Ako pomôcť dieťaťu prekonať strach z detí?

kittykat22
4. sep 2017

Ahoj baby, potrebujem poradiť. Mám veľmi dobrého syna - slušného, poslušného a potrebujem ho trošku osmeliť. Bojí sa detí ktoré pozná trošku, cudzích veľmi. On je taký, že deti nikdy nebije, nesáca, nedriape, vie že sa hračky z rúk netrhajú, a tak vôbec nechápe prečo je to na pieskovisku ako v cirkuse. Deti jačia, kričia, berú si hračky z rúk, šarpú sa. Má 4 roky a rád by si našiel k nim cestu ale nevie ako. Keď ideme na ihrisko, stojí na boku a sleduje. Vidím, že by rád išiel ale len tam tak bojácne stojí. Chodí do školky, je plachý, zapadol, ale chodí okolo tých detí akoby po špičkách. On je jedno z tých dobrých detí. Ako mu pomôcť to zmeniť? Beriem ho vonku, chodí do školky, snažím sa ako môžem a on je tak dobré dieťa, až ma to vytáča. Vidieť na ňom, že má strach a všimla som si, že to na pieskovisku, tu a tam niektoré silné dieťa využije. Mám 2 roky kým, pôjde do školy. Kriticky si myslím, že deti ako on sú neskôr šikanované. Vypadá ako ideálna obeť. Baby dajte rady, čo s ním.

piece
4. sep 2017

Neviem či ho môžeš nejako veľmi nútiť aby sa išiel s ostatnými deťmi hrať :/ Možno by bolo dobré naňho ísť tak trochu pomalšie, nie hneď na ihrisko kde je veľa detí a kričia a podobné veci. Skôr sa dohodnúť s nejakými mamičkami nech k vám prídu s nejakými troma štyrmi deťmi nech si zvyká, že je medzi viacerými a až potom to skúšať na ihrisku 🙂 Ale možno proste je taká povaha, že nemá rád okolo seba veľa ľudí, to je normálne 🙂

alenkay7
4. sep 2017

urcite psycholog

alenkay7
4. sep 2017

alebo ako napisala predo mnou stykat sa v sukromi s2 az 3 detmi

angelina1003
4. sep 2017

Este sa to moze zmenit.aj moja je taka pripusti len obcasne niekoho k sebe na hranie ale vacsinou vttedy ked ma daku svoju kamosku pri sebe.ma 3,5 roka do skolky nechodi ale byvalo aj horsie ked bola mensia sa rozplakala a usla ked nehake cudzie dieta za nou prislo..uz to nerobi ale take povahy tazko zmenis...ja som tiez nemusela vela deti okolo a doteraz nemam rada velke mnozstvo ludi na navstevea ten hluo okolo...takze su aj taky ludia a deti😊

kittykat22
autor
4. sep 2017

@alenkay7 @angelina1003 @piece baby mne to primárne nevadí, že je taký povahovo. Ale keď som videla, že to začali iné deti využívať, tak mi tak celkom nie je. Chodí do školky, má kamarátov, ale stále sa bojí. Prihlásila som ho na tenis. Bude tam 5 detí v jeho veku. Možno mu hra pomôže prekonať strach lepšie. Alebo možno by bolo lepšie aby som ho naučila sa vyrovnať s deťmi ktoré sú nezbedné. Možno by bolo lepšie aby som ho naučila pružnejšie reagovať na situácie ako ho meniť.

babulina
4. sep 2017

Ja mam podobneho syna, je to dieta pozorovatel, tazky introvert zmeni sa to neda. Ani by som velmi nechcela lebo mojimi pokusmi som ho posuvala privelmi do jeho nekomfortnej zony a ublizovalo mu to. Skor sa snazim aby si vedel stat za svojim a dat najavo co sa mu nepaci a s cim nie je spokojny.
U nas najviac zo sportov mu sedi jazdenie, hromadne sporty mu nic nehovoria

stastnablcha
4. sep 2017

ahoj, ked mal moj maly 4 roky riesili sme presne tuto situaciu. a vdaka bohu sa to nakoniec utriaslo samo. este v prvom rocniku bol utiahnutý, teraz je vo 4 a rohy mu rastú presnet ak ako ostatným detom🙂
u nás pomohlo to, ze si nasiel 2 kamaratov takych fakt dobrych, my ako rodicia sme sa skamaratili a spolu sme zacali travit cas - dovolenky a chaty. teraz ma vyssie sebavedomie a to hodne pomohlo
a este sme ho dali na hadzanu / najprv skusal futbal, ale tam sa do kolektivu nezaclenil/ a na hadzke ma kamarata a za rok sa nejak vcucol. nehovorim ze teraz s cudzimi detmi vychadza, stale sa do noveho kolektívu nezacleni hned, ale uz ma svoje miesto na zemi a to velmi pomaha . drzim palce

alexi2211
4. sep 2017

Moja sestre bola od malička veľmi odvážna a nebála sa nikoho, nemala problém sa hrať s cudzími deťmi alebo keď na ňu niekto cudzí rozprával a potom ako mala nejaké štyri roky alebo päť ako keby uťal a začala sa báť každého, nechcela sa hrať s deťmi, nikto cudzí sa jej nemohol prihovoriť ani od dverí. Mame vtedy povedali, že deti sa menia zo dňa na deň a že ju to prejde a čiastočne aj áno ale zostala jej taká prehnaná hanblivosť, nerada je medzi ľuďmi ale to sú proste také typy ľudí s tým asi moc neurobíš