Ahojte chcem sa opytat ci by ste mi niektora nevedeli pomoct. Mam syna bude mat 6 rokov v lete ale je velmi neposlusny, papulnaty, nerespektuje ma a ja neviem co mam uz robit. snazim sa s nim pekne ze mu dohovorim slovom, po pol hodine prosenia ma to prejde zacnem kricat a stale nic. a ked mi prasknu uz nervy po celom dni a dam mu na zadok tak este zacne na mna jazyk vyplazovat :( ja uz neviem co mam robit aby taky nebol. Niekedy je taky dobry ( vazne len niekedy) a inokedy akoby v nom bolo sto certov. v skolke maju aj psychologicku a tak jej som sa pytala a vravela ze ide s nimi pracovat ale ja ziadny rozdiel nevidim :( ked som sa péytala ucitelky aky je v skolke tak mi povedala ze je velmi dobry a tak mozno ze raz do mesiaca ze vybuchne hnevom alebo krici ale inak ze nic. ja uz naozaj neviem
@seat967poprosit, požiadať raz...ked nerešpektuje dat po riti...musíš mu dat najavo, že ty si ta, ktorú musi posluchat a rešpektovať...
@seat967 ja si zas myslím, že keď nepomohol krik ani po riti tak si ho proste nevšímaj a daj mu najavo že sa hneváš. Normálne by som sa s ním nebavila ako so seberovným a uvidíš či chce len upútať tvoju pozornosť. Teda nie som žiadny odborník, ale ja by som to aspoň vyskúšala, lebo evidentne si už veľa dovoľuje a zjavne muani capka po zadku nevadí, takže sa nebojí žiadneho trestu. Alebo potom zaracha v izbe, nech sa skľudní. Povedz mu nech porozmýšľa nad tým čo robí a nechať ho v izbe až kým nesľúbi že bude dobrý. Veď už je dosť veľký, musí poslúchať 🙂
V skolke poslucha lebo "musi", doma si hlada pristav kde sa z toho moze uvolnit, ventilovat.
Doma vztahy je na dlho nastavovat a nefunguju rychle metody, neviem ci by aj niekto chcel nahradit skolkarskym drilom - tam to ma svoje miesto, ale doma by to malo byt o inom, o vzajomnom respekte, dohode. Su tazsie a lahsie obdobia, mozno si nieco riesi, vyvojovy krok a potom sa to upravi.
Prave na skolke vidno ze nie je "nevychovatelny", potrebuje isto len vela vela vela laskavosti a pevnost o ktoru sa bude moct opriet. S takym 6rocnym uz sa da aj dlhsie rozhovory zaviest, dohovarat, vysvetlovat, pytat sa po pricinach preco jedna tak ako jedna. Skor my dospeli by sme potrebovali energiu a nervy naviac, to je to co nam chyba a coho najviac treba, lebo potom ani neplytvame cas nad takymi planymi doprosovackami, to potom ked je dost energie staci povedat raz a ani nemusi byt autoritativne a dieta zrazu chape. Ked sme taki "uknurani" - v pozadi vycucnuti, tiez vyciti...
Skus knihu Annette Kast-Zahn - Ako naucit deti pravidla.
Ahoj. Ja to riešim so staršou partnerovou dcérou tak, že ju proste ignorujem...skús aj ty sa správať tak , že je ti jedno čo robí...ja viem že je to ťažké, ale môžeš vyskúšať. Inak ja tie knihy o výchove detí moc nečítam, pretože si myslím, že každé dieťa je individuálne a matka ho pozná najlepšie
ignorovat? blaznite? to akoze dieta bude vyhadzovat knizky z police a ty ho budes ignorovat a potom mu to prikazes poriadit, on ti vyplazi jazyk, ty to budes ignorovat a poriadis to ty? podla mna je vychova presne o opaku. ignorovanim z nich vyrastu riadni vyrastkovia a ako s pubertiakmi si s nimi nedate rady.
vychova je presne o opaku... je to o pravidlach a mantineloch, o pochvalach a trestoch a jednoducho o tom, ze rodic je autorita a co povie rodic to je svate.
@salome123 Ona to myslela asi tak, že ignorovat nevhodné správanie, napr. vrieskanie, na niektoré deti to zaberá viac ako dat po zadku, napr. na mojho to platí 😝
...mno jednak odpozorovat,kedy to robi + ci je to inak vesely chlapcek + sa zamysliet,ci vy ako rodiciabnemate problem niekde... + byt dorazny vo vsetkom,vela sa rozpravat + davat najavo svoj hnev,sklamanie,bolest. Nie citovo vydierat,ale jasne povedat,ze sa ti to nrpaci,ublizuje ti to a v rodine si ludia nesmu ublizovat.
@seat967 ja mam s mojim 5 rocnym ten isty problem, vobec ma nepocuva, nerespektuje ma, uplne ma ignoruje.... tiez si s nim uz neviem niekedy rady. on je aj strasne tvrdohlavy. v skole mi ucitelka hovori, ze je velmi sikovny, usmievavy chlapec...doma je zas ako 100 certov.... vsetko musi byt tak ako on chce 😒
@seat967
@ivet17 vaše deti nemajú stanovené doma hranice, v materskej škole áno, preto sa tam správajú inak. Stretávam sa s tým denne, že sa deti príchodom rodičov otočia o 180 stupňov. 5-6 dieťa s je už schopné uvedomiť dôsledky svojho konania. Neriešte ich konanie krikom, bitkou už vôbec nie, samé vidíte, že to nemá zmysel. Ani v škôlke ich netlčú a ide to. Ak sa vám nepáči, čo robia -povedzte im - nepáči sa mi, čo robíš. V druhom kroku im to zopakujte s upozornením, čo bude nasledovať, ak budú v tej činnosti pokračovať. Ak neprestanú - tretím krokom je trest, ktorý ste im spomínali v druhom kroku. Zbytočné presviedčanie nemá zmysel, v ich veku už veľmi dobre vedia, čo a patrí a čo nie. Musí im byť absolútne jasné, že môžu robiť čokoľvek, ale následky si ponesú samé. Toto treba dodržiavať veľmi striktne, bez ohľadu na to, či sme s dieťaťom doma, vonku, v obchode (poznámky ľudí, ktorí zjavne vychovali pol SK si nevšímajte), či je nás návšteva a pod. Rovnakým spôsobom musia postupovať všetci dospelí v okolí dieťaťa, nie že mamka nedovolí a babka alebo otec hej. Chce to len trpezlivosť a dôslednosť. Dávajte si pozor, aby vaše deti nepočúvali len príkazy, snažte sa s nimi diskutovať ako so seberovnými, nechajte ich o niektorých veciach rozhodovať. Teda nie - okamžite si obleč tričko, ale chceš tričko modré, alebo toto zelené? A že musí byť stále ako on chce? Fakt? No ak to zopár krát dosiahol, či už krikom, hádzaním sa o zem a pod., tak je pochopiteľné, že to skúša znovu s ešte väčšou razanciou. Naozaj pomôže len trpezlivosť a dôslednosť, žiadne výnimky. Nikdy nesmiete dať deťom najavo, že vás vytáča jeho správanie, lebo to bude opakovať len preto, aby vás vytočilo. A ešte niečo, dieťa musí vždy cítiť, že je vami milované, aj keď niečo vyparatí, ale nadajte sa zneužívať tým, že mu trest odpustíte, lebo sa vám hodí okolo krku.
@salome123 moja reč , tak to má byť
Základ je neposúvať svoje hranice, dieťa ich totiž veľmi rado prekračuje. A ďalšia vec je nevyhrážať sa dietaťu trestom, ktorý nakoniec neurobíš. Napr. zoberiem ti túto hračku a dám Ti ju o dva týždne, ked budeš dobrý....a podobne.
My mame tiez rovnaky problem,ziadny respekt,teraz chodi do skolky kde je psychologicka a s nou sme debatovali a spolupracovali,trvalo to chvilu a este niesmeza vodou uplne ale je to urcite ovela lepsie.je to debata na dlhsie ale u nas zabera ked ho posadim na stolicku a necham ho vyzurit,nevsimam si ho,vidi ze nereagujem a prestane ho to bavit.takze urcite byt neoblomna a stat si za slovom lebo drobec to vnima ak raz povolis vidi ze to ide a bude to to iste dookola.drzim palceky nech sa to polepsi. 🙂
mne sa páči toto : http://www.nevychova.cz/
to, ze je dobry v skolke vela napoveda. musis zmenit vychovu, musis byt dorazna, proste co povies to plati.