Ahojte mam doma čoskoro skolacku, ako pripravujete svoje deti? Čo všetko vedia/musia vedieť? Dakujem
Mame tu skupinu buducich prvacikov...ale k teme - netrenujem velmi nic, nevidim na to dovod. Je sice augustova, ale nema logopedicke deficity (takze nemusi trenovat rec), motoriku ma v poriadku (maliarka s nej nebude, ale uchop ceruzky ma dobry a aj pekne vyfarbuje), pocitat vie hore-dole do tridsat s hlavy, viac fakt nemusi, rozozna cislice na papieri, vie, co je plus a minus, teda viac a menej. Pismena nepozna ziadne, uplne to ide mimo nej, to sa nauci v skole. Presli sme si rezim dna, ze sa v skole treba hlasit a odpovedat a nevykecavat sa zo susedom v lavici, tym to aj asi hasne...do skoly sa tesi, oni na to idu na zaciatku velmi postupne a relativne pomaly. Dolezita je ta jemna motorika (aby ste netravili hodiny nad zositmi nevytrenovanou rukou) a rec (aby "pocul" proste tie hlasky, ked budu pisat diktat alebo citat, alebo sa ucit niektore slova. ). Mali by myslim vediet zaviazat si snurky do topanok, samostatne si pobalit aktovku, zvladnut sa na telesnej samostatne prezliect (a zasa si zbalit vrecusko), manipulacia s ruskom tiez treba prebrat (kolko krat menit, pred a po ktorej prestavke, myslim, ze toto bude realita aj buduci rok este ). Vediet, kde byva ale tak to vedia skolkari, keby pozna hodiny je to velke plus, ale nemusi. Ale ziadne nejake drilovanie a stres za tym. Tak priebezne ked na to prijde sa o tych veciach porozpravat. Nasa si stale pletie mesiace v roku, dni v tyzdni uz nastastie nie 😂
@anjelicek26 poznať hodiny? To sa učia v 3. ročníku
@pribinak Neviem, kedy sa to "ucia", ale u nas to chceli na zapise do skoly ako jeden s podov, ci uz to vie, preto to pisem..ze to pomaha orientacii pocas skolskeho dna, vediet o siedmej vstavame, o osmej zacina skola, o dvanastej je obed, o jednej poobede dojde po mna mamina...
Do školy som ho špeciálne nepripravovala - priebežne robil predškolácke pracovné listy, snažila som sa sústrediť na body, ktoré majú vedieť na zápise. Ale žeby som mu zriaďovala doučovanie ako prípravu do prvého ročníka ZŠ (to som dnes videla na fb), nehrozí. Rozprávali sme sa o škole veľa, ale v tom zmysle, aby sa tam tešil, aby vedel, čo ho čaká. Nie aby bol chudák frustrovaný polroka dopredu. Teraz je druhák a myslím, že sme nič nepodcenili so zápisom.
@jarkagrm Kniha "Čo mám vedieť kým pôjdem do školy" je výborná pre predškolákov. Na nete je asi vypredaná, ale skús pozrieť. Našla som ju aj tu na MK, pridávam link aj obsah, aby si vedela, čo v nej nájdeš:
https://www.modrykonik.sk/market/knihy/?cleanSo...
@jarkagrm ja som tiež malej kúpila Knihu pre predskolakov, je tam zhruba všetko, keď sama chce a donesie si ju, tak si niečo prejdeme, určite ju do toho nenútim! Ona je veľmi šikovná, sama sa naučila čítať, naposledy chcela až jej napíšem príklady, tak som napísala jednoduche na sčítanie do 10 a vypocitala všetko! Inak majú super pani učiteľku v škôlke, tak ozaj nič viac netreba, o nej sa všeobecne vie, že svojich ziacikov pripravi dokonale 😂 moju zaujimaju encyklopédie, každý deň príde s niečím novým! Myslím, že s písaním budeme na tom horšie, je lavacka a k tomu brutal netrpezliva, keď to nejde tak to nejde, smari to do kúta a hotovo, takže s tým budeme asi bojovať! Keď som ju učila viazať šnúrky 🙄 prvýkrát nešlo, druhýkrát nešlo, tretíkrát letela topánka na druhy koniec izby a hotovo 🤷♀️
@jarkagrm z môjho pohľadu učiteľky prvákov nie sú dôležité "vedomosti" s ktorými žiak vstupuje do prvého ročníka. Oveľa dôležitejšie sú schopnosť socializácie, vedieť sa o seba postarať, vedieť riešiť rôzne situácie, byť praktický... Je mi jedno, či žiak pozná písmená, či si dokáže napísať meno, či vie napočítať do 100. To všetko ho v škole naučíme. Oveľa viac ma zaujíma, či sa prvák vie sám nadesiatovať, zaviazať si šnúrky, umyť si ruky po návšteve WC, či sa dokáže sám prezliecť na telesnú, či dokáže nadviazať kontakt, či dokáže riešiť jednoduché krízové situácie sám, či si dokáže udržiavať okolo seba poriadok, či je sebestačný, či vydrží aspoň 15 minút pri jednej činnosti, či dokáže rešpektovať autoritu... To sú veci na ktorých by sa malo u predškolákov zapracovať. Keby toto prváci vedia, mali by sme viac času na učenie. Aj výchova v škole je samozrejme dôležitá, napriek tomu mám pocit, že veľa rodičov dnes všekto necháva na školu, z čoho som dosť sklamaná. Pikoška z dneška: Štvrták mi pri odchode na školský dvor nastričil nohu: šnúrky. Nevedela som, či sa smiať, či plakať...
PS: dnešné deti vôbec nevedia strihať a skákať cez švihadlo. Tým nechádžem všetkých do jedného vreca, avšak z mojej praxe je to krutá realita ☹
Ďakujem krásne za všetky názory, skúsenosti, s mojou dcérkou chodím na logopédia, mame tam dosť úloh, myslím ze ďalšie veci navyše v tomto čase by ju zatazovali, ťažko je udržať dieťa vo vnútri keď vonku je krásne. Učiteľka v skolke tvrdí že je šikovná a pozorna. Vie napočítať do 20, s čítať odčítať tak do 15, písmenká pozná veľké tlačené, keď ma chuť tak píše, spýta sa ma na slovo a spolu ho rozoberame.
@anjelicek26 prosím ťa ako sa presne volá tá skupinka? Nenašla som ju... Dakujem
@smolinka024 Prvákom od septembra 2021
Ja som môjmu kúpila pracovné zošity od Taktiku, uči ho to trošku sustredenosti, trošku aj takého rozmýšľania nad vecami a na eshope maju fakt bohatý výber zošitov my máme balíček pre predškolákov a doma má aj tabuľku- Moja prvá abeceda. Ináč sa nejako zvlášť nepripravujeme 🙂
V MS mali prípravu a doma mal nejaké pracovne listy pre predškolákov.
To stačí. Netreba deti preťažovať
Čo my by mala vedieť: povedať meno a priezvisko, kde býva, dátum narodenia. Vedieť rozlíšiť hore dole, vedieť ktorá ruka je dominantná
A ešte nejakunbásnickú