Ako čo najlepšie reagovať, keď dieťa povie škaredé slovo. Dnes syn dostal amok, má 5 rokov a fakt škaredo ma nazval .. že p.. . Neviem teda kde to počul, pretože doma sa tak nerozpravame ale to je jedno. Ja som zvolila štýl ignorácie. Trestanie dieťaťa fyzicky nie je podľa mňa správna cesta, nakoľko v ňom nechcem budovať zo mňa strach. Neskôr sa mi prišiel ospravedlniť, povedal že ho to veľmi mrzí. Že mi to už nepovie. Ale do budúcna by som chcela vedieť ako by ste vy zareagovali v takejto situácii
@lonely66 čo je akože na tom zvláštne? Normálne prišiel za mnou a povedal prepáč maminka, mrzí ma to, budem už dobrý chlapček. Či ty svoje deti neučíš, že keď niekomu ublížia tak sa majú ospravedlniť ??
V tom veku obaja vedeli základné nadávky, aj čo znamenajú, aj že vôbec nie je cool používať ich.
@galganka ja som sa ale pýtala na niečo iné.
ved si povedala, ze si to ignorovala. tak tazko by mu asi doplo, ze sa ma ospravedlnit...
moje deti sa pridu ospravedlnit, ked im dam najvo ze prestrelili. ak to odignorujem, a tvarim sa ze nic, tak im ani nedopne, ze som si to vsimla a "ublizilo" mi to...
@mrkvicka060 no tak asi doplo, keď prišiel 🫣 nie? Nechápem prečo tu máte spochybňovať pravosť príspevku, opísala som situáciu tak ako sa stala ale ani jedna z Vás mi neodpovedala na pointu príspevku, na čo by som si vymyslala storky. Proste tak sa to stalo ako píšem. Bodka. Nemáš odpoveď na otázku? Tak sa nezapájaj do diskusie 🤷🏼♀️
tak naco sa pytas - ked si to odignorovala a potom sa ti prisiel ospravedlnit tak co riesis. tak to dopadlo tak ako malo nie? tak vedel ze to bolo zle a ospravedlnil sa. ci co? neviem co chces pocut...
@mrkvicka060 nevieš čítať ?
Toto si nemal dovoliť mne takto deti nepovedali a u nás deti vedeli že takto sa nerozpráva a keď povedali dostali po ústach a naučili sa rýchlo proste ak toto ti povie dieťa v 6rokoch tak chyba je vo výchove
Však mu vysvetli, že je to nadávka, ideálne ak čo znamená a že do slušnej debaty nepatrí. Hotovo.
a naco ti je ako by reagoval niekto iny? ty si zareagovala ako si zareagovala, on chape ze je to zle... co dalej chces? tak skus mu to zakazat hovorit 🤷♀️
@andrejka1974 tak nepovedali, či povedali a schytali? 🤔
Nijak, pripadne ze my si doma nenadavame, ak je to naozaj pravda a nenadavate si doma. Deti maju dobre usi, moj 2,5 rocny sa obcas hra, ze mu nieco nejde anpopritom nadava do p••ce. Narozdiel od teba presne viem kde to pocul, takze ma to vobec neprekvapuje, aj ked to pekne neni
@mrkvicka060 ty máš dnes zlý deň, alebo prečo nemôžeš autorke normálne odpovedať. Chce skúsenosti, preto sa pýta ako by sme reagovali, na to jej to je.
@martul nemam zly den. ok vsak piste si ako by ste reagovali, mne to pride totalne sprosta a zbytocna otazka. lebo jedna jej napise ze dohovara, druha napise ze streli po zadku, alebo facku, potom sa tu na nu zosypu nadavky ze mlati decko... zvytocne zas si tu budu zeny dokazovat ako ktora je lepsia matka. no naco je to dobre. ved jej dieta ocividne pochopilo ze je to zle a prisli sa ospravedlnit, tak asi je to dobre.
ale ok, moja chyba, nemala som reagovat, ked to povazujem za debilinu ✌️ pekny vecer autorka
@andrejka1974 Nemusi ist hned o chybu vo vychove. V skolke si deti velmi radi prezdielaju veci, najma ak maju starsich surodencov. Neznamena to automaticky, ze rodicia v danych rodinach bezne pouzivaju vulgarizmi. Vychova v tomto smere u autorky len zacne. Je to pre nu nova situacia. A riesit to jednou po ustach teda idealne nie je.
Porozpravaj a s nim a vysvetli mu, ze je to skarede slovo, ktore pouzivaju dospeli a nemali by. Aon ako dieta uz vobec nie a ze si bola z toho smutna
@mrkvicka060 nuž no, nikto nie je dokonalý a človek naberá informácie aj od skúsenejších. Podla mňa v niektorých prípadoch je výchova veda. A pre mňa sú informácie od žien, čo majú viac detí , čo majú problemovejšie deti cenné. Ignorovala som to hlavne preto, pretoze som ostala v šoku. Možno sa tu nájde aj mamička psychologická - človek nikdy nevie na koho tu natrafí, kto poskytne mne cenné informácie. To že pre teba je to sprostosť - OK. Pre mňa je to cenné 🤷🏼♀️
Precitala som tvoje reakcie, sice neviem co chces vlastne pocut, ale skusim, mozno na mna nevybehnes ako na ostatne.
Zareagova si spravne, maly sa ospravedlnil, takze vie ze prestrelil. Tym by som povazovala zalezitost za uzavretu. Mozno by som niekedy pri vhodnej prilezitosti nadhodilatemu, ze takto sa nerozprava, ze ta mrzi ked skaredo rozparava na kohokolvek a ze dufas, ze nebude pouzivat take slova nikdy, ani doma, ani v skolke, ani na ulici, ani nikde. (a napriek tomu ich pouzivat bude, pretoze je to cool a my rodicia sa mozme aj pokrajat, tam kde nie sme sa budu robit zaujimavymi)
Porozpravat sa o tom, ze je to nadavka a v nasej rodine sa tak nerozprava. Ze nadavkami inym sa ublizuje. Vysvetlit, ale nevenovat prilisnu pozornost, lebo potom to u deti spusta presny opak, ze dane slovicka pouzivaju vela.
vysvetlím ti to tak jednoducho, aby si to pochopila aj ty, aj iné, ktoré prípadne nepochopili. pokiaľ sa u vás takto rozpráva, nečuduj sa mu. pokiaľ sa u vás takto nerozpráva, niekde to počul a nemá ani šajn, čo toto slovo znamená. v tom prípade si neviem vysvetliť, na základe čoho prišiel a začal sa ospravedlňovať.
ak je toto skutočná diskusia, tak súdiac podľa tvojich výbušných reakcií plných hnevu, predpokladám, že možnosť číslo 1 je tá pravá
@viestta haha nevybehnem. Od teba mam komentáre rada 😁 pretože máš praktické rady k veci. Ďakujem.
mimochodom, moje deti mi nikdy nepovedali, že som piča. raz prišlo jedno domov a pýta sa, čo je to kokot? malo vtedy 6 rokov a počulo to na ihrisku. tak som vysvetlila primerane veku, čo toto slovo znamená a že je to v podstate považované za nadávku (vysvetľovala som to spôsobom, aby to 6-ročné dieťa pochopilo). v živote som ho nepočula povedať niekomu takéto slovo. ale aby prišlo domov a povedalo otcovi: si kokot? neexistuje. čiže zrejme sa takto u vás doma rozpráva.
@lonely66 pekná dedukcia nášho slovníka doma. Keď som raz napísala že sa u nás tak nerozpráva, tak sa nerozpráva.
Reagovala si dobre podla mna. Jednak v tom amoku akekolvek tvoje vysvetlovanie a karhanie by nemalo aj tak zmysel a maly sam vycitil, ze nieco prestrelil. Treba to s nim prebrat ked bude v pohode.
autorka: v tom prípade nechápem, na základe akej dedukcie tvoje dieťa vzápätí prišlo a ospravedlňovalo sa. vo veku 5 rokov. ak by toto slovo počulo len tak, na "ihrisku", tak by nepochopilo, prečo sa hneváš. bralo by to ako každé iné slovo. ako keby ti povedalo: si váza. alebo: si stena. dieťa, ktoré nevie, že je to nadávka, ktoré nevie, že jeden druhému takýmto slovom ublíži, nepochopí, že by sa malo ospravedlniť.
@andrejka1974 ty celá si chyba vo výchove 😳 Dostali po ústach??? 😳😳😳 Tak sa potom báli matere tak, že jej nepovedali už nič a len si o nej pomysleli, že je .... 🤦🏻♀️🤦🏻♀️🤦🏻♀️
@galganka presne tak. tomuto, čo píšeš, verím absolútne. u nás šlo o to, že si takto nadávali 2 chlapci (obaja z neusporiadaných rodín, kde boli nadávky na dennom poriadku), ale moje dieťa sa ma opýtalo na význam toho slova. keďže sme takto doma nerozprávali, neprišlo a nepovedalo mne alebo otcovi: si kokot... takže chyba bude niekde inde zrejme. obzvlášť, ak sa autorka nasrala
to už lepšie si si nemohla/-ol vymyslieť? že 5-ročné dieťa ti povie, že si p..a a potom sa ti príde ospravedlniť a povedať, že ho to veľmi mrzí? 😀 😀