Ahojte. Velmi by ma zaujimalo ako u vas prebiehala adaptacia na skolku, kolko to dietatku trvalo, kym si zvyklo, ako ste riesili pripadny plac a nechcenie ist do skolky. Dakujem.
ahoj, naše se na školku těšila první dva dny to bylo ok, od středy začala plakat..Vysvetlila jsem ji že si tam jde pohrat, že to mame rozdelene rodiče chodi do prace a deti do školky 🙂 pak si zvykla chodí tam ráda, jen někdy ráno vymýšla než ju strčím do třídy, někdy i plače ale pani učitelka ji vezme na ruce a zabaví ji. Odpoledne když pro ni příjdu zas pro zmenu nechce jit domů 😀 vždy zahlásí: " mami počkej musím si dohrát" 😝 😎
Tak boli to ťažké časy. Plač /poldenný!/ bol asi 2 týždne, potom prišla choroba, akú sme dovtedy nezažili, takže po 2 týždňoch sme zostali doma približne na 3 týždne /antibiotiká.../ Dieťa, ktoré bolo dovtedy samostatné sa veľmi zmenilo, akoby vývojovo sa vrátilo o niekoľko mesiacov späť a stále chcelo byť v mojej blízkosti. Na škôlku si dieťa zvykalo 6 mesiacov. Možno keby sme nebývali tak často chorí /prakticky každý mesiac/, tak by ho deti v škôlke prijali medzi seba skôr.
Kazde dietatko je ine, treba ho na to pripravit, t.j. mamka v pohode = dietatko v pohode. Neviem, kolko ma rokov, ale je dobre urcity cas predtym prisposobovat rezim dietatka rezimu skolky... Takze ranne vstavanie, hygiena+ranajky, obliect sa, potom hry + nej, cinnosti, desiata, pobyt vonku al. hra, okolo pol12-12 obed a potom lahnut si, precitat rozpravku a nechat polezat, pripadne pospat, olovrant, hyg. a hra... To je asi rezim takmer v kazdej skolke. Aby to potom nebol pre dietatko sok. Najhorsie je, ak ma dietatko volny rezim, vstava kedy chce, chodi spat kedy chce a nastupom do skolky sa vsetko zmeni... Ono sa chce hrat, chodit do skolky, len ma problem zvyknut si na rezim...Ak ho na to postupne pripravis, nebude problem 🙂 A nestrasit, vela rodicov pocuvam - ved v skolke to budes musiet, ved tam ta to naucia atd. Dietatko este ani nevie, co je skolka a uz sa boji.. :( Chodte sa tam pozriet, nech vie, kam pojde, nazrite dovnutra, ak vas pustia, a vsetko len pozitivne. Maju tam nove hracky, zahradu, hojdacky... co vies, ze maju, pohrajes sa s detickami. A povedat, mamka uz musi nastupit do prace, aby sme mali peniaze, aby som ti mohla kupit napr. nej. hracku, co si chcel. Ak je mozne, dohodnut adaptaciu, napr. prvy den dva len dopoludnia, od 3. dna spanie. Dlhsie sa nedoporucuje, deti potom vyjednavaju a je dobre, ked nabehnu hned na rezim skolky. 3 a 4. den je vzdy kriticky, ale len natolko, ako to znasa mamka pripadne rodicia. Ak su OK, dietatko je OK, ak su nervozni, dietatko je tiez. A stat si za svojim, ide sa a hotovo, ak dieta vyciti, ze moze vyjednavat, bude krik, plac, atd. Prve dni ist v pohode, klude, nech je "pohodicka", ziaden stres - najlepsie je, ak nemusi mamka al. ocko hned do prace, rozlucka co najkratsia, cim dlhsie, tym horsie :( Pusa, pohladenie, ked sa napapas, polezite si, pihrajes sa, pridem. Prve dni, ak je to mozne, je vhodne prist skor, napr. hned po 15hod, ak sa dietatko chce este hrat, chvilku pockat, na 2. den prist o 15min neskor, az postupne predlzovat. Vacsinou si deticky zvyknu pocas prveho - druheho tyzdna, pokial neochoreju, potom sa to moze zopakovat. Cim viac budete argumentovat a s dietatkom diskutovat, vyjednavat, tym horsie. Ak ide s usmevom, ano, rozpravajte sa o skolke, ale ak nechce, kazde jeho ALE je len dovod, kedy vas chce zlomit a urobit po svojom. Ked zisti, ze mu to neprejde, vsetko prestane 🙂 A nesuhlasim s Tatianou, nie kazde dietatko si musi prejst placom v skolke. Pracujem v skolke, a je to tak 50 na 50. Su deticky, ktore 1. den pridu s usmvom, aj druhy, treti su take vselijake, ale neplacu, len sa pytaju, ci mamka pride, ale potom sa zahraju a je to OK, a od 4. dna chodia len s usmevom a zo skolky sa im tiez nechce ist domov 🙂
U nás bol plač 1 týždeň, ale to len také mrnkanie, čo som vypozorovala tak dieťa treba rýchlo prezliecť popri tom ho ubezpečovať že ste pri ňom sem tam ho pevno objať. A potom rýchlo dať učiteľke a zmiznúť preč . 😀 Hlavne musí byť v pohode mama a stále sa usmievať 😉
Moj maly neplakal ani raz ,,on kazdy den ukaká do skolky a to isiel do skolky ako 2,5 rocny 😀
no nasa bola na zaciatku uplne nadsena ..potom tyzden plakala rano ze nechce ist odomna prec a potom asi 2 tyzdne plakala po skolke ze nechce ist domov ... ale ucitelky boli uzasne takze sme to zvladli uplne v pohode ... hlavne mi ju nikdy nedali domov len preto ze chcela ist ... vraj ked uvidela v triede deti hned bolo po placu 🙂
tak my sme zacinali uz ako jaslickari (od ukoncenych 11 mesiacov) .... u nas plac nebol ale ako to uz bolo niekde spomenute skor len take mrcanie .... zacalo to az v druhy tyzden a trvalo asi tri dni .... ale nebol to ziaden histericky plac ako u som videla u niektorych deti v satnicke skor len take prejavovanie nesuhlasu ze tam ma opet ostat 🙂 predsa aj taketo male deti vnimaju odlucenie od maminky tak nam to dal jednoducho najavo 🙂 ale priznavam ze aj ked mi bolo tazko posluchla som pani ucitelky ktore vsetkym maminkam novozacinajucich deticiek radili preobliect, dat pusu a cim skor odovzdat pani ucitelke do triedy ... a fakt to fungovalo .... po zavreti dveri este trohu pomrkanie a potom uz pohodove ticho a ja som spokojne odisla do prace .... pri prechode do "velkej" skolky to bolo podobne aj ked to uz bolo skor vymyslanie a prehovaranie o navrate do "malej" skolky kde bolo super ... ale behom tyzdna sme si zvykli aj na nove prostredie 🙂 ale ako uz bolo napisane kazde dieta je ine a u kazdeho dietatka adaptacia na skolku prebieha inak .... ale myslim si ze nakoniec to vsetky deticky zvladnu a niekedy mozno naozaj este lepsie ako ich rodicia 😀
dcérka išla do škôlky keď mala 2,5 roka. celé prázdniny sme ju pripravovali, rozprávali sme jej o tom, čo tam budú robiť a pod. Chodievali sme do areálu, ukazovali sme jej kde bude chodiť .... veľmi sa tešila a každému rozprávala, že bude chodievať do škôlky 😉
no keď sme prišli prvý deň bolo to hrozné ☹ jeden chlapček doslova visel zavesený na kľučke z druhej strany zamknutých dverí a neskutočne plakal za maminou 😔
to našu malú úplne dostalo a začala plakať...potom to trvalo celý mesiac, stále plač, v noci sa budila s plačom, že nechce ísť do škôlky a že sa jej tam nič nepáči 😒 ráno neskutočný cirkus, nechcela ani vstať z postele, doslova som ju musela ťahať celú cestu 😝 Na parkovisku každé ráno mali susedia a okoloidúci poriadnu show 😖
adaptácia bola dlhá a ťažká ale teraz je to v pohode, do škôlky ide rada a našťastie ani dlhšia pauza / prázdniny, choroba / nie sú problém 😉
prvy den bolo fajn, tesil sa. druhe rano bolo horsie a tretie stvrte bolo plackave. potom bol vikend a zly bol este pondelok a utorok. potom to uz bolo bez placu.
kazde dieta je ine a aj na skolku si zvyka dlhsie. deti placu asi vsetky, take male 3-4 rocne. dolezite je, aby nebolo nekonecne lucenie a urcite nespravte to, ze place, tak ho zoberiete domov. to nikdy nespravte. stale dieta uistite, ze poobede pre neho pridete. rozpravajte sa s nim o tom, ako to v skolke prebieha, aky je denny rezim, co budu kedy robit a kedy po neho pridete. a deti vacsinou placu len do vtedy, kym nezavriete dvere - toto poznam. plakal, nechala som ho tam, odisla som a v tom momente bol ticho.
syn teraz začal chodiť do škôlky, úplne v pohode 🙂 , ani raz neplakal 😉 , pred škôlkou sa rozbehne k dverám, zo šatne hneď sám uteká do triedy, možno mu pomohlo, že sme chodili do materských centier, skôr ma trápi, že hneď po prvom týždni ochorel, potom zatvorili škôlku, vrátil sa v pohode, zase zavreli škôlku, v čase chrípiek je najhoršie obdobie na nástup do škôlky ☹ , dieťa nemôže mať pravidelný režim
Náš tiež ešte nemal 3 roky keď nastupoval (až 13.11.), celé prázdniny sme mu o tom hovorili,aj sa tešil, rozprával o tom.....prvé 2 dni super,bez plaču...a na 3 deň to prišlo,plač,rev,že nechce ísť do škôlky. Po 4 dňoch ochorel, bol 2 týždne doma, potom nastúpil, týždeň znovu plač,ale potom už nie. Odvtedy zaplakal len raz. Ale inak pohodička,len sa nám nechce ráno vstávať... 😒
A je to inak strašné, keď učiteľka musí brať dieťa z tvojich rúk,to fakt,žiadne rýchle lúčenia nič, len rýchlo preč a poplač si,až ťa nebude vidieť.....
no nas to caka od septembra mam z toho velke obavy. Skusali sme jasle ked mal 2 roky a bol to des v noci prestal spavat a aj ked spal tak stale mrcal a plakal zo sna. uz sme boli odplienkovany a teraz to riesime vseeeetko znova, nikomu nechcel ist len ku mne. ja mu aj hovorim ze pojdeme do skolky ze sa tam bude hrat ale on o tom nechce ani pocut ☹
matozazzo ty si to tak krásne napísala. moja malá ešte nechodí do škôlky, boli sme sa tam len pozrieť a ešte sa pôjdeme. Ak môžeš napíš mi do IP, čo si myslíš, ako to bude keď ju chcem dať od marca, ale až budúci rok. Ostatné detičky budú už adaptované, myslíš, že nebude s ňou väčší problém? Určite máte v škôlke aj takých, ktorí nenastupujú od septembra, myslíš, že pani učiteľka bude mať viac času sa jej venovať, teda pri tej adaptácii. ďakujem.
moja dcera nastupila do skolky ako cerstvo 3 rocna- uplne v pohode ani jedna slza- stale som cakala, kedy nastane ten zlom- napr. po chorobe, ze sa jej nebude chciet , ale nic- skolkarka jej uz druhym rokom a uplne v pohode. prvy rok ked v satni deti plakali, tak ona si pokojne obuvala na stolicke papucky a ukazovala mi na druhe deti :" vidis ako place?" v septembri nas caka nastup druheho dietka do skolky, kedze kazde dieta je ine ( a moje su uplne odlisne), tak uz teraz vidim, ze take ruzve to nebude, ale snad zvladneme a rychlo si zvykne-uvidim.
kazde dieta si musi prejst placom v skolke... zvlast ked nastupuje ako napr. moja dcera, ako 2,5rocna -malinka 🙂 ... ale osobne nepoznam dieta, ktore by plakalo a robilo sceny (pri pravidelnej navsteve skolky uz od septembra) dajme tomu este v novembri 🙂 Prvy mesiac-dva su najhorsie a potom je to jedna balada 🙂 A osobne som proti 4hodinovym navstevam skolky, som ucitelka, viem ako to deti "znasaju" 🙂 🙂 vela stastia 😉