Ako pripraviť predškoláka na to, že ostane ďalší rok v škôlke?

viktoriaboris
18. mar 2016

Mam 5 rocneho predskolaka, 6 rokov bude mat koncom jula. Je prílis hravy, nesustredeny, vyslovnost ako taká a o učenie zaujem nema. Chceme ho nechat este rok v skolke, len on o tom nechce ani počut. Rozzuri sa. Ako mu to vysvetlit? Ako ho na to pripravit?

anjelicek26
18. mar 2016

April-maj-jun-jul-august. 5 mesiacov je dlha doba, k logopedovi, robit doma cvicenia, trenovat sustredenie. Dieta, ktore do skoly chce - by som v skolke nenechava.... bude s toho depkarcit a robit v skolke zlobu.... hlavne ked jeho kamarati pojdu...

janinah
18. mar 2016

rozzuri? práve jeden rozzurený hodil synovi kameň do tváre a rozťal mu pery....tým chcem povedať,že "zurivosť" treba zvládať a riešiť zavčasu s pomocou psychologa..je jedno prečo sa rozzuri,ak normalne argumentujete a on to nevie spracovať,tak môžete mať problém v buducnosti.....

anjelicek26
18. mar 2016

Hlavne taketo veci su casto povaha, nezlepsi sa to mozno ani o rok, ani o dva, vecne v skolke ostat nemoze.

janinah
18. mar 2016

@anjelicek26 záleží prečo chce ísť do školy,či sa učiť alebo zostať s partiou kamošov,ktorí odídu do školy...dala by som na intuíciu rodičov,ktorí dieťa poznajú

pribinak
18. mar 2016

Normslne pravdu, ze teta psychologicka, ktora im davala robit testy mu odkazuje, ze sa bude este jeden rok hrat v skolke
Ze ona je psychologicka a ona vie, ze ked sa detom nepodarí urobiť urči uplne super skvelo dobre, ale len super dobre, tak zostanú este rok v skolke, aby si to poriadne precvičili

Ak chodíte logopedicke, tsk tiez, ze sa musi naučiť povedat spravne vsetky písmenka, aby sa mohol učiť citat

nyusika
18. mar 2016

Decko vám nemá čo diktovať takéto zásadne veci. Ako pardon, ale odtiaľ -potiaľ. Proste o rok. Nemá v septembri šesť rokov - nejde do školy.

lauricka
18. mar 2016

@nyusika v septembri 6 rokov mat bude a tyka sa to hlavne jeho, takze k tomu aj on ma co povedat. Kedy zacneme trosku respektovat aj tie "decka"? Urcite si zasluzi nejaky rozumny rozhovor a dohodu.

katarinka1981
18. mar 2016

V septembri už bude mat šest ked má narodeniny v juli........

nyusika
18. mar 2016

@lauricka pardon, prsty píšu rýchlejšie, ako hlava počíta 🙂
To však nič nemení na tom, že vo vážnych rozhodnutiach majú hlavné slovo rodičia. Dieťa nie je obchodný partner, dieťa nie je kamarát. ..takže rozumné dohovory a dohody si nechajme na rozhodovanie, koľko času strávi pri telke a koľko sladkostí dostane.

Nemá čo povedať k tomu, kedy pôjde do školy. Toto je rozhodnutie rodičov, prípadne pedagógov a psychológov.

mimajo
18. mar 2016

co na to ucitelka v skolke? res. uz ste mali zapis do skoly? ved aj tam povedia, ci to dieta zvladne...

tajka1986
18. mar 2016

@lauricka respekovat je jedna vec a nechat ho rozhodovat vec druha. Treba mu to normalne vysvetlit a hotovo. Nema co zurit. Proste este nejdes a vybavene. V takom veku sa ma ozaj nikto nepytal na nazor 🙂 a uz vobec ze zurit. Rychlo by mi ukazali kde je sever 😀 To je ta dnesna benevolentna vychova

siska53
18. mar 2016

@viktoriaboris nas mal 6r.teraz a ostam odklad - hoci sa do skoly tesi,tak som mu povedala,ze telicko sa este nerozhodlo,ktoru ruku bude pouzivat,preto este musi ostat v skolke. Navyse tak ziska moznost chodit este 1rok na plavecky co organizuje skolka. Viac to nejak spominat nemienime. Zatial to prijal,uvidime.
Tiez mi to bolo luto,ze podla testov nie je zrely,lebo na skolu sa tesi,dokonca na to,ze bude chodit po sestricku (to sice nemame v plane),ale jemu sa ta myslienka paci,ze je velky brat.
Navyse zas k uloham.pristupuje zodpovedne ak ma daco do skolky priniest,tak hned sa do toho pusti,co je pozitivne.
Len ta jemna motorika,nerozhodnost ruky a obcas akoby odflakne niektore veci..prosto si to spravi po svojom.
Neva.
Inak nervak vie byt tiez(po tatovi :/) , no toto zatial prijal v pohode.

december
18. mar 2016

@viktoriaboris nemas moznost ho dat do nulteho rocnika??

cerez
18. mar 2016

V takomto prípade je lepšie nultý ročník. Určite budú viac trénovať motoriku, výslovnosť.

mmmj
18. mar 2016

najlepsie je vyuzit moznost nulteho rocnika. bude uz akoze skolak a naozej mu to pomoze. synovec bol teraz v nultom rocniku, velmi mu to prospelo. prvy rocnik by red rokom nezvladol ani nahodou, teraz uz jednak nieco vie, takze nie je pre neho vsetko ucivo nove a aj si postupne zvykol na ten skolsky rezim

horana
18. mar 2016

"Chceme ho"? A aky nazor ma psychologicka?
Nulty rocnik skor, v skolke sa bude nudit, citi to, preto sa durdi....

viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@anjelicek26 dakujem za odpoved, ale pytala som sa ako mu to vysvetlit ze nepojde do skoly

viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@anjelicek26
@janinah chce ist kvoli kamaratom

viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@pribinak dakujem za odpoved na ktoru som sa aj pytala, super, skusim to takto. dakujem

viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@lauricka dakujem

viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@nyusika Mate deti?

viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@mimajo pytala som sa na nazor ako mu vysvetlit ze do skoly nejde, a nie na nazor ci ostava, ci ide na zapis, ci bol ci nebol......on do skoly nejde

pribinak
18. mar 2016

@viktoriaboris moj syn je predskolak a takto to psychologicka odporučila vysvetlit detom, dve deti zo synovej triedy zostávajú este rok v MS

viktoriaboris
autor
18. mar 2016
viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@horana psychologicka mala pri jeho teste otaznik, nesustredenost, niektore ulohy zvladol celkom, niektore slabo. ze mam prist v maji ku nej. ale my ho aj tak nechceme dat do skoly.

viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@mmmj tu nemame taku moznost ani som v podstate o tom nepocula

viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@mimajo zapis je v aprili, ale my ho nedavame do skoly, preto sa pytam na nazor ako ho na to pripravit. nie je pripraveny ist do skoly. aj psycholog. povedala ze uvidime....

lalus
18. mar 2016

@viktoriaboris z našej skúsenosti - normálne mu to vysvetliť, tak ako to je. U nás zabralo - že nie všetky deti sú pripravené ísť v 6 rokoch, že vidno, že sa potrebuje ešte pohrať a naučiť sa dlhšie sústrediť pri úlohách a pod. Dosť pomohlo aj to, keď som vymenovala zopár jeho kamarátov, ktorí mali odklad rok pred ním, že ich poznal zo škôlky a tých, ktorí mali odklad spolu s ním (nebol jediný v škôlke).
Myslím, že v knižke Huncút Oliver (predškolácko/prvácka tematika) sa v jednom príbehu spomínajú nejaké deti s odkladom - natrafili sme na to náhodou pri čítaní, tak som sa toho hneď chytila a vysvetľovala mu to, že "vidíš, aj tieto deti ešte nešli do školy...."

viktoriaboris
autor
18. mar 2016

@lalus super, a ta kniha to je detska knizka? dufam ze ju budu mat v kniznici. dakujem za odpoved. on ma v triede jedneho co mal odklad.

lalus
18. mar 2016

@viktoriaboris áno, to je normálne rozprávkový príbeh.. ináč tá autorka http://www.martinus.sk/?uItem=110861 Petra Braunová má viacero knižiek s takou predškolácko/prváckou tematikou.
táto je konkrétne o tých predškolákoch, odklad je tam ozaj spomínaný len veľmi okrajovo, ale akurát mi to sadlo, keď sme ju čítali 😀