5-ročné dieťa s Aspergerom a škôlka

9. máj 2024

Dobrý deň, syn (5r.) asperger, inteligentný, reč je dobrá, čistá, no komunikacia to stále nie je. Začína aj predstavivosť, funkčné hranie s hračkami, ale pretrvávajú aj rituály. Neviem čo ďalej, má ísť do školky, lenže v okolí nemáme škôlky pre autistov, preto ma zaujíma čo robiť. Máme buď spadovu škôlku, ale v tej bol stratený keď chvíľku chodil alebo potom špeciálnu škôlku. Lenže tam by bol v triede s detičkami s horším diagnozami, bojím sa či by neopakoval správanie po nich. Poradili by ste mi? Mám sa rozhodnúť ja

pribinak
9. máj 2024

A asistentka v nejakej škôlke na okoli nie je?

autor
9. máj 2024

@pribinak aj nad tým som premýšľala, skúsim si zistiť, lebo syn je v mnohých veciach po predu ale neuvedomuje si, že jeho správanie ovplyvňuje aj ostatné deti. A v tom sociálnom kontakte je stratený úplne.

rose26
9. máj 2024

ja mám syna aspergera on bol zo začiatku v normálnej škôlke v pohode .Potom čím bol starší to bolo viac viditelné a začali problémy .Ja by som ti poradila asistenta on bude vedieť s ním pracovať a pomôže aj pani učiteľke .Náš nemá je 2x predškolák ,lebo mal odklad a min rok na jeseň bol až diagnostikovaný a teda majú to ťažke pani učitelky s ním😕 určite mu asistent chýba.

kacena4
9. máj 2024

zalezi kam ho chcete dat do skoly ak do beznej dajte ho aj do beznej skoly adaptuje sa na dany system, ak rozmyslate nad skolou pre auti kludnen ho tam dajte aj do skoly. v skolke si vybavte asistenta, potrebujete na to odporucanie od ccp psychologicke a specialnopedagogicke + spravu od psychiatra ci klinickeho psychologa ktory urcil autizmus, popr. logo

autor
10. máj 2024

@kacena4 do školy určite bežnej v okolí máme len spádové školy a potom od bydliska 20km špeciálnu ale len pre detičky s mentálnym postihnutím. Myslím, že klasickú školu by zvládol, on sa nesmie nudiť, je ľahko vzdelávatelny, on sa aj veľmi rád učí nové veci, ako náhle sa nudí začínajú problémy. On je podľa mňa ukážkové dieťa s AS, ja aj v cpp na ňom vidíme len problém so sústredením jeho dačo záujme a ide si svoje, ale po upozornení sa vráti k plneniu úlohy. Len to upozorňovanie je niekedy aj 20krat za hodinu.

autor
10. máj 2024

@rose26 môžem sa opýtať syn si tiež rad rozpráva o veciach ktoré ho bavia? Ja aj 30krat za deň počúvam aké auto by si kúpil a kde všade na ňom pôjde keď bude veľký 😂 reč je na akej úrovni u vášho synčeka? Komunikácia taká bežná mu ide? Či len odpovedá na otázky. Ďakujem

kacena4
10. máj 2024

tak dajte do beznej. aj moji aspici chodili do beznej (hoci dcera aj do specky lebo netozpravala, ked sa to zlepsilo isla do beznej)

rose26
10. máj 2024

Jasné len o veciach čo ho bavia stále dookola počúvame 😀 a aj ľudí čo stretne všetci vedia všetko 😐Môj syn začal rozprávať ako 2r a už neprestal .My sa pri ňom nedokážeme rozprávať,lebo stále skáče do reči ,vždy má niečo dôležité povedať.Ruší má aj pri telefóne 😏a nedá si vysvetliť ,že sa to nerobí.On prestane rozprávať až keď zaspí😂😂😂 takže on je v reči nadpriemer🙃

autor
10. máj 2024

@rose26 náš síce rozpráva menej, ale ked už začne tiež sa nedá zastaviť a trepe piate cez deviate. A presne každému, všetci vedia aké máme doma veci, čo sme kúpili, kedy pôjde do obchodu aj koľko krát bol na záchod. Čo videl v rozprávke no niečo hrozné a keď ho zastavím tak vtedy len začne problém. Vďaka Bohu nie je nervak alebo agresor, ale teda nahnevá sa a zas ide všetkým vysvetľovať aká zla matka som a že pôjde radšej žiť k babke. On teda rozumu ma len ten prejav.. Môžem ti napísať správu?

rose26
11. máj 2024

Jasné napíš.To pišeš do bodky o mojom synovi 😂😂😂😂 úplne presne .

janette2021
14. máj 2024

Ak je ľahko vzdelavatelny, tak určite do bežnej škôlky. V špeciálnej sa nebude rozvíjať, bude sa prispôsobovať ostatným. Radšej nech sa učí prispôsobovať väčšine v bežnej škôlke ako v specke. Bude to pre vás síce náročnejšie, ale Asperger potrebuje mentalne výzvy, podnety. Mysli na jeho budúcnosť.

autor
15. máj 2024

@janette2021 práve toho sa bojím, že ak by sme ho dali do špeciálnej škôlky (u nás sú tam také detičky, že sa učia jesť, piť, obliekať a samostatne chodiť na wc) náš je v tomto úplne samostatný. On vie aj čítať, písať, rozumie všetkému, on aj sam si uvedomuje, že niekedy to jeho správanie je zvláštne. Ono ani tie jeho rituály nie sú hrozné, on si len povie značky áut aké pozná, keď je v strese. Len tá jeho pozornosť (napriek tomuto si ale aj tak všetko pamätá) a správanie,že je nevhodné.

autor
15. máj 2024

@janette2021 a on nie je ani výbušný alebo agresívny skôr taký ľútostivy chlapec s týmto by nebol problém skôr s tym, že niekedy niečo vykrikne čo ho práve napadne ale pracujeme aj na tom

janette2021
16. máj 2024

Môj syn je len ľahký, vysokofunkčný Asperger, ale niekedy agresívny. Je veľmi inteligentný, rád číta, učí sa. Je na bežnej škole, budúci rok bude mať k dispozícii asistenta, aby zvládol prechod do 5. ročníka.
Určite by som na tvojom mieste skúsila najskôr bežnú školu, dieťa sa vždy prispôsobuje okoliu. Nech sa rozvíja, učí sa kontrolovať sa od ostatných. Ak ho nebudú zvládať, budete riešiť so školou asistenta. Veď ak by ste to nezvládali, potom môže prestúpiť. Ale ak nemá mentálne postihnutie, určite by som volila školu, kde sa veľa naučí. V našom meste napríklad integrovaní aspergeri majú skrátené vyučovanie, hodiny, ktoré nezvládajú, trávia so školskou psychologičkou, a podobne.

autor
16. máj 2024

@janette2021 aj syn rád číta toto ho asi najviac fascinuje 🙂 a on sa celkovo rád učí, aj si veľa pamätá. Vlastne on bol v kolektíve len pár dni, potom na mňa učiteľka tlačila aby som s ním chodila do škôlky ja a bola jeho asistentka, lenže to som si skrz práce (síce len občasný homeoffice) nemohla dovoliť. Tak som ho nechala doma, behom tohto roku sa veľmi posunul, na začiatku školského roku slabo rozumel. Dnes chápe všetkému. On je aj celkom prispôsobivý, nemá problémy so zmenami, (ale tak má len 4.5roka) už premýšľam aj nad liekmi na pozornosť. Možno toto by mu mohlo pomôcť. Ono pokiaľ ho by ho nenútili( prvá učiteľka ho ťahala za ruky držala nasilu na mieste, vtedy sme ešte netušili o diagnóze) ale len upozorňovali tak funguje "skoro" normálne. Nie práve že nemá mentálne postihnutie a v okolí berú do špeciálnych základných škôl len tie detičky s mentálnym postihnutím. Neviem o žiadnej škole pre autistov na Orave. Fakt tú sú asi len spádové školy. Môžem sa opýtať syn to má ako s kamarátmi? Dokáže nadväzovať kamarátstva?

autor
16. máj 2024

@janette2021 pripadne by som ti mohla napísať? Ďakujem

janette2021
18. máj 2024

Ty si z Oravy? Ja z Dolného Kubína. Môj mal väčšinou kamošky v škôlke aj v škole, a jedného dobrého kamaráta s ktorým chodil aj sám von. Lenže teraz sa odsťahoval. V DK je pre aspergerov super ZŠ Janka Matúšku (Kohútov sad), majú ich tam viac a dobre s nimi spolupracovali, kým tam robila psychologičku pani Plichtová donedávna. Môj syn ale chodí na ZŠ M.Kukučína, a vychádzajú mu v ústrety.
Keď sa ty rozhodneš zapísať ho do bežnej školy, trvaj na svojom, škola si s tým musí poradiť. Na začiatku by možno bolo dobré žiadať asistenta.
Ale keď má ešte len 4,5 roka, máš dosť času, ešte dozreje. Môj bol v tom veku veľmi neprisposobivý, vytrápili sme sa, a hlavne učiteľky v škôlke.
Odporúčam dať mu odklad o jeden rok, dozreje trochu viac pozornosť aj sociálne zručnosti.
A jasné, že mi môžeš napísať aj správu.