Ahojte, zaujimalo by ma, ake rozpravky citate svojim 3-4 rocnym detom? Resp. z akych kniziek? Dakujem.
my máme radi Včielku Maju, Ovečku Schaun, Červenú čiapočku a najradšej má Sárku knižku: Spoznávam svet, Moja prvá knižka.
My momentálne malému čítame z knižky - Rozprávky pred spaním. Veľmi pekné rozprávky, nie veľmi dlhé, kniha je krásne ilustrovaná a príbehy sú členené - na rozprávky o zvieratkách, o dopravných prostriedkoch, rôzne príhody. Ešte čítame takú knižku o zvieratkách - ale nenapadne ma jej názov, kde sú vždy na jednu stranu rozprávky o nejakom zvieratku - poučné - ako bájky, len v takom detskejšom ponímaní. Aj to nášho malého veľmi baví. Občas si pýta prečítať aj Vláčika Tomáša, ale tie rozprávky sa mne osobne teda vôbec nepáčia.
A keď je už veľa hodín, tak mu len zapnem CD s tými rozprávkami z Lidla, ktoré boli tuším minulý rok - Červená čiapočka, Kocúr v čižmách a Perníková chalúpka. Tie sú krásne prerozprávané. 🙂
Každý deň inú akú si donesie🙂Včera sme čítali Lolu a Lela,leporelo mačky,deň predtýmBarborka a jej príhody a podobne.
Rozprávky o zvieratkách (Sutejev)-obidve- odporúčam, veľmi zrozumitelné pre deti, Hurá do Panamy, Poďme hľadať poklad (Janosch), Rozprávky o psíkovi a mačičke (Čapek), Gruffalo (donaldsonova), Strom, ktorý dáva (Silverstein?) - síce pre väčšie deti ale syn ju má rád, Rôzne knižky, kde môže pohybovať obrázkami. Tieto ho bavia stále dookola, ostatné čo máme v knižnici sme prečítali len 1-2x, k tým predchádzajúcim sa vraciame. Výborné internetové kníhkupectvo pre deti existuje, ak máš záujem, pošlem do správy , asi sem nemôžem hodiť link.
Vacsinou disney alebo take co teraz fici:auta,na vlasku... Obcas andersena,alebo krtka.
Moja dcéra má veľmi rada knižku Haló haló pani Mačka a Grufallo.
Naše milujú šibalstvá Pippi dlhej pančuchy, Heidy, Rozprávky štrbavej opičky (škôlkarske prostredie, nádherná kniha, deti veľmi baví), Danka a Janka, O Guľkovi Bombuľkovi a máme v pláne Opice z našej police, tiež super čítanie deckám..inak mám ešte kopu kníh z môjho detstva, ale vidím, že sa buď nechytajú u 3-ročných detí, alebo mne sa zdajú ešte nevhodné (mojim deťom padla sánka, keď Marienka šupla ježibabu do pece 😀 keďže máme v kuchyni pec a deti presne vedia, na čo je, keďže sa do nej kladie každý deň, tak boli z toho pekne mimo....tak pred spaním neriskujem už vôbec..)
My citame klasiky,tri prasiatka,o sliepocke co znasala zlate vajicka,vlk a sedem kozliatok, hrncek var, kraska a netvor, ciapocku,zlatovlaska,skarede kacatko,...v podstate vsetko.uspech mali aj orientalne rozpravky,aj ruske 🙂
o psickovi a macicke... 😵 to mal rad aj starsi a miluje to aj mladsi
pozrite si www.mrkvicka.sk to je specialne detske "knihkupectvo" kde ujo vybera len fakt dobre detske knihy.
My čítavame Maťko a Kubko, Macko Uško - tú majú ešte po mne, Včielku maju - rozprávky na celý rok, tie čítavame pred spaním. Cez deň majú radi knihy, kde možu niečo domaľovať alebo tam majú nejaké úlohy. Na narodeniny syn dostal knižku s omalovánkami - http://www.egmont.cz/knihy/vcelka-maja-malovani-s-majou-vylet-na-louku/ a strašne sa mu to páči. Už budeme musieť objednať ďalší diel, pretože už sme všetko vymaľovali.
Macka Uška čítame aj my, okrem toho majú radi škaredé káčatko a medovníkový domček - tam ale text značne upravujem. Mne tá rozprávka pripadá značne drastická. A obľúbenú majú knihu s textami pesničiek od pána Svěráka a Uhlíře 🙂
Budkáčik a Dupkáčik, Sutejevove Rozprávky, Muflóna Ancijáša, Psíčka a mačičku, ...