5 ročné dievčatko sa smeje, keď ju hrešíme

indiankaindi
11. okt 2013

Mám menší problém a neviem, ako ho riešiť. Máme takmer 5 ročnú dcéru, ktorá je šikovná, bystrá a až na menšie neplechy bezproblémová. Ale keď niečo vyvedie a hrešíme ju, alebo sa jej snažím vysvetliť, že to nebolo dobré a prečo, usmieva sa ako (prepáčte za výraz) dilino. Samozrejme, že ma to ešte viac vytočí, ale keď som jej povedala, že sa nemá prečo usmievať, začala si zakrývať ústa rukami, aby som nevidela, že sa smeje. Proste jej je smiešne, keď ju niekto hreší. A teraz už stačí, že sa len na ňu nepekne pozriem, už jej ruka vyletí k ústam a vyškiera sa, prípadne si skryje hlavu a chichúňa sa. Neviem, či je to strata autority, alebo ako to nazvať a neviem ako to riešiť. Máte niekto podobnú skúsenosť?

sissy27
11. okt 2013

@indiankaindi skúsenosť nemám, ale ak niečo vyvedie, vyhrešíš ju a ďalej? vybavené alebo nasleduje aj nejaký trest? lebo ak je to len o pár slovíčkach, tak ja sa veľmi nečudujem, že je jej smiešno, aj mne by bolo... pripadá mi to ako si spomínala, že nie si pre ňu autorita...
u nás vždy nasledoval aj nejaký trest, resp. keď niečo vyviedla, tak to nebolo len o milom dohováraní, ale aj som zdvihla hlas a občas aj ruka padla na zadok... a dnes stačí len pohľad...

indiankaindi
autor
11. okt 2013

@sissy27 Ďakujem za názor. No nie vždy je to len o vysvetľovaní, niekedy nasleduje aj trest, ale priznám sa, že nie často. A tá ruka na zadok sa tiež občas objaví, ale oveľa menej ako kedysi. Na druhej strane keď si vezmem svoje detstvo, nikdy som nedostala na zadok a poslúchala som na slovo. Ja viem, že rozdiel je aj v povahách, ale predsa. Mne bolo vždy vysvetľované dokola a dokola a snažím sa tiež skôr vysvetľovať, ako trestať. No asi máš pravdu, že musím trocha pritvrdiť 😖

mamavera
12. okt 2013

@indiankaindi nie som zástancom ruky na zadok za žiadnych okolností, ale tvoja dcéra získala proti tebe zbraň. je inteligentná, veľmi rýchlo zistila, že ťa ten jej smiech vytáča a že aj tak žiadny trest nasledovať s najväčšou pravdepodobnosťou nebude. Áno si jej smiešna tým, ako riešiš situáciu a teší ju, že ty sa hneváš a ona za to, že niečo vyparatila, nemá žiadny postih. Skús inú stratégiu, nehnevaj sa, v žiadnom prípade nezvyšuj hlas, ale zvol trest. Predsa nemusí byť len jedna na zadok, môže to byť odobratie obľúbenej hračky, nepôjdete na sľúbený výlet....ale treba to potom aj na 100% dodržať, aby si nebola znovu na smiech. S maximálnym kľudom jej oznám aký trest nasleduje po činnosti, ktorá sa ti nepáčila a o ktorej vie, že je neprípustná a jej prípadný smiech nerieš. Ona možno len skrýva hnev a keď sa hnevá ona, chce, aby si bola naštvaná aj ty a presne vie, čím to dosiahne. Nesmieš pristúpiť na jej hru

indiankaindi
autor
12. okt 2013

@mamavera ďakujem, niečo na tom, čo vravíš bude 🙂 Myslím, že máš pravdu a skúsim to takto. Ja som si vždy myslela, že vysvetliť stačí, ale zjavne nie. A je to čím ďalej tým horšie. Dnes napríklad niečo chcela, ale keďže som jej to zakázala, odmietla som jej to dať. A ona jednoducho a drzo si pre to šla (bolo to ale na skrini, tak nedočiahla). Ale už len to, že sa vzala a šla pre to ma úplne dožrala. Uvidíme, ako to bude napredovať. Utešovala som sa, že je to len také nejaké divné obdobie, ale už to trvá dlho 😒

dejnas
12. okt 2013

@indiankaindi súhlasím s tým, čo napísali kočky
len som si spomenula na dcérku jednej známej, ktorá takto smiechom zakrývala neistotu a strach... takmer totožná reakcia, akú opisuješ.... preto ma to napadlo.... možno je to vo vašom prípade úplne vedľa, napokon - Ty si dcérku poznáš najlepšie, takže skús pouvažovať aj nad touto možnosťou

mamavera
12. okt 2013

@indiankaindi nie je to divné obdobie, je to obdobie pre tvoju dcéru veľmi dôležité - uisťuje sa, kde sú hranice. Najvyšší čas jej ich stanoviť 😉