Prosím o radu, 5ročný syn sa hral s kamarátkou v izbe na poschodí. Keď bolo dlhšie ticho, takže sa prestali naháňať, šla som pozrieť hore a ona sedí na záchode, ciká a on zahanbený priznal, že jej ukazoval pipíka. Čo robila ona, netuším, ale iniciatíva šla od neho. Prosím vás, je toto normálne v tomto veku? Či mám mať obavy? Bojím sa, aby to nerobil viackrát, však takto sa nehrá. Vysvetlené má, že sa to nerobí, že sa ciká tak, aby ho druhí nevideli a tak, ani on nemá na druhých pozerať. Vôbec neviem posúdiť, či je to len prirodzený vývoj a zvedavosť alebo je to niečo čudné. Ďakujem za všetky rady...
Je to v úplnom poriadku, je to bežný put zvedavosti a je to prírodzene aj keď to nieje také zrejme, robia to aj dievčatá 😃
Jasne ze je to normalne, dokonca rozkošné v tomto veku. Môj skoro 5 ročný si ukazuje tieto veci so segrou. Nerobím z toho vedu a pripadne vysvetlím. Ked si to chcú už navzájom chytať, tak zakrocim 😁
Normálka 🤭😉
No ďakujem, mi spadol kameň zo srdca, už som mala v hlave scenáre, či z neho nebude nejaký úchylák. Prezradil, že tej kamarátke to hovorí už týždeň, nech mu ukáže, že takto je to každý deň. Že v škôlke si tiež obzerajú. Neviete, kedy ho to prejde?
syn nechodí do škôlky? Dcéra nám rozprávala ako cez obedný spánok chlapci dievčatám ukazovali bimbasov - pohlavie... Učiteľka si len odbehla...😉
Buď kľudná, je to zdravý vývoj dieťaťa... Práve zisťuje, že on to tam má dole iné ako dievčatá... Môj má v tomto období chodil tiež pozerať na wc 🙈🤣 Mami a ty nemáš pišika? Raz ma nachytal s vložkou a kukal čo to je, prečo nosím plienku 🤣🤣 tak som mu vysvetlila, že to tak maminky majú aby mohli mať detičky... Nebude z neho úchyl, neboj... Hlavné ho za to nekarlaj, je to zdravá sexualita, len mu to vysvetli...
Je to normálne..
Ja si doteraz pamätám ako nás malý sused(tiež mohol mať tak 4-5 rokov) naháňal s pipikom 🙈🙈🙈 u chalanov to je asi normálne 😅 neviem..
Boze,co z neho hned robis uchyla? Moje deti maju 3r.rozdiel a uz si kadeco ukazovali nie raz a porovnavali. Nepridu mi prastene😂Proste objavuju co im narastlo a co s tym dokazu. Moja ma 7r. a skusa si moje podprsenky a aj bratove oblecenie a nemyslim si,ze bude travestita😂
Nie je to normálne. Tlačiť na niekoho, nech mu ukáže svoje genitálie.. Áno všetci tu teraz píšu, že je to v poriadku, až kým nejakemu dievčatku zo "zvedavosti" nespraví aj niečo horšie. Čo keby ste sa na tom prestali zabávať a radšej naučili svoje deti slušnému správaniu? Ak by takto obťažoval niekto moje dieťa, určite sa nad tým nebudem usmievať a len nemávnem rukov, že veď sú to len deti 😠
@denisa0504 Preboha prestaň zvelicovat. Deti to berú ze aha, pozri co ja mam a ty nie. Neriešia to nijak sexuálne ako dospelí!
Objavovanie svojho tela a sexuality je normálne a každý si tým prešiel. A nie, nevyrastlo z každého uchyl ani násilník. Je ine keby to robilo 10r dieťa, ale takto nie je ešte čo riešiť. Myslím, že každý rodič vysvetľuje deťom čo sa smie a čo nie.
Moja mamca nasla za panelakom asi 4 alebo 5 rocne deti vyzlecene, dievca lezalo na chlapcovi...
@denisa0504 a co by asi taky 5 rocny chlapec spravil dievcatku? 😅 prosim ta, vymyslas hluposti. Su to len zvedave deti.
Môj brat mal 5-6 rokov, keď bol u babky na prázdninách spolu s rovnako starou sesternicou a babka ich nachytala pod dekou si ukazovať, čo má kto medzi nohami 😅 moja 3 ročná je zas velice uzasnuta z genitálií malého brata, podľa mňa je takáto zvedavosť úplne normálna.
@katulik123 keby ste im vysvetľovali čo sa môže a čo nie, tak by to asi nerobili, či aký je problém, že teda vás nepočúvajú? Poznám viacero prípadov, keď aj dieťa zneužilo dieťa a vraj len bolo zvedavé... To sú dosť chabé výhovorky rodičov, ktorým to ešte príde vtipné. Však nech si deti ukazujú, však nech si chytajú alebo strkajú.. kedy to nebudete brať ako zveličovanie? Až keď sa stane ozaj niečo vážne? Toto ja nikdy nepochopím... Hlavne že vy máte zábavu lebo váš syn obťažuje kamarátky (všeobecne, neviem či ty máš syna)
@kittykat22 bolo dosť prípadov zneužitia dieťaťa dieťaťom... Ale áno, poďme sa radšej na tom zabávať, to je teda smiešne ak ide o sexuálne obťažovanie dieťaťa dieťaťom... (Irónia)
@denisa0504 no predstav si, že je to normálne. Sú to deti a sú zvedavé. Zas tu robíš z komára somára 🤦🏽♀️ Zo sexuality sa robí tabu, niektoré deti ani nevedia že dievčatka vyzerajú inak ako chlapci. 5 ročne dieťa určite sexuálne zneužije kamarátku 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️
jasne,n ormalne 🙂 ja si tiez toto pamatam v "bunkri" v detskej izbe 🙂))
@tomyhardy aspon, ze ho to preslo. Kamoska robi opatrovatelku v domove dochodcov a ma tam jednoho dedka, co si stale natahuje banan. Uz teraz sa bojim, co budem vyvadzat, ak raz budem dementna ako ten dedko.
@denisa0504 Vezmi si knižku o psychológii detí a zistíš, že to je normálne 😉 Áno, zvelicujes. Ale 4-5r dieťa preboha tam nedá sa povedať o zneužití. To dieťa nevie čo robí a akože s prepacenim ako 5r dieťa môže zneužiť? Keď nemá tam funkcie, ktoré by to dovolili? Netreba vo všetkom hľadať niečo negatívne a dieťa brať ako niečo diabolské. Také prípady čo ty spomínaš je možno menej ako pol percenta. Keby si robila v škôlke, či v nejakom domove by si bola veľmi prekvapena, že to je bežný jav. Neviem aké máš deti, ale či robenie si fajn, alebo takéto pozeranie čo ma kto iné je normálne. Či sa ti to páči či nie. Je to časť vývoja dieťaťa. Naštuduj si o tom a nielen skrz kto čo kde povedal.
navyse, ak svoje dieta naucis, ze jeho rozmnozovacie organy su nieco diabolske a blablabla, si na najlepsej ceste vychovat zo svojho dietata uchylaka.
@denisa0504 no, ved prave... Clovek nevie, kde je ta hranica normalnosti u deti. Ja si toto obdobie vobec nepamatam.tiez sa mi nepaci, ze presviedcat niekoho, aby ukazal. Z psychologickeho hladiska je to zrejme sucast vývinu dietata, v podstate netusim, co je spravne, preto som vdacna za tuto diskusiu.
v prvej triede mi zamilovany spoluziak strasne potreboval ukazat co ma v gatiach :D
dnes je z neho klasicky foter od rodiny s pracou a hypotekou ako kazdy iny
takze neboj, vyrastie z toho
Autorka, netvrdím hneď, že je tvoj syn nenormálny alebo tak.. Ale dôležité je nesmiať sa z toho a hlavne nedovoliť takéto správanie voči druhému pohlaviu. Všetko zľahčovať a tvrdiť, že je to normálne a sú to len deti mi nepríde v poriadku. Každý, aj dieťa má právo na svoje súkromie, svoju intimitu a keď to bude robiť aj na základnej a potom strednej, bude neskoro vychovávať. Keď dieťa uvidí, že rodič to berie takto ako tieto mamičky čo im je to na smiech, tak to tak aj s tými deťmi dopadne...
@denisa0504 Neviem odkiaľ berieš tieto predpotopne názory ale klinické štúdie hovoria, že práve deti vyrastajúce v prostredí absencie sexuality a nerešpektovania pohlaví sú najčastejši devianti a pedofili... Áno každé dieťa objavuje svoju sexualitu a práve rodičia, ktori sú v tomto smere obmedzení a svoje deti v tomto obmedzujú im robia zle... Ak dieťa neobjaví svoju prirodzenú sexualitu v detstve bude ju objavovať v neskoršom veku kde už to môže hranicit s pedofilou... Ty si nikdy nebola pred dieťaťom nahá?? Chýba!! Tu ide o objavovanie toho čo nemá alebo má iné pohlavie... Ano vysvetľovať čo je ešte ok a čo už nie je správne je ok, ale neharhat a nerobiť z 5 ročných detí pedofilov... Prirozdene objavovanie je úplne ok... Nie je ok deti za to karhat lebo si to prenesú do dospelosti a budú mať veľký ale veľký problém vo vzťahoch čo sa týka sexuality...
určite ano....veď má len 5rokov...zvedavosť je silnejšia🙂