Ako prebieha hodina u logopedičky?

to.beruska
3. nov 2014

Baby ako prebieha hodina u logopedicky.My chodime logopedicke ale nejaka divna sa mi zda.Maly vie L,R akurat mame problem so sykavkami.
Zatial nič normalne sme este nebrali.Akurat tak Ĺ.Domace ulohy mame cvicit slova sem tam ale dava nam take ze kreslit kazdy druhy den ciarky zvysle a vodorovne.potom nam dala dala L kreslit a teraz zase kopceky.Maly ma zajtra akura 5 rokov.A strajkuje pri tom.sa mi to zda dost ho takto trapit ked bude mat este len 5.hrame sa takou formou ze si vystrihuje zvieratka a potom mu dam pisme co robia zvieratka a tak a on to ma pomaly ako keby citat.

jaruska8
3. nov 2014

@to.beruska No neviem, my sme pekne hravou formou cvičili, slovíčka, obrázky. Dáva nám také pracovné listy. Toto mi skôr príde ako predškolská príprava...

mamulienka30
3. nov 2014

@to.beruska - preco sa ti to zda na 5 rocne dieta privela? Skutocne nerozumiem, ved kreslit kopceky a opakovat slova vie aj trojrocne dieta 😝 Bud rada, ze si pocvici motoriku, to mu nikdy nebude na skodu. Neviem ako take ucenie u vas prebieha, ale pokial sedis a ticho dozorujes a on to musi pisat, no tak to je napata a neprijemna atmosfera pre dieta riadne. Pokial je to sposob uloha-odmena (a tym nemyslim sladkosti!) tak to deti bavi ovela viac. Ja takto vacsinou s malym vyhadam - ja idem upratat tvoju izbu a ty si sadnes ku stoliku a urobis si nejake stranky v zosite alebo precitas zo dve strany v knizke (maly ma o mesiac 5 tiez). Motivujem ho, aby napredoval, lebo viem, ze to raz vyuzije a cim je lepsi, tym viacej chape vyznam toho, ze to robi a aj je viacej chvaleny v skolke. Takze tomuto hovorim win win situation.

jaruska8
3. nov 2014

@mamulienka30 Lenže oni by mali trénovať sykavky a nie trénovať písmo. Tu nejde o to, že je to ťažké, no kresliť môže aj doma či v škôlke a nie u logopedičky.

jaruska8
3. nov 2014

A ešte jedna vec, je dosť problém, že sa deti v škôlke naučia veľké tlačené písmo, potom majú deti z toho v škole guláš.

skoricaxx
3. nov 2014

no neviem mi cvičime jazykom teraz sme dostali za úlohu každý druhý deň ziesť surovú mrkvu a aj nam vysvetlila prečo - meme nespravny tvar ustnej dutiny taky aky je u pol rocnych deti, chodime raz do meiaca v oktobri sme mali 5

jaruska8
3. nov 2014

@skoricaxx Raz do mesiaca? My sme boli raz týždenne, ale my sme chodili súkromne.

siska53
3. nov 2014

@to.beruska ahoj,nas ma 4,5r.a trenujeme l,r i sykavky. Ma dlhsi jazyk a lenivu pusinu,tak sme najskor rozcvicovali (chodi od 4r.) pusinu a pohyblivost jazyka.
Neskor nam pridala L,potom sykavky a teraz uz aj R. Ma len listy so slovami,ktorz ma opakovat.
L uz ma zvladnute. A obcas sa mu podari R (take male,ako to ja volam).
Chodime 2xdo mesiaca a mame trenovat doma. To je vsetko.
A na sykavky pouzivame ona i my palicku na zatlacenie jazycka,kedze ho ma prilis vpredu.
Takto to je u nas.

mamulienka30
3. nov 2014

@jaruska8 - podla mna laik nepochopi aky velky dopad ma prepajanie pisaneho slova s vyslovnostou ;) Podla mna nerobi vasa logopedicka ziadne chyby, je vela sposobov, ako sa to da robit a vzdy zalezi od dietata a jeho potrieb.

to.beruska
autor
3. nov 2014

@jaruska8 on ciarky vie lepsie ako predskolak ale on to doma nechce robit ked to ma kazdy druhy den robit neviem kolko riadkov.ako ja nehovorim ze mu to ma uskodit ale nie je to nic spolocne stym na co tam chodime

jaruska8
3. nov 2014

@mamulienka30 Veď hej, veď aj naša má rôzne pomôcky, kde je napr. ryža/ ryha atď. Ale asi to malému nesedí, podľa príspevku. Toť všetko. 🙂

jaruska8
3. nov 2014

@to.beruska A máte doma aj vyslovovať? Koľko tam už chodíte? Aj u nás v NZ je logopéd a ,,logopéd". 😒

to.beruska
autor
3. nov 2014

viem ze sa to ucia aj v skolke a on to uz nechcce robit doma.uz som jej to aj hovorila.lebo ked pride domov o pol piatej zo skolky chce sa este hrat,cvicime slova co nam dala.do toho pisanie.a ma sa ucit tak akoze to slovo citame po pismenkach tak nervaci strasne pri tom.a cim viacej a viacej.skusali sme aj hravou formou.ked ho necham sameho tak to je strasne naskrabane.a pani doktorka to chce mat pekne a ked mu to nejde tak to ma cvicit do nacvicneho zosita.

to.beruska
autor
3. nov 2014

@jaruska od jula tam chodime.a co sa tyka Ĺ to uz vedel aj R nam akurat tie sykavky robia problem.a to sme este vobec neriesili

to.beruska
autor
3. nov 2014

inak chodime kazdy druhy tyzden a sme vo vnutry asi pol hodku.ja som cakala viacej ze snim aj ona bude trenovat.ona ma da ulohu,skontroluju ju a potom nam da dalsiu ulohu a vysvetli za dve minuty a ideme prec

jaruska8
3. nov 2014

@to.beruska Takže dáva vám aj slová? Aj riekanky? Tak rob to na báze dobrovoľnosti, slovíčka skúšajte denne, no písanie, keď má chuť. A že nervačí? To aj moja, no trénovať musí, no my nepíšeme.

jaruska8
3. nov 2014

@to.beruska Neplatíte nič? Lebo my platíme 10€ za 45 min. No je to využitý čas.

jumama
3. nov 2014

A ak sa smiem spytat.... boli ste aj na ORL vysetreni nosnych mandli? Vyziadala/odporucila ho vasa logopedicka?

jumama
3. nov 2014

Tu je take zhrnutie vseliakych cviceni jazycka pre rozne skupiny pismeniek, co dietatko nevie... http://logopedia.sk/clanok.php?id=14&i=rozcvict...
Nasa ma tiez sykavkovy problem a bojujeme s tym, ze neznasa zatlacanie jazyka lekarskou palickou, resp. teraz dokonca musela s palickou zaseknutou medzi zubkami vyslovovat S... neviem ju doma motivovat aby to robila. Logopedicka ma pekne hry, my si ich aj doma vyrabame, alebo nam prefocuje, ale nefunguje to u nas, mala sa hneva, ze ved ona vyslovuje pekne... No a na tie mandle som sa pytala, lebo vraj bez vytrhnutych mandli by nas ani iny logoped nevzal.. my ale zatial nechceme dat trhat.

to.beruska
autor
3. nov 2014

@jaruska8 nie neplatime nic.ale chcem ho praveze dat inej ze radcej budem platit.no dava nam len slovicka.tie slovicka ok.ale zase on L vie pekne.davam nam aj taku ulohu ze citame a ma sa naucit ako to L vypada.len jej sa nepaci ked to nema dopisane ako ma mat.ale ja som jej hovorila ze ja ho nutit nebudem ked nam tam nejake dni chybaju.sem tam pride a povie sam ze si to napise.ale potom zase 5 dni nechce a to mu chyba potom 5 riadkov a je to tazko dobehnut.
@jumana ano nosnu mame vybratu este predtym ako sme k nej zacali chodit.ale vobec sa ma ona na to nepytala.aj tu lekarsku palicku mame ale my ju ani nemame na co vyuzit.
ale ona sa snim ani neda nejako nehra.ona pozrie ciarku,vyskusa snim tie slovicka co sme sa mali naucit a hned dava nove ulohy.

jaruska8
3. nov 2014

@to.beruska
@jumama Dievčatá, nuž, nie som odborník, no ide to aj bez paličiek. A vidím to na našej malej. Naša logopedička paličky považuje za stredovek... :(

to.beruska
autor
3. nov 2014

aj nam to ide aj bez palicky on si ho potlaci aj prstokom ked mu to neslo

siska53
3. nov 2014

@jumama co? A mali ste tie mandle velke? Lebo nas ma medzi 2-3 a orl nekazala dat von. Logo sa pytala na vselico na prvom stretnuti,ale na nosne mandle vobec.

katinam
4. nov 2014

@to.beruska na sykavky skuste slovensky logopedicky softver Speekle, je to formou pocitacovej hry, my sme tak zvladli s a š, teraz sa snazime r

http://www.speekle.sk/

to.beruska
autor
4. nov 2014

@katinam dakujem.radcej budeme skusat toto.lebo nejako ja nevidim vyznam k nej chodit.aj kamaratka co chodi k inej tak nechapala ked som jej ukazovala co mame doma robit.tak preto sa pytam a radcej ju zmenim

hausknechtova
4. nov 2014

My chodime od piateho roka tiež sme mali problemy so š,č.ž,l,r kedže chodime ku normlnej štatnej neplatime nic a chodime raz za dva mesiace nakolko ma vela deti radej by som si zaplatila no sukromne som nikoho nenašla.Hodina prebieha hravou formou učili sme sa fukať aby mala spryvne našpulenu pusinku ,olizovať pery ,na konci sme vždy dostali papiere so slovami ktore mame cvičit už nam zostava sa naučit lem R tak som zvedava či to zvladneme do septembra kedže som dala malej odklad

maminag
4. nov 2014

@to.beruska ahoj, my sme tiež mali problém so sykavkami, chodili sme k logopedičke od troch rokov, tiež nám kázala vystrihovať obrázky, kresliť a také podobné veci, nepáčilo sa mi, že na hodine mala naraz aj tri deti, čo sa tie deti vôbec nesústredili, za dva roky ho to nenaučila, tak sme tam prestali chodiť, a keď nastúpil do prvej triedy, zo psychologického centra u nás nám ponúkli pomoc logopedičky, samozrejme inej, a tá ho to naučila behom troch mesiacov, ale to učenie keď porovnám, bolo sto a jedno....najprv si rozcvičili pred zrkadlom ústa a jazyk, mal tam ticho, takže sa krásne sústredil a spolupracoval..... 🙂 , skús zmeniť logopedičku, ak teda máte možnosť....