Je normálne že sa 6 ročne dieťa zaujíma o sexualitu, je zvedavé na mužské a ženské pohlavné orgány? Máte s tým skúseností?
@eliska999 ja som už v škôlke ukazovala deťom na bábikách, ako sa robia deti. 😀 Takže je to úplne normálne. Dokonca priateľovej sestre kúpii rodičia knihu "Moja prvá knižka o sexe" keď chodila do škôlky a tiež vie presne čo a ako. Určite lepšie, ako im hovoriť o blbinách typu-deti nosí bocian a tak.
Samozrejme, že je to normálne.
@janinah moja náplň práce je priamy predaj. Vyrastala som medzi dospelými, počúvala ich rozhovory a tak som vedela, že zbytočne budem sypať cukor do okna, aby priletel bocian - týmto ma krmila babka. :D A celkovo som bola dosť zvedavá, mala som staršie kamošky, ktoré dostávali od rodičov časáky typu Bravo a tak...priateľova sestra má 8 rokov a už od škôlky vie, čo je spermia, vajíčko, čo máme v gatiach my a čo chlapi a aj minule sme pozerali nejaký dokument a ona mi vraví:"Aha, to sú vajíčka."
@liebling98 Presne tak. 🙂
@eliska999 - ahoj my sme dcérke kúpili na Vianoce knižku: http://www.vnimavedeti.sk/moje-telo-sk Píšu síce, že je to pre deti od 3 rokov, ale podľa mňa v pohode aj pre staršie. Je tam ľudské telo s popisom jednotlivých orgánov, chlapec aj dievča 😉 Keď som pred rokom čakala synčeka, dcérka dostala túto knižku: http://www.martinus.sk/?uItem=125446 Je veľmi podobne robená 🙂 Podľa mňa aj pre staršie deti zaujímavá.
@katrinka8 to by bola trošku drsná výuka. 😀 Celkovo si myslím, že takéto veci sú v kompetencii rodičov a nie učiteľov. Ak už je rodičom blbé hovoriť s deťmi o tomto, tak nech im kúpia knihu, kde sa všetko dočítajú. Ako dieťa som bola veľmi vnímavá, zvedavá a čo som sa naučila, som hneď posúvala mojim menej informovaným kamoškám v škôlke. Vedela som aj o tom, že existuje potrat, že dieťa pri tom zomrie (moja mama mala dva spontánne a často som počúvala, keď o tom hovorila). Paradoxne, doma som sa vždy tvárila, že o týchto veciach nemám ani tušenia, s rodičmi som sa o sexe a pod. nikdy nebavila.
A ako by ste riešili situáciu keby ste pristihli dcéru v tomto veku s kamarátom kedy má chlapec stiahnuté nohavice. Som z toho zúfalá a neviem ako to riešiť.
A ako by ste riešili situáciu keby ste pristihli dcéru v tomto veku s kamarátom kedy má chlapec stiahnuté nohavice. Som z toho zúfalá a neviem ako to riešiť.
Ahoj, ja sa pamätam, ze aj my sme si v skolkarskom veku pozerali, tak to bude asi normalne...treba len vysvetlit, ze v skolke alebo vonku to nerobime, aby to zas nebolo az tak normalne, ze by to zacali robit stale, ale podla mna sa len pozreli a zajtra ich to uz nebude zaujimat ;)
Svojim detom sme nikdy netrvrdili, ze deti nosi bocian, aj podla mna je to blbost, vedia ze sa rodi, no nevedia uplne presne ako...aj ked v telke hocico hore-dole ukazuju, tak nikdy nievies v dnesnej dobe, ale zas ukazovat akt detom je morbidne podla mna...urcite to nie je spravny cas v skolke to ukazovat....skolkari nemusia zas take veci vediet....vsetko ma svoj cas....
@eliska999 podla mna to raz urobia vsetky deti,len nie vsetky pri tom nacapu dospeli 🙂 My sa teda doma neschovavame,aj sa obcas stane,ze maly vidi mm pipika a mna nahu a ked bol mensi - nejake 2-3 roky tak bezne vpalil aj na wc a riesili sme od menzesu cez organy az po plodenie vsetko 🙂 vtedy to presiel uspokojenym pohladom,teraz je to pre neho fuj a obavam sa obdobia,ked po tom bude tuzit...dovtedy musime zvladnut kondomy a podobne...dufam,ze bude stacit tak od 10rokov to rieyit :/
@kimina7 podla mna to normalne je..niekedy davno bolo bezne ze sa pri porode nachadzali aj mali surodenci a dnes to robia aj v cudzine ze deticky su pri porode surodenca a nikto z toho nema zly pocit...moja dcera videla porod v tv a poviem vam ze som bola milo prekvapena,velmi dobre sa k tomu postavila,ja som rychlo chcela prepnut a ona ze maminka neprepinaj,pozri ake krasne babatko sa narodi..a nikde o tom nehovori,nema traumu berie to normalne len sa pyta ze kedy ja donesiem babo domov,je zatial jedinacik a chcela by sestricku..kazde dieta je ine a ano mozno to ine deti vezmu horsie ale na to sme tu aby sme im to vysvetlili,ved neraz sa stalo ze zena rodila mimo nemocnice a asistovali mladsie deti s otcom..nic krajsie ako priniest dieta na svet nieje..moj nazor..
kazde dieta sa pomalicky uci anatomiu tela,dnes ide doba prilis rychlo dopredu a prave deti ktore niesu poucene dostatocne a nevidia co sa deje,urobia hluposti ktore je uz potom neskoro lutovat..moja dcerka bude mat 4 roky a ked pride zo skolky ma take otazky ze mi rozum zastavuje no co odpoviem jej...a vie aky je rozdiel medzi chlapcom a dievcatom,nic som jej nevravela,pochopila to vo skolke..
zrejme ich na to pripravuju aj pani ucitelky...
Ano, je to normalne, vnima rozdiely medzi muzom a zenou, je mu jasne, ze sme tozdielny a chce tie rozdiely poznat.
Mas prilezitost sa s nim rozpravat "o takychto veciach" , vyuzi to, lebo ho pouci nejaky spoluziak z ms/zs a nazve pohl. organy "menami" s ktorych nemusis byt nadsena
Tiez mu mozes vysvetlit ak ho to zaujima ako sa narodia babatka, aby nepoucil on vas ;))))