Ahojte žienky,
Čo bystré robili v našej situácii?
V piatok bol 5 ročný veľmi škaredý na dvojičky 1,5 ročné.
Bol cely deň len vztekly. Tak som ho potrestala, aby išel do izby a tam popremýšľať. Ja měla prácu s dvojičkami okúpať ich, dať večeru. Keď sa stále nevracal išla som sa podívať. Zrazu nebol nikde. Odišel von, priniesli ho policajti. Bolo to celé len na 2 hodiny. A teraz? Kricie cely deň, ako ho neznašame.
Cez noc sa od piatku pocíkal. Neviem čo s tým, on je na nás veľmi osklivy. A nebo plače, odmieta jedlo, a keď sa manžel snažil napchať lebo nejedol dlho nič. Tak sa vzteky poblinkal. Bohužiaľ manžel zareagoval veľmi ošklivo a myslel si, že to urobil schválne. Mě je ho veľmi ĺuto
Ospravedlňujem sa slovenčinu ja som cudzinka.
Staráte sa oveľa viac o dvojičky ,čo je pochopiteľné,ale a on to berie ako krivdu a žiarli.Potrebuje psychologa on aj vy rodičia.
@alexisaxelsson83 ja nerozumiem, vy ste 2 hodiny ani nevedeli, ze nie je doma? Ci ako? Skus priblizit tu situaciu. Vies, problem je v tom, ze mas pocit, ze sa k vam sprava zle on, on to ale vidi presne naopak, ze sa k nemu spravate zle vy. To dieta ma malo lasky!!! A je jedno, ze ty mas pocit, ze je o neho postarane a ma vsetko, on tej lasky a pozornosti potrebuje viac, ako mu davate. Zacnite mu ju prejavovat a uvidis, ze sa zmeni k nepoznaniu
Tak v prvej rade by som sa silno zamyslela, kde robim chybu JA. To, ze ma dvoch malych surodencov nie je dovod ho ignorovat a nevenovat sa mu. Bolo to cele LEN dve hodiny? To vazne si ho poslala do izby a nechala ho dve hodiny uplne bez dozoru? 5 rocne dieta? Odmietanie stravy, pocikavanie, nervy, to je vsetko kricanie o pomoc. Citi sa nemilovany, neviditelny. Och luto mi je ho :( On za to, ze sa vam narodili dvojcata nemoze. Upravte si rezim, najdi si cas len na neho, venuj sa mu poriadne. Ak to nezvladas sama, dohodni sa s babkou/tetou/dedkom, nech si ho bravaju na vikend napriklad, nech trosku ide do prostredia, kde na neho maju cas.
@alexisaxelsson83 On je na vas zly? Vy ste na neho zli. On si takto vydobija aspon kusok vasej pozornosti, lebo sa citi odstrceny a nemilovany. Ty si ho nechala 2 hodiny sameho? AZ 2 hodiny bez dozoru, aby si si ho vobec vsimla? Veru, aj mne je ho luto, ako sa k nemu chovate.
Potrebujete psychologa - on aj rodicia
Treba si uvedomiť že je to dieťa, bože môj neviem si predstaviť čo prežíva, musíte hľadať chybu v sebe čo robíte zle, čo treba zmeniť on vás potrebuje lásku, pomojkanie, pochvalu. ..
velmi zle sa mohlo stat. kazdopadne, co bolo bolo. vsetci musite zmenit pristup. porozpravajte sa poriadne, co muvadi, co ho hneva, vysvetlivat do nemoty, ze s dvoma babatkami je vela vela roboty a ked trochu vyrastu bude to lepsie. drzim palce. nie je to lahke
@lindusss2016 Nie, ja neviem ako dlho bol preč z domu. Len 2 hodíny trvalo než se našiel ve meste. plakal na lavičke, ďaleko neodišiel. Ale my ho objeviť nevládali. Išli jsme na opačnú stranu mesta.
Teraz je také odbobie že bohužiaľ každý deň sa s ním zlobim. :( Neviem ako z toho von. Keď robí opak, tak ho pŕeca nemôžem chváliť.
@alexisaxelsson83 tak ho nechval, ale ani nekomentuj, co robi zle. Ved si oredsa dospela, musis zacat ako prva. Rano sa zobudte a pritul si ho, pomojkaj, ocividne mu to nedavas. To dieta trpi a velmi sa trapi. Prestan sa na neho hnevat a trosku zapoj svoje materske citenie. Aj ked je podla teba zly, rozculi sa, hneva sa, tak ho objim. Aj ked teraz rozmyslam, ze asi by bol riedne v soku, ked doteraz len dostaval naloz...
Vyclente si jeden deň vy ako matka pre neho.. Dvojičky môžu byť s otcom a skúste jeden deň byť so svojim synom venovať sa iba jemu a potom napíšte príspevok ako sa choval.. Myslím že pocítite dosť podstatný rozdiel
@alexisaxelsson83 prepac ale ty ho musis chvalit. Kazde dieta potrebuje podporu, povzbudenie, citit sa hrde na veci, co zvladlo. Ako to,ze nie je nic, co spravil dobre? Prosim dones mi taniere zo stola do kuchyne - joj super doniesol si, sikovny! Pozri dam prec stolicky, musime pozametat, donesies mi smetak a podrzis lopatku? Jej super, ty si moj velky pomocnik! Kreslite obrazok - to si krasne nakreslil, to tvoji surodenci este nevedia! Ved mas milion moznosti denne dieta pochvalit. A objat, povzbudit, zmurknut, mat s neho spojenca, spriaznenu dusu. Aku zlobu robi? Zamestnaj ho, maj ho pri sebe, robte veci spolu, budte spolu, intenzivne, partaci... musis otocit vsetku tu svoju negativitu na - nabuduce to spravime lepsie, nabuduce to vyriesime inak, chapem, ze sa hnevas, rozumiem ti, ano mas pravdu, je to nefer atp... psycholog ta co sa tyka komunikacie nasmeruje, je to dobra cesta.
Čo je moja chyba je ten čas. Od naroděnia dvojičiek som to zatiaľ nedokázala sklúbit. Lebo to bolo vždy o nervu. Keďže ideme len obyčajně von je z pokazde niečo. :( Nič není v klude. Maxík nám povedal že to vyzerá ako by už nebol potreba. Keď mame náhradníkov. Že s nami nechce byť a prekážať. :(
Je mi z toho na nič, len neviem ako začat. Treba ten psychológ to nás veme v decembri. :(
@alexisaxelsson83 tak sa s nim "nezlob". Objimaj ho, mojkaj, hladkaj, hovor mu ako ho lubis....ano, aj vtedy, ked je zly a vzteka sa. Chudatko male, ved on je taky, lebo sa mu vobec nevenujete. Nevies ako dlho bol prec z domu? To radsej ani nehovor, mam chut ta nakopnut.
@alexisaxelsson83 ale to je 1,5 roka pre to dieta tretina zivota, kedy sa citi na druhej kolaji :( Pozri viacere mame viac deti, u nas su to styri. Ale to posledne, co dovolim je, aby sa niektore s nich citilo mimo hru alebo som niektore uprednostnovala. Radsej budem s prepacenim padat unavou na hubu ako toto dopustit. Mame rezim, vstavam 05:30, vsetko pochystam, potom vstavame s kludom... cez den len rezia, teda u mna aj praca styri roky... upratujem vecer, ked spia, varim tiez casto vecer... moj cas patri im... musim si ten cas kazdeho vypocut najst. Rozvazat, ucit sa s nimi, hrat sa s nimi... na to som ich mama... nehovorim, ze je to vzdy easy, ale ja som tie deti chcela a vedela, co to obnasa... vecne ma tolko potrebovat nebudu.
@anjelicek26 Áno, také maličkosti áno. Lenže on stavkuje. Treba dohodneme sa na raňajkách toasty jeho voľba. Urobím jich a zrazu, ja už juch nechci. Chcem lievance.
@zenazaba To je strašné :( Ja presne neviem keď odiesěl. Lebo som potreboval zaťom okúpať, dať jesť drobcom. A keď som sa vrátila, čo bolo asi 15 minút, už bol preč. :(
@anjelicek26 Hej, to jä nevládzu. Viem to :( Potrebujem to zmeniť. Musela som mu veĺa ublížiť.
Ma 5 rokov. Je malý.. Ako? kedy usiel? Kam? Nezvlada situaciu, nevenujete sa mu, žiarli na dvojicky, skusa... Ako kopa inych deti ked pridu súrodenci. Ides na to proste zle.
@alexisaxelsson83 nikdy ho nesmiete potrestať vyčlenením. Beztak sa cíti odstrkovaný a ešte ho vyženiete do izby. To muselo byt pre neho veľmi bolestivé. Rieši to samozrejme hnevom. Chce aby ste si ho všimli tak zlobí pretože vtedy si ho všímate. Venujte sa mu a nechajte mu slobodu v rozhodovaní. Len buďte pri ňom keď sa hrá a hrajte sa s ním. Keď nie ty tak manžel a naopak. Stačí nejaký čas denne ale každý den.
Chudatko maly. Ozaj ste ho odstrcili. Moja 6r miluje svojho 1.5r brata su partaci Lebo vsetko robia spolu . Zahraju sa spolu pecieme spolu kreslia spolu .. ty si ho mala zapojit s dvojkami nie ho odstrcit. A uz vobec nie nasilu donho pchat jedlo! Omg 😱. A chvalit ho mas za kazdu malickost lebo kritika u deti funguje len ked pred tym dostanu 5 pochval. Ze vidi ten rozdiel. Viac si ho vsimaj. Netrestaj ho izolaciou tej mà dost . Zapajaj ho do vsetkeho. A najdi si aj cas len prenho. Ked dvojky spia cez den. Venuj sa len jemu . A hovor mu ako ho lubis ze je rovnako dolezity ako dvojicky.
@alexisaxelsson83 ahoj, odporucam tuto knihu - skus podla autora najst vo svojom jazyku. Je to volanie o pomoc/ pozornost z jeho strany a uz i len 30min/ denne vylucnej pozornosti vela pomoze. Tato situacia nevznikla za den, ale trva uz 1,5r, taktiez zmena bude chciet cas a trpezlivost.
@alexisaxelsson83 tak nerob nabuduce toasty ty, urobte ich spolu. Nechaj ho natierat masielko, kecup, pokladat syr, to su aktivity, ktore zvladne. Zakazdym ho pochval. Ked sa bude podielat na priprave, neexist, aby ich nezjedol.
Nevyhanaj ho. Neposielaj pykat do izby. Venuj sa mu aj vtedy, ked musis skakat okolo dvojiciek. Krmis? Davaj mu hadanky. Prebalujes? Spievaj mu. Ked dvojky zaspia, hraj sa s nim. Pohlad ho, vzdy ked ides okolo. To dieta nepotrebuje psychologa. To dieta potrebuje rodicov.
@alexisaxelsson83 poznám podobný prípad.
V tejto situácii dvojky nechať doma s otcom.
A zobrať staršieho niekde a venovať sa len jemu. Snažiť sa s ním rozprávať stále, v tomto veku deti sú veľmi zvedavé. A nikdy nasilu nestrkat jedlo do úst.
sorry jako, ale decko neni huska, ktoru nastopes aj ked nechce zrat...
v kej idiotskej prdeli si tvoj muzik osvojil tuto myslienku? a este sa samonasierat, lebo sa chuda dieta zblulo...a ze utiekol a doniesli ho az pangle ani nekomentujem... toto je material jak z vymeny manzeliek pomaly...
alebo je to trailer k dalsiemu dielu?
@alexisaxelsson83 musis si na neho najst cas. Musis. Dvojky daj na hodinu chlapovi a vy chodte nakupit a zastavte sa na ihrisku. Aj on potrebuje citit, ze ma mamu.... a s tym jedlom a zvracanim a trestom, bohynu, ved to je volanie o pomoc toho dietata.snazi sa uputat pozornost. Mne ked sa narodil mladsi, tak som stale uspavala starsieho. Kazdy den. Aby si nemysle, ze mu brat kradne mamu . Alebo sme lezalli spolu. U vas je to cele zle. Ak nezamakate ako rodina, on nebude mat rad ani surodencov. Ved ti to jasne povedal, mate za neho nahradu. Preto vymysla, chce toast, potom lievanec, aby si nieco urobila len pre neho.
Och, chuda male. Bohuzial ste urobili velku chybu, treba sa to snazit co najskor napravit. Ozaj potrebuje vediet, ze ho lubite a ze aj on je pre vas dolezity. Ak manzel nestiha kvoli praci, urcite zapojit na strazenie dvojiciek rodinu, ak sa neda, kludne zaplatit strazenie aspon 2krat do tyzdna, nech si s nim sama. Ist s nim sama na ihrislo, bicyklovat, na plavaren, potulat sa do lesa, alebo si len doma kreslit ci stavat lego bez toho, aby si 100 krat musela odbiehat za malymi, hovorit mu, ze teraz nie a pod. Kazdy den ho vela objimat, zapajat ho, davat ho za priklad malym. Ja mam sice len skoro 4 rocnu a doma 2 mesacne babo, a ano, aj ona ma nejake tie zmeny spravania, ale 2krat tyzdenne, niekedy aj viac som s nou len ja. Obcas nam maleho postrazi babka a ideme spolu len s malou a s muzom, aj ked len na hodinu, ale ma nas opat len pre seba. Doma ju zapajam do starostlivosti o maleho a davam ju stale za priklad. Krpec sice nerozumie, ale stale vravim, pozri ako pekne je tvoja starsia sestricka, ked vyrasties, nauci ta. Pozri ako vylezie na preliezku, ked budes vacsi, nauci ta, lebo je sikovna. A ona sa citi dolezita.
Inak Ja chapem ze dvojicky si vystacia a maju svoje vrodene puto o to viac sa on citi odstrceny nie len rodicmi ale aj surodencami. Do vane sa ti zmestia aj 3male deti a mozu mat spolu zabavu. Lebo to znie ze sa stale venujes viac tym 2 a on je bokom. On sa musi naucit snimi pekne hrat zabavat potom im nebude robit zle. Takto sa citi ako 5kolo u voza.
A ako velmi osklivo zareagoval manžel keď sa poblinkal lebo nechcel jesť?
Lebo potrestať dieťa zato že zvracia a navyše aj z psychického rozpoloženia je strašne. Ako sa musel cítiť, nemilovany, smutný, nešťastný, nasilu natlaceny jedlom (neviem komu chuti keď ma stres a veľký smútok alebo krivdu, ja som dospela ale neviem to tak spracovať že by som sa normálne najedla, mám vtedy stiahnutý žalúdok, nieto malé dieťa) a keď sa z toho pozvracia chudák, je mu teda zle uz aj fyzicky a ešte zato miesto polutovania, objatia a prečítania rozprávky v posteli dostane trest. Čo musí v ňom byť ? Čo musí prežívať po takýchto situáciách ?
Pozor aby ste ešte mohli vrátiť späť čo ste pokazili. Už je vo veku kedy si aj ako dospelý môže pamätať krivdy ktoré na ňom boli páchané
Aj mne je ho ľúto..
Poraďte sa s psychologičkou, nasmeruje vás kde robíte chyby.