6-ročný syn vôbec neposlúcha

17. júl 2022

Ahoj mamičky, Mám dvoch synov 4 roky a 6 rokov. Chcela by som poradiť so spravanim staršieho syna. Ja už neviem, či je hluchý, alebo naozaj nás ignoruje a robí si všetko po svojom. Vždy bol taký mojkáčik, záležalo mu na pocitoch iných. Naše deti nerozmaznavame, nedostanú to na čo si ukážu, veci si musia vážiť a zaslúžiť. Nerobia scény keď nieco chcú a nedostanu, vedia, že treba poprosiť, poďakovať, či ospravedlniť sa, vedia prijať trest, keď niečo vyparatia, nehádžu sa na zem, či podobné scény. No posledný cca polrok začal starší ignorovať všetko čo od neho chceme, všetko sa mu musí veľakrát povedať až zakričať, či ho zdrapiť aby niečo nerobil čo nemá, prípade robil čo má. Všade je milión ale, ale, ale, všetko chce robiť podľa seba a vždy úplne ináč než sa od neho žiada. Keď sa ma ráno obliecť, tak mu treba veľa krát povedať aby sa obliekol,aj to až kričím aby poslúchol, mladší pritom dávno oblečený, pritom voľakedy ráno vstal z postele, vycikal sa a obliekol bez jediného slova sám od seba. Alebo napr povie Mami, idem na balkón, ja mu poviem nechoď je tam mokro a on, idem tam len pozrieť, ja na to nie, budeš mať mokré ponožky a on nevadí ja chcem niečo pozrieť..už zvyšujeme hlas, povedala som nie a on, idem len na chvíľu, už kričím nejdeš tam a on veď hneď som späť, otvára balkón, ja už hucim a on aj tak ide...niekedy proste nemôžem pribehnut hneď tak musím takto 500x povedať a hucat, inokedy pribehnem, musím ho až odtrhnúť od toho čo nechcem aby robil) aj mu obcas pleštím už po riti, už mi to je aj v celku jedno,že dostane, len má tu nekritizujte prosím, že ho mlátim alebo neviem čo, nemlatim aj keď by si to asi zaslúžil, no to by som ho musela biť od rána do večera, lebo tých situácii je denne veľmi veľa. Už sa stali aj veľmi nebezpečné veci kvôli tomu jeho neposlúchaniu. Neposlúcha ani manžela a ani starých rodičov. Poraďte ako to riešiť? Neviem mu dať moc zákazov lebo nehrá žiadne Pc hry, nepoužíva mobil, ani tv moc nepozerá, ani sladkosti moc neje. Vyhrozujem mu zákaz zmrzliny, ale to tiež mu je jedno, nemal zmrzku už asi 2 týždne a je mu to jedno, zobrať nejakú hračku? To mu tiež nič nerobí, skôr sa hrajú s mladším na škôlku, či tréningy alebo lekárov či policajtov a hráme spoločenské hry. Každý deň sa o všetkom rozprávame, vysvetľujem mu prečo sa mi nepáči neposlúchanie a čo tým môže spôsobiť, ale nič nepomáha.
Poraďte prosím ako to máte vy a ako to riesite? Určite nepotrebujem mať doma robota, čo spraví všetko na povel, ale ignoranta tiež nechcem mať doma

deedol
17. júl 2022

mam len jedneho 4r syna, takze sa mozem mylit, ale moj toto robi, ked chce pozornost. ma tvoj starsi syn dost pozornosti? ak ano, patrala by som po inej pricine, lebo nieco za tym urcite je, nie je to len tak. mozno v klude (nie v tej situacii, ale v nejakom rozhovore) by ti aj vedel povedat, o co ide.

nwnw
17. júl 2022

A naco mu zakazujes take blbosti. Tak ked chce mokre ponozky, nech sa paci. Ja by som sa zblaznila, keby riesim take blbosti. Vybehne vonka v ponozkach, tak ho donutim ich vyzut, nech nie je v mokrych... No a na den ma max 2ks oblecenia a dobre to vie. Jedno ze zaspini, mu prepacim a druhe uz musi mat az do vecera. Ked to zaspini svojou tvrdohlavostou.
Tiez som sa musela naucit vidiet veci ocami dietata. Skus zistovat co bolo tak dolezite na tom balkone v tom momente. Mozno najdete spolocnu rec. Dieta nie je psik, nebude posluchat prikazy.

nwnw
17. júl 2022

A este mne dal priucku syn, ked mal 4r.
Tiez som reagovala raz stylom: "Daj mi pokoj! Nemam cas." A on mi po hodinach placu a trucovania povedal s placom: "Bolo to dolezite!!!!!"
A mne to prislo vtedy luto. Snazim sa eliminovat tieto vyhrotene situacie.

beata_k
17. júl 2022

@nwnw A ako by si ho donutila vyzliect mokre ponozky ked si ho nedonutila neist na balkon?

nwnw
17. júl 2022

@beata_k ked mu je zima na mokre nohy, vyzuje ich aj sam. Staci otocit inak vetu..
Idem Ti po suche ponozky, aby Ti nebola zima...

beata_k
17. júl 2022

@nwnw Teraz v lete mu tak skoro zima nebude.

nwnw
17. júl 2022

@beata_k neriesim... Ked nie je zima, tak neriesim. Nech si chodi v mokrych.

janulik2008
17. júl 2022

mne si pripomenula ako mňa stále upozorňovali aby som si obula papuče keď som šla "dole do kuchyne" keďže tam nebola dlažba a ja just som šla bosá nevraviac o tom ako chodím bosá do altánku 😀 doteraz tak chodím lebo sa mi nechce hľadať papuče 🤣

autor
17. júl 2022

@deedol pozornosti má dosť, no on chce viac. Napr keď som s ním sama doma (mladší v škôlke, starší doma lebo napr zubár) tak sa teším, že konečne len my dvaja, hráme sa, kreslime, tvoríme, rada s ním trávim čas, potom mu poviem, že teraz idem variť tak nech sa chvíľu zabaví sám a už zase neposlúcha, môže mi aj pomôcť s varením, to sa rád pridá ale uz to je zase ústupok z mojej strany, ale ok navaríme spolu s tým, že potom musím spraviť niečo do práce tak potom už musí naozaj byť chvíľu sám. No samozrejme, chcem niečo po ňom a už je zle,už neposluchne a ja nemôžem spraviť dannu vec do práce

tramtada31
17. júl 2022

A vylucila si zdravotný problem? Kamarátka mala dceru, ktorej choroba sadla na stredne ucho(ospravedlnujem sa, sk to medicínsky nedava zmysel, nepamatam si to už) a dcerka vraj z toho niekoľko mesiacov nepočula. Rodičia si to vraj nevsimli, lebo fungovala automaticky s druhym súrodencom. Ale ona sa viditelne zhoršila, neucila sa basnicky, aj keď s tým problem predtým nemala a pod.

autor
17. júl 2022

@nwnw no my tam máme na balkóne veľa vody keď prší, mne to ako blbosť nepríde, lebo keď pôjde on na ten balkón, pôjde aj mladší a oni tam vylezaju aby pozerali susedom na balkón a bez dozoru tam ísť nemôžu a v tej danej chvíli som proste nedovolila na balkón, mal to rešpektovať, že som povedala nie. Druhá vec, zima bola a v úplne mokrých ponožkách by som im nedovolila behať po byte a vyzliecť ich by bolo zase ďalších 20x mojich žiadostí

autor
17. júl 2022

@tramtada31 neuveríš, ale ja som ho objednala už na ORL lebo fakt neviem už či je hluchý, máme termín v auguste

nwnw
17. júl 2022

Moji v dazdi idu cez cely dvor niekedy v ponozkach. Potom ich este napadne spasonosna myslienka obut si na tie zasrate ponozky aj cizmy a ist jazdit na odrazadlach po kazuliach. Bundy na nich natahujem vonku.
My sme tiez domov chodili jak prasce a tu som.

autor
17. júl 2022

@janulik2008 tu nejde len o tie ponožky 😂 tu ide o to, že tam stále voda, úplne jazero tam máme keď prší a vylezaju tam, bez dozoru tam nesmú chodiť a tiež mu môžem x krát aby tam nevylezal a aj tak tam vylezat bude a preto tam nemôže ísť len tak pozrieť sám aj keby to bolo pre neho neviem ako dôležité, proste som v tom čase nemohla ísť na balkón a je unsom nedovolia

autor
17. júl 2022

@nwnw jejda ale čítaš? Tu nejde o to či bude jak prasa, proste som povedala, že nie tak nie, to bola spomenutá jedna situácia a takých kde neposluchne je milión. Bývame na 7 poschodí, proste treba poslúchnuť. Minule som umývala okná v spálni a vtedy majú zakázané ísť k oknám a proste on chcel a chcel a chcel ísť pozrieť von oknom, normálne som ho musela drapnut a vyhodiť zo spálne lebo on nerozumie slovu NIE, čiže nejde len o blbosti.

vmatuscinova
17. júl 2022

Ja uplne rozumiem, mame tiez 2 chlapcov, uplne rovnaky vek (a vekovy rozdiel) a posledneho pol roka pozorujem presne to, co vy.... ako hluchy, vo svojom svete. Clovek vysvetluje, prosi, a on si ide svoje. Argumentuje ako politik, musi mat posledne slovo a urobi si po svojom.... starsi pojde konecne do skoly a ja si myslim, ze to vela s nimi spravi. Teda aspon v to dufam.... Podla mna potrebuje viac osamostatnit, postupne, ked bude preberat zodpovednost, sam sa balit do skoly, mat ulohy, tak snad bude zamestnanejsi🙂 Ale ak ma niekto skusenost a radu, potesim sa.

januska20
17. júl 2022

Pridávam sa do tejto témy

autor
17. júl 2022

@vmatuscinova presne, veľmi dúfam, že škola ho zmení, lebo ja už som bezradná. Moj mladší chodí do škôlky ale už dosť kopíruje brata aj keď teda mladší je ešte stále taký že sa s ním dá dohodnúť.

elisebah91
17. júl 2022

Tak to si dobrá keď len teraz si začala kričať 😅 u nás sa kričí denne 😁 lebo keďže mám polročného, trojročnú a päťročnú není možné byť v sekunde tam kde sa dačo pácha....takže kričím, verím že nebudem kričať dokonca života...možno ten balkón v tvojom prípade je nebezpečný, ale zdá sa mi že chces mať všetko pod kontrolou, nerieš všetky prkotiny(teraz vravím že balkón asi prkotina není ale tie ostatné)....keby ja mám riešiť všetko tak som šedivá alebo zachripnuta alebo mam dáke iné tiky ... nerieš všetko, moje sa oblečú ako sa oblečú, naposledy si trojročná natiahla nohavice legíny naopak, na dvor nevadí hlavne že dačo má hoľu prdel, obuju si na dvor čo chcú, nemam čas im vyberať...dajú si aj gumáky keď netreba, keď veľmi chcú dajú si stoličku ku chladničke a výberu jogurt, lyžičku....fakt ako mám doma bordel, chaos ale fungujeme....viem že to nebude navždy ale momentálne to takto prežijeme..... samozrejme nie je to vždy, píšem len v situáciách kedy sa mi nedá stat im za zadkom lebo kojim, prebalujem, kakam cikam, malý reve či dačo iné ...

roja01
17. júl 2022

U malych deti odporucaju namiesto zakazov a prikazov pokial je to mozne, dat na vyber. Zabrani sa tak konfliktu a nepochopeniu.
Napr. Ja ta nechcem pustit na balkon, pretoze je tam voda a budes mat mokre ponozky. Je pre teba dolezite ist na balkon teraz, alebo pockas az bude poobede suchsie?
Aha, je to pre teba dolezite a tak spravme kompromis. Dones si suche ponozky a az budes mokry vymenis ich sam bez upozornenia za suche. Mokre odneses do kupelne a polozis ich na vanu. A vecer az budeme mat pred spanim cas sa porozpravat mi povies, co bolo take dolezite..... a vysvetlime si to.

autor
17. júl 2022

@elisebah91 aj u nás sa veľa kričí, nie prkotiny neriešim. Keď ideme na dvor k babke, je mi jedno čo si oblečú, či sú špinaví, čo jedia, ja neriešim keď vyleje pohár a pritom mu poviem neviem koľko krát, že nech ten pohár posunie lebo ho vyleje (inak nie je deň čoby nevylial pohár s vodou) neriesim veľmi veľa blbosti. Ale on si ide svoje vo všetkom. Dnes sme boli u našich a bol vonku s dedom a iba počujem ako už dedo kričí, lebo on si zmysel, že ide odpojiť filtráciu z elektriky a samozrejme nerieši, že je komplet mokrý lebo sa macal v bazéne, dedo mu to zakázal a aj tak to spravil

elisebah91
17. júl 2022

No tvrdé obdobie, asi by som ho postavila do kúta na pol hodinu a predtým by som mu dačo povedala q letmo dala na rit....a doma pekne žalovala mužovi a on by mu prehovoril do duše.... väčšinou mužove slová fungujú....

autor
17. júl 2022

@roja01 píšem, že veľa s ním riešim, veľa vysvetľujem, nepomáha. Sú nebezpečné situácie, kde musí poslúchnuť bez toho aby som mu obkecavala omáčky ale teda hlavne on nepočúva to obkecavanie, on má v hlave len to, že to chce a chce to spraviť hneď, alebo, že niečo spraviť nechce. Čiže to vysvetlovanie v tom okamihu vôbec nepomáha, keď si to s ním potom prejdem celú situáciu, tak to chápe, ospravedlni sa, mrzí ho to

elisebah91
17. júl 2022

@autorka asi ti neporadime...len to prežiť, ako píšeš aj ja viem že v niektorých situáciách není čas na diskusiu,....chces tu filtráciu vypnúť teraz ci neskôr keď si osusiš ruky? Proste NIE ako si písala pri okne len zdrapit a dať za dvere a hotovo, žiadna diskusia....aj v prírode to tak je či levica, či vlcica či ktorá mater zdrapi dieťa v krízovej situácii a hotovo. A dieťa ty sa môžeš aj o zem hodiť....

nwnw
17. júl 2022

Citam a ver mi mam to doma tiez. Minule som mu vysvetlovala ze by sa zabil, keby vypadne z okna, lebo panko si pristavi stolicku, otvori okno a isiel si tam sadnut a cumet von. Nepochopil.
Tak som vysvetlila nazorne. Vyhodila som von oknom sakel s vodou... A nasledovalo Ale ved ja si davam pozor a neviem ake ALE. Tak som mu ukazala zopar videi na nete a zda saze nahral.

autor
17. júl 2022

@elisebah91 no v kúte ešte nestál, môžem skúsiť, no nevydrží stať sám, to jedine, že budem pri ňom. Manžel je dosť prísny a k manželovi si dovolí ešte viacej, manžel dnes veľmi vybuchol a malý bol na neho ešte aj drzí, mal jediné šťastie, že manžel šoféroval a boli sme na diaľnici, lebo asi by ho dnes zmlátil, dnes mu rupli nervy. Mali sme v aute kamene čo sme si našli, že budeme maľovať, zase sme mu neviem koľko krát povedali, že nech ich nechá na zemi, lebo už sa s bratom hádali, že koho je ktorý a pohadzoval ich, že tento on nechce až mu jeden vyletel rovno dopredu na palubovku. Manžel kričal ako nikdy predtým

autor
17. júl 2022

@elisebah91 no veď to, zdrapnem, ale napr pri tej situácii s filtráciou bol dedo, ten má barly takže ten nemal šancu dobehnúť a zdrapiť ho. Rovnako môže nastať nebezpečná situácia v škôlke, kde učiteľky tiež len zakricia a nejdú hneď zdrapiť dieťa. 4 roky neboli na syna sťažnosti a posledné mesiace začali. Tak naozaj neviem, že či to je nejaké obdobie a fakt to treba vydržať, alebo to nejako riešiť, tak preto píšem sem o radu. Mne je jedno, že niekto nechá dieťa vonku špinavé ako prasa, to mi nepomôže, ja tiež nechám dieťa špinavé na dvore, nemám problém keď behajú po mláke ale je to vtedy keď to dovolím, lebo napr sú na dvore a nedovolím keď sú oblečení do kostla, alebo nedovolím do mláky v ponožkách na balkóne lebo bola naozaj zima a ešte k tomu boli aj v pyžame, no naozaj tu nejde o ponožky, myslím, že chápeš ako to myslím 🙂

elisebah91
17. júl 2022

Bonznem nás...keď nám rupnu nervy tak obaja nahukame na deti, v ďalšom leveli dame na zadok a zavriem do izby...mozno zlý prístup ale má ovocie...neviem si predstaviť čo by robil môj muž cholerik keby toto urobili ..asi by zastal, vyzuril sa žeby sme to všetci videli, vykričal na nás a išli by sme ďalej, niekedy treba ísť na vec ručne stručne...nezastavam to ale ak chcem prežiť inak sa nedá...

roja01
17. júl 2022

Mas pravdu, ze nie vzdy sa to da. Aj som napisala "pokial je to mozne". Len ak sa da, je lepsie predist nepocuvaniu. Dat na vyber, ak situacia dovoli.

nwnw
17. júl 2022

Inak moj zacal taketo cirkusy, lebo mal takeho kamarata v skolke. Sa podporovali v papulovani a neposluchani. Od kedy su prazdniny, tak sa to zlepsuje...