mam problem so svojim synom pri obliekani, ma 4roky a nechce sa obliekat, skace, krici a reve, ze on to nevie, pritom sa sam viem obliekat... neviem ako mam postupovat, chodim k psychologovi, ale rady od neho akosi nezaberaju, tymto ma vie az do nepricetnosti vytocit a uz som mu aj jednu tresla, co ma teraz velmi trapi, mozno by ste mi vedeli poradit vy, ako postupovat.... dakujem pekne
Evi, ale ku psychologovi nechodis len koli tomu, ze sa nechce obliekat aj ked to vie, alebo ano?
Ked mu to robi taky stres a tak zacina den, nemas jednoduchsie namiesto nutenia tomu predist a obliect ho este ako spi, pred zobudenim? A nestresovat ho hned rano? Nevadi mu prevliekanie cez hlavu a vsuvanie ruk a noh do uzkych otvorov rukavov a nohavic?
To je u deti bezna vec.
Ja koli kludnemu ranu a peknemu dnu by som ho obliekla este v spanku....
V styroch rokoch cim viac mas ty nervy, tym viac bude jeho odmietanie, to je spojene s vekom, nie s nejakou poruchou...
Akurat nedavno bol kdesi clanok aby sme stresom rano rano predchadzali tym, ze my sa prisposobime, vsetko pripravime ked vieme, ze dieta je pomale.
Pretoze ak to posledne co rano pocuju pred odchodom je nas krik, namiesto objatia a slov lasky, to im dobry start do dna teda nedava.
Ja mam 5,5-rocnu dceru a tiez ju niekedy chyta rapel, ze sa jeduje a lamentuje ze sa nevie obliect rano ked ma ist do skolky. U nej je to cisto lenivost, ale ked vidim ze nema dobry den, obleciem ju ja a hotovo. Vo veku 4 rokov som ju musela obliekat stale, to este nejavila ziadny zaujem o obliekanie, hoci to vedela. Pre niektore deti je to zbytocna cinnost, strata casu, ktora ich zdrziava od hrania a dolezitejsich veci. To iste s chodenim na WC - uteka na poslednu chvilu, ked uz to ledva vydrzi. Ale verim, ze vekom to bude uz len lepsie 🙂
Lenivost ci uistenie o laske, mali sme to tiez. V skolke frcal ako drak, sam vsetko bez problemov, dokonca casto prvy zo vsetkych sa vedel ustrojit. Doma sceny, nie a nie, keby sme cakali nejdeme nidky nikam, ani von ani do skolky, nic. Ziadny psycholog, proste som ho obliekala ja, aj par rokov to travalo, aj maleho skolacika. Lebo som mala nazor nech sa do nas okolie nestara, ja sa s inymi rodinami porovnavat nebudem a svoje dieta tym stresovat, ja mu tym davam usitenie o laske, toho casu na kontakty medzi dietatom a rodicom je v dnesnej uponahladnej dobe malo. A aj toto moze byt jeden z nich.
Okrem toho skor nez nervovat seba aj jeho, takto som nakoniec vydala tej enrgie menej nez sa s nim prekarat donekonecna. No, takto poviem dnes je uz plne samoobsluzny, na casy pomoci sa bud nepamata alebo neprizna, skratka podla neho bol vzdy taky sikovny. 😀 Nekomentujem. 😎
..ja som si ich obliekala v tom veku sama..v škôlke a teraz už aj v škole problém nieje,nerobím z toho vedu aj keď sú už starší,pomôžem,doupravujem..a nemáme ani problém s tým,čo si obliecť..skúšali ale a keď to nešlo podobrom,tak aj po riti dostali,nepopustila som a je to vybavené..žiadne výčitky som nemala.. 😀..asi by som išla k psychológovi sama so sebou.../nechcem sa nikoho dotknúť,osobný názor/
Ahoj vyskúšaj súťaž- nám to veľakrát pomohlo, keď sa Hanke do toho nechcelo. Povedala som "vyhlasujem súťaž, kto bude prvý oblečený" ..... a nie že ma predbehneš!
Všetko mala pripravené, ja som sa šuchtala v druhej izbe, samozrejme som prehrala a keď vyhrala ona, "patrične som sa rozčuľovala" že to nie je fér.
Tiež sme mali tabuľku s bodíkmi - to si vyžiadala sama, keď začala chodiť do škôlky. Dajte si ju napr. na týždeň a za každé samostatné oblečenie dostane dobrý bodík- napr. smajlíka. ... a na konci týždňa dostane odmenu- stanovte si ju vopred
Podla mna staci pomoct vtom a je a nemusis sa rozculovat a capat ho moj ma 7a pomozem mu lebo je suchtavy a aj skolu by zmeskal ked chce stihnut nieco ine alebo sa snim predbieham vtedy je prvy kcomu je kricanie a capanie len ktomu ze ty to chces aby konal a ony just opacne take su poniektore deti
Haha si má celkom pobavila,som si spomenula na moju 4rocnu... Zima vonku -10 a ja v tričku pod bundou spotena jak myš,kričala som,aj dostala... U nas bolo nie ze nevie ale sa " neda"...,nedali sa obliecť pančuchy,nedali sa dať rukavice,revala jak tur každé rano... Istý cas chodila do školy v mojom firemnom tričku ako v šatách,lebo to sa dalo... Kaslala som na ľudí,chodili sme autom v škôlke som vysvetlila nech na mna nevolaju sociálku 🙂... V škôlke sa dalo vsetko... Vyrástla z toho ale je suchtava dodnes a to má 8r,kebyze ju na 7.45 doslova nevytlacim von dverami aj školu jej zavrú,bývame od nej 50m. Ako vraví moj svokor " vydržať!"
je to normalne aj moja to vzdy chce, najma vyzliekanie pretoze sa jej paci ked jej vsetko naraz stahnem a je to podla nej rychlo a oblieka sa sama ale ked sa jej nechce povie mne to nejde a pritom ked chce tak za 2 minuty je oblecena komplet 🙂 🙂 🙂 deti su v tomto veku prefikane 🙂 🙂 🙂 🙂 a vedia co na nas plati 🙂 🙂 🙂 🙂 vedia ze povolimre vsak su to nase lasky 🙂 🙂 🙂 🙂
"...skace, krici a reve, ze on to nevie, pritom sa sam viem obliekat... "
to znamená, že nie je problém, že sa nechce DAŤ obliecť, iba, že to neche urobiť sám??? Tak ho proste obleč ty a vybavené. Však to nie je kolom dvíhať, ani to netrvá pol hodinu, Tie 3 minútky si už ráno nájdi čas 😉
a skusila si ho niekedy nechat len tak v pyzame, styl - ok, nechces sa obliect, tak mozes ist v pyzame. uvidime, co povie na to pani ucitelka v skolke (ostatne deti...). a nechat ho tak? 😉 alebo ani to nepomaha.? 😕
inak ma napada uz len to, co radia ostatne - neriesit a pomoct mu 🙂
maminy vaše detičky to robia, lebo vedia, že si to voči vám môžu dovoliť. Zrejme už zažili, že si vyrevali to, že ich nakoniec oblečiete vy. V škôlke to vyskúšajú raz a zistia, že nemajú šancu na úspech. Pomôže len dôslednosť, dôslednosť a rovnaký prístup od všetkých členov rodiny. Inak, ak dieťaťu spôsobuje takýto stres obliekanie ráno, tak by som ho obliekla ráno ja, s tým, že poobede, keď prídeme domov, večer do pyžama a samozrejme vo voľné dni sa oblečie sám. Z toho by som už za nijakú cenu neustúpila, ani keby sme niečo zmeškali. Najlepšie niečo, čo dieťa veľmi lákalo, aby na vlastnej koži zažilo dôsledky toho, čo robí. Blíži sa leto, dovolenky, tam by som pritvrdila a nepovolila žiadne výnimky, samozrejme okrem toho, keď je dieťa choré. Inak takto reagujú deti, ktoré zistili, že pod nátlakom rodičia povolia aj to, čo najskôr zakázali, skrátka deti si našli cestičku, ako s rodičmi manipulovať. Nebite prosím dieťa, jeho chovanie je len odrazom toho, že ste niekedy urobili ústupok a nebuďte z toho na nervy, patent na výchovu neexistuje. Inak priviesť ho do škôlky v pyžame je veľmi účinné 😉 😉 😉 😉 😉
hm ako ti poradit, nasa mala aj keby neviem co nemozem jej pomoct, drobec je starsi a hocikedy povie ze on to nevie, tak ma tiez slak triafa a pritom viem ze to vie len niekedy sa mu nechce - ale to len niekedy, tak ja to radsej vzdam a oblecim ho aby som mala svety pokoj, co ti rady psycholog? co keby si mu povedala ze on je uz velky ako tatik a ak chce byt ako on ze by sa mal aj sam obliekat? fakt neviem rozmyslam u nas to niekedy tak funguje, alebo ze ak chce byt velky a mat "svaly" tak sa musi aj tak spravat - tiez to zabera ci pri obliekani ci pri jedeni... drzim ti palce 😉