Ako motivovať dieťa - škôlkara?

xlucia
2. máj 2011

starsi chodi od septembra do skolky. v poslednej dobe sa mi ale stalo, ze aj ked bol v skolke, a napr. kreslili, tak on vykres na nastenke nemal. nestalo sa to prvy krat. ked som sa syna pytala ze preco, povedal ze nestihal, alebo sa mu nechcelo...pytala osm sa ucitelky, ze ako to vlastne je. no a povedala mi, ze sa vseobecne nechce zapajat do spolocnych aktivit, nechce kreslit, alebo cokolvek co je take kolektivne. ani vypracovavat pracovny zosit... nechcu ho nutit. nedokazali ho donutit ani sa dat odfotit. bol z toho uplne hystericky.
inak s nim nejak nie je problem, chodi tam kludny, rad sa tam uz teraz aj naje, ani zo spankom nie su problemy, ani nejak so spravanim. obcas je divoky ako chalan, ale nic mimo normy. pytala som sa na to viackrat. odkedy chodi do skolky je po prvotnom niekolko tyzdnovom soku aj samostnejsi.
ale vsetko je nie, nie, nie. on si nechce do skoky vziat bicykel, ked mozu, on nechce chodit na ziadny kruzok, on nechce nic. ani na vylet. ale ked uz ide, vraj sa sprava v poriadku, dokonca uz boli aj autobusom. bolo to ok. aj na divadielkach sa sprava ok, vie mi povedat o com boli. ale ked ma vyvinut nejaku aktivitu sam, ani za pana. bude sediet vedla ucitelky, ale nepohnu s nim.
co poradite? ako ho motivovat? som z toho trochu nestastna, potrebuje si trenovat aj jemnu motoriku a podobne

gretkab
2. máj 2011

Ja mam doma takeho podobneho - ten sice chodi do skolky uz od 2 rokov (teraz ma 5), ale ako by si o nom pisala. S vekom sa to inak o nieco zlepsilo, ale ak najdes konkretny sposob motivacie, aj mne daj vediet 😉. U nas velmi pomahaju trpezlive ucitelky (akoze napriek tomu, ze x-krat odmietol, tak sa ho aj x+1 krat opytaju, ci ide s nimi nieco robit). On niektore veci robi rad, ale vacsinu aktivit, ktore robia vsetci (cvicenie, hry v kruhu, spolocna cinnost) on nechce. Ale ako som pisala, je to lepsie, ako bolo, dokonca to vyzera, ze na besiedke k dnu matiek aj tancovat bude (alebo to aspon skusil pri priprave 😉).

xlucia
autor
2. máj 2011

@gretkab no mam tusaka, ze aj u nas bude nieco ako besiedka, a nebude to dobreeee. neviem ako na to. ked je kludny, tak to ide, ale ked nie, tak nie. vsetko

gretkab
2. máj 2011

@xlucia Marek prvy rok zvladol na besiedke prist spolu s ostatnymi detmi do triedy na pesnicku Hrame sa na hada a zvysok besiedky mi uz sedel na kolenach 😉. On vystupovat s radostou nebude nikdy, ale ja za uspech pokladam aj to, ze tam ostane s ostatnymi detmi, pripadne sa trosku zapoji.

ivanamarek
20. sep 2023

@xlucia ja mam s dcérkou presne toto iste. A neviem o co ide ani ako ju motivovať..

xlucia
autor
20. sep 2023

@ivanamarek prispevok som pisala 12 rokov dozadu

ivanamarek
20. sep 2023

@xlucia jaj to som si nevšimla 🫣 tak ako zmenilo sa to? 😄

xlucia
autor
20. sep 2023

@ivanamarek ano. odvtedy mam dalsie tri deti. urcitu nechut maju na zaciatku vsetci. ten prvy uz bude maturovat, vsetko je ok, je zbytocne robit si z toho hlavu