Keď mi môj 5 a polročný syn niekdy odvrkne,
hneď mu vysvetlím, že to sa nerobí. Moja mama
si myslí, že som precitlivelá a že mi to nemá čo
vadiť. Myslím si, že dieťa v tomto veku by už
malo poznať, že koná nesprávne. Alebo ja
preháňam a moja mama má pravdu? Ale každý
raz, keď sme na návšteve a syn odvrkne, alebo
na mňa zvýši hlas, tak jemu nepovie nič, len
ja som tá zlá, ktorej to nemá čo prekážať.
Napriklad dnes - mala som rádioterapie, takže týžden bol u mojej mamy, prišli sme si pre neho, syn pozeral rozprávku na jim jame a kedže som zabudla, ako sa tá rozprávka volá, som sa ho to spýtala a on na mňavyletel: "Ale veď.....!
@anjika44 tak ale toto naozaj nie je take hrozne, ziadne velke odvravanie to nie je.. tento konkretny priklad by som otocila na srandu a nechala to plavat.. lebo ked ty budes riesit kazdu drobnost, kazdu jednu odpoved, kazdy ton a zafarbenie hlasu, bude ti to po case robit aj on naspat. Myslim to tak, ze bude z komara vyrabat somara a nebudes mat cestu spat
Videli ste sa po tyzdni, tam chvilku trva, kym sa dietatko prepne a naladi opat na rodica, to uz sama citis, kedy je opat tvoj, tuto konkretnu situaciu by som aj ja presla skor jemnym humorom “uz nepoznam ani tvoje rozpravky, usi mam vsak zdrave, hovor tichsie prosim”
Ale on aj inokedy zvyšuje hlas - a videli sme sa v stredu inak 🙂
Ale ide o to, že vždy keď sa ku mne správa nevhodne, tak moja mama mu nevysvetlí, že sa to nepatrí, ešte mne vynadá. Vraj keď mne bude odvrávať, tak si budeme aspon istí, že ho v škole nebudú šikanovať. Ok, nech si ona na seba nechá kričať, keď si myslí.
Su dve moznosti, porozmyslaj, ci skutocne reagujes ked hovori tichsie alebo az ked dvihne hlas, ja som si toto odsledovala u deti a cuduj sa svete, sama som niekedy nereagovala na mily ton hlasu, ale az ked horelo a dieta kricalo, tuto si davam pozor, druha vec je, ze je mozno zvyknuty takto na seba upriamit a povazuje to za normalne, tuto by som presmerovavala pozornost, “hovor tichsie, potom ma nebolia uska, mozem prist k tebe blizsie a zahrat sa napriklad”, nech si osvoji tichsi ton a ziska pozornost nim
Ona na mna nekričí, naopak - pokojným hlasom robí zo mňa pred synom debila
@anjika44 ale ty by si nemala stavat mamu do pozicie tej, ktora mu ma nieco vysvetlovat. To je prave tvoja vysada, ja by som prave nechcela aby popri mojom vysvetlovani este dieta dostalo vysvetlenie od starkej, babky, a neviem koho... prave naopak: mami, nechaj toto na nas, MY si to vysvetlime.
Vraj on ešte nerozumie, že som smrteľne chorá. Lenže odvrávanie by sa mi nepáčilo a dieťa by odvrávať nemalo, ani keď je rodič 100percentne zdravý.
@taga máš pravdu, že vysvetľovať majú najmä rodiča. Ale zasa na druhej strane mi príde vhodné ak by aj babka pri takej situácii povedala :a toto čo je, od kedy sa po mamine kričí. Ona bude potom smutná. Ani ona nekriči na mňa, na svoju mamu
Toto neublíži, skôr pomôže uvedomiť si drobcovi čo áno a čo už nie.
@bodka13 ano, ale to je mozne len ked babka spolupracuje a podporuje svoju dceru vo vychove. Toto je babka saboterka, ktoru treba od vychovy odstavit, zial.
@anjika44 si v nesmierne tazkej situacii, prajem to najma mnoho zdravia a sil, aby si vsetko zvladla ku vasej spokojnosti. Neviem si predstavit, co by som robila, vzhladom na to, ze ono to svojim sposobom moze vyzerat ako plytvanie casu a energie - ale ja by som asi s mamou bojovala 🤷♀️ ci je to spravne neviem.
@luccija tak nabudúce dám iný príklad ....a vznetlivá som, to máš pravdu - aj to je pravda, že som v ťažej zdravotenj situácii - napríklasd ja kvôli nádoru blízko pažeráku ani len vody sa nesmiem nappiť, aj sliny musím vypľuvať, inak by som sa zadusila!!!!! všetko konzumujem cez hadičku. Dosť to obmedzuje, tak vám poviem.
@luccija len aby som sa toho dožila - a práve to mi vadí, že takto som ťažko chorá a mama mi to tým, že spravedlňuje synovo správanie, vôbec neuľahčuje. Pozor. neznášam ľutovanie a aby každý za mňa všetko robil - aj ja doma porobím, kde nemusím dvihať ťažšie veci a naťahovať sa. Ale mala by aspoň dieťaťu vysvetliť, že niečo sa jednoducho nemá a nie ešte mne dávať prednášky.
oprava: ospravedlňuje synovo správanie
Prípadne, keď som s ním i mojej mamy, neriešiť,
keď mi odvrkne, ale keď budeme od nej preč,
vysvetliť mu, že mi to vadilo a s kľudom
Angličana mu niečo zakázať.
A aspoň mi moja matka nebude dávať prednášky.
@anjika44 zaujímavý názor tvojej mamy. Myslím, že treba usmerniť a vysvetliť, prečo nema na teba syn kričať, aj že odpovedať treba normálne slušne.
Uveď nejaký príklad, kedy ti odvrkne