6 ročná dcérka sa zmenila

gyarmati
7. máj 2013

Ahojte mamičky!Možno sa medzi vás nájde niekto kto mi poradí,možno máte podobné skúsenosti a problémy.Mám 2 detičky,6 ročnú Laru a 6mesačnú Sofiku.Lara je veľmi zlaté dieťa,je strašne vnímavá,veľa rozpráva,na všetko je zvedavá a je veľmi hravá,čo jej dúfam že dlho vydrží 🙂 Posledný mesiac však s ňou máme problémy.Doteraz nemala problémy ani v škôlke,mali ju radi,menšie detičky ju zbožňujú,ale začala neposlúchať.Odvráva aj doma aj učiteľkám,nikdy sa jej nič nepáči,a trucuje!Keď idú papať ona nechce,keď idú spať,ona nechce,a doma to isté,často používa slovo NIE!!!!Niekedy má také hlášky,že rozum sa mi zastaví!Už aj starý rodičia sa sťažovali že sa zmenila,keď je u nich ani tam nechce poslúchať!!!Porozprávala som sa s ňou,v ten deň bolo všetko v poriadku,na druhí deň sa všetko opakovalo!Ja sa snažím,aj keď máme malú zaoberám sa s ňou,keď mám čas tak sa hráme,večer jej čítam rozprávku,manžel to isté!Zmena je v tom že doteraz spala somnou,ale teraz spinká v izbičke,malá sa zobúdza často,trápia ju zúbky,potom sa aj ona zobúdzala,a nechcela som aby bola unavená!Pekne som jej to vysvetlila.V septembri ide do školy,hovorila som jej že keď tam nebude poslúchať,nebudú ju mať radi,a učiteľky ju zaškatulkujú,veď viete ako to v škole chodí.Potom môže robiť čo chce,vždy ju budú brať za zlú,a to ja nechcem!Bojím sa o ňu,niekedy hovorí že ju nemáme radi,ale to nie je pravda,veď ju milujem,ja viem že nie je všetko tak ako bolo predtým,teraz máme malú princeznu,a bábätkom sa treba zaoberať skoro 24 hodín!Ďakujem za každú radu,a prajem krásny deň 😉

olinka166
7. máj 2013

Lara jednoducho žiarli... dlho bola sama , mala vašu pozornosť a teraz sa musí o nu deliť s bábom... tak to takto prejavuje... treba jej venovať viac pozornosti...držím pršteky... 😉

sympa1
7. máj 2013

@gyarmati je to len obdobie..a zas to prejde..neber to ako definitivne zhorsenie spravania..a myslim ze kym pojde do skoly zase sa to zmeni...a inak takychto obdobi byva viac 😀 neboj...asi si len zvyka na sestricku...bude to dobre 😉

gyarmati
autor
7. máj 2013

@sympa1 Ďakujem ti za povzbudenie!Ja viem,beriem to asi moc tragicky 😎 !Nehovorím pravda že predtým bola ukážková,a teraz ma prekvapuje!Veď sme sa s manželom aj rozprávali,že čo všetko nás ešte čaká,jujujjj 😉

gyarmati
autor
7. máj 2013

@olinka166 Snažím sa jej venovať,ale jednoducho to niekedy nejde tak ako by som si to predstavila!Ale snažím sa.Ja viem že žiarli,aj keď to nehovorí,viem aké to je sme 3 sestry a ja som najstaršia 🙂 .Ďakujem ti a prajem krásny deň.

wena
7. máj 2013

@gyarmati Zrejme sa s príchodom bábätka cíti odstrčená a takto dáva najavo, že potrebuje vašu pozornosť. Možno by pomohlo keby ste si urobili zopár vlastných "rituálov" aby mala pocit bezpečia.
Napríklad nedeľné raňajky v posteli, každú sobotu doobeda by ju mohol ocko niekam zobrať (plávanie, prechádza, kino), venovať sa jedno poobedie v týždni len a len jej, urobiť si "babský večer". 🙂 Vymyslieť niečo len pre ňu na čo by sa mohla tešiť 🙂

Ja mám 3 mladších súrodencov a hoci som už dospelá, doteraz si pamätám ako mi bolo ľúto keď som bola dieťa a rodičia sa vždy venovali viac im ako mne...viem, že ma majú radi najviac na svete, ale dieťa to nevie tak dobre precítiť, potrebuje prejavy lásky.

gyarmati
autor
7. máj 2013

@wena Urobím pre to všetko aby sa necítila odstrčená,a porozprávam sa o tom aj s manželom.Veru,predtým sme všetko robili spolu,a ako píšeš ani v kine sme neboli odkedy máme malú ☹ Ďakujem ti!

sjuzi
7. máj 2013

@gyarmati citam, ze mate druhe babatko 6 mesacne... ono pozor na to, ak aj doteraz Lara neziarlila, tak mozno i preto, lebo babatko doteraz sa nejako vazne neprejavovalo. U nas tiez starsi Misko, kym bol Kubko v kociari, tak ziarlil iba minimalne. Ale postupne, ako babatko rastie, zacne byt vnimavejsie, zacne viac reagovat na mamu, ocka a mozno i vy s muzom nechcene, stale viac sa tesite pokrokom mladsej dcerky a ti starsi zacnu ziarlit. Napr. jeeeeeej, ona uz sedi, jeeeeej, ona uz lozi, chodi, papa sama, cika sama... atd... tie starsie deticky to velmi vnimaju.... 😉
Moj starsi ma teraz tiez take obdobie, lebo Kubka som oducila od plienok, tak vzdy strasne ho chvalime, ked sa sam vycika do nocnika. A Misko mi sam vravi... maminka a mna tolko nechvalis... 😅 Tak som sa tiez uvedomila rychlo... a davam si pozor, aby to tak necitil, resp. si vsimam, kedy i jeho mozem pochvalit. Nie nejako teatralne, ale tak normalka... dnes si sa ale super rychlo obliekol do skolky, ... ako krasne si si upratal... aky pekny obrazok nakreslil.... atd

gyarmati
autor
7. máj 2013

@sjuzi Pravda že,chválim ju aj ja 🙂 Am minulí týždeň piatok sme upratovali spolu,malá sedela v hojdacom kresle,Lara utierala prach,ja som vysávala.A ona taká zlatá,že "maminka a bola som šikovná"!Hovorím jej pravda že,keby si ti nebola maminka by to musela robiť sama,teraz keď si mi pomohla nie som ani tak unavená!Tak sa tešila.Ja verím že ju to prejde.Teraz to celé už ani nevidím tak tragicky!Ako tu píšete a radíte,pomohlo to🙂 Ďakujem!

grettka
7. máj 2013

hlavne ju nestras tym, ze ked nebude posluchat, nebudu ju mat v skole rady. Tych par mesiacov kym pojde do skoly bude zase o kus dalej. 😉

radkanika
9. máj 2013

My mame tiez o mesiac 6r. dcerku a v auguste sa narodi maly bracek. Presne tohto spravania sa bojim aj ja, dcerka je doslova princezna, plnia sa jej jej zelania, program sa robi doma tak, aby ona z toho mala hlavne uzitok (ihriska, centra, kruzky atd.), navyse je uplne prve dieta celkovo v rodine, hyckana kazdym. Kazdy vecer zaspava s tym, ze lezim pri nej, rozpravame sa. Akonahle sa stane, ze som velmi unavena, a chce to urobit ocko, prip.ju okupat a pod., je problem, lebo ona chce mamku a nezaspi ani do desiatej, kym si k nej nelahnem, alebo si ona lahne do obyvky a lezi pri mne atd.. Ono to asi vyznieva hrozne, no napriek tymto veciam je neskutocne dobre dieta, citliva, hrava, velmi otvoreny typ dietata, oblubena. Bojim sa, ze ked sa malicky narodi, ze sa zmeni. Je jasne, ze male babo vyzaduje kopec casu, kazde dve hod.krmenie, medzi tym treba plno inych veci stihat, nocne vstavanie, unava, a dcerka prave aj do skoly nastupi...kamaratka mi ale dala jednu velmi dobru radu a to: pre babatko je prvorade, aby bolo syte, prebalene a je mu uplne jedno, ked spi, ci ho kocikuje mamina, alebo to robi babka, dedko, suseda...starsie dieta vsak uz vnima, ze je odsunute (hoci nechtiac) a tazko vnima realitu, ked ho rodicia "daju" k starym rodicom, posuvaju ho kade tade, aby si oddychli. Tak ze radsej to babatko posunut na kocikovanie inym a ten ukradnuty cas naplno venovat starsiemu, vela sa rozpravat, zapajat do kupania babatka, a pod. No snad sa to u teba upravi a snad aj my to nejako zvladneme...drzim prsty.

smario5
9. máj 2013

Pravdepodobne takto puta na seba pozornost, lebo žiarli na sestričku ☹ My to mame doma so synčekom take iste, žiarli na svoju sestričku, pevne dufame ze ho to coskoro prejde... Ked sa narodila, velmi sa zmenil, a cca od jej 7 mesiaca, to bolo horsie, lebo už aj sedela, nespinkala veľa a dost som okolo nej behala, a on putal na seba pozornost, robením kriku, buchal so vsetkým, no proste nepocuval... a nepocuva ☹ ale su aj take dni, ked je velmi zlaty a pekne sa hraju... ( este priklad - ak maju babkovci a dedkovci malú na rukách alebo ju stískajú, tak vtedy vidno na nom aký je rozhodený, vtedy vzdy niečo vyvedie....) Malú pred ním nemojkám, len jeho, s nou si to vynahradím, ked je v skolke... a stale dokola mu opakujeme, ze ho lubime a ze on musi lubit aj sestricku, a vzdy povie - ved ja ju lubim ona je nasa!!! Ivka 🙂

gyarmati
autor
9. máj 2013

@grettka
@radkanika
@smario5 Ide nám to celkom dobre,ale ako som už písala aj ja sa snažím byť viac a viac trpezlivejšia.Aj včera bola doma pohoda 🙂 Dneska sme sa rozlúčili s tým,že v škôlke bude poslúchať,a pomôže učiteľkám s menšími deťmi,nech to majú ľahšie 🙂 pravda sľúbila že poslúchne,tak dnes som zvedavá čo povedia keď pre ňu prídem,ale verím v nej!
@radkanika zasa ani to nechcem že malú odložím na vedlajšiu koľaj,ona má už 6 mesiacov a už vníma život okolo seba!Aj včera sme sa hrali človeče,malá mi sedela v lone,pozerala čo sa deje,a pekne sme zahrali jednu rundu 🙂 Chcem aby sme boli pokope a nie zvlášť od seba.Ďakujem vám za radi a tebe
@radkanika držím palce 🙂

radkanika
10. máj 2013

gyarmati ved to je jasne, tiez som to tak nemyslela, ze vkuse malicku odsuvat :D to nie, skor som myslela na take tie spankove chvilky, ked si ide pospinkat, tak ju nechat trebars postrazit manzelovi atd. a starsiu vziat na zmrzku, na ihrisko. Ono je to tazke, ked mame este plno dalsich povinnosti, navarit, vyprat, pozehlit...ale tak raz za cas sa nam hadam domacnost nezruti, ked sa nieco hned neurobi a radsej darujeme chvilku nasim malym 🙂 a dakujem, mozno o pol roka ja tu budem pisat s tym istym problemom, xixi...

gyarmati
autor
11. máj 2013

@radkanika Pravda,tak áno,aj teraz je s malou vonku svokra 🙂 A Lara je vonku s manželom,upratujú brajgel v komore.A ja si troška môžem oddýchnuť 😉