Neviem ci je to len obdobie alebo co sa deje a co s tym robit. Dcera 5r. v poslednej dobe na vsetko reaguje placom. Dnes priklad. Prisla som do izby, chystali sme sa von, a ona mala vybrane tricko s dlhym rukavom a kratasy. Tak som jej povedala nech si to vyberie naopak-dlhe gate a kratky rukav. Ze dnes to nie je vonku na kratasy a v dlhom tricku jej zase bude teplo, ze bude mat este mikinu a tu ked tak dame dole. Spustila rev. Vacsinou to ma priebeh taky, ze zacne revat, az vrieskat, lahne na zem, gauc, kope nohami, odhana ma prec ale zaroven vystiera ruky ze chce pomojkat. Ked si konecne uvedomi ze chce skor objatie tak ju pomojkam, upokoji sa(cele to trva do 2-5min.) a pokracujeme akoby sa nic nestalo. Lenze mna to neskutocne vytaca lebo toto mam niekolko krat za den. Ja uz potom reagujem podrazdene, lebo to pocuvam kazdu chvilu. Mne by nevadilo keby place, dobre, ved sa moze hnevat ze nie je po jej, ale neskutocne mi vadi ten cirkus, ten hlasny plac, to zavijanie, vrieskanie atd. keby to spravi raz denne som kludna. ale ked to mam niekolko krat za den uz aj ja som podrazdena, nervozna a potom ideme v jednom kolotoci... je nieco co mozem spravit? dala som jej vybrat- vyber si dlhe gate ake chces, aj tricko ktore chces, ale s kratkym rukavom. aj tak spravila cirkus... alebo nasledne bol rev, ze ju mam teda obliect ja. a toto robi tiez pravidelne, ze oblec ma. pritom obliekat sa vie, aj musi, z toho nepopustim. ale skusa to skoro kazdy druhy den. ze tak ma obuj, tak ma oblec. ked poviem nie, spusti cirkus, posuva sa nam cas odchodu a oblieka sa s trucom, nasilu. dnes skoro roztrhla leginy co ich naschval zaprela o nohy a nasilu navliekala.
nechcem ist cestou bitky, alebo nejakej negativnej energie, lebo to podla mna robi ten kolotoc. ale fakt neviem po xy-tom placi reagovat kludne. na zadok jej dam az ked uz je ozaj zle. za poslednu dlhsiu dobu ani nedostala. skor slovne na nu vybehnem, ale vidim na nej, ze aj to sa zlakne. ked uz ozaj mam nervy tak zazriem na nu a "zasycim", stlmim hlas a poviem napr. ze uz ma fakt rozculuje.
@zmrzlinka2021 hej, len to je proste sirena a scena s vreskotom, to ma na tom najviac hneva. nie to, ze sa hneva, to chapem. a oblecenie mala uz same vybrane, vzdy jej vyberam ja. a dala som jej vybrat v podstate len farbu oblecenie.
Nevie to objektivne v sebe ukorigovat. Potrebuje na to čas. Ale chapem ta, je to bolest usi, kvikanie..mne pomohlo si uvedomit, ze to dieta nie je momentalne schopne inak spracovat svoje emocie
Predchala by som zbytočným flustraciam dieťaťa a scénam. Naozaj nehrotiiť situácie, kde to netreba. Práve tu s oblečením za mňa pekný príklad. Vybrala si, v poriadku, ponúknuť svoju variantu. Nechce? Nevadí. Vezmem dlhé nohavice do tašky, keby náhodou boli potrebné. A nechať ju spracovať emócie. Povedať, čo a prečo ti na nich vadí. Vysvetliť, že je príliš hlučná, vadí to tebe i susedom. Zatvoriť ju do izby. S kľudom, bez emócií.
Viem, že to je náročné. Mne sa veľmi osvedčilo nelámať deti, dať im voľnosť a výber tam, kde to je možné a nejde "o život".
Skúsila by som jej vysvetliť keď je pokojná ako ťa z toho kriku bolia uši. Chápeš, že sa hnevá ale hučať nemusí, nech použije slová a nejak sa dohodnete. Dlhý rukáv a krátke gate si jej mohla nechať, zistí keď jej bude teplo/zima prečo bola druhá verzia lepšia.
Môj keď doma robí takéto scény pošlem ho do svojej izby a tam nech reve koľko chce. Môže dôjsť až keď sa skludní. Už nemá 2-3 roky....
Chapem ta, ze ta to vytaca, ale ona proste nevie inak spracovat ten hnev. Deti nemozu za to, proste to nevedia ovladat, nefunguje im tak mozog ako dospelakom a vezmi si, ze kolki dospelaci nevedia psracovavat hnev, ako reaguju, aki su vybusni. Dolezite je, aby vedela, ze ju lubis a rozumies jej emociam. Netreba sa vsak do tohho velmi vkladat, treba jej umoznit, aby ten hnev presiel a casom a vyvojom v jej mozgu, zacne reagovat inak.
PS: veci na oblecenie 5 rocnemu dietatu vybera rodic - neexistuje aby dieta urcovalo a komandovalo rodica.