6 ročný syn je neposlušný a nerešpektuje ma

seat967
12. máj 2014

Ahojte chcem sa opytat ci by ste mi niektora nevedeli pomoct. Mam syna bude mat 6 rokov v lete ale je velmi neposlusny, papulnaty, nerespektuje ma a ja neviem co mam uz robit. snazim sa s nim pekne ze mu dohovorim slovom, po pol hodine prosenia ma to prejde zacnem kricat a stale nic. a ked mi prasknu uz nervy po celom dni a dam mu na zadok tak este zacne na mna jazyk vyplazovat :( ja uz neviem co mam robit aby taky nebol. Niekedy je taky dobry ( vazne len niekedy) a inokedy akoby v nom bolo sto certov. v skolke maju aj psychologicku a tak jej som sa pytala a vravela ze ide s nimi pracovat ale ja ziadny rozdiel nevidim :( ked som sa péytala ucitelky aky je v skolke tak mi povedala ze je velmi dobry a tak mozno ze raz do mesiaca ze vybuchne hnevom alebo krici ale inak ze nic. ja uz naozaj neviem

salome123
12. máj 2014

to, ze je dobry v skolke vela napoveda. musis zmenit vychovu, musis byt dorazna, proste co povies to plati.

billam
12. máj 2014

@seat967poprosit, požiadať raz...ked nerešpektuje dat po riti...musíš mu dat najavo, že ty si ta, ktorú musi posluchat a rešpektovať...

sheila72
12. máj 2014

@seat967 ja si zas myslím, že keď nepomohol krik ani po riti tak si ho proste nevšímaj a daj mu najavo že sa hneváš. Normálne by som sa s ním nebavila ako so seberovným a uvidíš či chce len upútať tvoju pozornosť. Teda nie som žiadny odborník, ale ja by som to aspoň vyskúšala, lebo evidentne si už veľa dovoľuje a zjavne muani capka po zadku nevadí, takže sa nebojí žiadneho trestu. Alebo potom zaracha v izbe, nech sa skľudní. Povedz mu nech porozmýšľa nad tým čo robí a nechať ho v izbe až kým nesľúbi že bude dobrý. Veď už je dosť veľký, musí poslúchať 🙂

horana
12. máj 2014

V skolke poslucha lebo "musi", doma si hlada pristav kde sa z toho moze uvolnit, ventilovat.
Doma vztahy je na dlho nastavovat a nefunguju rychle metody, neviem ci by aj niekto chcel nahradit skolkarskym drilom - tam to ma svoje miesto, ale doma by to malo byt o inom, o vzajomnom respekte, dohode. Su tazsie a lahsie obdobia, mozno si nieco riesi, vyvojovy krok a potom sa to upravi.
Prave na skolke vidno ze nie je "nevychovatelny", potrebuje isto len vela vela vela laskavosti a pevnost o ktoru sa bude moct opriet. S takym 6rocnym uz sa da aj dlhsie rozhovory zaviest, dohovarat, vysvetlovat, pytat sa po pricinach preco jedna tak ako jedna. Skor my dospeli by sme potrebovali energiu a nervy naviac, to je to co nam chyba a coho najviac treba, lebo potom ani neplytvame cas nad takymi planymi doprosovackami, to potom ked je dost energie staci povedat raz a ani nemusi byt autoritativne a dieta zrazu chape. Ked sme taki "uknurani" - v pozadi vycucnuti, tiez vyciti...

stefka33
12. máj 2014

@seat967 Je kopec kníh o výchove detí. Zrejme je niekde chyba v tvojom prístupe. Tak voľačo naštuduj a hľadaj tam, kde robíš chybu.

dejka77
12. máj 2014

Skus knihu Annette Kast-Zahn - Ako naucit deti pravidla.

090379
12. máj 2014

Ahoj. Ja to riešim so staršou partnerovou dcérou tak, že ju proste ignorujem...skús aj ty sa správať tak , že je ti jedno čo robí...ja viem že je to ťažké, ale môžeš vyskúšať. Inak ja tie knihy o výchove detí moc nečítam, pretože si myslím, že každé dieťa je individuálne a matka ho pozná najlepšie

salome123
12. máj 2014

ignorovat? blaznite? to akoze dieta bude vyhadzovat knizky z police a ty ho budes ignorovat a potom mu to prikazes poriadit, on ti vyplazi jazyk, ty to budes ignorovat a poriadis to ty? podla mna je vychova presne o opaku. ignorovanim z nich vyrastu riadni vyrastkovia a ako s pubertiakmi si s nimi nedate rady.
vychova je presne o opaku... je to o pravidlach a mantineloch, o pochvalach a trestoch a jednoducho o tom, ze rodic je autorita a co povie rodic to je svate.

janickacrazy
13. máj 2014

@salome123 Ona to myslela asi tak, že ignorovat nevhodné správanie, napr. vrieskanie, na niektoré deti to zaberá viac ako dat po zadku, napr. na mojho to platí 😝

anuska74
13. máj 2014

@billam a čo takto zákaz, zobrat oblúbeúô hračku, vieš to capnutie, deti možu chapat aj tak , že ved capnut sa smie, aby to raz nerobili aj ony, na niekom kto je napr. slabší.

sue
13. máj 2014

...mno jednak odpozorovat,kedy to robi + ci je to inak vesely chlapcek + sa zamysliet,ci vy ako rodiciabnemate problem niekde... + byt dorazny vo vsetkom,vela sa rozpravat + davat najavo svoj hnev,sklamanie,bolest. Nie citovo vydierat,ale jasne povedat,ze sa ti to nrpaci,ublizuje ti to a v rodine si ludia nesmu ublizovat.

ivet17
13. máj 2014

@seat967 ja mam s mojim 5 rocnym ten isty problem, vobec ma nepocuva, nerespektuje ma, uplne ma ignoruje.... tiez si s nim uz neviem niekedy rady. on je aj strasne tvrdohlavy. v skole mi ucitelka hovori, ze je velmi sikovny, usmievavy chlapec...doma je zas ako 100 certov.... vsetko musi byt tak ako on chce 😒

mamavera
14. máj 2014

@seat967
@ivet17 vaše deti nemajú stanovené doma hranice, v materskej škole áno, preto sa tam správajú inak. Stretávam sa s tým denne, že sa deti príchodom rodičov otočia o 180 stupňov. 5-6 dieťa s je už schopné uvedomiť dôsledky svojho konania. Neriešte ich konanie krikom, bitkou už vôbec nie, samé vidíte, že to nemá zmysel. Ani v škôlke ich netlčú a ide to. Ak sa vám nepáči, čo robia -povedzte im - nepáči sa mi, čo robíš. V druhom kroku im to zopakujte s upozornením, čo bude nasledovať, ak budú v tej činnosti pokračovať. Ak neprestanú - tretím krokom je trest, ktorý ste im spomínali v druhom kroku. Zbytočné presviedčanie nemá zmysel, v ich veku už veľmi dobre vedia, čo a patrí a čo nie. Musí im byť absolútne jasné, že môžu robiť čokoľvek, ale následky si ponesú samé. Toto treba dodržiavať veľmi striktne, bez ohľadu na to, či sme s dieťaťom doma, vonku, v obchode (poznámky ľudí, ktorí zjavne vychovali pol SK si nevšímajte), či je nás návšteva a pod. Rovnakým spôsobom musia postupovať všetci dospelí v okolí dieťaťa, nie že mamka nedovolí a babka alebo otec hej. Chce to len trpezlivosť a dôslednosť. Dávajte si pozor, aby vaše deti nepočúvali len príkazy, snažte sa s nimi diskutovať ako so seberovnými, nechajte ich o niektorých veciach rozhodovať. Teda nie - okamžite si obleč tričko, ale chceš tričko modré, alebo toto zelené? A že musí byť stále ako on chce? Fakt? No ak to zopár krát dosiahol, či už krikom, hádzaním sa o zem a pod., tak je pochopiteľné, že to skúša znovu s ešte väčšou razanciou. Naozaj pomôže len trpezlivosť a dôslednosť, žiadne výnimky. Nikdy nesmiete dať deťom najavo, že vás vytáča jeho správanie, lebo to bude opakovať len preto, aby vás vytočilo. A ešte niečo, dieťa musí vždy cítiť, že je vami milované, aj keď niečo vyparatí, ale nadajte sa zneužívať tým, že mu trest odpustíte, lebo sa vám hodí okolo krku.

andreasiskova3
15. máj 2014

@salome123 moja reč , tak to má byť

waitinka7
26. máj 2014

Základ je neposúvať svoje hranice, dieťa ich totiž veľmi rado prekračuje. A ďalšia vec je nevyhrážať sa dietaťu trestom, ktorý nakoniec neurobíš. Napr. zoberiem ti túto hračku a dám Ti ju o dva týždne, ked budeš dobrý....a podobne.

zuzana7891
26. máj 2014

My mame tiez rovnaky problem,ziadny respekt,teraz chodi do skolky kde je psychologicka a s nou sme debatovali a spolupracovali,trvalo to chvilu a este niesmeza vodou uplne ale je to urcite ovela lepsie.je to debata na dlhsie ale u nas zabera ked ho posadim na stolicku a necham ho vyzurit,nevsimam si ho,vidi ze nereagujem a prestane ho to bavit.takze urcite byt neoblomna a stat si za slovom lebo drobec to vnima ak raz povolis vidi ze to ide a bude to to iste dookola.drzim palceky nech sa to polepsi. 🙂

dannaniella
30. máj 2014

mne sa páči toto : http://www.nevychova.cz/