Dobrý deň. Chcem sa poradiť.
Mám 5 mesačné bábätko. Veľmi sa mu tešíme, no vrásky nám robí starší 5 ročný syn.
Nič ho nebaví, nemá o nic záujem, len chodí ku babke (svokre)aby mu dala hrať hry na mobile. Samozrejme mu to limituje, nedovolí mu hrať stále. Na.mojom mobile mu hry nedám, leto ja hry ani v mobile nemám.
Ale stále striehne, kde položíme mobil aby sa na neho aspoň pozrel.
Bývame v dome, dieťa má dvor, trampolinu, psa, zajačika, bycikel, elektrickú motorku, kopec hraciek, no napriek tomu rozpráva len o mobile prečo ja nemám hry.... keď k nám niekto príde pýta si mobil, či nemá hry.
Ak nemôže mobil, len znudene sedí a čaká kedy už môže.
Nemá ani v škôlke kamarátov, učiteľka mi hovorí, že sa hraje sám.
Veľmi ma to trápi, ako v dieťaťu vzbudiť záujem o nejakú činnosť?
@jozkovamamka to uz znie pomaly ako zavislost na mobile 😅 problem s dnesnymi rozpravkami a hrami je, ze su prilis akcne/blikave/farebne a dieta je total prestimulovane uz po prvych 15 minutach...neviem ci pozera tv a co tam pozera, mozno treba zmenit rozpravky za stare animovane alebo nieco s pomalsim dejom a menej farbami, co sa mobilu tyka to by som asi zatrhla uplne, ani u svokry
Niekde som citala ze deti chcu stale mobil lebo my dospelaci okolo sme pre nich nudni 😂 a ze treba zacat od seba, viac dieta zapajat do kazdodennych cinnosti, vymysliet nejaku hru a napriklad sa zacat hrat s nim a potom ho uz nechat nech sa hra sam, niektore deti nevedia "ako" sa zabavit, ked im to clovek ukaze uz to potom ide aj samemu ;) drzim palceky
@jozkovamamka Tak ale tak ste ho predsa naucili vy, nie ? Sak sam si mobil nekupil a nenainstaloval hry. Len mu ho niekto "sem tam" strcil do ruky. Vola sa to zavislost. Najlahsie sa buduje u takych deti. Netreba takym detickam vovec mobil davat. Narobi to viac sarapaty ako osohu. Hlavne musia byt aj rodicia tak nastaveni. Ak maju sami v kuse mobil v ruke a nevedia sa bez neho ani vytoto, na dieta ani neluknu jed im nieco rozprava len bezmyslienkovite roluju, tak aj dieta vedu k takemu stylu. Dieta v takom veku robi len co mu dospely podsuva. Ziadna novinka. Dieta je len zrkadlo.
Mobil dať z dosahu úplne a dieťa zabaviť inak. Toto je už závislosť a čím skôr s tým prestanete tým lepšie.
@jozkovamamka "Samozrejme mu to limituje, nedovolí mu hrať stále." ...5 rocne dieta nema hrat ziadne hry na mobile ani u starych rodicov 🤷 jasne, ze potom vyzaduje ten mobil aj od vas. Nech ma tu niektore zeny aj ukrizuju, ale ja by som svoje dieta k starym rodicom ani nepusitila, ak by mu v takom utlom veku dovolili hrat sa hry na mobile! Ja som v takom veku s babkou piekla a so starkym bola v zahrade alebo nas nosil na stadion. NIKDY nas neposadili pred TV...Rovnako su na tom aj moji rodicia, ci svokra. Ked su s vnukom, tak ten cas travia spolu chvalabohu plnohodnotne, ziadny mobil, ci TV, ktore ide bezdovodne cely den aj v pozadi...🤦.
Mobil zakazat uplne, aj u babky. Dieta je prestimulovane, lebo tam ide vsetko strasne rychlo a potom ked je v realite, tak sa cas vlecie a nudi sa.
Moj 12r syn nema mobil a nehra ani hry na pc. Pc pouziva len na studium, alebo s 5r sestrou pozeraju vecer rozpravky. Teraz maju najradsej tie starsie ako Lolek a Bolek, Bambulka, atd.
Co z duse neznasam ked ideme k niekomu na navstevu a deti sa tesia, ze sa zahraju s inymi. Ich dieta sedi v izbe s mobilom a moje deti sa hraju. To by som ako rodic zrusila, mas tu kamaratov s ktorymi si sa hraval, tak ziadny telefon.
Moj je mimo a to len občas hru vidí u bratranca. Každý deň mu venuj polh až h.Len jemu. Navrhni, čo môžete robiť a dovol mu rozhodnúť vo všetkom v rámci tej činnosti. 🙂 Plus zapájať do domácich prác. Ráno si ustelie? Oblečie sa? Keď doje, môže skúšať umyť za sebou tanier? Keď sa dohra, odloží za sebou? Čistí zeleninu? Kraja? Vysáva?Vie ako funguje práčka? A iné spotrebiče? A o utierani handrou hádam ani písať nebudem… plus je v škôlke… tak sa hádam až toľko nenudí. Skôr naopak ako píšu, radšej prechádzka, piesok,plastelína,les,voda… niečo pokojne,hravé,kreatívne.
a ked sa mu venujete vy? ked sa s nim hras bymyslate aktivity zapaja ho muz do domacich prac? ani to sa nechyta? najst mu nieco co by ho bavilo-sport napriklad ...