5 ročný škôlkár je lenivý na rozprávanie. Čo robiť?

zlatusik28
20. okt 2010

Ahojte mamičky. Nemôžem povedať, že mám problém, ale trošku ma to začína trápiť. Môj "malý" chodí do predškolskej, pekne rozpráva, je šikovný, ale niekedy strašne lenivý. Keď sa ho opýtam, čo bolo v škôlke, odpovie že nič, čo ste sa učili, tak povie že nevie, čo ste papali, tak si nepametá. Ale keď mu začnem hovoriť možnosti, trochu sa rozhovorí, ale nechce sa mu. Začínam sa s ním trocha učiť čísielka, písať čiaročky, učiť básničky čo mali v škôlke, ale on si nechce nič zapametať, teda akoby sa nevedel poriadne sústrediť a niekedy mu to opakujem aj 10x. Nechce sa mu jednoducho učiť (niekedy áno, ale málokedy) a najviac sa bojím, že keĎ pôjde do školy na druhý rok, nikdy nebudem vedieť čo preberali v škole, lebo mi nič nepovie. Viete mi poradiť ako na neho? Ako ho viac motivovať aby mi sám rozprával čo robil, čo sa naučil, a hlavne aby sa vedel sústrediť?

pedroma
20. okt 2010

@zlatusik28 , máme úplne rovnako ukecaných predškolákov 😝 Tiež sa snažím brať s nadhľadom, že nezreferuje celý deň v škôlke, a skôr ma trápi, že mi príde taký ...hm, nesamostatny, nesústredený. Naša debata (ak sa to tak dá vôbec nazvať), keď pre neho prídem do škôlky je už tretí rok rovnaká: Ako bolo dnes? Odpoveď: Dobre! (príp. Zle!) ...a nikdy to nerozvádza. Zato chodí s nim do triedy aj susedovie dievca, a tá nám cestou zo škôlky vykecáva o106. V podstate kebyže nám ona nedá najnovšie news, tak kolkokrat ani neviem, ze napr. zajtra pôjdu do divadla, že na buduci tyždeň si majú doniesť na výtvarnú prázdne fľaše, že treba zaplatiť taký a taký poplatok, že včera mali na návšteve šaša a pod.. Keď sa opýtam malého, že prečo sa on nepochvalil napr. tym šašom, tak povie, že zabudol. Pernametne!!! Resp. vie povedať, že on pani učiteľku ani nepočul, keď o tom rozprávala.
Ja sa tiež hodne obávam nástupu do školy...on sa tam snáď raz aj sám zabudne 😒
No neporadila som, len som sa tiež vysťažovala, uf.

junovka
20. okt 2010

@zlatusik28
@pedroma takuto mam teraz Nely.Timka ta bola pravy opak Nely.Kazde dieta je ine a ciastocne to asi mame aj v genoch, kedze ja som ukecana, tak Timka ma to po mne , kdez to manzel sotva 2 slova povie za cely den, tak Nely je po nom 🙂

zlatusik28
autor
20. okt 2010

@pedroma tak si myslím,že to doma asi máte trochu ťažšie ako my, lebo môj malý mi zas povie, že mu treba to a to, že mali v škôlke policajtov... ale čo im vraveli, to už nie. Ja viem,že to vie, ale jednoducho sa mu nechce, inak niekedy je taký ukecaný, až až, len tá lenivosť ☹ ale
@junovka to asi vystihla, lebo aj môj manžel je niekedy "skúpy" na slovo, tak to fakt asi má po ňom 😀 Len som zvedavá, ako to bude, keď pôjde do školy

junovka
20. okt 2010

@zlatusik28 asi to budeme mat rovnako aj v skole, ze aj tam budu mat problem ...odpovedia asi len stale na to, na co sa ho/-ju budu pytat 😀 😀

dara76
20. okt 2010

@zlatusik28 ako by som citala riadky o mojom synovi. Ten je uz toho casu skolak - prvacik. Chodi do triedy, kde je ich len 14 a maju 2 pani ucitelky (triednu + specialnu pedagogicku). Ani teraz mi toho vela nepovie, co bolo v skole ake pani ucitelky su s nim spokojne. Sam mi ale povedal, ze Slabikar nema rad, lebo musia v skole vela rozpravat. Dufam, ze raz z toho vyrastie a zacne rozpravat aj sam, bez nabadania.