Ako pomôcť dcére s adaptáciou v škôlke?

23. okt 2024

ahojte, mame problem. Moja dcera /3,5roka/ pred tyzdnom nastupila do skolky.
U nas je adaptacia taka ze, prve dva dni su poobede ked su tam neni deti. Deti sa zoznamuju so skolkou a ucitelkami, rodicia sedia v satni.
Potom uz sa ide rano kedy su tam aj deti a my rodicia zasa sedime v satni, tak na 1.5hodinky.

Prve dni zvladla super, nechodila za mnou hrala sa. Potom to uz bolo horsie. Rozplakala sa a tak som sa s nou hrala v tej satni s puzzle.
Zvlada to zo vsetkych najhorsie. Ona tam nikoho nepozna. S nikym sa nechce kamaratit aj kazdemu hovori ze neni jej kamarat.
Ucitelky sa snazia jej prihovorit, kreslit, citat, hrat sa, ale ona len place a vyhovara sa ze chce spat a ze je unavena.
Ja neviem ako jej mam pomoct ci potrebuje viac casu sa zoznamit s detmi a zvyknut si.
Dnes som jej slubila ze jej kupim hracku ak tam vydrzi a nerozplace sa, zvladla to, ale slzy mala na krajicku.
Inak je sikovna rozprava aj rozumie az moc.

Ako dlho u vas trval proces? Za ako dlho si deti zvykli?

tilonka
23. okt 2024

Je to individualne, od povahy dietata. Snaha je zo strany skolky a aj u vas. Ako pisete, snazi sa skolka i vy. Bud to zvladne (spytajte sa kolko priblizne trva detom adaptacia, aby ste mali predstavu kolko priblizne cakat) alebo pockate este so skolkou ak je to mozne ..
Tyzden je malo, vacsinou po tyzdni si dieta zacina uvedomovat, ze to bude "povinne" chodit do skolky...

danyelia
23. okt 2024

Rodičia sedia v šatni? 😃 Toto počujem 1x v živote a to mám už 4 dieťa v škôlke. Podľa mňa je to blbosť, rodič má ísť domov a dieťa nech sa adaptuje samo v škôlke, medzi deťmi a učiteľmi, rodič tam nemá čo hľadať, jasné, že dieťa za ním bude vkuse vybiehať 🙄

gladys_07
23. okt 2024

Tyzden je ozaj maaalicko. Moj maly je v skolke 2 roky a aj teraz mame rano obdobie jesennych dazdov. Sused 5 rocny chodil s VRESKOM do skolky, cela ulica vedela ze Viktor ide do skolky.

Vydrzat, nedovolit doma ostat len tak z lubovole, pevne ranne ritualy, spolupraca s ucitelkami (pytat sa aky bol den, ako dlho plakala, ci mozes nieco robit ine, co by jej pomohlo, ony s tym maju kopec skusenosti).

Dcerka sa sprava uplne normalne, neboj 🙂

A este jedna mierna kritika - zober si z toho co chces. Nevravela by som jej „ked nebudes plakat dostanes to a to“. Lebo ona realne smutna nadalej je, len to neukazuje. Jediny komu je potom lepsie, si ty. A mala sa s tym smutkom musi vysporiadat sama. Moc velky naklad na taku malu hlavku.

11bodka11
24. okt 2024

My sme ziadnu takuto adaptaciu nemali. Ze rodic v satni? To by deti vybiehali za nami a zvykli by si ze sme tam. Prvy den bola dcera na 4 hodiny v skolke a od utorka hned na cely den. Rano revy take niekedy ze nasilu nam ich brali z ruk a museli zamknut. Trvalo to par tyzdnov. Teraz uz chodi s usmevom. Uz ani ostatne deti neplacu