4-ročný syn nemá kamarátov

1. nov 2023

Som mama 4r syna a trápi ma, že nemá žiadnych blízkych kamošov. Žijeme na dedine v dome, na okolo je veľa domov s rodinami s malými deťmi, ale všetci sú schovaní vo svojich dvoroch, tam majú deti preliezky, trampolíny a asi nemajú záujem chodiť von. So synom chodím na naše dedinské ihrisko, ale málokedy tam niekoho stretneme. Keď aj áno, sú to také krátke stretká, deti sa na chvíľu pohraju a zase sa týždeň dva nevidime. Nemáme ani žiadnych bratrancov a sesternice v jeho veku. Do škôlky chodí veľmi málo, kvôli častým chorobám. Máme kamošov, ktorí majú 7r syna, keď bol mladší, hrávali sa, lenže už je veľký a nechce sa s našim hrať, alebo sa začína nad neho povysovat a mať také predpubertalne správanie a reči, to sa nám nepáči. Pritom syn by sa s ním hral, stále sa naňho pýta.
Je mi to ľúto za syna, potrebuje spoločnosť seberovnych, dopriala by som mu jedného stáleho dobrého kamoša. Neviem, ako to bude, keď bude starší, do školy bude musieť dochádzať do inej dediny/mesta.
Vy, čo ste to mali podobne, zmenilo sa to vekom? Alebo čo by som ešte ako rodič mohla preňho urobiť? Ešte poznámka, má 2r brata, s ním sa už celkom vie zahrať.

majamat
1. nov 2023

netrap sa tym, ved je este maly.

uplne malinke dieta sa ani nevie hrat, prichadza to neskor. tiez skolkar este nemusi vediet nadviazat priatelstva. to tiez moze prist neskor, on sa to len uci.
jemu hlavne staci kontakt s rovesnikmi. v dnesnej dobe je prave toto dost komplikovane.

u nas to bolo podobne, dceraked bola v skolke, hoci byvame v bytovkach, tolko deti v jej veku tu nebolo. a aj ked nejake boli, malo s nimi chodili von. kym nechodila do skolky, ja som ju tahala minimalne do obchodu, trosku sme sa aj presli ( dlho sa vozila, nevladala koli ochoreniu ) a teda s rovesnikmi byvala malo. ked aj bola, aj v skolke, nevedela sa s nimi hrat.

ked nastupila do skoly, nasla si kamaratku u nas na tom nasom mini sidlisku. nevime ci su ti dokopy 3 v rovnakom veku. ta jedna neviem, je to jej spoluziacka,a le ani ju nevidavam. potom vyssie su bytovky, tam su nejake dievcata,a le ked bola mensia, tam chodit nemohla sama.
ako ide cas, tak sa kamarati so spoluziackami, pripadne s babami zo svojho rocnika.
s jednou je pohadana, no kamarati sa s dalsimi dvoma. jedna jej spoluziacka ju v nizsich rocnikoch opakovane pozyvala na oslavu narodenin.
nevyhodou je, ze su to dievcata s okolitych dedin, cize maju skor kontakt cez socialne siete, nemozu sa casto navstevovat, kym nei su uplne samostatne. no snazime sa jej vztahy podporovat, casto sme ju viazli ku kamaratkam aj na prespatie,c i na vikend.

sissy27
1. nov 2023

Na rovinu ti poviem, ze mas od skolkarov prilis velke ocakavania. V tomto veku nemaju nejakych stalych kamosov, naj kamosov atd, pretoze sa socializuju len tam, kde ich vezmu rodicia - teda ihrisko, skolka, kruzok, pripadne v ramci rodiny alebo kamaratmi rodicov.
Synovi “vycitas”, ze nema v 4 rokoch staleho kamosa - a kde su u vas dospelych stali kamosi ? V tomto pripade je dieta len vasim zrkadlom. Zacnite sa socializovat vy ako dospeli - zoznamte sa so susedmi a ich detmi, opraste stare priatelstva z minulosti, pohladaj najblizsie materske centrum a pravidelne ho navstevuj. Synovu imunitu verim, ze riesite a tak sa coskoro bude moct zapojit do kolektivu v skolke. A hlavne rataj s tym, ze v tomto veku deti objavuju svet a su zavisle od rodicov, takze tvoja predstava o jednom stalom kamosovi je dost nerealna.
Drzim palce, aby ste nasli kopec novych kamosov ❤️

anjelicek26
1. nov 2023

Tak vacsina deti v tom veku ma kamaratov zo skolky, dohodnu sa na stretko doma po skolke a vybavene, aspon u mojich deti to vzdy tak bolo... len musi rodic zdvihnut telefon a dohodnut sa, pozvat dieta a rodica samozrejme v tom veku na kafe a deti zalezu do detskej izby a hraju sa alebo idu na dvor... v skolke sa s nikym nehra?

colsami
1. nov 2023

Skus niekedy pozvat susedovcov s deckami ked vravis ze ich tam je vela, ku vam sa pohrat, ak tam je niekto s kym aspon kde tu prehodite rec.
Jasne ze ak maju doma rovno na dvore preliezky trampoliny atd, nebudu chodit na dedinske ihrisko.

slavomira236
1. nov 2023

V dome je byvat dobre ale je tu malo deti a vetsinou zalezene vo svojom dvore..takze deti tiez ako takto malw kamosiv nemali len v skolkach..dcerka sa stretavali spoluziaci aj v parku ktory je nedaleko skolky a my rodicia sme tam s detmi zostavali s detmi aj 2-3 hodiny sa tam deti hrali. U syna toto nebolo ked chodil do tej skolky vsetci isli rovno domov..teraz ma 9vat a ma kamosiv v triede no mimo sa nestretavaju len na nejakych oslavach.

nwnw
1. nov 2023

To mame aj my ten problem. Prihlas ho na daky kruzok. Nasi v okolu poznaju skor starsie deti, co chodia na ihrisko sa bicyklovat, ale v ich veku nikoho. Kamosov si buduju na gymnathlone

eskop
1. nov 2023

Tiež sme tak isto na tom.. skus pozrieť mamka hľadá kamku na fb alebo v nejakej skupine možno sa podarí.mne sa podarilo 🙂