Žienky, ako u vás prebiehal nástup do štátnej škôlky? Mali deti aj adaptáciu? Že najprv na pár hodín a postupne dlhšie? Lebo podľa mňa je hlúposť, aby im 2.9. prišlo 20 (alebo koľko) detí, všetky nové (je to novootvorená škôlka) a určite minimálne polovica bude rumázgať. To nemajú šancu tie učiteľky zvládnuť. Či? Ale zaujímam sa len o štátne škôlky, jasné, že súkromné sú iné. Poprosím vlastné skúsenosti.
@ma12345 normalne od prvého dna na celý den, tie učitelky už maju ako taku prax si myslím na to aby to zvladli...
@ma12345 ver tomu, že to zvladnu, ak je to teda normalna skolka s normalnymi ucitelkami...moji nastupili do beznej statnej skolky, dke ich bolo 25 v triede...vsetky na cely den, ziadna adaptacia, sami hovorili, že zo skusenosti je lepsie nechat hned na cely den......a nie, že najprv doobeda, bude revat tyzden, potom si zvykne a das ho na cely den a zas bude len revat......no naco toto je dobre?....a je to tak.....je fakt, že moje deti v skolke neplakali, vela totiz zalezi od pristupu uciteliek! a ja nemozem povedat krive slovo na tuto statnu skolku, so skvelym pristupom a to, že zvladaju 25 deti s prehladom vidno hned....syn uz je predskolak a vsetky deti skolku miluju.....a vsetky boli na cely den hned🙂 a poviem ti za mna, ja ako mama som rada, ani by som inak nekonala, ze 2 hodiny, pol dna, cely den...chuda male, naco ho motat....(tot moja skusenost)
moje deti v statnej MS mali adaptaciu, pekne postupne, najprv 2 hodiny, potom dlhsie, a zvykli si dobre
Osobne by som svoje dieťa do škôlky bez adaptácie ani nedala, jednoducho by to nezvládla, nakoľko so mnou bola 24/7. Učiteľky má dcéra skvelé, ale napriek tomu bol začiatok ťažký a aj vďaka adaptačnému programu a postupnému zvykaniu na nové prostredie sa do škôlky tešila a bez problémov nastupovala aj po chorobách.
Ale ver tomu že učiteľky to zvládnu. Je kopec skolok kde nemajú takúto adaptáciu. Ale veľa závisí aj od učiteliek. Ja som svoju dávala najprv na dve hodiny, potom na pol dňa. To trvalo dva týždne a potom na celý deň. Prvý týždeň bol hrozný, ani učiteľka neverila že vydrží. Potom ako by utalo a dnes škôlku zboznuje. Dokonca aj teraz po dlhšom čase chodí bez problémov a to mala len nedávno tri roky.
@ma12345 u nás bola adaptácia prvý den bol 2 hodiny, druhý den 3 hodiny, tretí den 4 hodiny a zvykol si pekne, plakal len jeden den, vobec nie je pravda, že je lepšie dať dieťa hned na celý den, aspon z mojej skúsenosti, jedna kamoška tak dala dcérku, lebo u nich to tak bolo a malá dostala blok, bolo to na nu veľa, musela ju odhlásiť potom na celý rok a išla až o rok neskor, behali po psychologoch, proste to nezvládla, veľa záleží aj od dieťatka akú má povahu, či je naučené byť bez mamy dlhšie, atd.
@klarissa25 je to individualne,, kazda skolka ma ine pravidla,, my sme presne zacinali prve dni len po obed,,,, az neskor po spanok,, problematickejsie deti,, len na par hodin,, aktivity vonku,,,,
obe deti mali adaptaciu. Prvy chodil na styri hodiny prve dva tyzdne, druhy hodil na dve hodiny,, potom styri. Obaja si na skolku velmi rychlo zvykli, prvy vobec neplakal, druhy par dni ano, ale akonahle sme sa stratili z dohladu prestal a v pohode fungoval.
Obe deti šli na celý deň. S tým postupným predlžovaním času sa to mne osobne nepozdávalo. Podľa mňa to dieťa len zmätie, prečo tam raz nemusí spať a potom ano. Začiatky trošku rozpačité. Po pár dňoch super. Takže podľa mojich skúseností hneď na celý čas, ako tam majú chodiť.
Ťažko tu nájdeš jednoznačnú odpoveď. Každá škôlka to môže mať inak, každé dieťa je iné a aj na jeho veku záleží. Ak ešte nie je zrelé na škôlku, tak sa tam bude trápiť aj s adaptáciou.
Najstarší nastupoval v 2,5 roku, ale keďže som bola doma s mladšou a on je citlivejsi, chodil prvý rok iba na pol dna, po obede išiel domov. Zvládol to nad očakávania dobre.
Dcéra šla v 3 rokoch, je pohodová, mala tam už brata, išla úplne bez plaču a problémov na celý deň.
Najmladší nastúpi v 2,5 roku, ale keďže budem ešte pár mesiacov na rodicaku doma, vzhľadom na jeho vek bude chodiť tiež iba na pol dna, kým nenastúpim do práce. Riaditeľka mi to sama takto navrhla. Nehovori tomu adaptácia, ale ja to ako adaptáciu beriem. Predsa len je ešte maličký.
@ma12345 ja som chcela dávať najskôr len do 12 ale na druhý deň mi pani učiteľka vraví,aby som ju nechala,že ju mylim a takto s ostatnými detičkami si zvykne. Tak som ju tak nechala a neľutujem.samozrejme,že boli plače,ráno,poobede,hisaky ona a ja doma som nariekala ale postupne lepšie a lepšie a škôlku ma rada. Základ je veriť ucitelkam
Ty si môžeš povedať že chceš dať dieťa bez adaptácie, ale ak tá škôlka jednoducho má povinný adaptačný proces tak smola - musíš sa prispôsobiť škôlke...viem že suseda u nás toto riešila minulý rok pretože nastupovala do práce, smola ....škôlka vyžadovala adaptáciu, takže nakoniec musela ustúpiť - inak všetky deti boli na tom rovnako-žiadne že polovica detí na 4hodiny a polovica na celý deň....
Obe deti mali prvý týždeň adaptáciu po pár hodinách. Spali až od druhého týždňa. Obaja prvé 2-3 týždne ráno pri odovzdávke plakali, potom si zvykli a už bolo dobre, chodili radi.
Mne pripadá nástup do škôlky rovno na celý deň ako týranie detí a to píšem ako učiteľka MŠ. Sú deti, ktoré to zvládnu, ale väčšina to proste nedáva, sú vystresované, zľaknuté, unavené. Nie je to dobre.
A či to učiteľky zvládnu, tak áno, samozrejme. Majú už obrnené nervy aj ušné bubienky.