. dec 2012

@angua27 😉

vieruna
7. dec 2012

U nas je to to iste 🙂 Tesim sa tejto teme, lebo takeho majstra sveta akeho mame teraz doma .... fuuuha. Ako reagujete, ked mladeznik papuluje, odvrava, pripade steka po kazdom? Provokuje mladsich bratov a podobne? Dakujem

bodka70
7. dec 2012

@xlucia , hej, hej - je to bežné. 😉. Ono tí predškoláci sú na školu ešte trochu primalí ale na škôlku už priveľkí, v podstate ten ich intelekt často nie je dostatočne vyťažený, nudia sa - tak sa realizujú papuľovaním a vymýšľaním 😝 😵 .

som to videla na dievčatách - ešte prvý ročník - hlavne prvý polrok sa nudili a potom už tých povinností i činností pribúdalo a nemajú už tak čas sa naťahovať medzi sebou a nudiť sa. Ale gúľanie očami, otázky, keď ich naháňam do upratovania typu "zase jáááá?" a tak podobne, to ostalo, toho sa už nezbavíš 😉 .

a čo sa týka rastu - to je individuálne - niektoré deti v tomto čase sa enormne vytiahnu a niektoré neskôr. Bola som na dní otvorených dverí a niektorí tretiaci vyšší ako ja 😉.

janka1011
7. dec 2012

@xlucia ja mám 6 ročného syna, je augustový, tak sme dali odklad, ale nechodí už do škôlky, ale do nultého ročníka...Zatiaľ s ním nie sú dáke problémy, aj keď sa začal veľmi rád zdúvať, keď mu nie je niečo po vôli...podĺa mňa tá puberta 6 ročných je myslená v úvodzovkách...dieťa skúša, kam až môže zájsť...Čo sa týka toho rastu, niektoré deti bývajú telesne vyspelejšie...na tom nič nie je...môj nosí veľkosť 122, ale ešte oblečie aj 116

miskakyska
7. dec 2012

@xlucia ahoj,,my sme decembrový🙂 a dlhy ako tyždeň pred výplatu 😀 tiež nosíme veľ.128-134 sem tam sa zdúvame,hlavne,ked treba písať úlohy 😠 ale ináč v pohode... 😉

kaja73
7. dec 2012

@xlucia pozeral som si dennik mojho st.syna-co som mu pisala- a ako 5 a pol rocny meral 127cm a vazil 26 kil,jedol za troch chlapov.
Ako 11 rocny meral 170 a ako 12 r 180 cm-teraz ma 14 a meria 182cm-uz ani nerastie.
Takze to su asi tie typy deti co skoro rastu a aj skoro rast prestanu-teda aspon moj to tak ma-neviem ci este a kolko narastie.
A s papulovanim zacal v cca 6 rokoch do cca 12 a odvtedy sa s nim v pohode da . 🙂
Inak uz skoro rok sa holi-od 13 rokov.

geegee
7. dec 2012

Ja mam 6 rocneho syna, je narodeny v juli. Vazi 25kg, ma skoro 130cm. Teraz je prvak a skola ho velmi skludnila. Zo skolky prichadzal ako dive zviera 😀 Prejavuje svoje nazory, co je prirodzene a dobre. Snazim sa akceptovat jeho nazor v ramci moznosti a argumentovat, ak mam iny. Skor odvrava, resp. ostrejsim tonom sa brani voci manzelovi.

yesno22
7. dec 2012

@xlucia teda, nečítala som všetky príspevky ale nepíšeš náhodou o mojom synovi??? 😀 😀 😀 Správa sa úplne rovnako ako tvoj, takže som vlastne rada, že je "normálny" 😀 Snažím sa tu jeho ignoráciu mojich požiadaviek ignorovať, rátam občas aj do 20 ale niekedy by som ho teda najradšej poslala mrznúť na dvor za to jeho odvrávanie 😝 😠 🙄
Viem, že to prejde ale občas ma ide roztrhnúť. U nás dosť zaberá striktný režim, aby vždy vedel, čo ho čaká a neminie. Tak sa dá vyhnúť mnohým problémom. Ale inak je zlatý, občas sa zahrá aj so svojou 2r sestrou a tá si teda tiež nenechá po hlave skákať 😀 A je veľmi rozumný a šikovný. Uvidíme o rok v škole, čo tá s ním spraví... 😉 Želám nám pevné nervy pri výchove 6r "pubertiakov" 😎

yesno22
7. dec 2012

a áno...zje 3x viac ako pred letom a dosť podrástol. Nosíme síce "len" 122 ale zachvíľku nám bude malá. Topánky máme 31...hm a váži odhadom okolo 25kg. Tiež má na všetko odpoveď a veľakrát rozumný argument. Rád sa "háda" prečo to musíme robiť tak a nie inak. To má po manželovi, v tomto sú obaja rovnakí, cez víkendy sa naťahujú celý deň a večer mi občas mm zahlási, že akoby videl seba 🙂

tulka3
7. dec 2012

Akov nejakej prvej faze puberty by som to nazvala. Obcas pekne brnka na nervy, ale pripisujem to adaptacnemu procesu v skole, ona vzdy tazko znasala zmeny a tato je jednym zo zivotnych medznikov, takze viem, ze si to vyzaduje vela trpezlivosti a pochopenia doma. Snazim sa ako viem, ale obcas sa neudrzim a nakricim a potom ma to mrzi 😖

kimmie
7. dec 2012

@xlucia Nas pubertiak bude mat 6 vo februari (12.2.). Zatial nejake rastove zmeny, alebo zmeny apetitu nepozorujem. Dnes som ho pri prilezitosti tejto temy aj zmerala a odvazila🙂. Poviem Vam ziadna slava 🙂 , on pribera tak 2 kg za rok, cize dnes vazil 17kg a meral 111cm. Inak takato podobna tema ma v lete dohnala k tomu ze sme isli na Kramare na kompletne vysetrenie krvi, ale vsetko bolo ok.
On je zlaty, obcas ufrflany, ale ja som to skor pripisovala tomu ze nam pribudol novy clen, ked mal nas pubertiak 5 rokov a tiez my sme sa v lete 2011 stahovali a to prisiel o vsetkych kamaratov.
Obcas sa mi stane ze mu nieco musim zopakovat aj 3 krat. Mate s tym niekto skusenost? Nie pri beznej konverzacii, ale ak si napriklad kresli a ja mu poviem aby sa obliekol, alebo isiel umyt zuby a tak. Musim mu to zopakovat aj 3 krat, pripadne ho potlapkat po pleci. Je to normalne? 🙂 , uz som sa mu aj vyhrazala ze ho zoberiem na usne.
Tiez pani ucitelka mi spominala ze ak im nieco vysvetluje (celej triede), tak ho niekedy stratia. Zato ak je v malej skupinke udajne sa viacej zapaja.

xlucia
autor
7. dec 2012

@kimmie tvoje miery ma moj mladsi syn, ktory bude mat bud. rok 4 roky 🙂 . mojmu opakujem standardne vsetko. bud je zamysleny, alebo ignoruje,alebo sa mu nechce... ale ked posuskam vo vedlajsej izbe ze das si cokoladu muzovi, tak je okamzite pri mne 😀 . takze pocuje dobre, betar jeden

lukaemma
7. dec 2012

Pridám sa k téme,lebo som už rozmýšľala čo je to s našou 5 a pol ročnou dcérou 😠 a ukľudnila som sa po prečítaní vašich príspevkov 😉 u nás doma je presne to iste,nič nepočuje,všetko jej vadí,všetko je zlé a jej každodenná hláška je "už ma nechaj na pokoji 😎 " a to jej mrnčanie za všetko sa nedá počúvať ☹ a najnovšie robí cirkus,že nechce chodiť do školky 😒 robí taký cirkus,že sa ma už susedia pýtajú čo sa u nás rano deje 😕 no proste hrôza....zato v škôlke ju len chvália a chvália,že aká je šikovná,rozumná a POSLUšNá 😕 tak nechápem prečo je doma taká,spomenuli sme to doktorke a ona nato,že len treba vydržať, že je to druhé obdobie vzdoru 😝 prvé mala tiež silné,hádzanie sa o zem a tak,ale ked má náladu a chce tak je veľmi zlatá 😵 takže nič neostáva iba vydržať 😎

lukaemma
7. dec 2012

a tiež dodám,je veľká má 122cm a skoro 30 kg,veľkosť tak 134 a papať ľúbi veľmi,ale to bolo vždy 😉 tak držím palce a véééééľa trpezlivosti 😵

xlucia
autor
7. dec 2012

@lukaemma 😵 😵 😵 😵

katuska04
13. mar 2014

ahojte maminky...mam na vas otazocku...mam 5rocneho syna, v juni bude mat 6 a v septembri ideme do skoly...len sa zacal takisto cudne spravat, je nervozny, papuluje, odvrava a mam pocit, ze viac pocuva svokrovcov ako mna a manzela...co mi dost vadi!!!
a je tu este jeden problem...zacal sa cudne mykat, ako keby ho triaslo...tak na mna a manzela svokrovci vyleteli, ze to su nervy, lebo na neho kricime, ze to vsetko musi prekonat, vyrast z toho a podobne veci...snad to niektora z vas pozna???uz mi je z toho na nic, lebo este ja manzelovi hovorim, aby ho nechal(obcas dostane aj vychovnu)...ja sama mam z toho nervy a este, ked sa k tomu prida svokrine hucanie do mna, ze to tak nemoze, ze ju to vsetko trapi, ako sa on sprava a uz place pri mne, no mna ide roztrhnut od nervov...poradte maminy...dakujem...
a este, ze mu mame vsetko dovolit, aj rozpravky, lebo on ziarli na mladsieho brata...dobre, ok, ale nema dovod...snazila som sa mu vysvetlit, ze nema dovod ziarlit, lebo ho lubime rovnako, len je este malicky, potrebuje viac pozornosti...

katuska04
13. mar 2014

ja si skor myslim, ze je to zo skolky...lebo vsetky somariny, co deti v skolke robia, ze sa opicia po inych detoch, tak nas to najviac schyta...stale sa to len na neho nalepi...aj my povedal, ze to robia dve dievcata zo skolky...ja uz fakt neviem

lenusiatko
19. mar 2014

My sa s dcerou velmi vela rozpravame, zo skolky je nervozna, umrncana, ani nevie povedat preco.
Osvedcilo sa mi, ze jej dam poriadne najest a napit a venujem jej sustredenu pozornost, nie len take to, ze
ehm, dobre, aha, ano. Tiez ziarli na mladsieho brata, je to tazke, ale sustredena pozornost zabera. A co sa vselico
dozviem vecer v posteli. Kto jej robil zle, ako cely den drzala hovienko, aky bol zly obed, ako 4 ucitelky v skolke kricali, ako ju odstrkovali kamaratky. Myslim si, ze to je hlavny problem deti, treba prist na to, preco maju zlu naladu a preco tak velmi bojuju o svoje miesto pod slnkom. Ked su najedene, napite, oddychnute, vykakane, vsetko ide lahsie. A vela ich objiimam, bloky idu prec a my predsa potrebujeme, aby sa nam zverili so svojimi strachmi. Nechcem so svojimi detmi bojovat o to, kto je vacsia autorita a kto si viac presadi a dokonca nevyzadujem ani poslusnost. Vyzadujem korektne spravanie, kto ho porusi, ide bez milosti za dvere, dokonca ma deti odprosili, ked mi v navale zlosti skaredo nadavali, samu ma to prekvapilo. Myslim, ze s pribudajucim vekom je to len tazsie, preto si o rodicovstve do buducna nerobim ziadne iluzie, ale maju len nas v tomto zlozitom svete, empatia a laska su dve veci, ktore nikdy nic nepokazia.

janet1
6. júl 2014

@lenusiatko pekne si to napísala ... a podľa mňa máš aj vo veľkej miere pravdu ... tiež si hovorím, že komu sa zdôverí, ak nie mne ... mám 6-ročné dievčatko a momentálne sa viac hádame ako rozprávame ... skúšam všetko ako na ňu, už som si aj poplakala, že neviem ako ďalej, ale po prečítaní týchto príspevkov som sa trocha ukľudnila ... budeme musieť vydržať a hádam to prejde a bude ju škola baviť