Dobry,mam 5rocneho syna (a 2rocnu dceru)ktory vobec nepocuva ,neplati na neho ziaden trest ,ani bitka nic..a nejde to ani po dobrom......som z neho uz upne zufala kedze sme uz vyskusali vsetko mozne.Navstevujeme psychologicku aj pedopsychiatra....,ale zatial ziadna zmena ....ked nieje po jeho hadze sa o zem vrieska krici,nikam nemozeme chodit a aj ked niekam ideme tak sa hanbim ,lebo mam pocit ze na nas vsetci pozeraju ked zacne to jeho "predstavenie."Nerada by som mu davala nejake lieky ...myslim ze ako 5rocny si uz velmi dobre uvedomuje ze robi zle ,ale aj tak narocky provokuje a smeje sa nam do tvare....a to ma este len 5....som v koncoch a uz neviem co ine vyskusat ked to co v jeden den na neho plati na 2den uz nefunguje....
Chodi do MS? Tam sa sprava ako? Robi toto len doma tebe, alebo si trufne aj ked je doma otec?
Ja mam 3rocneho a teda som asi naivna ked dufam ze tak o rok o dva bude lepsie a da si veci vysvetlit hej🙂tí chalani su fakt satani niektori .ja by som toho mojho niekedy najradsej pretrhla 🙂neviem ti poradit tiez mam doma peklo.
Ziadne relaxacne cvicenia nerobime ,psycholog ma odporucil k pedopsychiatrovi pre velke opozicnicke spravanie a kedze ja som zatial ziadne lieky nechcela tak berie zatial omega3mastne kys.....,do MS chodi,ale stale bojuje ze chce ostat doma ...v skolke je ako kedy raz ho chvalia inokedy ho tiez nezvladaju....dovoluje si aj k manzelovi kedze je pracovne vytazeny a nevenuje sa mu tolko ako ja mam pocit ze k nemu si dovoluje este viac.....
@barbora59 chapem ta a neviem ci ta potesim ,ale my sme si stale hovorili ze o rok to uz bude lepsie ,bude rozumnejsi da si to vysvetlit....ale ja mam pocit ze je to horsie a horsie.....asi mi uz po 5r.materskej prerastlo vsetko cez hlavu....,ale ked porovnam spravanie dcery, ta bude mat 2 tak to je uplne idealne dieta...da sa povedat ze do poobedia si uzivam MD a poobede zacina hotova pohroma....
@dana54 a on bol vzdy taky? Alebo kedy nastala zmena? Nesuvisi to s narodenim sestricky? Ziarli,ze ste doma a on musi ist do kolektivu..?
Mas cas sa mu venovat?
Ta psych.vam chcela dat len lieky? Ziadne riesenia a vysvetlenie preco sa tak sprava?
Urcite by bolo dolezite,ked by sa mu venoval viac aj tatino (ano,aj nas je vytazeny a trapi ho,ze nestiha byr s detmi).
Ty so synom mas nejake aktivity,na ktoeych sa zucastnujete len vy dvaja?
Vsimate si aj jeho dobre spravanie? Take to slovne ohodnotenie pred nim (ci uz je sam alebo pred rodinou)?
Vyjadrujete jeho pocity? Napr. Vidim,ze ta .... rozrusilo (nahnevalo....)
Prip.mozno by uz sa dala aj taka debatka,kde by si mu povedala,co ta trapi (jeho spravanie,konkretne povedz) a skus sa ho opytat,co by s tym vedel spravit a co by mu pomohlo. Skus mu pomoct a prip.zacni ty s nejakym navrhom,ak nic nepovie..
Nas nie je az takyto,ale napr.som zistila,ze ak ho dostatocne vcas upozornim na zmenu,tak hysak nie je,alebo slaby.. No a jasne,pevne hranice.
Mam nacitanych viac knih,mozno by vam sadli 5dni,ktore zmenia vase dieta a (alebo) Ako hovorit,aby nas pocuvali...
No su specificke pripady a nase odporucania mozu byt nanic,lebo potrebujete nejaky iny pristup. Nam pomogli rady z tych knih,co nam sadlo,snazim sa aplikovat (pokial nezabudnem,v tom kolotoci). Nas ma 4,5,takze vekovo nie je od tvojho daleko).
@siska53no on bol taky vzdy,psychologicku navstevujeme od 2,5 roka a nie ona nam lieky nedala ale odporucila nas k tej pedopsychiatricke kedze sa jej videl ze je dost nesustredeny ,ale ja som zatial nechcela situaciu liekmi riesit.ja ho aj stale kontrolujem ked daco poviem ci vie co som povedala a vacsinou ani nevie co som mu povedala ,mam pocit ze ma svoj svet a len to co on chce to vnima a aj robi.Predist jeho spravaniu sa da velmi tazko aj sa o tom porozpravat co sa aj snazim on stale svoje rozprava ....napr.navstevujeme aj logopedicku a ta ked mu vysvetluje daco tak jej to trva velmi dlho ,lebo on sa jej medzitym opyta 100krat co ma tam ,co je tam ,kedy pojde domkou.....snazim sa mu venovat kolko mozem,vyuzivam havne chvile ked dcerka spinka ,ale on si vyzaduje moju pozornost neustale...mozno robim chybu aj ja lebo mi to uz dako prerasta cez hlavu ,ale uz naozaj neviem co na neho vyskusat ....dakujem za tip na tie knihy ....
@dana54
Ahoj, tak Tvoj syn mi pripomína môjho staršieho syna. Tiež bude mať v januári 5 rokov a občas sa správa strašne ☹ . Hysterický rev a krik, zlosť a odporovanie voči všetkému, čo od neho chcem. A niekedy je úplne vzorný a zlatý, prevažne je v pohode. Od narodenia bol náročné dieťa, plus mal oneskorený vývin reči, rozprávať začal až okolo 3 rokov (tiež chodíme logopedičke).
Absolvovali sme hromadu vyšetrení, vrátane neurologie, detského psychiatra, chodíme psychologičke. V zásade Ti neviem poradiť, ani u nás nič nezaberie na 100% vždy, raz áno, raz nie. Najlepšie zaberá ignorácia takýchto prejavov, keď sa trochu ukľudni, pomojkať si ho a vysvetliť, prečo kričal, prečo sa hneval. Niekedy predídem takémuto záchvatu odvedením pozornosti, niekedy nepomôže nič. Ja sa rozčúlim, kričim, občas dostane aj po zadku ☹ (to ma dodatočne vždy mrzí, lebo to aj tak nezaberá)...
Napr. včera: prišla som preňho do škôlky skôr - išli sme na logopédiu, vedel o tom. Lenže deti sa práve chystali von na dvor, lietať na odrážadlách. A Filip chytil hysák, že on nejde k logopedičke (pritom tam chodí rád, rešpektuje ju), že on chce zostať v škôlke. V tejto situácii mi neostávalo nič iné, len ho zobrať a kričiaceho odviesť preč - žiadne vysvetlenie, žiadne ukľudňovanie situácii nepomáha, to už poznám. Upokojil sa asi na pol ceste, potom bol už úplne v pohode aj u logopedičky krásne spolupracoval. Proste nezvládal svoje negatívne emócie, musel sa vykričať, lebo mu to nebolo po vôli.
Len aby si vedela, nie si v tom sama, takýchto 'expertov' je viac 😉
Držím palce, aby sa to postupne zlepšovalo. (Môžem povedať, že u nás sa to vekom predsa o niečo zlepšuje, pred rokom to bolo horšie, absolútna katastrofa to bola vo veku okolo 2,5 roka, teraz je to už len slabý odvar).
Co ho bavi?lego,kuchynka....
@dana54 poradit neviem, len chcem spomenut, ze ja som bola v detstve presne takato.. tak intenzivne to trvalo asi do druhej triedy a bola som vraj taka urevana, hystericka a nezvladnutelna od malicka.. aj do skolky som preto chodila len par mesiacov, lebo ucitelky ma tam odmietali.. co si ale pamatam, krik na mna len zhorsoval situaciu - bola som este vzdorovitejsia a urevanejsia.. mama vravela, ze zvladla moje detstvo len vdaka soku z toho, ze som taka hrozna - lebo jej prve tri deti boli ok.. pamatam si ako som vrieskala za to, ze mi mama zaviazala snurky, alebo zato, ze som sa zobudila poobede v postielke s vankusom z obyvacky.. mala som v sebe vela zlosti, pamatam si ten pocit nervov, ktore som zo seba davala von.. nemala som uz mladsich surodencov, iba starsich.. az ked som mala 9 sa mi narodila neter a tu som mala velmi rada.. do dnes som nervacka, ale pokusam sa to zvladat.. mala som aj burlivu pubertu, ale par faciek od zivota ma usmernil..
drzim palce, aby sa to zlepsilo a maly sa troska skludnil..
@monikafilip trosku si ma ukludnila ,lebo ja mam pocit ,ze take dieta som este nestretla ...kde chodime vsetci maju "vzorne "deti daju si povedat....a kazdy sa na nas zabava (aspon ja mam taky pocit) a kedze je nekonecne ukecany ,moj skoro zacal rozpravat tak sa z neho smeju ,kazdy sa pyta ako to mozeme doma vydrzat on je v kuse sama otazka a ak ignorujeme tak v kuse "meci",ale to vydrzi naozaj aj pol dna ....co uz cloveku dakedy naozaj praskaju nervy....my tiez navstevujeme aj neurologicku a uz ani neviem kde sme neboli....,ale pokrok ziadny ja sa len chcem vyhnut tomu ,aby mu nasadili nejake lieky no uz som nikedy naozaj v koncoch....,som rada ze si sa podelila o tieto starosti .mame este aj ten problem ,ze sa pocurava,teda sa nepocura,lebo ho 2krat dam pocas spanku vycikat ,ale ma taky tvrdy spanok ze o tom ani nevie ,mozno aj to nejako suvisi s jeho spravanim ,zevraj ked tak tvrdo spinka tak si dieta neoddychne,ale uz aj ja s manzelom sme v koncoch cez den zlosti v noci sa nevyspime ...ja stale verim ,ze bude lepsi,ale uz ked si myslim ze sa zlepsuje pride obdobie zlosti a mam po radosti...Drzim palce aj ja tebe ,asi naozaj treba len vydrzat....
@dana54 ahoj, uplne ta chapem o com pises. nas 3 a pol rocny syn je detto. tiez nemozeme takmer nikam ist, kvoli hroznym cirkusom, ktore dokaze predvadzat. takto to mam od uplneho babatka. ale musim povedat, ze sa to zlepsuje. casom som prisla na to, co nanho plati, aj ked nastanu pripady, ked nanho naozaj NIC nezaberie. ma v sebe tolko zlosti, ze veci nejdu tak, ako si on predstavuje, ze niekedy naozaj nechapem, kde sa to v nom berie.
najhorsie je, ked sa nahneva, kvoli uplnej malickosti. ked to skusame podobrom niekolkokrat, akoby sme v nom tu zlost este podporovali.
vacsinou zaberie zobrat ho do hostovskej, tam sa s nim zavriem a pockam, kym ho to prejde. vydrzi tak okolo 15-20 minut. potom sa porozpravame, preco sme museli ist do izby a co robil zle.
@dana54
Aj ja mám niekedy pocit, že náš syn je jediné takéto 'kvietko' široko-ďaleko. 😉 A tiež ma vždy poteší (v dobrom, nie škodoradostne, ale so spoluúčasťou), že nie sme jediní na svete. 😎
Inak s tou pozornosťou, to je aj u nás. Pokiaľ má moju (alebo aj mužovu, babkinu...) 100% pozornosť, tak je to v pohode. Ale keď nie, môžu (ale nemusia) začať problémy. Tiež je to komplikované.
Držte sa.
@dana54 podobné problémy sme riešili, tiež sa mi hádzal na zem, maznal sa, pišťal ako dieťa malé a to má už rokov. Jediné, čo zaberá je dôsledné dodržanie trestu a hlavne BEZ EMOCII. Keď tvoj syn dostane trest, ale si vytočená, nakričíš na neho, alebo ho vybiješ, dosiahne svojich 5 minút slávy. Keď to spravíš tak, že dopredu ho upozorníš, že ak sa bude hádzať o zem, tak pôjde do vedľajšej izby do kúta na určitú dobu (doporučujem tak maximálne 2-3 minúty, prípadne kým sa nevyzúri a neprestane jačať, potom sa musí prísť ospravedlniť) a on sa bude nevhodne správať, tak to MUSIŠ splniť, aj keby jačal a sľuboval hory-doly. Tresty však musia byť zmysluplné. Iný je keď robí prieky ráno, keď ide do škôlky a iný je doma a iný je v spoločnosti. Viem o čom hovorím, tiež som sa hanbievala, tiež mi učiteľky vraveli, že je nevychovaný a čuduj sa svete- bol nevychovaný, lebo som nebola dôsledná. Ale ešte raz: hlavne bez nervov- správaš sa nevhodne, ideš do kúta, nebudeš pozerať večerníček, nedostaneš cukrík dnes celý deň (pozor na to, aby trest sa neprenášal až do druhého dňa, to by mohlo byť kontraproduktívne, lebo na to dieťa už zabudne). A NAJDôLEZITEJSIE: keď môj syn urobí niečo dobre, aj keď by to už mala byť samozrejmosť, tak ho pochválim aký je môj pomocník a aký je šikovný. Držím palce a lieky nedávaj, skús ešte to.
Ahojte dievcata, mam 5,5 rocneho a 2,5 rocnu dcerku. Syn mam pocit, ze sa z uzasneho a sikovneho chlapca meni smerom, krory opisujete. Dcerka je uplny poklad. Nemoze to byt naozaj tym surodencom?
Pekný deň. Prosím baby nevedeli by ste sa podeliť odstupom času čo sa u vás zmenilo a co prípadne pomohlo. Vopred ďakujem. Mám 4.5 ročného syna a správa sa úplne rovnako ako píšete a už som v koncoch.
@dana54 ako to dopadlo ja mám takého syna má 4 roky
@dana54 akurat si vyhladavam na konikovi podobne problemy ako mame my a vyskocil mi vasa sprava, mna by len zaujimalo ci sa to zlepsilo vekom? Lebo nas bude mat tiez 5 rokov a tuez jedovaty, tvrdohlavy, netrpezlivy a podla doktorov je ok ze Adhd sa zatial neda urcit este je maly
@monikafilip ako ucitelka na 1. stupni mozem s kludnym svedomim vyhlasit,ze 90% deti je dnes takych.Doma mam 8 a 5 rocneho a su detto.U nas je pravidlo,nemozu byt blizko seba.A unavit ich uplne. 20 km na bicykloch ako 4 rocny spravil bez problemov,origami,lego,dlhe prechadzky, ale aj krajanie ovocia a zeleniny,zehlenie slip a mensich veci robia pravidelne.Ze potrebujem k tomu zelezne nervy,to hej...a potom maju napr.kazdy druhy den 10 min.hier na pocitaci,alebo masaz tela vecer.Ale to si musia zasluzit.A ked to prehnaju,tak od manzela dostanu poucku..a to si vacsinou zapamataju.A ak mame stastie a narazime na taku relaciu,clanok alebo dieta,ktore robi to iste,o tom sa bavime aj 2-3 dni.To najviac zabera.
@adkoalauri no starsi ma 7 a ten v pohode a tento mensi bude mat 5 a vobec nepocuva ked sme v parku zmysli si a ujde a ked kricim stoj este sa zasmeje a zrychli. A netrpezlivy je totalne vcera sme sli s takym revom z parku lebo nevedel vydzat ze teraz hraju velky a on musi pockat.no hroza
@mimuska123_ no nas vcera vo Viedni si vyhliadol jednu budovu cca.200 m od nas a odbehol-ide si ho pozriet.Ja po chvili za nim,nikde som ho nevidela a on kym neprisiel k cervenej budove,sa nezastavil.Ked k nej prisiel,otocil sa a slimacim krokom siel spat.Plno ludi vsade..
@adkoalauri kazdy rok si hovorim, ze o rok to bude lepsie tak snad hej. On je mwga tvrdohlavy. Noo tak neni nas jediny co ujde barskde. Proste nonstop ho musim drzat za ruku na miestach kde je plno ludi lebo on si zmysli a ujde vobec nepocuva.
robíte relaxačné cvičenia alebo čo radí psycholog?niekedy ho treba zmeniť....