Ako riešiť šikanu v škôlke?

narayan
5. okt 2020

Ahojte, šikana je možno ešte prisilné slovo, ale niečo sa začína diať a ja potrebujem poradiť, ako to čo najefektívnejšie riešiť. Začnem poporiadku, syn teraz skoro 6.ročný, mal nejaké popôrodné problémy dôsledkom čoho je hypotonický, čiže zaostáva v hrubej aj jemnej motorike. Chodí, behá, mentálne je ok, len teda je pomalší a slabší ako jeho rovesníci. Do preškolskej triedy nastúpil do novej školky, kde bola adaptátcia úplne v pohode, má tam aj najlepšieho kamaráta a pár ďalších kamošov, no žiaľ aj niekoľko takých, ktorí mu začínajú dávať najavo, že sa odlišuje. Začína spomínať dve mená (chlapci dvojčatá), že mu vykrúcajú ruky, kopú ho a vysmievajú sa mu, že je "slabučký".... No a ja by som to rada zatrhla hneď v týchto začiatkoch, preto tu hľadám radu, ako to čo najlepšie poriešiť k spokojnosti všetkých, pretože momentálne mám akurát tak sto chutí tých smradov chytiť pod krk a otrepať ich o stenu, čo nieje zrovna moc vhodné a výchovné "vyriešenie problému".... stále si to ale nechávam v zálohe ako poslednú možnosť... Hneď ráno začnem riešiť učiteľkou a potom čo? Rodičia, tie deti? Či čakať? ...

syslik81
5. okt 2020

hned to oznamit ucitelke .. dat jasne ultimatum aby to vyriesili ..ak nepomoze pisomna staznost k riaditelke a pripadne ak je este niekto nad nou aj tej .. ucitelia musia vysvetlit vsetkym detom ze sa to nesmie a ziadala by som aby to oznamili i rodicom nech si ich doma usmernia

veronikadamianko
5. okt 2020

@syslik81 presne tak!!!! Tiez by som to tak riesila!!!

narayan
autor
5. okt 2020

@syslik81 ďakujem za reakciu...aj plánujem byť veľmi dôrazná pri rozhovore s pani učiteľkou....

jeliz59
5. okt 2020

Aj moje nervy toto ja citat nemôžem ja by som im dala šahat mi na dieťa taký bľak by som spustila že by sa už ani nepozreli na ten smer kde je moje dieťa a rodičia by si vypočuli ak si ich nevedia prevychovat oni tak by si vypočuli mladý páni keď vedia ubližovať musia vedieť niest za to aj zodpovednosť
A učiteľke by som tiež prehovorila do duše či to nevidí

danka56
5. okt 2020

@narayan prosím ťa a to si sa dozvedel len od syna? Učiteľka ti nič nepovedala? Akože neučila som v škôlke, ale v špeciálnej škole, kde bolo značne menej detí ale takéto niečo si učiteľka za ten deň všimnúť prosto musí. Keď nato neupozorni konkrétne dieťa tak sú tam aj iné deti, ktoré isto učiteľke povedali. Takže za mňa veľmi neprofesionálne od učiteľky ak ťa neinformovala hneď ako sa to udialo. A taktiež rodičov tych dvoch zloduchov. Ako ono je fajn vysvetliť to deťom, je super ak sa o tom porozravaju v kolektíve. Ale pokiaľ nebudú nejakým spôsobom potrestaní (trebárs len že im rodičia vynadaju) tak to budú robiť stále a viac si dovolovat.

zooeynka
5. okt 2020

pani ucitelky su kde ked si toto nevsimnu vo svojej triede?

marlent
5. okt 2020

A su to tie iste deti??
Ono jednorazova bitka natahovanie robenie si zle je podla mna ok...ved deti aj my sme sa bili...
Ale ak mu niekto robi pravidelne zle tak v prvom rade za ucitelkou ale stylom nie ze nevsimli ste si ale co ste s tym spravili a nech ti nehovori ze si nevsimla...a ja by som ak je to pravidelne a teda tie iste deti skusila kontaktovat aj rovno rodicov..nie ze cakat co ucitelky ak si to doteraz nevsimli tak su tam asi na okrasu...
Pripadne stopnut tie deti s tym ze o tom viem a nezelam si aby sa to opakovalo.

vinetuu
5. okt 2020

Ked chcu robit deti druhym detom schvalne zle nebudu to robit pred ocami uciteliek. Prve oznamit ucitelke, ak nereaguje tak do tyzdna, ist na vyssiu instanciu az na riaditelku. Ohladom sikany je jasna smernica ktoru musia dodrziavat a ked im nahlasis podozrenie musia podniknut dane kroky ale musis ich otravovat lebo iste to budu chcet zlahcovat etc.

martinusik91
5. okt 2020

Ja by som to riesila... A najlepsie s rodicmi. Ja mam zas skusenost ze ked som povedala synovi aby to nevracal ze ked sa cosi udeje nech ide za ucitelkou tak ho ucitelka zahriakla stym ze zalovat sa nema... Aj to som zaxila ze tolerovali dieta co vsetkych trieskalo lebo malo na to papier w cela trieda tym trpela... Syn chodil z revom do skolky a stale to iste meno spominal a aj vsetky ostatne deti. Pri kazdej sanci ked mohol bil deti hlava nehlava. Podla mna treba povedat ucitelke nech ich odsleduje a ked sa to nezmeni tak riesit s rodicmi. Dolezite je aj zhodnotit ake mate dieta vy a do akej miery verite vsetko co vam povie... Ja si za synom stojim ale na druhu stranu aj viem co je za kvietok :D

anickaaa6aaa
5. okt 2020

Takuto presne skúsenosť nemám ale tiez sme si nieco zažili...syn sa budil v noci s placom. Nechcel povedat co sa deje.. Islo o to ze bol velmi citlivý a nedokazal stravit ze deti su protivne... Par chlapcov robilo inym zle s takym slovnikom ze az.. Ze rozkopem ti hlavu a podobne.. Synovi sme museli vysvetlit ze sa musi brániť.. S ucitelkom sme sa pozozpravali.. Vedeli hned o co ide len to nechceli hned rodicom vesat na nos. Ze mali viac sťažnosti. Syna sme naucili branit sa a teraz je uz 3tiak.tiez to bolo vselijake. Ludovo urobil si poriadky a ma pokoj. Slabší žiaci trpia a ucitelia sa tvária ze sa nic nedeje. Určite odporúčam rozhovor s učiteľkou a syna naucit branit sa...

kikina84
5. okt 2020

@narayan necakat..ja osobne by som isla do skoly a riesila ich pred celou triedou a pekne nahlas..ani by som sa nepytala ucitelky ani nikoho ineho..len by som tam nabehla..a smradi by si zapamatali..Ale kedze nie si ja..tak najlepsie je riesit to okamzite,na nic necakat a to tak ze oznamis ucitelke co sa deje a ze si zelas stretnutie s rodicmi..rodicom by som dala kapky ze nech si daju decka do poriadku,lebo v opacnom pripade to buses riesit..Riesit nasledne mozes tak ze ak pride s modrinou alebo nejakym zranenim od nich utekat lekarovi pre spravu a nasledne podat trestne oznamenie za šikanu..Toto su vazne veci a netreba to nechat tak..lebo vela krat si rodicia najdu len list na rozlucku..Nic netreba podcenit..a navyse vacsinou sikanuju deti take ktore nemaju zaklady vychovy,alebo ich rodicia neviedli k nejakej ucte k druhym a respektovanim sa medzi sebou..jedna sa o jednoduchsich ludi..Takze tam treba jednat razne..Vacsinou ten prvotny rozhovor zaberie ,takze extremy v tvare trest.oznamenia nie je nutne..to je skor krajnost..Ale uz som sa stretla aj s tym..znama to riesila na sude..ale ako hovorim to su extremy uz..

pragmaticka
5. okt 2020

Tiez som mala problemy so zacinajcou silkanou v skolke v predskolskom veku..dievcata.jedna tam neustale huckala ostatne proti mojej az tak ze si vymyslala ze smrdi a pod hluppsti.hned som si ju odchytilia a riadne prehovorila do duse.dievcatko malo az slzy v ociach.odvtedy bol pokoj!

andrejka1974
5. okt 2020

Urcite sa porozpravat sucitelkou ze takto sa to neda ale aj s rodicmi dietata ja som timto presla u syna ma telesny hendikep dmo ale chodi len pravu ruku mal viacej postihnutu a pocula som ze sa mu deti posmievali volali ho choroba hned na dalsi den somisla za triednou a ta to vysvetlila detom ze takto sa spravat nesmu a pomohlo uz sa mu prestali smiat a prijali ho medzi seba

narayan
autor
6. okt 2020

Dakujem dievcata za reakcie, len doplnim, ze moj syn nieje "problemovejsie" dieta a naozaj nikdy na neho neboli staznosti ani v prvej a ani v tejto skolke, preto si ani nemyslim, ze by zacinal, alebo provokoval on. Samozrejme tiez vymysla, no vzdy je vsetko "v ramci medzi". Ja aj nejake detske postrkovacky a bojovacky chapem, ved su to deti, no toto sa mi uz nezda. Preto som pisala vcera aj maminke toho jeho naj kamosa, nech sa ho spyta, ako to vidi on, kedze su najviac spolu a ona mi napisala toto (zkopirovany text)- Maly mi vravel, že Samko a Filipko robia zle Tomáškovi, lebo je slabúcky... Ze aj jemu občas, ale on sa s nimi nehrá lebo ublizuju.... Ono cele to trva +-tyzden, ale nebolo dna, kedy by krpec nespomenul, ze mu ti dvaja zade robili zle...Ja som si malym presla po porode peklom a dakujem bohu, ze dennodennym cvicenim, rehabilitaciami, roznymi terapiami maly chodi a dokonca beha. Stalo nas to aj kopu nervov, sil, trpezlivosti, no aj penazi dat ho dokopy, preto nedovolim, aby teraz, ked je relativne o. k., doplacal na nevychovanostdoch nejakych smradov....

danka56
6. okt 2020

@narayan to vieš pri sikane si vždy budú vyberať práve tých slabších. Nech by to trvalo dva dni. Učiteľka to isto videla, počas celého dňa má deti na očiach. Musí mať. A vravíš, že týždeň a ty od nej nič nevieš. Si vezmi, že niektoré deti nechcú povedať čo sa dialo v škôlke. Iba začnú plakať, pripadne to už nezvládajú a začnú sa pomocovat. Ako za mňa nepochopiteľné, že to nepovedala učiteľka. Ale si super mama a isto, keď to teraz už riešiš tu a začneš to riešiť aj v škôlke tak to robiť prestanu. Hlavne nech to rýchlo prestane. Žiaľ na deťoch takéto situácie nechaju veľké a niekedy dlhodobé stopy. Držím vám palce aby ste to rýchlo vyriešili! A hlavne v prospech malého!

nykkushka
6. okt 2020

Ja poradiť neviem, ale je mi neskutočne smutno. To už v akej dobe sme, že si 5-6 ročne deti takto robia zle 🥺😳. Nevravím, aj moji spolužiaci boli všelijakí, ale žeby až takto. Zo slabšieho 🥺. Rodičia asi niekde pochybili a dopláca za to nevinný 😬

mogaa
6. okt 2020

@narayan určite to rieš s učiteľkou + že vieš aj od inej mamičky že tí dvaja nespratníci robia zle....nech si to ustriehnu....ono u predškolákov je 1učiteľka, takže naozaj sa môže stať že sú v triede chvíľu sami, rovnako nemá oči na chrbte....ak nepomôže - riaditeľka, príp.jej povedz že zavoláš policajtov ak to neprešetria a bude sa to opakovať.....

narayan
autor
6. okt 2020

Tak s učitelkou riešené, povedala, že ich dvoch riešia neustále, že už nevedia ako na nich, že už ani nevedia aké "tresty" im dávať, že robia neustále zle, ale že aj môj vie vystrkovať rožky, že sa nenechá.....jasné, že sa nenechá otĺkať, no on so svojou (slabou) silou nevie udrieť tak, aby to vôbec niekoho bolelo, preto je ľahký terč... Ešte jej hovorím, že to, že sa deti bežne klčkujú mi nevadí, ale že mi denne chodí domov s tým, že mu robia zle, tak že to nie a že ma najviac mrzí to, že sa mu ešte vysmievajú, že je slabý.... ona že o tomto nevedela, že si dá aj na to špeciálne pozor.... Tak som zvedavá.... Teraz sa ale aj tak budem snažiť ich výmaknuť pri príchode do/zo školky a rázne im poviem, nech prestanú ostatným robiť zle, lebo budem veľmi zlá aj ja...

narayan
autor
6. okt 2020

@nykkushka ja tiez neviem pochopit, ako vedia byt krute tie deti uz v tak nizkom veku 😞

nykkushka
6. okt 2020

@narayan podľa mňa, nech si tvrdí čo chce kto chce, tam vo výchove zlyhali rodičia, nie je možné aby sa toto deti samé naučili, museli to správanie niekde vidieť ☹

narayan
autor
6. okt 2020

@nykkushka samozrejme ze je toto zlyhanie rodicov, neverim, ze dieta pride na taketo "zlo" same od seba....

nykkushka
6. okt 2020

@narayan každopádne netuším ako by som túto situáciu riešila a dúfam, že ani nebudem musieť riešiť. Obávala by som sa toho, že ich rodičia to budu popierať, že ti chalani takí nie sú a hlavne, že to potom bude ešte horšie 🥺

janisa31
6. okt 2020

každopádne to okamžite nahlásiť pani učiteľke. ako viem, nemôže mať furt v hľadáčiku každé jedno dieťa, ale aspoň bude vedieť na koho má proste dávať väčší pozor a a ak nie, proste si vyčíhať aj ich rodičov. toto takto nemôže proste ísť

zuzanaete
6. okt 2020

@narayan V tychto pripadoch byva najhorsie, ze rodicia su hluchi, slepi voci spravaniu svojich deti. Ucitelka nema sancu zabranit ich kazdemu vystrajaniu. Pozitivum je, ze sa ucitelka aspon snazi v ramci svojich moznosti. Asi by som zvazovala rozhovor priamo s rodicmi alebo mozno aj za pritomnosti riaditelky. Drzim palce pri rieseni v prospech syna.

ktochytavzite
6. okt 2020

ucitelka by ich mohla nejako od seba separovat aby nebol v dosahubtych deti,-a na tvojim mieste by som si pockala na tie dvojky a ored jeho mamou ich poriadne vykricala .A ich matke vysvetlila aky ma maly problem a ze si neprajes aby ho jej deti otlkali.
Inak ja by som nemala ani problem dat zaucho takymto detom ked im mozno vlastni rodicia nevedia dat.Ale podla mna im rodicia aj daju ale tie eti su take zle.

ktochytavzite
6. okt 2020

@narayan no ono to je aj od povahu deti,nemusi to byt len zlyhanie ridicov,to je moj mazor.

stanusenka
6. okt 2020

@narayan ja som si problém v škôlke vyriešila sama tak, že som si odchytila bokom to decko a povedala mu čo som mala na srdci.. Bohužiaľ v našom prípade učiteľky neriešili, lebo tatinko podnikateľ a ich dotoval na rôzne akcie... Tak som to poriesila takto, a od vtedy bol pokoj 😂

maris5
6. okt 2020

@narayan zacni rozhovorom s ucitelkou (u nas nepomohlo),ak sa to bude opakovat, stretnutie s riaditelkou a ziadat zapis a jej vyjadrenie ako to chce riesit (u nas zabralo, skoda ze az po dalsom fyzickom attaku). Zisti u inycn mamiciek ci ich deti nemali problemy s tymi chlapcami (u nas sa to tahalo od 1. triedy, v 3. vznikol zapis a uz je v inej skolke, asi sme neboli jedini)