Ako naučiť 5,5 ročné dievčatko zaspávať vo svojej izbe?

zuzi2381979
2. jan 2015

Ahojte zienky. Potrebujem sa poradit. Mam partnera, ktory ma cca 5,5 rocnu dcerku. Zije s nami, ku matke chodi 2x do tyzdna. U mamy spava v posteli. My sa ju snazime naucit, aby spavala sama vo svojej izbicke. Samozrejme nechybaju vecerne ritualy, ako rozpravky, pusa na dobru noc a svetlo a otvorene dvere su samozrejmostou... Priatel s nou travi kvoli praci menej casu. Najviac som s nou ja. Som na nu prisnejsia, to znamena, ze ked ju ulozim, nerobi jej take problemy byt v posteli sama - ako ked je doma priatel. Toho vzdy "zlomi" a konci to tak, ze on zaspi pri nej v posteli a ona je stale hore. Takisto trpi nespavostou, niekedy je 23:00 a je hore. Minule som s nou o tom hovorila a povedala mi, ze ona nemoze zaspat. Je jedno, ci je niekto pri nej, alebo nie. Taktiez je velmi precitlivela, pre vsetko place a placom si zvykne vynucovat otcov suhlas. Takisto vyzaduje, aby s nou neustale niekto bol v izbicke. Doma z toho bola dusna atmosfera, tak som radsej s nou a porobim si veci, az ked sa partner vrati. Mozno si poviete, ze nie som jej matka, tak som zaujata... Nie je to tak. Malu mam velmi rada, aj ona mna. Ma to tazke, nebyva s maminou, navyse ja budem mat babatko a ona sa mozno boji, ze ju nebudeme mat radi. Je jedinacik, bude pre nu tazke zvyknut si.

sisaha
2. jan 2015

@zuzi2381979 ked budes mat to vlastne, tak pochopis, ze tvoje zasady budu porusovane tebou samou..

lauricka
2. jan 2015

@zuzi2381979 toto nebude asi len o spani, zajdite za detskym psychologom. Dieta od sest rokov veku by uz nemalo travit noci v posteli s rodicmi, tak asi najvyssi cas zacat pracovat na jej kludnejsom spani vo vlastnom, ale aj celkovom jej psychickom stave. V tomto pripade bola asi vedena viacerymi smermi nie uplne stastnym sposobom dlhodobejsie, ale s odbornou pomocou by sa jej mohlo pomoct, aj jej by sa ulavilo, aj ostatnym. Co sa tyka spania, niektori odporucaju aj homeopatika, napr. Sedalia sirup...

pipinka4
2. jan 2015

@zuzi2381979 veru ako je napisane nadomnou ked budes mat vlastne vsetko pochopis. Priatelovu dcerku mozes mat neviem ako rada ale nikdy nebude ako tvoje vlastne. Priatelovej zakazes svojmu povolis. A stavim sa ze vase nebude spat ani vo svojej postielke nieto v izbe.

leporeloo
2. jan 2015

@zuzi2381979 ahoj, vies co pride mi ze ma tak narocnu situaciu ze by som sa snazila vychadzat jej v ustrety, treba sa s nou porozpravat coho sa boji a je jasne ze sa boji ze straca otecka je s nim malo a este aj caka babatko... dieta nedokaze davat najavo svoje emocie nejako konstruktivne, takze skor streckuje... je jasne ze nebude s vami spinkat ked budes mat babatko ale myslim ze ked je s vami tak malo pokojne nech spinka s tatom... budte k nej laskavi nema to veru lahke

bubula_007
2. jan 2015

@zuzi2381979 kadejaké mudrovanie je úplne zbytočne... Co najskôr choďte k detskému psychologovi.

xenicka13
2. jan 2015

Nijako 😉 , to sa nedá naučiť, moja ma 4,5 roka a spíme spolu, staršia odišla odomna v 7 rokoch a syn v 10tich, takze to nechaj na ňu, kedy bude chcieť spať sama

dadda
2. jan 2015

ahoj, @zuzi2381979, presne ako pises, najprv som si povedala preco to riesis, ked nie si jej mama, ale ja nerada sudim ludi, kazdy to mame tazke a pokial ju mas naozaj rada a cakas babatko, tak je to urcite velmi tazke.
ja som moju malu pred par tyzdnami (ma 20mesiacov) naucila zaspavat samu, zaspavala len pri kojeni a niekedy ma aj hryzla, trvalo to aj 45minut, tak som si povedala dost.
precitala som si knihu Kazde dieta sa vie naucit spat (stiahnes na nete, nie je dlha, niektori ju odsudzuju, ale treba si ju precitat celu a az potom urobit vlastny nazor)
dolezite ale je, ked ju chces naucit spat vo svojej izbicke, aby si mala oporu v partnerovi a myslim si, ze aj zo strany jej mamicky (kniha je z vacsej casti pisana ako naucit dieta zaspavat, ale je tam aj sekcia pre vacsie deti, ako ich naucit, aby nespali s rodicmi v postielke)
precitaj si ju celu, urcite ti pomoze aj pri tvojom babatku, nie je dlha a velmi dobre sa cita
ja som sa toho obavala, ale prvy den bol najhorsi a do 3 dni bolo vsetko ok. teraz je kazdy spokojnejsi, ja som oddychnutejsia, mala sa vyspi, prespi celu noc a je kludnejsia cez den, podla mna to stoji za to
drzim palce, nech uz skusis cokolvek
dolezite je, aby dietatko vedelo, ze ho maju vsetci lubia 🙂

jamabe
2. jan 2015

Nechaj ju tak. Súhlasím, že to má dievčatko ťažké... určite jej aj mama chýba, ocko s ňou nie je tak často a ešte príde nový súrodenec... Ak si vyžaduje stále niečiu prítomnosť, vyzerá to, že je dosť neistá, necíti sa v bezpečí... Skús ju pochopiť.
A možno, keď sa narodí bábo, tvoj partner sa ešte rád odsťahuje zo spálne, aby sa aspoň spočiatku, vyspal. Takže aj tak skončí pri dcérke 😉

jamabe
2. jan 2015

@dadda Túto knihu radšej nie.. nie na dieťa v takejto situácii... 😒 (V zásade ju neodsudzujem, ja som tiež z nej niečo použila, keď som učila dcérku zaspávať.)

miskammmiska
2. jan 2015

taktiez odporucam knizku Kazde dieta sa vie naucit spat ako pise dadda. Pisu sa v nej rady ako naucit zaspavat babatka aj starsie deti. Reakcie na nu su sice rozporuplne...priznam aj ja som spociatku vahala, ale nelutujem. Knizka je fakt velmi rozumne napisana, vsetko dava svoj vyznam. Mala super zaspava, prespi celu noc, vsetko je vdaka vydatnemu spanku mna aj jej ovela lahsie a harmonickejsie. Uplne ma presvedcila detska psychologicka Maria Tothova Simcakova vo svojej knizke "Som rodic, co s tym", ktora tuto metodu odporuca. (znama z relacie Pestunka na Markize). Ved je detska psychologicka a snad by neodporucala nieco co by mohlo detom skodit...A pre mna osobne plati: Spokojna mama = spokojne dieta 🙂

zuzi2381979
autor
2. jan 2015

@sisaha Súhlasím s Tebou. Človek vníma inak svoje vlastné dieťa. Ako som písala, malú mám veľmi rada, ja ju nechcem trápiť. Len si neviem predstaviť ako budem uspávať obe deti naraz... Veľmi by mi pomohlo, keby sa naučila zaspať sama. Len neviem ako na to... Je už dosť veľká.

zuzi2381979
autor
2. jan 2015

@lauricka , ďakujem za radu, skúsime tie homeopatiká. Ocino asi psychológa neodklepne.

zuzi2381979
autor
2. jan 2015

@pipinka4 malý bude na začiatku s nami, ale chcela by som, aby od začiatku spal v postieľke. Postieľka bude v našej izbe, ale keď bude o niečo väčší, malá by chcela, aby spinkali v detskej izbe spolu. Tak uvidíme, či nezmení názor.

zuzi2381979
autor
2. jan 2015

@leporeloo , asi to tak spravíme, že malá bude spať s ockom a ja s bábätkom - aspoň prvých 6 mesiacov, ak dovtedy nebude chcieť zaspinkávať sama. Lenže to sa dá len keď je doma. Robí na smeny.

lauricka
2. jan 2015

@zuzi2381979 to su len hlupe povery, psycholog je fajn. A mozno by mu trochu otvoril oci. Ludia detom casto nerozumeju a ani sa nesnazia dopatrat sa trosku odbornejsich informacii.

zuzi2381979
autor
2. jan 2015

@jamabe
@miskammmiska
@dadda
@xenicka13
@bubula_007

Ďakujem Vám za odpovede a rady. Tú knihu si prečítam, veď za to nič nedám. Ale nič nebudem siliť. Uvidíme, ako sa to bude vyvíjať, keď sa malý narodí. Nebude to ľahké, dôležité sú obe deti. A malej neustále hovoríme, že ju máme radi a to, že sa bábätko narodí, tento fakt nezmení. Dokonca sľúbila, že mi s ním bude pomáhať 🙂 Zlatá.
@miskammmiska

katrinka8
2. jan 2015

@zuzi2381979 - ahoj, naša dcérka mala podobné obdobie, keď sa mal narodiť synček. Mala vtedy 3,5 - roka a dovtedy celkom dobre zaspávala sama. Do izbičky sa sťahovala dobrovoľne 😀 Namotali sme ju na obľúbené obliečky, vankúše, zaspávacia hračka a pod. A potom zrazu sa začali večerné cirkusy, ani za otca zaspať sama, často sa stalo, že sa aj v noci prebudila a s plačom k nám... Ja som bola tehotná, navyše začala chodiť do škôlky... no nemala to ľahké...
Najprv sme s ňou bojovali. Ale zistili sme, že to nemá zmysel. Tak sme si proste k nej ľahli a keď zaspala, odišli sme. Tiež zaspávala veľmi neskoro. Ale keď sme jej zrušili práve preto obedný spánok, do 15 minút zaspí. Keď sa narodil synček, nevedeli sme moc, čo sa bude diať. Dcérka ako maličká s postieľkou problém nemala. Malinký v nej ryčal ako tur - doslova. Zaspal hocikde, ale keď som ho položila do postieľky (podotýkam, že sa absolútne nehýbal, spal ako zarezaný, mohla som mu ruky, nohy dvíhať, spal), spustil rev. Proste postieľka sa, bohužiaľ, stala odkladišťom vecí proti našej vôli, keďže nechať dieťa vrieskať v postieľke sa mi nezdá ako dobré riešenie. Skúšali sme to neskôr opäť, ale nepomohlo. Museli sme vyrieši, čo s dcérkou, pretože keď sa malý narodil, začali sa cirkusy so zaspávaním v izbe - ona strašne chcela byť vtedy pri mne. A mne sa nedalo aj novorodenca uspávať, aj dcérku (zrazu jej proste tatinko nestačil). Pár dní bol boj, ale dieťa vynervované, rodičia tiež, ona mala veľmi zlú adaptáciu v škôlke, tak sme povedali Dosť! Zaspáva s nami v spálni. Spravili sme z toho rituál, večer sa okúpu, v našej posteli sa číta rozprávka, sme tam proste všetci 4 spolu. Dcérka zaspí do 10-15 minút a je to. Krpček neskôr, ale zaspí 😀 Keď už spia , tatinko prenesie dcérku do jej postele a je vyriešené. Teraz pár dní cez sviatky šla spať neskôr ako synček (vianočné privilégium starších 😀 ), tak to nemala problém ani vo svojej posteli. U nás sa takto skončili cirkusy so zaspávaním. Radšej "obetujem" 15 minút ležania s dieťaťom, aby sme všetci mali kľudný večer, ako sa dlhé minúty nervačiť len za cenu toho, aby dieťa spalo samé vo svojej izbe.
Ono niekedy to staršie dieťatko len potrebuje čas si zvyknúť na novú situáciu, treba mu tiež pomôcť, je to len dieťa. Veď nemá 15 😉 Možno sa ozaj bojí, že ju už nebudete mať radi, kľudne to môže byť reakcia na súrodenca. Bude to zo začiatku tažké, ale to sa poddá časom, všetci sa naučíte spolu žiť 😉 Neboj sa, to je bežné v mnohých rodinách.

zuzi2381979
autor
2. jan 2015

@lauricka ja viem, že na tom nie je nič zlé, ísť ku psychológovi. Lenže partnera asi ťažko presvedčím... bude si myslieť, že z malej robím nenormálne dieťa. Pritom to vôbec tak nie je.

zuzi2381979
autor
2. jan 2015

@katrinka8 naša malá vôbec nespáva poobede. Niekedy si myslím, že je na baterky 🙂 Doslova. Musíme ísť na to formou pokus - omyl 🙂 Možno to spoločné zspávanie pomôže. Keď má ocino nočnú, tak spí pri mne v našej posteli. Trvá to dlho kým zaspí, ale aspoň je kľudná. Toto sme zmenili tesne pred Vianocami. Keď ocino nie je doma, je so mnou v posteli.len neviem aký bude krpec, keď sa narodí, ak bude celé noci plakať, malá sa nevyspí... ☹

lauricka
2. jan 2015

@zuzi2381979 kludne chod sama sa poradit. Aj to je nieco, bez malej, len Ty.

katrinka8
2. jan 2015

@zuzi2381979 - no, niekedy zaberie vyšantenie, vybehanie, nejaký šport, aby sa unavila 😉 Ale to aj naša je teraz ako na baterky, ako oči otvorí... uff 😀 Niekedy treba proste skúšať, čo zaberie. A vidíš, u Vás zabralo spoločné zaspávanie 😉 To chce čas, časom to potrebovať už nebudú. Neboj sa nič, na plač si zvykne. Náš krpánik si na malú dakedy aj ľahne (minule ju mm zabudol preložiť a ja som ho našla v spálni ležať malej na zadku -- ona spala na bruchu a on vyvalený na jej zadku a ruku jej mal kdesi v oku 😀 ) A hocikedy spustí taký plač na celý dom (tento je veľký nočný nespavec, mal obdobia, keď plakával každých 45 minút v noci a nedajboh ho utíšiť -doteraz sme neprišli na to, prečo to občas robí) a nič, ju ani nemykne. Spí si spokojne ďalej. Zo začiatku sa budila, po pár dňoch už nie 😉 To sa nemusíš báť.

zuzi2381979
autor
2. jan 2015

@katrinka8 , vyskúšam to teda aj ja 🙂 ak sa malá nezobudí na plač malého, tak je problém vyriešený.A s tým vyšantením - chodievame spolu von, teraz sa vybláznila v snehu, mala veľkú radosť 🙂 Ale aj keď sa vyšalie, zaspáva neskoro. Malý hyperaktív 🙂

dadda
2. jan 2015

@zuzi2381979 presne ako hovoris, treba precitat a urobit ako tebe vyhovuje, nic netreba silit. mozno to nepomoze pri velkej kocke, ale moze ti to pomoct pri babatku neskor (mozno) 😉

bibistec
2. jan 2015

ja by som tiez poradila detsku psychologicku, su uzasne a vedia dobre poradit a prist aj na take veci o ktorych sa ti ani nesnivalo, ja mam dcerku 5 rocnu a stale spi s nami v posteli, nevidim v tom problem a hlavne ak ty budes mat babetko ona sa citi odstrcena. urcite by som ju nechala s vami v izbe, musi byt dost vystresovana aj to chovanie co popisujes, mne pride dost smutna a frustrovana. potrebuje istotu a zazemie.

pipinka4
2. jan 2015

@zuzi2381979 heh len aby si ty nezmenila nazor ze bude spat v postielke.vela zien je lenivych furt stavat z postele aby nakojili a tak.ale tak to je uz na tebe.nasa mala ma vlastnu izbicku ma rok aj pol a spava sama v izbe a od vtedy spava lepsie nebudime ju napriklad ked ide muz do prace rano a tak 🙂 Ale kazdopadne drzim palceky nech sa to s malou vyriesi 🙂

tova
3. jan 2015

@zuzi2381979 tiez mam dceru a syna 5.5r. , konecne som ich pred 2 mes. donutila spat v svojej spolocnej izbe, prvu noc spali, druhu, tretiu syn chodil k nam do posteli tak som mu vravela ze nemoze, pochopil a spi v svojej posteli rano ked sa zobudi ani ma nezobudi ide pozerat tv kym nepridem, dcera to je nieco ine, som v posteli je 23hod. a prave vedla mna zaspala, tak chodi spat, bud krikom ju donutim v svojej posteli alebo lezi vedla mna a zaspi neskoro, skusala som ju par krat preniest naspet do svojej izby ale o 2-4hod rano ju mam zase v mojej posteli. tak uvidime ako dalej mame velku postel v podstate sa da spat dobre. V tovojom pripade by som nechala priatela a ju spat v jej izbe a sama by som s malym spala v mojej izbe, je to bezne ze deti aj do 8r. spia s rodicmi. pripadne. ked mate vacsiu izbu jej daj niekde svoju postel a nech je v izbe s vami ked ju plac maleho nebude budit.