Zienky ahojte . Neviem co už robiť so synom , má 6r odkedy videl v škôlke rozprávku plače a bojí sa . Ze nevie na to zabudnúť a ze sa toho stále boji . Už je to 5ty deň a každý deň lem plače pre to. Boli ho aj bruško, zrejme z toho .... snažím sa Ho zahovorit aj robiť program , aj zaberie kus a potom zas začne . Aj som mu vysvetlila všetko ze sa nemá co báť ze to je vymyslené ale ajtak. Úplne iné dieťa je z neho nechce sa riadne hrať ani nič m. Nemáte s tým skúsenosť? Už ss to stalo niekomu z vás prosím?
Stalo. Casom to preslo.
Bolo to Toy Story 2 ...
6r ma traumu z Toy story? Ved to je uz zachvilu skolak...
to pozeraju v solke telku? Skor ako to, ze sa boji, by som si toto vydiskutovala s vedenim. To nemaju co ine v tej skolke detom ponuknut ako ich zaparkovat pred TV? Chlapec ma 6 rokov, to uz nie je male krpate dieta. Hadam v tom veku uz pochopi, ze to nie je realita.
Čoho sa tam bojí? Doma nepozerá rozprávky?
A čo je v tej rozprávke na bátie sa?
Áno 6 r očný je a bojí sa toho . V školke keď robili testy zrelosti mi psychologicka povedala ze ma všade skoro plný počet ze je nadpriemerny veľmi a zároveň mi povedala ze tieto deti potom môžu mať problém spracovať emócie. Takže si to spájame s tým ze preto sa bojí aj takej rozprávky kde sa vlastne nemá čo báť .
No nejde sa uspokojiť proste nič nezaberá na neho každý deň to isté dookola ze sa bojí a nevie to dat von z hlavky
@januska12323 pozerá len tie ktoré on chce , nechce všetky rozprávky ale to asi klasika každé dieťa .
Treba sa s nim o tom vela rozpravat. Pytat sa. Coho konkretne sa boji? Nejakej situacie, nejakej postavy? Preco sa toho boji? Boji sa, ze sa to moze prihodit aj jemu?co by mu pomohlo aby sa nebal? Mozno zistis co ja viem, ze sa boji, ze aj jemu oziju hracky v izbe a pomoze dat hracky na noc z izby prec. Treba sa vela pytat a vela rozpravat. On sa neboji len tak, ale nejakeho konkretneho zazitku a emocie. Ked budes vediet, co to je, lahsie sa ti potom bude pracivat na tom, aby ste to odstranili
@lucilaines áno po dvoch dňoch mi povedal už ze ss boji Toho ze tam chlapček hodil hračku do dákej karty alebo niečo také a potom sa niečo stalo a ďalej rozprávať nechcel už. Snažím sa stále rozprávať sním aby som mu to vedela vysvetliť ale zatiaľ bez úspechu on si ide svoje dookola a nejdem ho ukludnit . Keď ho ale zamestnavam tak vtedy zabudne ale nemám stále čas mam aj malé dieťa doma , nedá sa nonstop robiť sním niečo . No snáď to už čím skôr prejde
Naopak, ja by som sa ho uz na to nepytala. Uz ste o tom debatu mali, co ho trapi, povedal.
Cim viac sa v tom budete rypat, o to viac to bude mat v hlave. Treba ho nechat zabudnut.
Ja som ako dieta videla ,,omylom,, horor, kde nejake prisery pozierali v jaskyni ludi. Trhali im ruky, nohy. Rodicom som sa nepriznala, ze som to videla a ze ma to strasne zasiahlo. Asi mesiac (mozno aj menej, ako decko som sotva vnimala cas, dni, tyzdne) som sa bala zaspavat. Tym, ze to rodicia nevedeli, nic so mnou neriesili a nakoniec ma to preslo. Nemala som ziadne traumy, vyrovnala som sa s tym sama.
Preto si myslim, ze prilisne neustale otvaranie tej temy je viac na skodu.
Tak si spolu sadnite, zapni telku a najdite tu scenu...zapni pauzu a preberte si to uplne v klude. A nie vecer, nie pred spanim, ale za bieleho dna... synova reakcia je prehnana, ale to ti teraz nepomoze...
Tak si to pozrite spolu. Normalne si sadni vedla neho a kuknite si to spolu, nech ti ukaze coho sa boji, ze to chces pochopit a chces mu to pomoct vyriesit ak o tom nechce hovorit. Ak nebude chciet tak si to pozri sama aspon popretacaj nech vies. Najlepsie sa dieta zbavi strachu tak, ze o tom vela rozprava. Ked zostane na tu emociu same v sebe, videl nieco comu mozno uplne nerozumie a vysvetli si to sam po svojom, narobi to viac skody ako uzitku
Podla mna tvoje odputavanie pozornosti je kontraproduktivne a preto to trva uz 5 dni, lebo nemal moznost si ten strach spracovat. On to chce riesit a preto s tym stale zacina... aj keby to malo byt len tym ze ti povie ze sa boji a ty ho polutujes a vyjadris pochopenie a nechas plakat.
Je to pre neho zivotna vyzva a mal by sa jej postavit, samozrejme s tvojou pomocou. Vysvetli ze aj ty sa niekedy bojis. Daj mu konkretny priklad ktoremu bude rozumiet a vysvetli presne ako si to zvladla. Tiez mu vysvetli vsetko okolo strachu. Preco je dobre
sa bat. Bala som sa soferovat, ale napriek tomu som sa odhodlala a strach bol postupne mensi a mensi.
Pozrite si ten film spolu a zastavis film vzdy ked sa bude prilis vela bat. Do nicoho nenut a nechaj ho davkovat si svoj strach. Viem mas male dieta a toto je narocne na cas. Ale podla mna nie je iny sposob ako mu pomoct. Ber to tak ze ho ucis velmi dolezitu lekciu do zivota.
Pozri si to aspoň sama, keď nevieš čo sa tam stalo zbytočne ho ubezpečuješ.
@andreatytler ďakujem vyskúšam to. 🙂
@lucilaines ďakujem, áno vyskúšam to . Ja som nad tým popra de aj rozmýšľala len som si nebola istá ci to spraviť aby som ho ešte viac nevystresovala. Ale zrejme to skúsime snáď to bude dobre . On keď bol menší stále mal taky zvláštny postoj k tým rozprávkam ze tie ktoré nechcel proste nemohol vidieť, neviem prečo ale aj keď sme niekde išli na návštevu ak sa pustilo niečo co mu vadilo tak to bola scéna veľká priveľká....vadilo mu to jednoducho . On nieje rozmaznany ani nič také výchovu ma myslím si ze normálnu. Keď bol menší nechcel ani zvukové hračky ale to nám doktorka vravela ze to nieje jediný ze niektoré deti to odmietajú také zvuky .stále som sa jej na to pýtala.
Práve pre to že ide byť už prvák tak mu chcem pomôcť dáko v tomto aby nemal v škole koli tomu problémy. To je to co mi vravela psychologicka ze on tým ze jemu ide mozog na olne obrátky pretože vedel veľa vecí keď už mal 2 roky vedel abecedu aj čísla a aj plus mínusy tak vraj preto tie emócie ze môže znášať horšie. Zevrja tieto deti to tak maju
Niekedy sa s detmi robi take cvicenie proti strachu. Ze zoberies papier, pokrcis ho do gulocky, potom vystries, a ma farbickami vyznacit niektore hrany co na tom pokrcenom papieri su, nahodne si vybrat, nahodne pospajat a nakreslit z toho nejakeho bubaka. A potom tomu bubakovi ma dat meno. A potom si ma vymysliet, ako proti tomu bubakovi bojovat. Napriklad - roztrhat ten papier na marne kusky alebo pod tvojim dohladom spalit, alebo moze po nom podupat... alebo sam si vymysliet, ako toho bubaka znicit.
Druha vec, co ma napada je sprej na strasidla - do nejakeho rozprasovaca das vodu a trosku nakvapkas vonny olejcek, napriklad levandula by mala byt na upokojenie, na ten sprej das mnalepku, ze je to proti vsetkym moznym bubakom, a tym sprejom moze proti bubakovi bojovat. Vystriekate izbicku, alebo jeho, ze ho to posmeli...
No a podla mna najlepsie urobis, ak si niekde ten film najdes a pochopis coho sa boji.
Poznam dievca, co matakyto iracionalny strach zo zavesov, pretoze tiez v nejakej rozpravke vyskocil spoza zavesu saso. Je to teda skor preneseny strach zo sasov, zlakla sa toho sasa.
A este si vygoogli podcast Ludskost, jeden diel bol myslim s psychologickou Janou Ashford o knihe "Orchidey a pupavy" - o vysoko citlivych detoch. Skus si to vypocut, ci tvoj chlapcek nie je takyto, ze ma silnejsie zmyslove vnimanie. Kto take dieta nema, nepochopi, kto ma pochopi, ze naozaj moze takto silno reagovat na rozne veci.
@jumama ďakujem veľmi pekne 🙏 presne ako píšeš. Niekto to vôbec nechápe a bohvie co si myslia ale on vážne je taky a vníma veci viac ako niektoré iné deti . Ďakujem za tip hneď zajtra si to pozriem 🙂
Čo to bolo za rozprávku?