6 ročná dcéra v škole kradne

11. máj 2021

Prosím vás robili to aj vaše deti? Často prinesie nejakú vec ze to dostali na spolužiakove narodeniny. Lenže sú to veci ako pilot pero co je dosť drahé rôzne fixky sponky ozdobné do vlasov dnes kefa na vlasy. Prišlo mi to divne volám mame jej spolužiaka a ze nedostali nič. Pýtam sa jej kľudne skadiaľ to ma tak ze to bolo na jej lavici tak si to vzala. Pekne sme sa porozprávali a vysvetlila som jej ze to musí vrátiť ale mam obavu že neprestane. Prosím ako by ste to riešili?

adula12
11. máj 2021

treba poprosit pani ucitelku o pomoc. nech ju nenapadne sleduje, ci tie veci "kradne" priamo niekomu, ze sa mu aj hrabe v taske alebo naozaj ci tie deti jej to nechaju na jej stole, zabudnu na to a ona si to vlozi do tasky. Samozrejme treba jej povedat, ze ked najde vec co nie je jej, nech sa opyta v skole koho to je.
ake mate vztahy doma? ako celok-rodina? mate dostatok vsetkeho? netrpite nedostatkom financii? treba sa pozriet na to aj "z domu", vela robi psychika.
ak naozaj kradne a ani si to neuvedomuje, treba to riesit so psychologom.

pribinak
11. máj 2021

Ja by som zatiaľ nehovorila učiteľke nič. Ale rozprávala b som sa dcérou otvorené, že som volala s inou mamou a že vieš že nikto v škole nič nerozdával a že klamať sa nesmie

Normálne by som debatovala o tom, že keď je niekde niečo položené a aj keď sa jej to páči, nesmie to vziat, lebo to nie je jej a niekto to bude hľadať
A môže byt veľmi smutný, alebo sa aj rodičia na neho môžu hnevať ak mu miznú veci

Samozrejme že to všetko treba vrátiť. A dohodnúť sa, že ak to bude stále robiť, môže ju niekto obviniť, že je zlodejka, stratí kamarátky a nikto sa s ňou nebude kamarátiť
Aby vedela, že to bude mat škaredé následky

andreatytler
12. máj 2021

Ja by som skusila detskeho psychologa. Lebo nielenze je tu potencialna kradez ale aj klamstvo.

miadi
12. máj 2021

Uplne suhlasim s pribinak. Este by som dodala ze jej povedz nech si predstavi zeby jej Niekto takto zobral jej oblubenu vec. A ze ti nema klamat lebo ty aj tak vzdy zistis pravdu . A ze klamat ti je to najhorsie co moze urobit este horsie ako to kradnutie. Ze ti tym lame srdce 2x. A ze Jezisko ju vidi ( alebo kto u vas nosi na vianoce darceky) robit zlotu a nebude mat pod stromcekom nic.

biba2014
12. máj 2021

Chodte kludne aj za psychologom,nic za to nedas... neviem ci u dietata moze byt kleptomania,som laik.

autor
12. máj 2021

U psychológa sme boli viackrát u rôznych kvôli iným prejavom správania vždy nás ale odbili že je to v poriadku. Doma máme všetko čo jej treba akurát jej chyba otec ktorý nemá záujem vôbec. Vysvetlila som jej ze tie deti dostali doma nakricane za to ze stratili veci a ze keď ju náhodou niekto uvidí bude mať veľkú hanbu. Dala som jej tie veci do školy nech ich vráti ešte s triedou počkám kým za ňou pôjdem. Vysvetlila som jej ze co je na jej lavici automaticky nie je jej ze tiež plakala keď jej ukradli mikinu na začiatku roka. No fakt keď sa to bude opakovať ešte raz tak už budem musieť riešiť triednu aj keď hanba 😔

miadi
12. máj 2021

@biba2014 moze byt kleptomania aj u deti. Mala som taku spoluziacku kamosku. Kradla cokolady v obchode a neskor hocico v robotach od ludi (parfem) aj firiem a u nas na wc aj hajzel papier cely kotuc ked bola na navsteve. Sama sa priznala ked sme boli na prechadzke v lese a potrebovala som papier 💩🙄(to uz sme mali tak 24r)ale k tomu ze ked sme boli deti na zske a poprosila mà nech jej ukazem moje zlate privesky sa nikdy nepriznala.. na chvilku som vysla z izby a dva zmizli. Kratko na to mala na krku moje zlate srdiecko a odbila ma ze si kupila take iste Lebo sa jej pacilo. Vedela som ze klame Ved mala len 12r a nemala $ ale neskor zarabala fajn no ju to Proste bavilo. Kolegom v robote zrala ich jedlo z chladnicky .. (potom to bulimicka hnet sla vy grcat)raz tam niekomu aj narodeninovu tortu zozrala 🙄😂hrozna baba ale mna fascinovali takyto svojsky ludia . Ale toto nemusi byt kleptomania . Mà iba 6r. A este si uplne neuvedomuje ze nie je ok si nieco prisvojit len preto ze to nasla niekde na lavici .Aj ked vie ze sa to nema preto klame ze jej to dali ., toto moze byt len faza.. kleptomania je dlhodoby problem ..

andreatytler
12. máj 2021

Ja som prvy krat nieco ukradla ked som mala 13 rokov. Videla som kamosku v tabore ako kradne v obchode a zdalo sa mi to skvele. Ukradla som kozeny naramok zo stanku na kupalisku. Isla som sa pochvalit mame. Myslela som ze ma pochvali, lebo takto setrim nasej rodine peniaze a som sikovna. Mama ma zvozila pod ciernu zem. Nekricala, len ma neskutocne zahanbila a povedala ako som ju nadmieru sklamala a ze sa za mna velmi hanbi. Odvtedy som v zivote nic neukradla.
Moj muz tiez skusil krades v puberte. Rodicia na to nepovedali ani slovo a tak kradol dalej. Prestal v 16 lebo by uz mohol byt za to stihany. Dnes, ked sa rodina zide, tak sa na tom smeju a zabavaju ze co vsetko on ukradol z obchodov.
Autorka, tymto chcem povedat, ze je podla mna velmi dolezite ukazat dcere svoj maximalne negativny postoj ku kradezi a k ludom co kradnu, ak sa vyluci ta kleptomania.