Ako môžme zabrániť zmene učiteliek v škôlke?

rozala111
7. apr 2011

Ahojte, na budúci šk.rok bude naša dcérka predškoláčka, vraj sa im zmenia obe učiteľky, neviete mi niekto poradiť či sa dá s tým niečo urobiť? myslím, či budú počúvať rodičov, že s tým nesúhlasíme, ich súčasné učiteľky si ich chceli nechať a učiť ďalej, ale chce ich riaditeľka a ešte niekto. Múžeme spísať nejakú petíciu, že s tým nesúhlasíme? Čo myslíte? poradte prosím, nechceme, aby naše deti učil niekto iný. Ak sa dá, skúste nám poradiť, ako napísať petíciu, akoby to malo vyzerať. Ďakujeme.

traktor
7. apr 2011

@rozala111 ja na tom nevidim nic zle, ak ich bude mat ina ucitelka..podla mna je to len dobre, zvyknu si, ze ak nastupia do skoly, tak tam bude tiez ina pani ucitelka...ja by som to neriesila, ale je to len môj nazor

rozala111
autor
7. apr 2011

jasné, ale to je spojené s tým, že my vieme aké sú to učiteľky, a že vraj tam budú mať aj výučbu na PC a podobne, a stým ja nesúhlasím, myslím, že na toto majú čas.
Im sa menia učiteľky dosť často, takže konečne chceli mať niekoho až do konca.

benne
7. apr 2011

U nás majú "maláci" "stredňáci" aj "veľkáči" iné učiteľky, učiteľky sú rozdelené podľa tried, nie podľa skupiny detí.. Aspon sa predškoláci nachystajú na to, že existujú aj iní učitelia.. ved predsa sa chystajú do školy 😕 😅 Ale ak veľmi trváte na zachovaní učiteliek, čo tak sa zozbierať skupinka rodičov a zájsť za riaditeľkou, či sa s tým dá niečo urobiť a aký má ona dôvod, že to chce takto.. predsa len, má viac skúseností 😉

kvojtanikova
7. apr 2011

@rozala111 ja suhlasim s nazormi tu, ze zmena uciteliek nie je zla, a taktiez nevidim nic zle ani na vyucbe PC, u nas v skolke sa na PC ucia uz od 4 rokov, samozrejme nie internet ale riadne programy pre deti, anglictina a tak podobne. No ale samozrejme Vy mozete mat svoj nazor a ten Vam ja neberiem. Riesenie vidim tiez len v peticii rodicov, normalne napisete dovody, pre ktore chcete aby Vas deti ucili sucasne ucitelky az do nastupu do ZS a pod to pripojite mena a vlastnorucne podpisy. Samozrejme, aj ucitelky a ich mena a podpisy. Ci to pomoze, neviem, rozhodnutie je na riaditelke. Ak skolka funguje x rokov tak, ze sa ucitelky menia, asi Vam zial nevyjde v ustrety, lebo ak ustupi Vam, bude potom musiet robit ustupky kazdemu kto si daco vymysli a tak sa jej moze zrutit cela organizacia. Za pokus to ale stoji, ved uvidite aky bude vysledok.

wolke7
7. apr 2011

U nas sa ucitelky v skolke menili minuly rok velmi casto a to z dovodu, ze jednoducho dali vypoved a zmenili pracovisko, takze nikto s tym nic nenarobil. Za jeden rok to boli tri. A nikdy to neboli deti co by s tym boli mali problem, vzdy len niektori z rodicov z toho robili vedu. Deti si zvykli z jedneho dna na druhy.

syslica
7. apr 2011

U nás je to presne tak, ako píše benne, v škôlke je 5 tried a každá má iné učiteľky, takže deti si za 3 roky v škôlke vystriedajú minimálne 6 rôznych pedagógov, píšem minimálne, lebo sme už zažili aj zmenu v priebehu školského roku. V triedach 5-6 ročných a 6-ročných majú PC s výukovými programami, ja si myslím, že je to super, lebo počítače do reality každodenného života našich detí už jednoducho patria a tieto programy sú presne cielené na tento vek. (Syslík sa pri nich ale nudí, on je už z domu zvyknutý na iný level 😀 )
Vašu požiadavku by som neriešila hneď petíciou, ale, opäť, ako radí benne, zoberte sa rodičia, požiadajte riaditeľku o audienciu a pokojne si vysvetlite vaše stanoviská... petíciu by mohla chápať ako nátlak a to by nebolo dobré.

zuzana1812
7. apr 2011

ja by som z toho nerobila hneď také veľké halooo, myslím, že je to normálne, že sa učiteľky v triede menia, u nás sa to mení každý rok, a pri predškolákoch je to špecifickejšie, že ich nemôže učiť hociaká učiteľka, mala by mať nejakú špecializáciu alebo aspoň nejaké odpracované roky na to aby mohla učiť tieto najstaršie detičky, predsa len tieto deti potrebujú inú prípravu pred nástupom do školy

titkovamiriam
7. apr 2011

u nas v skolke maju deti kazdy rok ine ucitelky-aký by mal byť v tom problém,dokonca ked bol Marek vlani najmenši tak išla ucitelka do dochodku a dostali dalsiu-nevidim v tom ziadny problem ani som sa nad tým nikdy nezamýšlala. 🙂 a Pc pred skolou je super napad,dnes decka s pc ziju.

rozala111
autor
7. apr 2011

Vidím, že každá z vás je rada, keď sa dieťa zoznamuje s pc, nehovorím, že moje deti nemajú k PC prístup - majú, ale nechcem, aby tomu tak bolo v škôlke.
riadim sa skôr týmto názorom ----- psychológovia a pedagógovia vravia, že uvedenie detí do virtuálneho sveta počítačov a počítačových programov je pre fyzický aj psychický vývoj malého dieťaťa nevhodné až nebezpečné. Deti vo veku do šesť rokov podľa ich názoru majú prichádzať do styku so skutočnými predmetmi reálneho života okolo nich, spoznávať fyzický svet všetkými zmyslami, rozvíjať predstavivosť, fantáziu, sociálne vzťahy v kolektíve detí rovnakého veku, majú sa učiť predovšetkým vlastnou tvorbou. Pre deti predškolského veku je dôležité hrať sa s hračkami, vymýšľať a predstavovať si rôzne aj nepravdepodobné situácie, učiť sa ručným prácam, vareniu, maľovaniu, spevu, tancu, pohybovým hrám, pochopiť vzťahy a zákonitosti okolo seba a hlavne mať okolo seba dostatok dospelých, ktorý im budú venovať svoj čas a budú im vytvárať optimálne prostredie na krásne detstvo a prirodzený vývin. Deti potrebujú veľa pozornosti, rozprávok a príbehov, odpovedí na zvedavé otázky, trpezlivého usmerňovania a podporovania v tvorivých činnostiach. Títo odborníci sa nazdávajú, že priskoré zoznámenie sa s virtuálnym svetom počítačov vytrhne deti z tohoto prirodzeného vývoja a môže spôsobiť závislosti na hrách, nedostatočne vyvinuté tvorivé myslenie, sociálnu izoláciu, zníženie schopnosti vyjadrovania, komunikácie a vytvárania vzťahov, ako aj nižšia sebadisciplína a nedostatočná motivácia k reálnemu životu. Tieto pozorovania sú založené na rozhovoroch s učiteľmi z praxe, ktorý v dnešných deťoch už pobadali práve zníženie komunikačných a tvorivých schopností.
Možno som zastaralá, ale chcem, aby moje dieťa nemalo PC už aj v škôlke, na to má čas. Nič mu neujde, v škole to bude mať a myslím, že nijako to teraz nepotrebuje. Dcérka vie čítať, kreslí, počíta a mala 12.2010 5 rokov, chcem, aby sa v škôlke hrala, trénovala si jemnú motoriku, aby zažívala detstvo s hrami a spoznávaním, bez PC .

kvojtanikova
7. apr 2011

@rozala111 ved to je dobry nazor, co mas, ale podla mna sa nemusis bat ze by sa tvoje dietatko nejako nevhodne zoznamovalo s virtualnym svetom. U nas v skolke je napriklad rezim na PC taky, ze deti maju cca 1 hodinu (60 minut) na hranie na PC, ucitelka im tam da edukacne DVD, kde si pozru napr 10 min. rozpravku a potom k nej su ulohy, ucitelka sleduje aby sa kazde dieta zapajalo do ich riesenia, raz klikne myskou jedno dieta, raz druhe, pexeso trebars hraju 2 deti spolu, atd. A to nie je kazdy den, myslim ze tak 2x do tyzdna. Skus sa pripadne opytat ako to s tym PC myslia vo vasej skolke a ak nebudes spokojna, vyjadri svoj nazor riaditelke.

lucia.kl
7. apr 2011

@rozala111 ahoj, ja ti napíšem môj názor zo strany učiteľky, z výmenou učiteliek pri deťoch sa asi stretávame stále a na všetkých škôlkach, do teraz som mala šťastie, že som si deti mohla ťahať od najmenšej triedy až po predškolskú, okrem jedného roku, kedy som mala 2x po sebe najmenšie deti, mne to takto vyhovuje, lebo poznám rodičov aj deti, ale nie vždy to ide, minulý rok nám s kolegyňou vybavovala jedna mamička aby sme ostali spolu aj s deťmi, tolko chodila za riaditeľkou a prosila, že sa to podarilo... ale ja som nakoniec išla na PN a potom na MD, takže dostali novú učiteľku... ale zas ani zmena učiteľky nieje zlá, naučia sa aj iné veci, každá sme dobrá na niečo iné a v inom vynikáme..
čo sa počítaču týka, aj ja som proti, ale sú to programy vyvinuté na výučbu, namiesto starých komunistických pomôcok, ktoré občas stoja za.... takže nejaké to plus to má a určite sa nebudú na počítači hrať každý deň...

kvojtanikova
7. apr 2011

@rozala111 a suhlasim aj s nazorom co uz tu vravela nejaka mamicka, ze niektore ucitelky su "trenovane" na predskolsku vychovu, a ine rocniky im idu tazsie. Ja sama som tiez ucitelka, a je fakt ze urcita vekova skupina deti (9-13 rocne) mi robi dost problemy, ak mam ist suplovat za kolegynu tak som v koncoch. Ucila som aj anglictinu v skolke a aj tam sa nam PC zisiel, ale ako pisem, nie kazdy den a cielene aktivity. Aj to je jemna motorika, ze dieta vie mysou preniest obrazok z jednej casti obrazovky na druhy (napr. ked sklada puzzle), a nase hodiny boli tanecno-hudobné, s roznymi pomockami, farebnymi vystrihovackami a PC bol len ako "ceresnicka na torte". Deti, ktore nemali zaujem o PC si dalej v yfarbovali alebo robili ine ulohy, nikto ich do toho nenutil.

titkovamiriam
7. apr 2011

@kvojtanikova 🙂 presne pc su super na jemnu motoriku a nielen pre deti.Moja mamina je po porazke a prave Pc prispel k tomu ze sa jej stav vylepsil 🙂 -inak u nas v skolkach Pc tusim este nieje,neviem ako u predskolakov su v inej casti obce-uvidim na buduci rok,kedze Marek ma starsich surodencov a tatinko je IT tak Pc ma v krvi 🙂 no urcite na nom nieje denne,a aj tak viac ako 10-15 min ho to nebaví 😉

tysontara
8. apr 2011

@rozala111 velmi pekny nazor, uplne sa s nim stotoznujem... deti na PC maju naozaj vela casu a zrovna skolke s tym zacinat, no neviem... 😖