Ako motivovať dieťa k logopedickým cvičeniam?

bibbo
20. okt 2014

Ahoj, obraciam sa k vam s prosbou o radu. Moja 5 rocna dcera nevedela vyslovit hlasku L, R a so sykavkami ma tiez problem. Zacali sme chodit k logopedicke a cvicit. L sa podarilo pekne. Teraz sa trapime s R. Viem, ze sa to podari len pravidelnym cvicenim a tvrdou pracou. Ale prave to je nas problem. Dcera odmieta cvicit, ked sa k tomu dostaneme robi vsetko mozne len aby nemusela opakovat, pripadne necvici poriadne, len to flaka. Neviem ako ju namotivivovat. Dufam, ze niektora z vas ma skusenosti, s ktorymi by sa mohla podelit. Velmi pekne dakujem!

misaelka
20. okt 2014

nepripominat to nejako moc ako nejaku velku tragediu aby sa z toho nestala tema cislo 1 v rodine...skus zaviest odmeny-nalepky ktore budete lepit napr. na papier na chladnicku... za cvicenie bez namietok bude nalepka, za necvicenie nic (nedavaj minusove body).za 5 nalepiek napr. cokolada a za 30 nalepiek velka babika (idealne kupit ju a dat ju doma do zamknutej vitriny aby ju dieta videlo.)

misaelka
20. okt 2014

@bibbo este som zabudla dodat ze mozes postupne zvysovat naroky na udelenie nalepky a potom postupne ich prestan pripominat pomaly ich vypusti nechaj to nejako vysumiet do stratena.

janinah
20. okt 2014

toto trápenie poznám..po všelijakých pokusoch nakoniec u nás zabralo toto..každý deň o 17,30 sme cvičili a po cca 15min. cvičenia mal dovolený počítač....necvičil,nehral sa....len nesmieš poľaviť a neodpustiť ani jeden deň.....

monicm
20. okt 2014

@bibbo presne tak,začni motivovať odmenou.vieš,čo na tvoju dcérku platí a tak sa dohodnite,tie nálepky a potom väčšia odmena sú perfektný nápad,my fungujeme podobne,aj ked nie na logopédiu.najskôr som bola na takéto veci skeptická,ale ono to fakt funguje perfektne.

bibbo
autor
20. okt 2014

Dakujem, nalepky su dobry napad, hned dnes to vyskusam. Urobim kalendar na farebny papier a kazdy uspesny den dostane nalepku. Na konci tyzdna bude odmena. Take jednoduche a samu ma to zo zufalstva nenapadlo. Snad ju to nepokazi a nebude v buducnosti cakat za samozrejme veci odmenu. Ale musim urobit vsetko pre to, aby som jej to cvicenie neznechutila. Dakujem! ;)

hausknechtova
20. okt 2014

My satiež trapime s logopediov sykavky nam uz idu teraz sme mali cvicit L a potom pride o neštaste R tak uvidim ako nam to pojde zatial cvicime bez problemov ale tiež by som si skusila ju moivovať tym ze ked sa to nauči a bude to poriadne vediet tak jej kupim jej vysnivanu babiku,konika alebo lego ak sa smiem spytat ako cvicite R?

bibbo
autor
22. okt 2014

zatial hovorime ddddd a tdddd, stale rychlejsie. Zacali sme aj slova ako tdeti, ddevo, padada. To nam vsak neide velmi, nekladie jazyk spravne. Preto logopedicka vymyslela, ze to skusime pred slovo ktore zacina hlaskou r davat pahlasku ö. tak uvidim, ci to pomoze 😖

majka209
30. okt 2014

@bibbo ahoj,ja som nasla na nete logopedicke cvicenia a take logopedicke listy,citali sme si to z pocitaca,maly si sam preklikaval tie listy a niektore obrazky mali aj zvuky.Neskutocne ho to bavilo,ale neviem aka stranka to bola, rychlo a s radostou sme sa to naucili. Ak najdem tu stranku,dam vediet.

bibbo
autor
30. okt 2014

Budem rada, dakujem!

hausknechtova
31. okt 2014

@majka209 aj ja by som poprosila tu stranku dakujem

sestina
31. okt 2014

Ak môžem poradiť, nám sa veľmi osvedčila knižočka (taký hrubší zošit) od Márie Horeckej, Hry s rečou. Stojí cca 6 €. majú ju aj v internetových kníhkupectvách. Nám je odporučila kamoška logopedička, krásne sme sa s ňou naučili L a teraz pojdeme postupne na R. ešte mi spomínala nejaké kartičky že donesie ale tie este nemám, ked budem mať, poradím.

majka209
31. okt 2014
katinam
1. nov 2014

@bibbo podla toho na ake pismenka, nam sa podarilo zvladnut s, š vdaka slovenskemu logopedickemu programu Talk Land od Speekle, velmi pekne spravene formou pocitacovej hry.

http://www.speekle.sk/

jankita
24. nov 2014

Dobrý deň, chcem sa opýtať. So synom (skoro 6 rokov) sme začali chodiť na logopédiu, máme cvičiť 15x denne po 2-3 minúty. Problém je, že to ani nestíhame (do škôlky odchádzame o 6,15, domov prichádzame o 17stej), malý to navyše fláka. Je možné nahradiť cvičenia napr. 4x denne po 10 minút? Je možné, že to takto zvládne lepšie?

katinam
24. nov 2014

@jankita 2-3 minuty sa daju zvladnut pri ceste do skolky, v rade v obchode, pri kazdej prilezitosti, ked sa na nieco caka alebo sa nieco rutinne robi. A lepsie je spytat sa logopedicky, ze to nestihate rozkuskovane, ci nemozete cvicit dlhsie a menej casto, pri 6 rocnom uz by nemal byt taky problem udrzat pozornost aj na dlhsie. To pri malickych sa odporuca skor cvicenie po par minutach, aby ich to nenudilo. 😉

jankita
24. nov 2014

@katinam áno, dalo by sa aj po ceste a tak, ale pri cvičení má mať v puse koniec varechy s priemerom 1 cm. To už by na ulici vyzeralo divne 😉 . Určite sa opýtam logopedičky, len kontrolu máme až o 2 týždne a po telefóne nekonzultuje.

margarita
24. nov 2014

aj nasa musela cvicit L a potom R, trvalo to cele cca polroka, no nastastie jej stacilo pohrozit, ked sa jej nechcelo, ze ked nebude vediet R, nevezmu ju do skoly 😀 a ona sa tam hrozne moc tesi, takze skola bola pre nu fakt silny motivator 🙂
drzim palce, nech prides na to, co funguje na tu Tvoju 😎

jankita
24. nov 2014

@margarita - hehe, ja mám doma rebelov od narodenia, oni do školy na 100% nepôjdu 😀 . Nevadí, zatiaľ to ide s donútením, ale neviem, ako dlho to vydrží.