Ako obedujú deti v škôlke?

adelsa
1. sep 2015

dobry den chcem sa opytat, moj syn ide prvy krat do skolky ma 3 roky. chcem vediet, ci sa da aby syn isiel cez obed domov. to znamena, ze by obedoval doma. nemam problem ho tam nechat dlhsie, ale problem je v tom, ze on sam este nevie poriadne zjest obed. takze zbytocne by bol vyhodeny obed aj peniaze. neviem ako to v skolke funguje.da sa to?,

erickatt
1. sep 2015

No neviem ci nebudes muset aj tak obed zaplatit. A jedia malkaci s lyzicami tak sa par krat okyda a nauci sa. Maloktore 3 rocne vie papat samo bez rozlievania. Prestan ho doma krmit a rychlo sa nauci, budes prekvapena.

janinah
1. sep 2015

s tým učiteľky nebudú súhlasiť,jesť ho tam naučia/doučia,takých detí je habadej,nestresuj 😉

mimla
1. sep 2015

Aj môj, dokonca starší, ide teraz do škôlky. Je tak, že okolo je celá spúšť a viac jedla okolo ako v bruchu. Často si vystačí s rukami, aj keď má k dispozícii príbor. Niekedy uvažujem, že mu vystružlikáme válovček, aby sa tam rovno mohol "postaviť aj prednými". Je to skrátka katastrofa. Ale aj keď môžem pre neho pred obedom prísť, určite by som to nerobila. Prvé dni bude trošku hladný, dosť zakydaný od jedla. Nevadí, pračka operie, on hladom neumrie. A príklady tiahnu, naučí sa jesť rýchlejšie, ako keby som mu tu doma dávala lekcie zo stolovacieho bontónu.

Či sa to dá... každá škôlka má hodiny kedy je otvorená pre rodičov. Napríklad od deviatej do druhej sú skrátka zatvorené a nepúšťajú dnu nikoho. Iná je prístupná kedykoľvek. To si treba zistiť, každá škôlka to má inak.

macik9999
1. sep 2015

Pani učiteľky pomáhajú len ho tam smelo nechaj uvidíš ako sa naučí

emily76
1. sep 2015

@adelsa u nas mohli byt deti aj tak, ze pred obedom si pre ne mamicky prisli, len uz sa po obede nevracali...naco? Ved ked sa deti najedli, isli spat, potom olovrant a prve mamicky si uz chodili pre deti...takze bud sa dohodni takto, alebo ho tam nechaj, on sa rychlo nauci jest sam. S lyzickou, pooblieva sa obcas, ale z mojich skusenosti viem, ze ucitelky im zo zaciatku aj pomozu.

stanislavao
1. sep 2015

@adelsa da sa, aby bolo dieta na pol dna, ale obed musi mat v skolke a po obede moze ist domov. 3 rocne dieta je uz schopne sa najest same, vidi ostatne deti a nauci sa to, nebojte sa.

piacere
1. sep 2015

Moj mal platenu len desiatu, na obed som ho brala domov.... potom sme ale zrusili aj desiatu.

peneloppe
1. sep 2015

@adelsa

To sa musis opytat priamo vo vasej skolke. Moj syn ked chodil do statnej tak tam to bolo mozne, platilo sa za kazde jedlo osobitne, cize rodicia vedeli prihlasit odhlasit dieta z desiatej, z obeda, bola tam flexibilita. Moj tiez chodil len na desiatu, na obedy uz chodil domov.
Potom presiel do sukromnej skolky lebo sme sa stahovali a tam sa platila strava na den cize nebolo mozne vybrat si ci obed ci desiatu. Toto si zisti a uvidis.

Ale moja skusesnot je taka ze pani ucitelky detom pomahaju a rychlo sa tam nauci papat, lebo vidi aj ostatne deti.

adelsa
autor
1. sep 2015

a ked sa zapaple nemal by mat nejaky podbradnik? lebo doma mavame. to sa strasne zababre.

lilimoni
1. sep 2015

My sme si nosili kazdy den cisty podbradnik na obedy a bolo 🙂 jest sa naucila a tych par babracikov dokrmili (aj moju bolo treba 😀 )

horana
1. sep 2015

@adelsa Je tam na to aby sa okrem ineho naucil aj sposlocnemu stravovaniu. Nikto uceny z neba nespadol, bude tam viac takych deticiek. Jasne ze spociatku to ziadna slava nebude. Ale tak to uz je ten vycvik, ze sa mnoho porcii nezje, ze to budu vyhodene peniaze. Musi si to zazit a prejist si tym. Inak vyhodene peniaze to budu v roznej miere aj neskor ked uz sa sice najest bude vediet, ale mnohe jedla nebudu chutit, tak sa bud zcasti alebo cele odnesu, to uz podla konkretneho apetitu toho ktoreho dietata, nie kazde jedlo luxuje. Mnoho deti to ma z velkej casti ako vyhodene peniaze, ale je tam napriek tomu nenahraditelna socialna funkcia, ktora "stoji za to". 😉

marianka0101
1. sep 2015

@adelsa Nechala by som ho kľudne aj na obed. Budeš prekvapená, čo robí sila kolektívu. Detičky sa ťahajú, 2 dni a bude pekne papať. Pani učiteľky pomôžu. Prváčikovia papajú lyžicami, myslím, že máš zbytočnú obavu. Iba mu nachystaj určite čisté oblečenie do skrinky a bude dobre.

adelsa
autor
1. sep 2015

no do skolky kde ide on, nepisu ze by mal mat nieco na prezlecenie. ale pre istotu vezmem. a prve dni co tam bude na tie 4 hodiny tak obed este nedavaju?

erickatt
1. sep 2015

@adelsa po obede pojdes pon, ked sa najedia

prasiatko30
1. sep 2015

tiez by som ho radsej nechala v skolke tam sa nauci jest sam a obycajne medzi detmi jedia lepsie ako doma

susanne6
1. sep 2015

@adelsa takéto veci ti povedia až učiteľky v triede, ja som tiež učiteľka v MS a radim nosiť, podbradník, spočiatku aj nejakú to oblubenu hračku ak je dieťa citlivé, ulahčí mu to adaptáciu, ujistiť dieťaa že sa vrátiš, ked sa vyspinká a žiadne dlhé rozlúčky na dverach....naťahovanie to zhoršuje. jedenie nerieš, to a všetko ostatné sa naučí, učiteľky spočiatku dokrmia, nato sme tam, potom už chcú jesť deti samé. V skrinke mu nechaj nahradné oblečenie, môže sa počúrať, oliať a tak. A ja osobne svojim detom dávam aj nejaké tiešušťačky na dvor, aby sa potom v tých špinavých tepláčkach neváľali po naších krásnych novych kobercoch 😀

sissy27
1. sep 2015

@adelsa no neviem, nechcem sa ťa nejako dotknúť, ale tri roky si s malým robila doma čo? kŕmila ho? 😅 u nás jedna z podmienok na prijatie dieťaťa do škôlky je, aby bolo schopné sa samostatne najesť lyžicou... samozrejme ráta sa s nejakým špinavým oblečením, pani učiteľky tiež pomáhajú, tak ale sú tam dve na 20 detí a každá má len dve ruky...
a tým, že si zoberieš na obed domov a nakŕmiš ho, tak mu naozaj nepomôžeš... raz to bude musieť zvládnuť sám a čím skôr, tým lepšie...

adelsa
autor
1. sep 2015

@susanne6 s tou rozluckou mate pravdu asi ho len odovzdam a pojedem. bojim sa aby nepalkal. lebo este v kolektive medzi detmi nebol. tak uvidime ako to zvladne. on je strasne na mna naviazany a ked sa vzdialim od neho uz len do obchodu, tak place ze chce ist so mnou.

susanne6
1. sep 2015

Ze bude plakat,to je iste.ak nie hned prvy den,tak neskor,ked si napr. uvedomi,ze takto bude kazdy den,ale to prejde...neboj. A co sa tyka rozlucky,deti treba uz doma pripravit, ze pojde do skolky,budu sa tam hrat.,spolu jest, oddychnu si na svojej postielke a poobede po nich pride mamka. Je lepsie ak vedia,co ich caka. Netreba deti klamat,ze tam bude aj mamka,ked zisti,ze to nie je pravda,nebude ani verit,ze po neho pride.A neskor ked nabehne na streotip uz sa nebude bat a plakat. 😉 vela sil prajem a neboj,aj moje deti plakali a najmladsieho tp od januara caka,aj mne ich bolo luto,ale ber to tak, ze nic ich neboli, nie su hladni ani smrdni, len placom chcu dosiahnut to,aby isli domov do znameho prostredia. Ked im uz bude znama aj skolka, a budu si tam osty, tak budu chodit s usmevom. Samozrejme,su aj vynimky,ale tych je malo...

katarinamarkova
1. sep 2015

@adelsa ucitelky mu s papanim pomozu
osobne nechapem preco to chces riesit prave takto? preto, ze nezje cely obed, ale len polovicu? cely obed zje mozno 1% deti v skolke, skole 🙂)) to by na obedy nechodil nikto
takto by si len oddialila to co je snad nevyhnutne - naucit sa jest

adelsa
autor
1. sep 2015

@susanne6 ja uz maleho pripravujem cca 1 rok na to, ze pojde do skolky. hovorim mu, ze tam budu deti, hracky a mama nie, ze pojdem domov a potom pridem po neho. takze to vie a chce ist. len sa obavam toho, ze si to az tak neuvedomuje. ze ked pride na lamanie chleba tak bude plakat.

adelsa
autor
1. sep 2015

@katarinamarkova ja ho doma ucim aby jedol sam, ale este to neovlada, polievku povylieva, aj ostatne tak mu pomaham a krmim ho. viem ze robim zle, ale chcem aby bol najedeny. mozno to znie smiesne ale ked vidim ako sa sam trapi. tak mu s tym vzdy pomozem 😉

timea7
1. sep 2015

@adelsa neber ho zo škôlky pred obedom, ak keby s tým nemal byť problém, len preto, lebo tvoje dieťa nevie poriadne jesť. Urobíš mu tým medvediu službu. Neboj sa, v škôlke ho učiteľky dokŕmia a že bude mať špinavé oblečenie? Daj mu náhradné a jednoducho budeš zo začiatku viac prať. To je daň za to, že si ho nenechala už dávno jesť samého 😉 , v škôlke mu to pôjde lepšie, ako doma, lebo odpozerá od ostatných. A neurob tú istú chybu pri druhom dieťati, daj mu lyžičku do ruky už teraz, v jeho veku už deti dokážu jesť samé, myslím vo veku tvojho mladšieho drobca. Čím viac vecí vie dieťa vykonať samé, tým je sebavedomejšie. Áno, znie to smiešne, on sa netrápi, on sa učí, tak mu prestaň pomáhať, v jeho veku deti už začínajú jesť príborom. Nijako inak ako stálym opakovaním sa to nenaučí.

reni1512
1. sep 2015

@adelsa ucitelky detom v malej triede pomahaju...nie je dovod bravat ho domov. Bude to pre neho potom o to lepsie, ked v adaptacnom obdobi mu hned stanovis hranice. Podbradnik a sup 🙂 Ved predsa chces, aby sa naucil pekne papat sam, donekonecna pri nom nemozes byt.

adelsa
autor
1. sep 2015

skusim ho tam nechat na tie obedy aby sa to naucil, lebo doma bude zas vsetko po starom. a ja by som ho dalej krmila.

adelsa
autor
1. sep 2015

@timea7 jasne aj toho mladsieho budem musiet zapojit aby mohol buduci rok tiez do skolky 🙂

timea7
1. sep 2015

@adelsa o tom som presvedčená, že by si ho kŕmila 😀 prečo to robíš? Chceš mať zo svojich detí sebavedomých chlapcov, ktorí si poradia s hocičím, alebo ťuťkov, ktorí pobežia s každou somarinou za mamou, lebo všetko robí a rieši za nich?

siska53
1. sep 2015

@adelsa len ho nechaj aj na obed,oni sa to naucia. Tym malym trochu pomozu v sukromych skolacha aj viac,napr.nasu vraj aj krmili,co ja uz nerobim,len obcas trochu pomozem. Teraz ide aj ona do statnej,tam jej nebudu stihat velmi pomahat.
Oni sa naucia,len im treba nechat aj priestor. A aj sa naucia jest take jedla,co by ti doma v zivote nezjedli. Aspon podla toho,co som tu citala a aj moja skusenost,hoci moji nie su vyberavi,ja napr natierky nerobim v skplke ich zjedia. Aj s obliekanim,nasa je na vsetko ja sama a mam pocit,ze prave v tej sukromnej sa v obliekani zdokonalila. Teraz jej pomaham len vtedy,ked uz zacne,ze jej to nejde.

adelsa
autor
1. sep 2015

to s obliekanim je tiez problem, potrebuje sa este vela veci naucit.