Dobrý deň prajem mám 6 ročného syna. budúci rok ide do školy,je šikovní napíše si meno vypočíta rôzne príklady plus mínus atď ,pozná pomene 12 mesiacov a aj dni. Ale nevje sa naučiť farby skúšam ho učiť rôzne,ale nejde mu to prosím o radu . Vopred ďakujem.🙂
@iza1990 Skús veci opisovať tak, aby si vždy použila farbu a aj porovnávaj. Napr. Pozri, aké pekné modré auto, ako tvoje modré nohavice. A toto zelené je tiež pekné, ako tvoje tričko a trávička. Pozri akú má to dievčatko peknú oranžovú bundičku, presne ako tekvica, z ktorej som varila polievku... Pozerajte knižky a tiež porovnávajte farby. Napr. Kominár má čierny oblek. Kde na obrátku ešte vidíš čiernu farbu?
Alebo sa doma hrajte hru na priraďovanie farieb. Spravíš väčšie farebné štvorce z papiera, dáš na zem do radu a nazbieraš doma farebné predmety, čo nájdeš alebo jeho hračky, autíčka... On tie farebné predmety bude musieť priraďovať k farebným štvorcom a vždy pomenovať, aká je to farba.
Hlavne stále tie farby používaj. Obleč si toto žlté tričko, vyzuj si tie modré tenisky, podaj mi tú čiernu tašku, dones ockovi toto červené jablko a túto zelenú hrušku, napi sa z tohto žltého pohárika atď.
Ako pise
@sovica 👌🏻
Nejdu mu v akom zmysle? Nerozoznava farby? Pletie si ich? Nemala si nikdy podozrenie, ze by mohol byt farboslepy? Ked mu das vybrat predmety farby ako drzis v ruke (bez toho, ze by musel vymenovat), najde spravne? Pripadne take tie montessori hry, ze rozdel predmety rovnakych farieb do misky?
Spominala si to niekedy pediatricke?
V takom veku by som už dala otestovať farbocit. Môj muž nie je úplne farboslepý ale nerozoznáva niektoré odtiene , alebo keď sú niektoré farby pri sebe, tiež nevie o aké ide - hľadať dozreté jahody medzi listami je čisté dobrodružstvo, už niekoľko krat si kúpil zelene nohavice s tým, že si myslel, že sú hnedé a pod. Je to dedičné, ženy sú len nosičky génov, potom potomkovia chlapci sú (niektorí) farboslepi.
@iza1990 synovi farby nabehli týždeň pred začiatkom sk.roka. ale vedel ich identifikovať ako slnieckovu, travovu a pod.