Ahojte,
Syn oslavil na konci augusta tohto roku 4 roky, od logopedicky ma diag. oneskoreny vyvin reci (chodime tam od 2 rokov 8mes., predtym tortura klinicky psycholog, neurolog EEG, ORL a potom logoped… caka nas este audiometria (tej sa celkom bojim, kvoli tej nezrozumitelnosti reci)). Chlapec je v uplnom poriadku na zaklade vysledkov od odbornikov. S minimom slov sa mi najviac pustil od 3,5 roka, avsak teraz robi len dvojslovne vety a sem-tam sa pritrafi trojslovna, niektore slova su nezrozumitelne, nevie ich jednoducho vyslovit napr. rozpravat, cibuľa a iné, ked chcem aby zopakoval viacslovnu vetu, zopakuje posledne dve slova alebo vynecha nejaku spojku alebo sloveso. Stale su nejake pismenka, ktore mu asi este nedosli-dyslalia (alebo audiometria odhali, ze fakt nepocuje niektore hlasky). Chcem sa opytat na Vase skusenosti s tymi to “nehovoriacimi, hlavne chlapcami”. Pokroky su uplne minimalne, doslova slimacie tempo. Je mozme ze sme uz z oneskorenheo vyvinu prerastli do NKS alebo dysfazie (ja ani neviem aky rozdiel medzi tym vsetkym je:((). Syn ma aj dobre porozumenie, pokyny chape na prvykrat (dnes sa mi vsak stalo, ze som ho poslala po toaletny papier, on mi chcel z kuchyne doniest papierovu vreckovku.. tak ja uz neviem). Chlapec je inak velmi dobry, je mily, usmievavy, maju ho radi v skolke, ma rad kolektiv, krasne poziciava hracky, neprieči sa, nikdy nerobil cirkus, ziadne zachvaty placu, agresivity alebo nejakych amokov, pocuvne na prve slovo, akoze fakt jeden bezproblemovy chlapcek (ci aj to nie je problem, ze je taky poslusny). Hruba motorika vyborna, bicykluje bez koliesok, hra futbal, hokej, je zdatny, jemna troska horsie - ale pekne ju cvicime kreslenim, vyrabame, lepime, krasne spolupracuje aj doma ked sa ucime, opakuje, robi cvicenia, ktore poviem, sem-tam sa na neho nalepi aj nejake slovo aj s logopedickou, krasna spolupraca…proste ten pokrok je vsak uplne maly, tazsie dlhsie slova tazko zopakuje, az nezrozumitelne, v kazdom 3-4 slove dysláie. Som zntoho velmi deprimovana, bojim sa, ze mi to do tej skolskej dochadzky nestihneme (bude odklad, uz len kvoli tomu ze je augustovy), alebo ci vlastne nabehne mi na normalnu rec a ci uz vlastne nejake silne narusenie reci uz davno nemame:( … dakujem, ani nie za rady, ale ze to mozem napsiat/vyrozpravat/vyliat si srdce sa a niekto si to precita,..
Moj syn zacal rozpravat svojou recou okolo 2,5, chodili sme na logopediu od cca 4r kedy bol ochotny aj sediet a cvicit, rec mal vtedy zrozumitelnu len pre blizke okolie, ale tym ako sam dospieva aj to cvicenie islo lahsie a teraz bude mat 6r a trenujeme uz len R. Na zaciatku niekolko tyzdnov nesli sykavky, sušľal, ale potom sa mu to uz darilo pocas cviceni a ani nevieme ako preslo to do reci. Popri tom ako sme robili poslnovacie cviky na jazyk tak zvladol aj L a teraz to R. Ja som bola prekvapena aky dosah maju tie cvicenia, pravdupovediac vela som si od toho neslubovala. Ale teraz po 2r naozaj vidno pokroky a som za to rada. Este taky tip- syn mal slaby jazyk a nevedel ho cielene dat hore na podnebie alebo vyplazit z ust k nosu, ale zlomilo sa to, ked sme mu kupili take obrovske retro lízatko a to lízal jazykom hore-dolu aj 10 min denne a fajne potrénoval :D a potom to naozaj šlo. A inak, ja som sa pri synovi obvinivala ze je to nejaka moja chyba alebo zlyhanie, ale narodili sa mladsi surodenci a oni prechadzaju recou bezproblemov, tak mi to trochu ulavilo. Ze ani to ze obi rozoravaju fajn, ani to ze on to mal tazsie nie je moja zasluha.
@annabjalonova uplne ta chapem… moj najmladsi (14) ma NKS.. zacala som riesit po 2hom roku, ked bolo evidentne ze je problem.. jemu sa pusa nezastavila, ale bol to taky blabot, odkial obcas zaznelo mama… logopedicka nas hned s prichodu poslala do Dialogu, vyse polroka som cakala kym nas zobrali… prve mesiace boli take, ze som netusila ci je to k niecomu vobec dobre.. cista frustracia.. ked mal 5, ten progres bol neuveritelne pomaly, zacal v Dialogu chodit aj do skolky, striedalo sa to s beznou MS… 2mesiace tam, 2 tam… samozrejme odklad do ZS, potom ho zoprali do pripravky na Jelenej… ked tam nastupoval, v podstate mal sykavky iba š, hlasky ako b, d,n,m nahradzal p, v podstate nevedel polovicu abecedy vyslovovat.... bolo to hrozne frustrujuce, lebo ako cas isiel, furt som mala pocit ze sa nenauci rozpravat.. povedat nie ze kratky pribeh ale suvislu, zmysluplnu rozvitu vetu… avsak ta pripravka s 1. rocnikom mu neskutocne pomohli… v podstate teraz jedine s cim vramci vyslovnosti ma problem je r ( ak mi niekto povie ze preto lebo sme netrenovali a malo sa snazili, zabijem ho lopatou), vramci porozumenia, vyrozpravania vlastnymi slovami je to neskutocny pokrok…
Vela pomohlo citat..citat obrazkove knihy, popisovat do aleluja vsetky cinnosti, rozvoj pamate -pexeso..mame doma doteraz asi 70druhov…vela som ho nutila ucit sa naspamat.. riekanky, basnicky, ale aj bezne vety, doslova ho naucit povedat co chce… este asi 2roky dozadu mal napriklad problem s casom.. co je minuly, daleky minuly( davno), blizky buduci( o hodinu, zajtra) atd, ale uz aj to je omnoho lepsie.. stale sa mu stane, ze sa zasekne a povie mi, mami neviem ako to povedat… tak proste skusame co vlastne chcel povedat… ale ked si predstavim aka frustrovana som bola pred 7 rokmi, ze sa nenauci rozpravat…je to 100a1
Nezufaj, len si povedz ked budes jedno slovicko s nim opakovat 10001 raz, ze raz sa to nauci
@puklica13 wau, obdivujem tvoju pracu so synom, myslim, ze ti vdaci za vela. Skoda, ze niekedy si ludia vsimnu len tie nedostatky (co este nejde v reci) a netusia, kolko je za tym hodin cvicenia, bojov s tym dietatom, aj tej frustracie a zufalstva. A ked nam kamos v case ako syn bojoval s recou zahlasil, ze jeho syn rozprava bezproblemovo, lebo sa mu venuju, tak to bola rana do srdca pre mna.
Dievcata a take nieco, ze pride z nicoho nic bleskujuce vety, suvetia a zrazu zrozumitelnost? Take sa nemoze stat, ze?
@margitaf je poznat to r, vynechava ho, rozprava ale plynulo, pouziva uz aj zlozite suvetia, aj zvratne…niekedy nevie nieco vysvetlit, vtedy sa zasekne, hlavne ked vidi, zazije, pocuje nieco uplne nove, obcas sa mu stane ze pouzije nespravny rod, muzsky, hlavne ked ma pouzit zameno ona, povie on, sklonovanie, pady obcas tiez, ked som pri tom a vsimnem si to, tak ho zastavim, poviem spravne a necham ho zopakovat.. jasne je v puberte, sialene mu to lezie na nervy, ale tym ze to fakt robime od mala tak chape ze nema inu sancu😂
Prirovnala by som to teraz k tomu, ako ked sa dospely uci cudzi jazyk… aby pochopil, porozumel a rozpraval, musi sa to naucit vedome
Napriklad, ked sme spolu pozerali nejaky film, tak som mu popisovala cinnosti, veci, ludi a potom ho nechavala prerozpravat dej… teraz sa aj sam od seba spyta ked nieco nevie, ale uz je to zriedkavo
A vela citat, vecer v posteli.. od mala, citat mu, rozpravat pribehy…neviem nic lepsie poradit
za mna, este nic nie je stratene... mam doma nieco podobne, zacal rozpravat ako 3 rocny, ale malokto rozumel, dlho to bolo biedne, ale postupne sa rozrozpraval, mal odklad a teraz ma 7 rokov a usta sa mu nezastavia, ma uplne v poriadku slovnu zasobu, rozprava uz relativne cisto, uz len R musime doladit... cize urcite netreba hadzat flintu do zita, pokracovat v logopedii, pripadne skusit inu, intenzivnejsie, neviem ako casto chodite.... my sme odisli od statneho do sukr. centra a to bol velky krok vpred, drzim palce!