4-ročny vie čítať a aj písať

marion30
2. jan 2025

Ahojte maminky,chcem sa spýtať,ak ste to mali niektorá podobne.v prvom rade chcem upozorniť,že nepatrím k maminam ktoré by nútili deti do niečoho atď práve naopak,malý je viac so mnou doma ako v škôlke.nuž ide o to,okolo tretieho roku začal rozprávať plynule vetami s prízvukom krásnym po anglicky,to ma dodnes, jasne,odpoviem mu aj takže ho v Tom viem podporiť no prízvuk a to ako rozpráva po mne ide mráz ti neviem ani ja pretože krásne aj skloňuje atd...samozrejme vie aj po slovensky.dobre.teraz okolo štvrtého roku vie teda tieto dva jazyky ,ale vie aj plynule čítať celé vety a teraz nemyslím slabykovanie ale naozaj tak,ako keď čítate vy,ukázala som mu ako na to pár krát.pise slová ako mama,tata babka irenka.matko moje celé meno s priezviskom,pamätá si všetky účty aj hesla kde býva ulicu klasika to ešte chapem..Maťko atď...vie napísať takmer celú abecedu,počíta na kalkulačke v krátení,ak má v ruke telefón,behom chvíle prerobi celé nastavenie na Windows,to iste na televízore nerobí veci ako jeho rovesníci , teraz sa po dlhej dobe začal hrať naspäť s autíčkami.kresli iba farbami a to len chvíľu .niekedy ma to vážne desí ,na druhú stranu som rada že to bude mať ľahšie v škole nuž bol u nás na návšteve dedko a vraví mi že je maximálne dopredu inak je narodený v 8 mesiaci a že treba s tým niečo robiť a že existujú aj triedy atď pre nadané deti myslím takto vývojovom dopredu trošku,mali ste toto prosím niekto? ďakujem za odpoveď

pribinak
2. jan 2025

@marion30 treba ísť do CPPaP kde spadáte a pozrieť sa na intelekt

Máš veľmi šikovného chlapčeka

jgk24
2. jan 2025

moj 4,5 rocny tiez vie citat, pisat, lusti krizovky a osemsmerovky, tak sa sem len zo zvedavosti pripnem 🙂

danieli
2. jan 2025

Mate doma uzasne sikovneho chlapceka, tiez by som si zabehla na diagnostiku, zaujimalo by ma, ktora oblast je najviac rozvinuta, ci teda ta logika a matematika alebo jazyky alebo vsetko a tiez by som sa poradila ako postupovat dalej v skolke a v skole, kedze emocne je stale chlapcek, ale intelektovo uplne v inej dimenzii ako spoluziaci

janinah
2. jan 2025

A zadok si vie utrieť? Nevyryvam.pytam sa.( Raz sa k tým nadaniam vyjadrila dlhoročna učiteľka mš a mala veľkú pravdu)

ivuska027
2. jan 2025

Aj môj si čítal rozprávky ako 4rocny. Do školy išiel 5 ročný. Teraz je na 8r gympli. Ide mu to, chodí po súťažiach. Skôr sa zamerajte na to, aby mu "išiel" bežný život a socializacia. Keď sa v prvej triede naučia čítať všetci rovesníci, táto výhoda sa stratí.

jurly
2. jan 2025

@marion30 podla toho, co uvadzas moze ist o nadane dieta. diagnostika- ano, ale sucasne, ako bolo vyssie uvedene :
treba sa uistit, ze dieta nezaostava v socialnej a emocnej oblasti.
lebo toto Ti potvrdia aj ludia nielen z vyssich pozici -
dolezitejsie ako hard skills (cize vedomosti) su soft skills - empatia, ucta, respekt, schopnost kooperacie, pocuvat, schopnost vyjednavat, vytvarat si vztahy a starat sa o ne atd. tuto oblast maju totiz nadane deti nie velmi rozvinutu.

marion30
autor
2. jan 2025

@pribinak ďakujem no netuším čo znamenajú tie skratky 🤔🌹

dusankomoj
2. jan 2025

@janinah mám takú dcéru, čo patrila k mimoriadne nadaným deťom. Teraz už má 27r a ja by som to síce nenapísala tak ako ty,ale naozaj je pravda, že praktické veci sa musela učiť cielene ( nemyslím utieranie zadku,ale vybavovanie na úradoch a pod.) tie deti žijú v inej dimenzie a svetské veci ignorujú (aspoň tá moja🤣)

pribinak
2. jan 2025

@marion30 CPPaP centrum poradenstva a prevencie

https://m.facebook.com/cpppapvk/

marion30
autor
2. jan 2025

@danieli ďakujem no a to je tiež taký problém lebo on neplace ak ho zanesieme do škôlky,vydrží no ako sa ide po neho tak vždy učiteľka vraví že sa nezapaja,robí si čo chce teda je úplne inde,nerobí to čo by chceli proste ale iné nepovie nic

marion30
autor
2. jan 2025

@jurly no práve tam to kus zaostáva nám,v škôlke sa nezapaja ,nerobí to čo oni v podstate behá tam a robí si čo chce no

marion30
autor
2. jan 2025

@janinah áno aj to vie aj sa vie osprchovať 🤣🌹

marion30
autor
2. jan 2025

@ivuska027 teda no a teda nechodil do škôlky ani či ako išiel do prvej ako 5 ročný?

marion30
autor
2. jan 2025

@pribinak ďakujem 🌹

jurly
2. jan 2025

@marion30 je dobre, ze o tom viete. treba s tym pracovat v tej socialne oblasti.
pozrite tiez starsie diskusie
https://www.modrykonik.sk/forum/mame-doma-skolkara-3-5-rokov/aku-skolku-vybrat-pre-nadane-4-rocne-dieta/

dennissa16
2. jan 2025

@janinah nevyryvam, ale 4 ročne dieta si ešte naozaj nemusí vedieť utriet zadok, aj keď to skúša…
Samozrejme, že ak vyniká v nejakej oblasti, pokojne môže v inej ( praktické veci)zaostávať. Dokonca je to väčšinou tak…niekde ma pridané, niekde ubrane..

jumama
2. jan 2025

Odporucam ti toto video:

https://www.youtube.com/watch?v=dPoTLgBJHwI

A knizky od tej pani - velmi rozumie prave tomu, co neurodiergentne dieta preziva a ako ho podporit...

danieli
2. jan 2025

@marion30 prave to by som tiez v Centre pedagogicko - psychologického poradenstva a prevencie riesila, pytala by som sa ako ho usmernit v skolke, ci su nejake speci programy, aby bola prenho aj skolka prinos, to bude chciet aj spolupracujucu a ochotnu ucitelku v MŠ, dcera mala v skolke podobne sikovneho chlapceka, cital sice az 5-rocny, ale dodnes je popredu, davali mu zlozitejsie pracovne listy, aby sa nenudil, emocne tiez uplny milacik, emoaticky, spolupracujuci, ochotny, take zlaticko

marion30
autor
2. jan 2025

@dennissa16 samozrejme len to skúša tak som myslela 😘

marion30
autor
2. jan 2025

@jumama ďakujem ♥️

kiki68
2. jan 2025

@marion30 mame nieco podobne doma, tiez vie celu abecedu , vie citat, pise tazsie, ale vie. Podobne cisla, dlhsie mu nabiehala rec, ale je multilingualny, ale zrazu isiel celymi vetami. Zhovara sa ako dospely, je to take ine. V skolke nas hned V 2,5 roku upozornili na mozne nadanie. S detmi si velmi nerozumie, ako nejak tomu stale neprisiel na chut. Hoci uz ma par kampsov. U nas v Rakusku nie su triedy pre nadane deti. Zrusili ich vo velkom. Daj mu zmerat ofiko IQ a uvidis, bez toho da neda nejak pohnut. S nasim vyborne pracuju v skolke. Ale musime aj doma, on ma dlhy interval pozornosti, ja som ucila v skolke a on je v 4,5 tam, kde su 9 rocne deti tym sustredenim. Uvidime co z neho bude, zatial je to take nejasne.

kiki68
2. jan 2025

Nas inak ide v skolke ako stroj, on poda vykon, prvy vie basnicky atd. Co nevie je byt dietatom, tam ho tahaju tri deti, ktore pustil k sebe po pol roku. On aj na mna je taky ze mi povie „ neskor milacik, teraz pracujem „ 😂

ivuska027
2. jan 2025

@marion30 chodil do škôlky. Bol predčasne zaškolený. Potrebovali sme k tomu 2 nezávislé psychologické posudky (ZŠ požadovala). Keby som sa mala rozhodnúť zas, asi by som rok počkala. Teraz má čerstvo 13r a spolužiaci už o chvilu 15 niektorí. Cítiť to, že oni "sú inde v dospievani, puberte". Ale čo sa týka školy, stále sa tam teší, stále sa rád učí 🙂

mamina7070
2. jan 2025

a co pre vas znamena ze vie citat? ze chyti do ruky rozne knizky co aj predtym nevidel a cita text? alebo pozna znaky pismen a par slov ?

marianarem
2. jan 2025

@marion30 Aj moj je na tom podobne, prve slova zacal citat uz ako 2.5rocny. Myslim si, ze nadany asi bude, ale ci to bude mat v skole lahsie, to si netrufam povedat. Moj manzel je napriklad mimoriadne inteligentny, je matematik na VS, ma obdivuhodne myslenie a je tiez chodiaca encyklopedia. Bol urcite aj nadane dieta, ale skola mu praveze vobec nesla. Nejako nezapadol do standardneho vzdelavacieho systemu a bol zly ziak, vsetci ho brali tak, ze maximalne ucnovka. Moj maly je tiez taky svojrazny, socialne trochu slabsi, tak ako tvoj, zamysla sa pocas spolocnych aktivit nad svojimi vecami, meni si zadania podla svojej lubovole 🙂 Tak uvidime 🙂

adka2112
3. jan 2025

Cvan

henikap123
3. jan 2025

Nie si z Bratislavy ale tu máš link na školu v Bratislave čo chcú pred prijatím do školy. https://www.spmndag.sk/vyucovanie/predskolaci
Máte nejakú v okoli? Tam bude viac napísané čo chcú.
Sestrin syn takto išiel, so psychologickou aa rozprával na škole a hlavne ju zaujímali výsledky úloh čo mal urobiť resp. IQ testy. Ale sestra si našla IQ testy pre predškolákov na internete a doma to s ním trénovala. Skús pozrieť tie IQ testy pre male deti.

jablkovastrudla
3. jan 2025

@dennissa16 toto si aj ja pamatam, je to jedna z veci co by mali vediet pred nastupom do skoly a nie v 4 rokoch. Tam ide o dlzku ruky a dozadu si nemusia este dociahnut.

sono2
3. jan 2025

@marion30 môžem konkrétnejšie o tom Windowse? Čo tým konkrétne myslíš? Čo prerobil?

slovakboy
3. jan 2025

@marion30 ten vývin v iných oblastiach treba sledovať, ale to že sa nezapája ešte nemusí byt také zlé. Možno len sa nudí jednoduchými hrami.