Maminy je tu medzi namy nejaká detska psychologička? Alebo Maminy s vlastnou skúsenosťou ?
Môj maly 5ročny je dosť taka citlivá povaha. Je z tých čo by hračku nikomu nevytrhol z ruky a neublížil by ani muche 🫣( niekedy by som bola radšej keby si vedel presadiť svoje, no žial každý sme iná povaha ). No o inom som chcela. Všimla som si ze sa sám obviňuje. Ale takým štýlom napríklad ze sa rozplače a jeduje sa a pri tom hovorí “ja som neni nikdy zlatý” - “ja nikdy neposlúcham” - “ja vám nikdy nepomáham” a podobne. Napríklad sme na víkend u jeho bratranca, ten začal večer pomáhať s večerou ze nosil na stol taniere a pod… a môj maly si to všimol keď už bolo všetko ponosene. V tom spustil plač a začal sa obviňovať v štýle ze on nám nemôže pomáhať a on pomáha a pod… keď som sa mu to snažila vysvetlit akokoľvek , išiel si vkuse svoje. 🤷🏻♀️
Trápi má to , pretože nikdy mu nehovorím ze je neposlusny, alebo zlý alebo čosi podobne. Vždy sa mu všetko snažím v klude vysvetlit. No neviem už ako na toto reagovať , keď sa ho snažím presvedčiť o opaku, ide si furt s plačom svoje. Neviem či to je nejaká fáza , ktorou si musíme prejsť alebo čo stym 🤔
@danielahamar Áno , chodí
Môj syn bol podobný, mal aj odklad kvôli celkovej emocionálnej nezrelosti. Dnes je z neho citlivý, empaticky a sebavedomý chalan. Treba trpezlivo vysvetľovať, ze je skvely. A citlivosť je jeho dar, ktorý ho robi výnimočným.
Prepáč, ja ho vôbec nevidím ako citlivé neviniatko, ale ako citového vydieraca a premazaneho princa na bielom koni. Nesprávaj sa k nemu ako k cukriku, ale ako k chlapovi, lebo ho realita zvlacuje.
,,začal sa obviňovať v štýle ze on nám nemôže pomáhať a on pomáha" - to nie je citlivosť, ale rozmaznanost!!!
Ja nikdy neposlucham, ja nikdy nepomaham...a ako reagujete na toto? Ale kdezeeee....ved ty si také zlaticko poslusne, dobre...
Však?
Nevidíš ten rozdiel? Citlivé dieta je také, ktoré veľmi súciti s ostatnymi, a ktoré si berie k srdcu viac než ostatni. Ale on sa ĽUTUJE. Sam seba. Takže snaž sa ho prestať vnímať ako chudatko, lebo vám prerastie cez hlavu.
Myliš si sebaobvinovanie so sebaľútosťou.
@simona20201309 takto som si to nikdy nespájala , ale sedí to veru. A čo teda ? Ako reagovať ? Ako to zmeniť 🤔
@simona20201309 áno, ďakujem za usmernenie
U nás bolo čosi podobné , ale rev bol preto že "mu nič nejde" . Nevie hrať futbal? Je zlý a hlúpy lebo mu to nejde a pod .. nejako to samo odznelo. My sme vtedy len vysvetľovali, že nemusí ísť každému všetko .
Môj syn bol takýto pokým nešiel do školy. Potom ako keby sa v ňom niečo preplo. Z citlivého dieťaťa ktoré by muche neublížilo sa stal chalanisko ktorý teraz nemá problém komukoľvek natiahnuť… Je dosť náladový. On je inak veľmi zlatý, ale automaticky keď má pocit, že sa k nemu niekto nechová tak akoby mal a rýpe doňho tak mu ukáže kde je jeho “miesto”. Niekoľko krát sa už aj naozaj, že pobil. Takže neviem u toho tvojho to možno tiež len nejaká životná etapa a po nástupe do školy sa to zmení, a možno nie🤷🏻♀️ Možno máš doma proste citlivé a empatická dieťa.
Skusila by som predchadzat tymto situaciam a odvracat od nich pozornost. Ja som bola tiez velmi citlive a empaticke decko, ale toto som nevystrajala, neupriamovala som takto pozornost na seba a nelutovala som sa. Skor som bola utiahnuta a neprejavovala som sa.
Ak bude mat takuto sebalutostnu fazu, odvrat pozornost na nieco ine a velmi jeho stavy neanalyzujte. Ma surodenca?
Ked urobi nieco dobre ako na to reagujete? Hodnotite jeho cin alebo jeho?
Napriklad si uprace hracky. Ako na to zareagujes? Povies: "Ty si taky zlaty" alebo povies: "Pekne si si upratal hracky".
Alebo ked urobi nieco zle, povies: Ty si ale zly chlapec." Alebo povies: "Nepaci sa mi ze si to rozhadzal".
Zevraj je velmi nespravne hodnotit deti a treba komentovat ich cinny. Ci uz pozitivne alebo negativne.
Nechceš sa radšej poradiť s ozajstným psychológom než tu počúvať rady o usmerňovaní?
Citlivy ale len na seba, poznam takych. Druhemu ani prd ale este sa budu lutovat.
Keby citlivo vnimal potreby ludi okolo seba, zacne nosit taniere sam.
Skratka ho prestaň toľko riešiť a reagovať na tie jeho divadielka. Napríklad s tými taniermi- nabudúce roznesies ty. Koniec. Viac nereaguj, nerozmazavaj, nerieš. A už vôbec nie sa mu za niečo ospravedlňovať. Ja nie som zlaty - si zlatý, ideš si kresliť? Kde máš autíčko? ... úplne zmeň tému. On totiž zistil, ako si rýchlo upúta tvoju pozornosť. Otázne je, prečo o tu pozornosť takto bojuje? Ma jej priveľa a chce aby bol stále v tvojej pozornosti? Primálo? Žiarli na súrodenca? Máš manžela, alebo priateľa? Týmto spravanim možno niečo sleduje a možno len treba jednoducho začať neriesit. Netvrdím ignorovať ho, ale prestať to rozpytvavat, nerozoberat
@babulkomale tak s týmto musím nesúhlasiť. Môj maly sa podelí s čímkoľvek , vždy mysli na každom výlete na kamaráta a chce vždy doniesť niečo aj jemu … nikdy som snim nemala situáciu žeby sa nechcel o čosi podeliť alebo podobne.. ☝🏻
Vždy mi zo vsetkym pomáha , sám od seba. Toto bol príklad jednej situácie. V tomto čo píšeš isto problém nieje
To si nenapisala a my ho nepozname. Sme cudzi ludia z internetu.
@babulkomale Aj keby to nevedel, 5 rocne dieta ma stale este pravo byt sebecke a nevnimat potreby ludi okolo seba v takej miere ako dospely. Vela z nich to vie a vela z nich to nevie.
@andreatytler suhlasim. Islo o popis.
Chodí do škôlky?