6 ročný syn má nevhodných kámošov

janinah
18. mar 2012

Ako by ste riešili situáciu,ak váš syn 6r. má podľa vás nevhodných kamošov? Viem,že každý je nejaký,tiež nemám doma anjela,ale nie som z jeho kamošov nadšená,myslím tým troch chlapcov v jeho veku,s ktorými sa stretáva vonku pred panelákom v "detskom kútiku" pri jednej už nefungujúcej školke. Jeden je taký vodca-expert,že ho pozná celé sídlisko a kde sa niečo zomelie,tak on nechýba napr.poolupovali poodkopávali také obloženie z budovy kotolne...tí druhí dvaja sú veľmi živí,jeden veľmi zle rozpráva /chyba rodičov-logopeda treba ako soľ/...malý bol teraz viac vonku,konečne teplo prišlo a už sa doma rozkrikuje,rozkazuje,trucuje...v sobotu dobehol s plačom,lebo ten vodca mu kázal konáre olizovať,čo vraj náš očural a pritom sa bol doma vypišať 😠 predtým do neho veľkú hodil palicu,čo som bola aj s rodičmi riešiť,ale rodičia v tomto smere "o ničom",druhý z partie mu hodil kameň do hlavy pp úmyselne...sú to podľa vás bežné chlapčenské vylomeniny alebo nie? synovi som x-krát nakázala,nech sa hrá a bicykluje inde,ale jeho k nim ťahá,nechce byť sám a iných kamošov tu nemá...čo s tým,mám to nejako riešiť? Myslím,že títo kamoši ho neťahajú hore čo sa správania a intelektu týka,ale naopak....alebo to brať tak,že sú to deti,vyrastú,zmúdrejú?
PS ten vodca a syn sú zapísaní do 1 roč, do tej istej školy,rozmýšľam,že pôjdem požiadať,aby neboli spolu v triede,šli by ste na mojom mieste?

sisaha
18. mar 2012

@janinah moja dcera v 6 rokoch nemohla chodievat sama von a teda do takejto party nemala ani sancu zapadnut. Von sme chodievali vsetci spolu. Co sa tyka vasej situacie, ja by som nedovolila, aby sa niekde uz v tomto veku zgrupoval a uz vobec nie s takymi typmi ako pises. O rok ti s kludom anglicana môže začať fajčiť pri takejto spoločnosti. Tu nejde o stretavanie sa, ale zjavne tie deti nemaju ziadnu kontrolu zo strany rodicov a ako si si zacala vsimat v jeho prejavoch spravania, nevesti to do buducnosti nic dobre. Kedze "vodca" je zjavne rad manipulatorom a rad šikanuje, tak by som svoje dieta asi prelozila na inu skolu 😒

sue
18. mar 2012

@janinah mne sa to tiež zdá skoro...aby sa 6r. dieťa v tejto dobe hralo von "samé".

janinah
autor
18. mar 2012

@sisaha
@sue hrá sa zopár metrov od nášho vchodu a ja ho vidím z okna,okolo je dosť detí s rodičmi čo ho poznajú,sme malé sídliskov tomto sa nebojím...,neviem si ani predstaviť,že by som za behala za jeho bicyklom...ale samozrejme som vonku na lavičke ,ak je to len trochu možné,ale vždy nie...ale ak by som tam aj bola vždy,tak nezabránim kontaktu s tými deťmi,nebudem ich predsa ja napomínať-toto nerob,toto nehovor....nebudem vychovávať cudzie deti...

zitaje
18. mar 2012

@janinah
co tak chodit niekam inam? Cize nesediet na lavicke, ale ist do lesa / mesta / na ine ihrisko.
A zoznamit sa, pripadne sa stretavat s inymi detmi. 🙂

sisaha
18. mar 2012

@janinah a co tak kupit si vlastny bicykel a vyrazit spolu niekam? alebo ako uz bolo spomenute, tak chodievat von inde.

anjelicek26
19. mar 2012

@janinah - nasa mala ma takmer 6 a samu ju pustim maximalne pred dom a to mame uzavretu ulicu - 7 rodinnych domov a branu, kde nikto bez pipaca neprejde. A teda vylomeniny ktore popisujes nevzniknu z minuty na minutu, robia hovadiny evidentne nepozorovane a casto. Tiez pochybujem, ze nesedis prilepena na okne cely cas. Ale tak ty musis vediet, ake velke to riziko je, ja vravim 1 pedofil a 5 minut nepozornosti a bude si to clovek do konca zivota vycitat. 6 rocne dieta sa flaka same po sidlisku a ty sa cudujes, ze robia hluposti??

Ale k teme - ano ak by viem, ze do skoly mojho syna ide taketo problemove dieta, poziadala by som v skole, aby ich rozdelili do inych tried, pokial je este ta moznost. Tomu, ze budu robit hovadiny cez prestavky nezabranis, ale aspon v triede bude davat pozor a najde si mozno aj inych kamaratov.

anjelicek26
19. mar 2012

@janinah - precitaj si sama po sebe prispevok... je tam okolo dost deti s rodicmi... nebudem vychovavat cudzie deti.. co ti z toho vychadza? Presne tak. Ine maminy ano poznaju tvojho syna, ale v ramci tejto filozofie sa do nicoho miesat nebudu, takze aj keby sa dialo cokolvek, nezasiahnu. Tak ako sa mozes na taketo "verejne opatrovanie" spoliehat?? Starame sa vsetci - znamena nedozoruje nikto, lebo sa neciti zodpovedny. Ver mi, ze presne tak to je.

renca3
19. mar 2012

@janinah - tak sam sa hrat urcite nebude, ked ma v dosahu kamosov. on ich nevnima, ze su zli. su to proste kamosi. ako tu pisu, ist sa bicyklovat s nim inde. vymysliet mu program. vo vacsich mestach to musime riesit takto.

tea333
19. mar 2012

nechcem aby to vyznelo divne, ale tvoj syn si najde kamaratov podla toho, kam bude chodit. ak ho nechas hravat sa sameho pred panelakom, bude sa snazit zapadnut medzi deti, co tam chodia najcastejsie. a to su ti "nevhodni". Treba chodit tam, kam chodia taki, ktorych by si pre syna za kamaratov chcela - na kruzky, na vzdialenejsie detske ihrisko, jendoducho inam, aj ked to stoji istu namahu. Necakaj ze sa to vyriesi same, deti chcu zapadnut, a ty synovi davas sancu zapadnut prave do tejto mini skupinky.
Nie je pravda ze z toho vyrastu..deti preberaju maniere rodicov, a deti sa medzi sebou tiez ucia. Ja som vyrastala na 2 roznych miestach sidliska. na tom druhom mieste som sa dostala do "zlej partie" a uz sa to so mnou tahalo az do strednej.
co sa tyka konfliktov v skupinke kamaratov- rodicia su na to, aby urcovali hranice. Darmo budes synovi hovorit co sa ma a nema robit kamaratom, ked im to prikladom ani slovom nepovedia ich rodicia.
na druhej strane sa ale do nevinnejsich konfliktov starat netreba.to si maju deti riesit najma sami, ty samozrejme mozes diskutovat ako sa ma vtedy zachovat, ale chodit so synom riesit vacsinou nepomoze. Syn sa nebude vediet postavit sam za seba, ked za neho budes riesit vsetky problemy ty.

xenicka13
19. mar 2012

syn bude mat devat rokov ale veru sam po sidlisku nebeha

hajanka
19. mar 2012

@janinah bez rozmyslania by som mu nedolila ist samemu von a zakazala hrat a stretavat sa s tymi detmi.

Inak, ja osobne by som v ziadnom pripade nepustila svojho 6 rocneho syna (moj ma 8 a sam von este nechodi) sameho na ulicu, za blok alebo kde.... tiez u nas na sidlisku nema kamaratov, to ze inych nema nie je vyhovorka, radsej ziadnych ako takychto. Inak to moze dopadnut vselijako, ma este LEN 6 rokov, ak mu to dovolis teraz, o par rockov ti prerastie cez hlavu a budes tu plakat, ze si s nim nevies rady.

anieli_1
19. mar 2012

@janinah ja mam sice este maleho syna ale nechcem teraz strasit ale aj ako pisala @anjelicek26 chvilka nepozornosti a nestastie je na svete viem aj podla toho ze kamoske sa stalo a 6 rocne deti su este podla mna pojasene a hlavne ked su tam take deti ako pises tak si myslim keby si pri nom mozno si tolko k nemu nedovolia a skusila by som to v tej skole vybavit ale aj tak to moc nezaruci ze cez prestavky spolu nebudu......

katrin
19. mar 2012

mám 5- ročných chlapcov, samých von ich za žiadnych okolností nepúšťame 🤐

xenia555
19. mar 2012

No ja tak stare deti pustam von same - okolo rodinneho domu. A druha vec: moj syn mal v predskolke najlepsieho kamosa takeho podobneho typka, ako pises. Nastastie su teraz v roznych skolach. Ale nebola som z toho ich kamaratstva veru nadsena, hoci boli spolu iba v skolke. Ten chalan zjavne pozeral v telke kadeco. Vyjadril sa napr. , ze tej XY (8rocne dievca) by stiahol a gatky a zasexoval s nou. 😲 (5 rokov, baby) Potom neskor prisiel syn s tym, ze onen kamos iniciovaval ošahávanie pymplikov. 😲 To som ale bola rada, ze nas syn sa nepridal. Aj sme to doma rozoberali, ze ako to a ze sa nepatri druheho dotykat, ak mu je to neprijemne.. ako sa vlastne dotykat a take veci.
Takze ja by som k tomu len tolko. Nenechala by som syn pod vplyvom tych kamosov. Ale druha vec je, ze aj ten tvoj syn by mal mat istu hranicu, co jednoducho nespravi. A ta zalezi od Vasej vychovy. Ja si neviem predstavit, ze by moje dieta robila taku somarinu, ako popisujes. Nielen ze by som mu prikazovala "nehraj sa s kamosmi", ale aj rozpravala sa a vysvetlovala, preco je zle ze ten kamarat chce od neho taketo veci. Co tym sleduje, ako sa pritom tvoj syn citi, preco je prave s tymito kamosmi atd.
Nas syn mi na one osahavanie pymplikov povedal, ze on si nedal, lebo je "to take cudne, asi sa to nema a vobec, my doma take nerobime". To su jeho slova, tak som rada, ze sa k tomu postavil takto. Este som mu dovysvetlovala, ze nie je spravne ani druhych obchytkavat. A ci mu je prijemne, ked ho chcela bozkavat kazda druha tetka z rodiny (to som mimochodom tym tetkam zarazila - deti nie su na olizovanie 😝 )

dobromila
21. mar 2012

@janinah aj ja som jednoznačne za to, aby si urobila všetko pre to, aby sa s tými deťmi nestretával. Treba vysvetliť prečo a hľadať kamarátov inde - nejaké krúžky, spoločenstvá, alebo - čo je najnáročnejšie - skúsiť vymyslieť vhodný program pre všetkých - nejaká loptová hra alebo také čosi - viem, nedá sa to denne, ale aspoň spraviť pár pokusov a skúsiť spoznať aj tie deti, skúsiť im pomôcť z tej nudy, kvôli ktorej vymýšľajú neprípustné hlúposti...