Ahoj, obraciam sa k vam s prosbou o radu. Moja 5 rocna dcera nevedela vyslovit hlasku L, R a so sykavkami ma tiez problem. Zacali sme chodit k logopedicke a cvicit. L sa podarilo pekne. Teraz sa trapime s R. Viem, ze sa to podari len pravidelnym cvicenim a tvrdou pracou. Ale prave to je nas problem. Dcera odmieta cvicit, ked sa k tomu dostaneme robi vsetko mozne len aby nemusela opakovat, pripadne necvici poriadne, len to flaka. Neviem ako ju namotivivovat. Dufam, ze niektora z vas ma skusenosti, s ktorymi by sa mohla podelit. Velmi pekne dakujem!
toto trápenie poznám..po všelijakých pokusoch nakoniec u nás zabralo toto..každý deň o 17,30 sme cvičili a po cca 15min. cvičenia mal dovolený počítač....necvičil,nehral sa....len nesmieš poľaviť a neodpustiť ani jeden deň.....
Dakujem, nalepky su dobry napad, hned dnes to vyskusam. Urobim kalendar na farebny papier a kazdy uspesny den dostane nalepku. Na konci tyzdna bude odmena. Take jednoduche a samu ma to zo zufalstva nenapadlo. Snad ju to nepokazi a nebude v buducnosti cakat za samozrejme veci odmenu. Ale musim urobit vsetko pre to, aby som jej to cvicenie neznechutila. Dakujem! ;)
My satiež trapime s logopediov sykavky nam uz idu teraz sme mali cvicit L a potom pride o neštaste R tak uvidim ako nam to pojde zatial cvicime bez problemov ale tiež by som si skusila ju moivovať tym ze ked sa to nauči a bude to poriadne vediet tak jej kupim jej vysnivanu babiku,konika alebo lego ak sa smiem spytat ako cvicite R?
zatial hovorime ddddd a tdddd, stale rychlejsie. Zacali sme aj slova ako tdeti, ddevo, padada. To nam vsak neide velmi, nekladie jazyk spravne. Preto logopedicka vymyslela, ze to skusime pred slovo ktore zacina hlaskou r davat pahlasku ö. tak uvidim, ci to pomoze 😖
@bibbo ahoj,ja som nasla na nete logopedicke cvicenia a take logopedicke listy,citali sme si to z pocitaca,maly si sam preklikaval tie listy a niektore obrazky mali aj zvuky.Neskutocne ho to bavilo,ale neviem aka stranka to bola, rychlo a s radostou sme sa to naucili. Ak najdem tu stranku,dam vediet.
Budem rada, dakujem!
@majka209 aj ja by som poprosila tu stranku dakujem
Ak môžem poradiť, nám sa veľmi osvedčila knižočka (taký hrubší zošit) od Márie Horeckej, Hry s rečou. Stojí cca 6 €. majú ju aj v internetových kníhkupectvách. Nám je odporučila kamoška logopedička, krásne sme sa s ňou naučili L a teraz pojdeme postupne na R. ešte mi spomínala nejaké kartičky že donesie ale tie este nemám, ked budem mať, poradím.
Toto je to čo som myslela http://www.zsibrezolupy.biznisweb.sk/cvicenia/l... 🙂
@bibbo podla toho na ake pismenka, nam sa podarilo zvladnut s, š vdaka slovenskemu logopedickemu programu Talk Land od Speekle, velmi pekne spravene formou pocitacovej hry.
Dobrý deň, chcem sa opýtať. So synom (skoro 6 rokov) sme začali chodiť na logopédiu, máme cvičiť 15x denne po 2-3 minúty. Problém je, že to ani nestíhame (do škôlky odchádzame o 6,15, domov prichádzame o 17stej), malý to navyše fláka. Je možné nahradiť cvičenia napr. 4x denne po 10 minút? Je možné, že to takto zvládne lepšie?
@jankita 2-3 minuty sa daju zvladnut pri ceste do skolky, v rade v obchode, pri kazdej prilezitosti, ked sa na nieco caka alebo sa nieco rutinne robi. A lepsie je spytat sa logopedicky, ze to nestihate rozkuskovane, ci nemozete cvicit dlhsie a menej casto, pri 6 rocnom uz by nemal byt taky problem udrzat pozornost aj na dlhsie. To pri malickych sa odporuca skor cvicenie po par minutach, aby ich to nenudilo. 😉
aj nasa musela cvicit L a potom R, trvalo to cele cca polroka, no nastastie jej stacilo pohrozit, ked sa jej nechcelo, ze ked nebude vediet R, nevezmu ju do skoly 😀 a ona sa tam hrozne moc tesi, takze skola bola pre nu fakt silny motivator 🙂
drzim palce, nech prides na to, co funguje na tu Tvoju 😎
nepripominat to nejako moc ako nejaku velku tragediu aby sa z toho nestala tema cislo 1 v rodine...skus zaviest odmeny-nalepky ktore budete lepit napr. na papier na chladnicku... za cvicenie bez namietok bude nalepka, za necvicenie nic (nedavaj minusove body).za 5 nalepiek napr. cokolada a za 30 nalepiek velka babika (idealne kupit ju a dat ju doma do zamknutej vitriny aby ju dieta videlo.)