Caute, ostala som obarena trochu a nevedela som co povedat.
Syn ma dnes doslova nasral, ma 3 roky, na piate prosikanie som sa rozkricala. Ked sme sa obidvaja ukludnili prisiel za mnou a povedal,
,, prepac maminka, ze si bola nervozna"
Ano ano, ja som zodpovedna za svoje emocie. Viem. Ale ako mu to vysvetlit?
Inak syn celkovo velmi sleduje emocie u seba a u druhych. Pomenuva ich aj u seba.
nic mu nevysvetluj, v 3r to ajtak nepochopi a jeho pamat je kratkodoba...este ta naserie vela krat najblizsie roky...
Povedať mu,že nie je jeho vina,že si bola nervózna.Tak ako si povedala,ty si zodpovedná za svoje emócie
Určite Vysvetlit mu prečo si bola nervozna a hlavne sama seba sa spytaj čim to bolo spôsobené
či tou situáciou alebo to bola len posledná kvapka v deň/tyzden
čitam práve knihu Samostatné dieťa alebo Ako sa stať lenivou mamou a je tam kapitola o emociach že prečo kričíme/sme nervozne na dieta/muža/okolie často je to nahromadené situácie/emocie za dlhší čas a ptm príde výbuch za uplnu banalitu
@mabenn fakt "rada nad zlato"🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️ Pravý opak! Vysvetliť, ospravedlniť sa. Deti chápu viac než dosť
@mamamasama dalsia co ma potrebu sa bit po hlave? ty si nikdy nekricala na dieta, ktore skusa tvoje hranice?
Chcel pravdepodobne vyjadriť “prepáč že som to cele spôsobil a bola si z toho nervózna” môj malý kedysi pri rozlúčke na moje “budeš mi chýbať” odpovedal “aj ja tebe”. Ide len o hru slov a my už počujeme iný význam….
@mabenn jasne, ze ano. A hned na to som si uvedomila, ze som to nemala robit a ospravedlnila sa mu. On nie je zodpovedny za moje emocie. Ani za to, ze robil nieco inak, ako som si ja predstavovala. Nema este vyvinutý mozog, narozdiel odo mna.
@mabenn veľmi podceňuješ trojročné dieťa. Autorka, normálne vecne mu vysvetliť, čo sa stalo. Jeho mrzí, že došlo k hádke, povedz mu, že ťa to mrzí tiež. On sa ospravedlnil, ospravedlň sa mu aj ty. Priznaj svoj podiel viny - napr. že si bola nervózna. Vysvetli mu, že ale aj on musí v budúcnosti počúvať, čo vravíš, lebo inak dochádza k nezhodám. Normálny krátky rozhovor, kde si ujasníte, prečo k tomu došlo a ako sa tomu vyhnúť v buducnosti, žiadne siahodlhé závery z toho netreba robiť, keďže sa nič hrozné nestalo.
normalne povedat prepac ano som bola uz unavena, a mozno som viac zvysila hlas.
je nomrlane aj deti ucit emociam
@annm81 matka ako aurita uplne bezne ludsky sa obcas dostane mimo emocnej kontroly...pristupovat k dietatu vtedy tak, ze nejak strasne vinila, nema vyznam, pretoze dieta dostava do neistoty v jej autoritu a stabilitu-t-j- dieta vnima, ze matka nieco neustala a zacne sa bat...staci, ze sa s tym ona vysporiada..toto nie je situacia na temu na MK, bezne sa to mamam stava aj denne v tomto veku, hlavne v obdobi vzdoru...neni o com dalej tocit..3rocne dieta nie je mentalne ani logopedicky schopne riesit nejaky spor a nezhodu
ospravedlnit sa ale zaroven aj povedat,ze ako aj ty tak aj on sa musite naucit spolu it a pocuvat jeden druheho a ze spolocne sa pokusite aby si uz nemusela kricat ... neber vsetko hned na seba .. moja je tiez taky emocny cecok .. ona sa za vsetko ospravedlnuje ... ja nieco spravim a ona-prepac .. aj v skole to robi vsade ...
@mabenn jeden z najväčších omylov čo tu píšeš, žiadne že to nepochopí alebo si to nebude pamätať, malé deti si na základe reakcií okolia vštepujú budúce vzorce správania, ak mu matka nejakú situáciu vysvetlí najlepšie ako bude vedieť, dieťa si do pamäte vštepí, že toto je správne riešenie a v budúcnosti bude podobne problémy riešiť rovnako.
Dakujem pekne kazdemu!
Podla mna na to nezabudnu. Pred pol rokom v skolke (hned prvy tyzden) ho capla po ruke a kricala ucitelka, a dodnes si na to spomenie s tym, ze on do tej skolky nejde nikdy. A mal z toho taku traumu, ze sa mi pocikaval v noci, krical zo spanku a prestal rozpravat. Teraz uz je dobre. Len si na to este spomenie.
Zatial do skolky nechodi... Ja sa snazim nekricat, ale niekedy uz fakt vybuchnem. Nie je to casto, ale predsa som clovek.
Autorka....samozrejme,že nezabudne.A deti hlavne nezabúdajú na to,aké to je ostávať s pocitom viny aj keď zato nemôžu,lebo matka nevie používať slovo ,,prepáč" a myslí si,že dieťa je hlúpe a netreba mu nič vysvetľovať.
@doriiis tiez si myslim. Samozrejme, ze aj ja sa mu osprevdlnujem.
No tak moj 3.5 rocny syn chape absolutne tymto veciam. Vzdy ked na neho kricim sa mu ospravedlnim a tak isto on - aj ked ma hysak a ukludni sa tak potom pride a povie: mami prepac ze som krical- nahneval ma xy(mladsi brat) . a toto to dieta robi pretoze to robim aj ja - prepac ze som po tebe kricala nahnevalo ma to a to - deti su nase zrkadla a nasavaju vsetko. mozno to nejaku dobu trva ale nakoniec to robit s najvacsou pravdepodobnostou budu (dneska hovoril bratovi: odloz si tie veci,kolkokrat to mam opakovat- no od koho ma tuto vetu?😂😂😂jasne ze od mna ked mu to hovorim ja) opakujem, ma 3 a pol, resp 3 a 3/4 roka. keby som kazde kricanie ignorovala a nevysvetlovala tak po sebe s bratom iba ziapu a ziadnu sebareflexiu nemozem ocakavat….
@amelia89 no je to hrozne. 😏Ja sama mam pocit, ze sa vkuse len ospravedlnujem a kazdy dalsi den ma zase dostane do vyvrtky. Tiez ho nechcem ucit, ze je ok spravat sa ako furia, ked sa potom ospravedlnis😂 ale to je na inu debatu. Preto chapem radu od mabenn aj v trochu inom kontexte
Priznať, že si bola unavená a naozaj si bola nervózna a preto si kričala