Mam 5 ročného syna, nechodi do škôlky, plače tam, až tak,že omodrieva,zvracia tam,učiteľka mi následne volá,aby som po neho prišla. proste odmieta deti. On chce celé dni byt len somnou. Žiadne dieťa medzi seba nevezme. Čo s ním?Ďakujem za radu
on nechodi praveze do skolky,ucitelka v skolke povedala, ze ho tam nemam davat nasilu,lebo psychicky by to horsie zvladal...ja som ho tam dala ked mal tri rociky, nastal plac,vreskot,...ok vzala som ho domov,potom som to skusila o mesiac opat, scenar sa zopakoval.tak reku ok,dam ho ked bude mat styri roky,chodil tam dva tyzdne,nepapal tam,plakal,dokonca ani na wc nesiel,...otrasne, dla som ho teraz do skolky, plac, zvracanie,...atd. Sadla som si s ucitelkou,ze co teda navrhuje. a ona ze mam ho nechat doma,a skusit to o rok,pretoze tym,ze ho budem nasilu tam tahat,nic nevyriesim...
Ja si myslím, že 5 ročné dieťa už škôlku a kolektív detí potrebuje. Ak Ti toto robí od troch rokov a teraz má 5, je najvyšší čas začať to riešiť. Osobne si myslím, že vôbec nepomôže to, že ho zase zoberieš zo škôlky a skúsiš to o rok. Situácia sa bude opakovať, ak nezačneš robiť niečo inak. Synček evidente zistil, čo na Teba platí - spustiť plač a mama ma vezme domov.
Píšeš, že nevezme medzi seba žiadne dieťa - začať toto trénovať prihlásiť sa na krúžky - cvičenie, plávanie, detské centrá a potom škôlka na pol dňa. Určite máš kamarátku s deťmi, stretávať sa - proste chodiť do kolektívu k deťom. Toto však robiť denne.
... ak bude stále k deťom taký odmietavý, navštíviť psychológa a poradiť sa čo so synčekom robiť.
nasla som si v okoli take detske centrum,kde aj dopoludnia,ale aj popoludni mozu ist mamicky s detickami tam,hrat sa tam,modelovat atd atd...lenze ako sme vstupili dnu,on videl tam mnozstvo deti,matiek,...ludi...normalne sa rozbehol ku dveram a pustil sa utekat,ze on tam nebude.Vychovavam ho sama uz styri roky, byvame spolu len my dvaj, takze on je nauceny zvyknuty len na mna, 😖
@simi13572 musíš to zmeniť! Neodíď odtiaľ, zostaň tam! Predpokladám, že von sa úplne nedostane. V kľude by som sa vyzliekla, vyzula, išla dnu k ostatným a uvidíš ako bude reagovať. Možno zostane sedieť pri dverách, druhý deň sa hádam aj vyzlečie atď...Možno to bude trvať týždeň, kým ho "dostaneš" medzi deti, ale nevzdávaj to. Ak vždy urobíš to, čo chce on, čiže odídeš - nezvykneš ho na deti. Je už naozaj príliš veľký na to, aby sa deti "bál". Ak to nepomôže, naozaj hľadaj psychologičku, pretože škola sa pre neho stane peklom 😖
@simi13572 veru tak..nas nastupil teraz ako 4,5r.,tiez tam.plakava i vracia..a to tam ma 2kamosov z ihriskatakych blizsich a jedneho,a ktorym az tak casto nie je,ale poznaju sa. Mo napriek tomu toto. Ja verim,ze sa to zmeni,tiez place za mnou a sestrickou.. Ale zas...naucil sa tam uz basnicku,pripomenul "domacu ulohu"-mali nieco doniest..
A nas uz doma nemoze ostat,lebo mna o par mesiacov caka navrat do prace a budeme musiet umiestnit dakde aj malu...
No a navyse sme sa dozvedeli,ze on nue je utiahnuty,ze bije deti a ze tie mu to vraj zacinaju vracat..comu zas ja neverim,lebo ked,tak on sa brani,ak mu niekto robi zle-capne,bura,vezme hracku,s ktoru sa hra. Ale iniciator nebyva.. A od dcery kamosky,co s nim chodi do triedy,viem,ze on deti nebije-tak sa ta mala vyjadrila.
No mas tazku situaciu..no fakt je mozne,ze zistil,ze ak bude robit cirkus,tak ho tam viac nedas..ja by som to urcite skonzultovala so psychologickou (my sme tak vlani,ked chodil 5t.do sukromnej na 3dni-len sa to nedalo financne a tiez tam.plakaval).. Len nas maly zas ma inak deti rad,na ihrisku je uplne v pohode..ale..tam som ja..alebo dakto iny z rodiny..
Asi by bolo lepsie,keby si tam mohla chodit na nejaky cas s nim,nech sa osmeli..ale predovsetky.by som zvazila ti psychologicku,ked ma vseobecne strach z deti alebo coho.
Drzim paste!
@simi13572 to je ta chyba ze 5 rokov nebol riadne v kolektive, len s tebou doma. chodili ste za detickami na ihrisko? za malymi kamaratmi pocas tych 5tich rokov?neostaval na par hodin, dni niekde u niekoho, ked si nieco potrebovala vybavit, na prazdniny u babky? to bol skutocne cely cas len s tebou? hadam nie.
nemozes cakat od ziadneho dietatka, ked 5r. nie je na nieco naucene,ze sa to zrazu len tak bez stresu nauci. tu bolo treba zacat uz od prveho tyzdna 🙂
velkou chybou bolo aj to, ze si ho opakovane zobrala zo skolky, ked plakal....velmi dobre si zapamatal, ze ked bude chciet mamicku, ma plakat.
ak si s nim ani ucitelka nevie rady, tak skutocne skusit aspon detsku psychologicku, lebo ved rok pojde do skoly, co potom? nebude chodit do skoly, bude kricat, vracat, prides pre neho a nechas ho rok doma? teraz to este tak slo, tam to tak nepojde a plus bude mat k tomu povinnosti prvaka, ktore bude musiet zvladnut
@simi13572 presne, ako píšu vyššie, bolo chybou vziať ho zakaždým zo škôlky, keď nastal problém. Musíš ho začať postupne socializovať, lebo čím bude starší, tým to bude horšie. Dieťa vo veku okolo troch rokov by malo samo vyhľadávať rovesníkov a kolektív deti, nieto 5 ročné. Chápem, že učiteľky v škôlke toho majú tiež dosť, ale teda aspoň odbornejšiu radu ti mohla dať. Mohli ho skúsiť brávať aspoň na hodinu, potom postupne pridávať. Na tvojom mieste by som išla okamžite za psychológom a v spolupráci so škôlkou ho začala začleňovať do kolektívu. Ako píšu baby, čo urobíš, keď bude musieť ísť do školy???
Zdá sa, ze je na teba velmi naviazaný, v takomto veku by mal uz rozumieť tomu, ze chodi do skolky a ty do prace, asi by si mu tentokrát nemala ustúpiť a mal by si na škôlku začať zvykať
Kričať a plakať do nekonečna nevydrží, ale on vie, ze ty na to reaguješ a to je jeho páka na teba
Robila si aj tak, ze jeden den len na hodinu-dve, po pár dňoch na cele doobedie a az potom na cely den?
@simi13572 to bola chyba ze si ho na plac vzala domov..on si na to zvykol a vie ze ta placom zlomi a ty povolis..je logicke ze teraz uz ho nezlomis,cim bude starsi,tym vacsi cirkus bude robit..dat dieta do skolky je zo zaciatku tazke pre kazdeho rodica,kazdemu to trha srdce ked zveruje dieta do cudzich ruk a vidi ho plakat ale presne o tomto to je,vydrzat to a zatat zuby aj ked place..lebo kazdy kto povoli doadne tak ako teraz ty.navyse predskolsky rocnik je velmi dolezity,pripravuju sa tam uz na skolu a vsetky zaklady a obavam sa toho ze to tvoj syn bude velmi tazko zvladat v skole..nebude sa vediet zaclenit a stresom z prostredia sa to odrazi aj na prospechu..ja som bola prikladom toho isteho ked som bola mala..takze jedine co ti asi teraz ostava je navsteva psychologa s malym a nech ti da nejake rady ako to zvladat a musite si tym prejst od znova cim skor aby si zacal zvykat..drzim palce
@simi13572 treba to riesit cim skor. Neviem co to mate za ucitelku, ked ti povie, ze 5 rocneho mas este nechat doma. Treba skusat ho dostat medzi deti, rano mu nedaj ranajky, aby nemal co zvracat, neboj neumrie od hladu.
Je to sice dost drasticka metoda, ide len o to, aby nemali dovod Ti volat, aby si si po neho prisla.A neboj potom sa urcite napapa v skolke. Ale moc zavisi aj od uciteliek ako sa k tomu postavia. I ked si myslim, ako keby mal nejaku traumu z deti, neublizilo mu nejake dieta, ked bol mensi? A pamata si to.
V kazdom pripade drzim palce, snad to cim skor vyriesite, a maleho budes mat neskor aj problem zobrat zo skolky, co tam bude chciet poobede este ostat.
@simi13572 Je to pochopitelne, ze si tazko zvyka na dav deti. Takých detí je viac, nie je on jediný, co je z nich vyplaseny. Nenavrhli vam adaptacny proces? Aby si aj ty s nim tam mohla ostavat? On moze byt dost uzavretej alebo citlivej povahy. Len by ste tam spolu boli, sledovali deti, co robia, do nicoho sa nasilu nezapajat. Najprv pol hodinku, potom hodinu a postupne pomalinky ten cas predlzovat. Neprihlasovat ani na stravu spociatku. Prist najprv radsej vtedy ked su skolkari vonku a je dobre pocasie, potom si zvykat na vnutorne prostredie. Ale to vsetko sa musis dohodnut s riaditelkou a ucitelkou. Musis nanho pomaly. 🙂
Dakujem vam za rady🙂Byvame na dedine. na 30 deti su tam dve ucitelky. Nechcem posobit zle,ani nic podobne, ale situacia je taka, ze ked som sa aj s ucitelkou radila,ze teda chcela by som tam s nim zostat, aspon pol hodinku, aby sa tych deti nebal,ze ja sa s nim hrat budem,potom pomaly sa zacne hravat aj s ostatnymi detmi,naucim maleho na tie deti, najdem mu "partaka"🙂 a ked bude zvyknuty odidem,uz samozrejme tam s nim nebudem...ze mozno to bude trvat tyzden,mozno dva,ale zvykne si.Povedala razantne ze nie. šimur ked potom plakaval,ona povedala,ze si ho mam vziat domov. sesternica je detska psychologicka,bola u mna, videla,sledovala ho pocas celeho dna, vsimala si ako reaguje...Povedala,ze on keby mal v tej skolke svojho kamosa,niekoho, s kym by sa hral,s kym by chodil na obed papat,sedel vedla neho,bolo by to lahsie, ale tym,ze dojde do skolky,a samozrejme vec deti pobehuju,nikto ho tam nepozna, je to pre neho potom tazsie...Skusat budem to detske centrum.Budem tam s nim,tam mozem,v skolke nie. Aj ked bude plakat,aj tak to vydrzime,musime,lebo takto dalej to nejde.Chodime na preliezky,na ihrisko,atd,tam ked su deti,neni problem,hra sa s nimi,s tym ale,ze vsima,ci sedim na lavicke,ci som neodisla.. ☹
@simi13572 tak to ste potom taly pripad ako my. 🙂 len s tym,ze nam.nevolaju..ale nepaci sa im,ze tam maly place a vracia...prosto im to dlhsie potrva,nez si zvyknu...
Jedine,ze asi si nemala 2.x ustupit..oni su velmi ucenlivi v tomto,ze co zabera na rodicov...no treba rozlisit,ci ide o manipulaciu,ci o naozaj nejaky problem z niecoho vyplyvajuci...
Ahoj zaujimalo by ma ako ste dopadli...
môj bude mať 5 rokov a nechce len preto chodiť no niekedy ma stavy že nejde a vymýšla no dnes cirkus reval že nejde on do školky ale viem kôli čomu on tam nechce spať na obed ani doma už nespí , učitelka vravela že musí ležať na lôžku, že nemusí spať on by kľudne ležal keby mi dali knižku do ruky a by si pozeral obrazky, ale že nedovolia. Neviem ked nechce spať nemali by ho dávať na obed už ku prípravkárom?
@lila24 chcem sa spytat , ci sa vam to upravilo nejalo ten plac. Ja zazivam teraz to iste s pat rocnym. Najprv , ze tam nechce spavat , lebo ze dlho mu je len tak lezat. Teraz uz uplne odmieta skolku. Rano plac neslutocny . Zazivali sme to ked nastupil do skolky ako 3 rocny potom bolo dobre a tohto roku zase ale este horsie. A pritom je velmi sikovny, inteligentny aj ucitelky mi to vravia, ze je ovela popredu nez jeho rovesnici. Aj kamaratov ma. Len sa bojim aby ich vsetkych nestratil ked bude taky cirkus stale robit. Aby sa mu nezacali vysmievat.Tak ja fakt uz neviem. Myslite ze by sme mali nejakeho psychologa navstivit?
Upravilo sa to som mu vysvetlila ze nemusi spat ked nechce nech len lezka teraz ucitelky im pustaju aj rozpravky z radia nespi uz vobec niekedy vystraja a nespia ani ostatne deti skuste nejaku motivaciu napriklad pojdeme rano do skolky poobede pojdeme kupit cukriky ale ked velmi ze ani tak nechce ci ucitelky velmi nekricia alebo daco mne povedal moj ze ked deti nepocuvali davali ich za dvere do nejakej miestnosti tak som hned tam nabehla co ti ma znamenat ale teraz uz dobre.
@misulka30 ahoj,presne do bodky zazivame to iste,ako to preslo u vas?dakujem
To az teraz nastupil do skolky? Alebo Ti tam place od 3 rokov? Kazde dieta si po case zvykne, niektore skor, niektorym to dlhsie trva. Ale to zvracanie neni sranda, robi to od prveho dna? Treba viac o tom napisat, aby sme Ti poradili