Agresívny 3-ročný syn

3. júl 2023

Ahojte, už som zúfalá zo syna. Má 3 roky a keď sa mu niečo nedarí,hrozne nerváči a vybíja si to na iných. Dnes mi hodil do hlavy drevené kladivko a dosť silno. Rozhadzuje veci od zloszi a podobne. Vysvetľovanie nepomáha. Keď dostane na zadok a vyhreším ho tak mu to vôbec nič nerobí. Čo mám robiť? Nemá to ani odpozerane od nikoho, už vôbec nie od nás rodičov.

zuzkaa1991
3. júl 2023

Tak vtedy by mi decko hodilo daco...len raz skusila.....ja som vždy pri.prvom.raze (nieco.hodenie buchnutie.atd ) zakazala ...... tak 3rocny rozumie a skusa svoje hranice nestačí po zadku tak dat mu po.zadku vysvetlit mu ze sa to.nepatri zatvorit do izby a nech porozmýšľa co.zle.spravil a tu hracku ktoru hodi o zem uz nebude mat lebo hračky sa nesmu hadzat a za každým by som zobrala.hracku a akoze vyhodila (dala.by som.do vreca.a.odlozila)

kuko55
3. júl 2023

Je veľa rád, najmä na nete, no mne najviac pomohla kniha. Škoda, že som ju nenašla skôr. Prečítaj si ju.

Držím palce a prejde to, chce to len čas.

autor
3. júl 2023

@zuzkaa1991 to znie dobre, ďakujem. Hračky a zatvorenie bude pre neho určite väčší trest ako vycapat po zadku

portret7
3. júl 2023

Trávite aktívne voľný čas? Športujete? Mozno je to zúfalý výkrik, lebo nevie, ako naložiť s nahromadenou energiou.

milanemila
3. júl 2023

Ty ho vycapas po zadku a kricis a nevies odkial mohol tu agresivitu odpozerat? 🙈
3 rocne dieta sa este len uci spracovavat emocie a svoje frustracie a treba mu s tym pomoct a ukazat mu ako na to. Ja mam 3,5 rocnu takze tiez sme si presli obdobie, kedy sa rozculovala a bola nervozna ak jej nieco neslo, ale nikdy nas nesla buchat alebo do nas nieco hadzat.
U nas vzdy zabralo pockat, kym ju presla zlost alebo co to je a potom vysvetlovat a rozpravat a takto dookola.
Teraz ked uz vidim, ze na nu nieco taketo ide, tak sa jej opytam, ci nam nejako pomoze robit cirkus a ci nebude lepsie vyriesit to inak.
Bitka je u nas doma uplne tabu a co sa tyka zvysenia hlasu, tak ano to sa bohuzial niekedy neovladnem a presne potom na malej vidim, ze ked sa nieco deje, tak ona zrkadli moju reakciu a riez zakrici. Preto sa snazim vedome pracovat najma na tom, aby som sa ja vedela ovladat a neocakavala perfektne zvladanie emocii od maleho dietata, ked ani ja ako dospela toho nie som na 100% schopna.

autor
3. júl 2023

@milanemila nehovorím že kričím a áno on ide rovno hádzať a búchať, gratulujem ti ale na tvoju dcéru som sa nepytala

milanemila
3. júl 2023

Vidis aj na moj komentar reagujes tak ako reagujes 🤷🏼‍♀️ mala by si pracovat najma na sebe a uvidis, ze aj synovo spravanie sa zmeni.
Pytala si sa co mas robit, preto som opisala ako sa take situacie riesia u nas, ale ok radsej mu daj aj facku aj ho zavri do izby a poriadne potrestaj, ved nakoniec je to tvoje dieta a tvoje rozhodnutie ako ho budes vychovavat, len evidentne to capanie po zadku a vynadanie nejako nezabera.

qwer2019
3. júl 2023

Ak chceš napíš mi súkromne.

denkabemommy
3. júl 2023

@zuzkaa1991 🤣 no už len 3 ročné dieťa o sebe riadne porozmýšľa, keď nemá racio zmýšľanie. Jediné na čo bude myslieť je, že mama ho neľúbi, zavrela ho do izby, potlačí svoje emócie a ešte telesné tresty.. kks keby ti manžel šupol jednu, lebo nebude súhlasiť s tvojím názorom, tak by si ho šla udať ale udrieť dieťa, lebo nesúhlasíš s jeho názorom ti príde úplne v poriadku 🤦‍♀️ zbohom zdravý rozum. Vitaj socializmus.

elmivelmi
3. júl 2023

@milanemila a kolko si cakala ked ju presla zlost,pol dna?To sa ti chcelo?Su aj ine deti,ajo tvoja roztomila,dobra a poslisna dcera.Su aj deti s inym temperamentom ako je ta tvoja,podla opisu mas doma submisivne dieta a stakyk sa aj lepsie pracuje.Ale ak by ti dieta pre nic za nic revali aj pol dna v kuse alebo kazdu pol hoidnubsa rozculovalo a malo nerviky tak by si asi cely den len sesela pri decku a cakala kym sa ukludni.Ale ty mas submisivne a dobre dieta zrejme-to ti gratulujem.

autor
3. júl 2023

@elmivelmi no asi tak.

autor
3. júl 2023

@milanemila lebo je to úplne zbytočný komentár, keďže také dieťa nemáš. Nemám rada zbytočné kecy tých čo sa len nudia tak píšu

domak2
3. júl 2023

@milanemila teraz prepáč, ale kým som mala len dcéru tiež som presne vedela ako s kludom pristupovat k stresovym situáciám. Pošlem ti na chvíľku môjho syna, myslím ze do hodiny bude naspat 🤣
On sa vie v sekunde zrutit za každú blbosť a tiež cape a hryzie. Teda to hryzenie už ustalo ale stalo ma to kopu nervov. On ma teda ešte len 2, pri trojrocnom co mi hodí kladivo do hlavy by mi asi tiež urvalo nervy, minimálne by som sa vykricala a šiel by trucovat do izby a musel by sa ospravedlniť.

milanemila
3. júl 2023

@elmivelmi moje dieta je vsetko len nie submisivne :D nie ziadne dieta neni v jednom amoku a “hodene o zem” pol dna a ano chcelo sa mi to absolvovat a trpezlivo cakat aj viac krat za den ked mala obdobie vzdoru a to ze som bola trpezliva vtedy znamena, ze dieta sa postupne uci spracovavat svoje emocie a preto su potom jeho reakcie na pre neho krizove situacie uz miernejsie. Kludne sa ale utvrdzuj v tom, ze ludia kt svoje deti nebiju maju uzasne a bezproblemove deti a preto to nemusia robit.

milanemila
3. júl 2023

Moje dieta malo presne take obdobia ako tvoj syn (okrem toho ze by bolo voci nam agresivne) hadzala sa o zem, hadzala veci, rozculovala sa ked jej nieco neslo alebo bolo nieco inak ako si ona predstavovala, preto som napisala ako sa to postupne zmenilo a aj ona aj my ako rodicia sme sa naucili pracovat s emociami.

domak2
3. júl 2023

Autorka, ak vieš anglicky, skus si pozrieť nejaké videa od jo frost, ta televízna nanny. Metóda 1,2,3 a trest a podobne, s kludom ale pevne, nesmieš polavit kým nezistí ze co povieš to platí. Teraz je ešte dobrý vek do toho investovať čas a trpezlivosť, čím staršie dieťa tým horšie sa nastoluje poriadok

tanyag
3. júl 2023

@milanemila radšej už nič nepíš, lebo je to zbytočné, len ti naložia, ja som chcela napísať niečo podobné ako ty, ale po tom, čo som si tu prečítala reakciu autorky a iných tak nenapíšem nič. Nech si deti bijú, kričia po nich a potom nech vyplakávajú na MK 😁

lalala94
3. júl 2023

@milanemila ja len taká otázka - modelová situácia ako má autorka - dieťa ti z ničoho nič hodí do hlavy drevené kladivko, čo urobíš? Čakáš kým sa upokojí, a potom mu začneš po x-minútach trpezlivo vysvetlovať, že to sa nerobí? Len tak ma to zaujíma. Lebo človek úplne prirodzene a reflexívne minimálne zvrieskne po tom človeku, ktorý mu ublíži, keďže cíti bolesť a je úplne jedno, že je to dieťa.

milanemila
3. júl 2023

@domak2 mam 3,5 rocnu dceru a aj babatko syna, takze sme si po jeho narodeni presli vselijakymi extremami, kt zrazu dcera zacala robit. Niekedy som sa musela ist zavriet do izby a rozdychat to, lebo uz sa mi ruky triasli, co robila naschval zle 🤷🏼‍♀️Stale si vsak stojim za tym, ze reagovat fyzickym trestom na agresivne spravanie doetata je kontraproduktivne a iba mu to dava navod ako sa bude spravat aj ono.

milanemila
3. júl 2023

@lalala94 otazka je ci maly cielene mamine hodil to kladivko do hlavy, aby jej ublizil, alebo ho proste smaril v zlosti a tu mamu trafil. Vo vseobecnosti ale ano razne povedat toto sa nerobi kludne v danej chvili, ale treba pockat kym sa dieta ukludni a potom s nim riesit co spravilo a preco to je zle. Ja ked som sa pokusala s dcerou riesit nieco pocat takejto jej histerie, tak ona ma vobec nevnimala, len si isla svoje, az ked sa ukludnila sme to vedeli riesit. Vies ked zbijes dieta mozno sa ulavi tvojim nervom ale nijako to nepomaha ani nepredchadza tomu, aby sa spravanie dietata zlepsovalo, maximalne sa moze bat ale nie je to “vychovna metoda” kt by mala nejaky napravny vyznam.

milanemila
3. júl 2023

@tanyag ja som v tomto asi naivna, ale keby sa len jeden clovek na zaklade tych komentarov zamyslel a skusil zmenit svoj postoj vo vychove, tak mi vobec nebude vadit ked mi tu aj dalsich 50 ludi nalozi 🤷🏼‍♀️
Ale ano vacsinou kazdy napise, ze ty mas dobre decko preto ho nemusit bit, ale keby si mala take zle ako ja…🤦🏼‍♀️

monca0021
3. júl 2023

Pripájam sa k názoru že zjavne tvoje dieťa nevie ešte spracovať dobre emócie, hlavne také tie negatívne
Dodám len toľko že som bola vychovávaná ,,capnutim po zadku,, a áno nič sa mi nestalo nemám z toho žiadnu psychickú traumu. Ale ! Mám doma 3,5 ročnú dcérku a robí presne toto isté čo opisujes. Ja jej po zadku nedávam, keď skludni svoj hysak stále dookola vysvetľujem,rozprávam jej o tom aké je to škaredé a tak. Mám ešte 6 mesačného chlapca a všímam si že sú tieto hysaky hlavne vtedy keď si mala pýta moju pozornosť. Ďalšia vec je že v noci máva hrozne silné nočné desy, niekedy aj 6-7 x za noc čiže vidím na nej že tie emócie a všetko čo sa do tej hlavičky vopchá zle spracováva a potrebuje to svoj čas. Možno by som skúsila na tvojom mieste ho viac zapájať aj len do domácich prác napríklad nech stebou robí veci nejaké aby bol viac zamestnaný, podľa mňa je to len obdobie ktoré keď ťa hlavička trochu dozrie prejde samé. Držím palce.
PS: stále máme v pivnici ježibabu🤣🤣🤣

domak2
3. júl 2023

@milanemila to súhlasím, ale u nás napríklad pomohlo keď ma naposledy kusol, že som ho ustipla. Zrazu bol v soku aké na cti utrhanie sa mu udialo. On ma teda nehryzol len trosku, ale mala som riadne modriny po rukách z toho, to ma už zo zúfalstva napadlo ako posledna možnosť. A už sú to dva týždne a dáva si bacha. Ale tiež si vseobecne nemyslím, že fyzické tresty sú užitočné pri agresii. Ja som inak veľmi kľudná povaha, ale pri nom ma fakt vesmír skusa koľko moje nervy vydržia. 😅 Ale zas vie byť aj zlatíčko, sem tam teda.
A teda keď už si ma dala do skupiny "keby si mala také dieťa ako ja..." , dcéra tiež nebola dokonalá a mala niekoľko období vzdoru, tak to viem porovnať. Takže kľudne v tej skupine budem, proste si to nevieš predstaviť, ani ja som nevedela

nykkushka
3. júl 2023

@autorka a spol
Ja ti tu píšem ako matka, ktorá má doma mega aktívne, temperamentné a živé dieťa. Žiadne submisivne, že kde ho posadím bude ticho sedieť aj pol dňa.
Je to mega náročné s nim, ale jedno ti môžem povedať - krik a čapnuti pri ňom nikdy ale nikdy nezaberie.
Ponížene sa priznávam, že boli chvíle, kedy som ako matka zlyhala a vyletela mi ruka. Nie bezdôvodne, lebo som už fakt nedávala, keď 357x za hodinu plakal, nervacil, jedovalsa sa. Jedine co nerobil, že neublizoval nám ani iným. Vždy keď som zvýšila hlas, nedajbože čapla, bolo to ako píšeš ty. Horšie, on plakal a ja s ním, lebo ma to mrzelo.
Povedala som si, že dosť, takto sa k vlastnému dieťaťu správať nebudem ani nechcem, zmenila som od základov prístup spôsob komunikácie a výchovy a čuduj sa svete, ide to aj bez kriku a bitky.
Ja ale nemám problém znížiť sa na jeho úroveň, úroveň oči a spýtať s prečo sa hnevá, prečo ma nervy, objať ho alebo povedať prepáč (často čítam, že s tým majú dospeláci problém, lebo je to dieťa a takto mi skáče po hlave). Ale môj 3r syn mi sam povie keď ho niečo trápi, keď ma pocit, že som mu krivdila, ublížila a takto chcem aby to bolo stále. Keď ma nervy, okej nech kričí, je to ešte krpec ktorý nevie svoje pocity a prejavy emócií ovládať.
A tebe radím to isté, v dobrom, zmeniť prístup. On keď zbadá, že mama nehulaka a nenervuje sa za všetko (povedzme si úprimne, častokrát za debility) zmení sa. Len to chce čas, keďže žiadna zmena nepríde za jeden deň a chuť pracovať na sebe a svojich chybách.
Držím palce 😊
(A nie neber si k srdcu radu, že čapnutie je v pohode, je to druh nasilia a to v pohode nikdy nebude. Rovnako ako zatvoriť malé dieťa, v ktorom idú emócie explodovat samé do izby, že sa s nimi popasuje samo, tým môžeš narobiť veľkú škodu 🥺)

autor
3. júl 2023

@domak2 ďakujem pozriem 🙂

zuzkaa1991
3. júl 2023

@denkabemommy tak akoze sorry moje dieta je výchovane neraz isla.do.izby a nehadze.s.hrackami.aj ked ma nervy a vobec na nas ruku nemoze zdvihnut ;) a ma 5r uz a od.mala.ma urcene hranice od.1r......brigadujem v skolke a by ste sa čudovali ako.deti rozmýšľajú ano po.svojom ale.musia pochopiť ze.zle.spravili a 3r ma rozum az az ale.pre.taky prístup ako..opisujete.su deti rozmaznane nemaju uctu k druhym nevazia si hračky atd lebo nemoze dostat po.zadku lebo jeho bude.mat traumu 🙈 nemozeme zvysit hlas.lebo sa boji moze byt rodicov kamarátov lebo ved je malicky a nerozumie 🤦‍♀️

zuzkaa1991
3. júl 2023

@autor akoze zas jasne ze nebucham.malu nonstop ked.ma vytoci ...ale ano take.tresty su lepsie ako bitka. To ano ale raz za cas nezaskodi dat.po.riti ;)

nykkushka
3. júl 2023

@zuzkaa1991 ty ale motas jablká s hruškami. Nie je normálne čapat /biť deti rovnako ako nie je v poriadku, ak dieťa bije niekoho iného. Žiadna tu nepíše, že sa úplne v pohode nechá otlkať. Len tu autorke vysvetľujeme, že presne tieto hranice sa dajú dosiahnuť aj iným prístupom, ako tu propaguješ ty.
A náš syn napriek tomu, že na neho 24/7 nehucime nečapeme, výchovavame ho inou metódou ako ty, je slušný, má úctu voči iným, poďakuje, pozdraví, poprosí, podeli sa s hračkami a inými vecami. Zato dieťa zo škôlky, ktoré je evidentne vychovávane tvojou metódou je opak, všetkým robí zle, bije, hryzie, berie hračky...lebo iný prístup nepozná Tak neviem kde je pravda...

denkabemommy
3. júl 2023

@zuzkaa1991 tiež mám 5r dieťa, ktoré sa vie správať aj bez fyzických útokov z mojej strany voči nemu. Budem si stáť za svojím, že biť deti (akokoľvek) nie je v poriadku, veď ak niekoho ľúbim, tak mu snáď nepotrebujem spôsobovať fyzickú bolesť 🤦‍♀️ (ak takú potrebu mám, tak je čas sa zamyslieť nad svojím psychickým zdravým). Vždy je na výber, buď 30x dieťa udrieš alebo mu 30x niečo vysvetlíš slovne. Rozdiel je v tom, že keď 30x udrieš, tak to dieťa neurobí zo strachu, že príde trest, nie preto, že by chápalo dôvod, pre ktorý to robiť nemá, keď 30x vysvetlíš, tak to neurobí z logických dôvodov, ktorým bude rozumieť.
Ideš z extrému do extrému. Dieťaťu sa dajú držať hranice od malička, bez toho, aby som ho udrela. 😉

A nemusím ani brigádovať v škôlke a veľakrát vidím deti vychovávavané tvojim štýlom výchovy ako sa nevedia správať 🤷‍♀️ ktovie kde nastala chyba.

zuzkaa1991
4. júl 2023

@nykkushka ja nepíšem ze hukaka bijem dieta nonstop ano tiez moje diera vychovavam vysvetľovanim ak nepochopi.to na 100krat co smie a co nesmie robit a urobo napriek tak vtedy dostsne .....aj moja svagrina bio matka nemoze buchnut dieta a bla bla malya.5r a tiez uz zvýši hlas aj buchne ho ma tiež 5r skratka dietatu treba urcit hranice ja som nikde nepisala ze autorka ma byt dieta cele dni 🙈 moja nedostane aj týždeň na zadok aj viac ....tam gro bolo ze ma vysvetliť a pozbierať hračky ktore hodi o zem ale.do nich skratka nebude mat hracky..... ;)