Naše 4rocne dieťa za všetko plače a trucuje, už cca rok to je takto. Nič sa jej neľúbi, stále hovorí ja chcem alebo ja nechcem. Ja nechcem ísť do škôlky, ja chcem byť doma, ja nechcem to jesť, ja chcem iné oblečenie, ja nechcem ísť von, ja chcem ísť na odrážadku, ja nechcem ísť k babke, večer ja nechcem ešte spať, ja chcem ešte hrať, ja nechcem ísť kúpať sa, ja nechcem si umyť zuby, ja chcem rozprávku, ja sa nechcem zakryť, ja chcem plysaka atď atď stále dokola. A za všetko plače a trucuje. Neviem kedy toto obdobie prejde? Stále jej všetko vysvetľujem hlavne to že do školky musí chodiť, že kúpať sa a umývať zuby musíme. Takisto že hračky si upratovať musíme. Manžel len aby bola dcéra ticho tak jej vo všetkom vyhovuje, ja som zas opak keď chce nech si poplace no iste pravidlá musia byť. On to nezvláda veľakrát už nervy má na malú a potom kričí na ňu. Alebo odíde od nás aby sa ukľudnil. Mali ste takéto obdobie s deťmi a koľko to trvalo?
Tiez vidim problem v manzelovom opacnom pristupe ako mas Ty...Tvoj postoj je spravny, treba pravidla a ked to nejde, tak proste neustupit, ked sa da, dat dietatu na vyber z 2 moznosti...obdobie vzdoru je take a kludne moze trvat aj do 4r. Svagrina tak mala...pri nej deti posluchali, pri manzelovi robili sceny a stale skusali, lebo vedeli ze im vyhovie...tiez po praci nemal na ich truc nervy...on im dal mobil, svagrina nie.
Áno mali sme a trvá to ešte stále, ale už menšia intenzita. (V decembri bude mať 6). V tom veku napríklad on si zmyslel, že chce ja neviem sviečkovú a ja že - nemáme. A on - tak choď kúpiť. A hysák, keď som mu vysvetľovala, že proste sviečková dnes nebude. Teraz už je to oveľa oveľa lepšie. Ale možno len pochopil, že môže sa čertiť, na nič mu to nebude 🤷. Držím palce, dozrie jej časom mozog a bude to lepšie. Samozrejme, problémom vždy bude nejednotná výchova, keď bude vidieť u otecka, že on dovolí, tak ťa bude obchádzať 🤷. V tom prípade by bolo dobré povedať mužovi - okej - ty si jej dovolil sladkosti pred obedom, ty dohliadneš na to, aby sa naobedovala (pokojne aj o 4 poobede).
Podla mna kazde dieta toto robi,tak v niecom jej dat na vyber: chces ist napesi alebo na kolobezke,chces saty alebo tricko? A co sa tyka tej skolky,tak nam zabralo potvrdit jej to,ze ano chapem ta,ani mne sa niekedy nechce ist do prace,ale musim tam chodit,ja viem je to tazke pre teba,chcela si byt doma s mamkou,ale v skolke sa toho vela naucis,budes sa hrat s detickami,poobede po teba pridem a budeme sa spolu hrat,pojdeme na zmrzku,na ihrisko atd. To potvrdzovanie emocii sa nam osvedcilo pri tychto vzdoroch.
@denithestrange1993 Aj ja mám podobne vysvetlovacky ohľadom škôlky. No aj tak každé ráno ja nechcem ísť do škôlky. No ostáva to na mne presvedčiť ju a zaniesť ju tam. Manžel to nedával, pri ňom nechcela sa ani obliecť ani vyjsť z domu. Tak len ja ju nosím aj vyzdvihujem poobede.
To tiež není dobré že máme rozdielne názory na výchovu s manželom, len on nemá na toto trucovanie nervy a vždy polavi a všetko jej dovolí.
Tak potom je na vine manzel nie dieta. Zjavne uz aj dcera zistila,ze s nim sa da lahko manipulovat. Tak mu musis vysvetlit,ze dieta je tiez clovek,ma svoje pocity,nazory,potreby ale takisto potrebuje hranice. Ze si trochu poplace,potrucuje jej urcite neublizi,a ked to vadi jemu,zjavne on nevie ovladat svoje emocie (co by ako dospelak uz mohol zvladat)
To ze mate rozne vychovne praktiky sa vypomsti manzelovi, lebo dcera sa nauci (a uz sa pravdepodobne aj naucila) ze pri nom jej vsetko prejde. Ze staci zaplakat a dosiehne co chce. Pri tebe sa casom nauci ze to nema cenu a nebude to skusat, ale zatial je este mala a hlavne ti to kazi vplyv muza.
Vela z tych veci co si vymenovala ale ja nepovazujem vobec problematicke a nutne riesetit.
ja nechcem to jesť, ja chcem iné oblečenie, ja nechcem ísť von, ja chcem ísť na odrážadku, ja nechcem ísť k babke, ja chcem rozprávku, ja sa nechcem zakryť, ja chcem plysaka - Vo vsetkom tomto by som ju kludne nechala rozhodovat.
Ja nechcem ísť do škôlky, ja chcem byť doma - Dobre, ja tym padom ale nepojdem do prace a nebudeme mat dost penazi na sladkosti a jogurty.
ja nechcem si umyť zuby - Dobre, nemusis, ale nemozes jest ziadne sladkosti. Ani jednu, lebo cukor kazi zuby.
Večer ja nechcem ešte spať, ja chcem ešte hrať - Dobre, mozes ostat este 15 minut, ale potom nestihneme citat rozpravku.
Ja nechcem ísť kúpať sa - OK, chces sa radsej sprchovat? OK ani jedno, nevadi, ale smrdis a tak ta budem volat "smradko".
Nas stredny bol taky ze do skolky rano bola hroza...skryval sa po dome, vyzliekal sa, zobuval...v tomto mne veru manzel ked bol rano doma pomahal, lebo ja som mala dost...zobral na plece, sup do auta, do skolky cez plece...pol roka rano plakaval v skolke pri svojom lehatku, potom uz len po vikende horsie...poobede ako bolo v skolke, ze dobre...pohoda 🤷♀️
Problém je v prvom rade tvoj partner a jej otec. Pokial budete mat každý iný spôsob výchovy tak aj to dieťa bude skúšať čo si pri kom môže dovoliť. Vidí že otec jej vyhovie vo všetkom tak sa snaží cvičiť aj teba, kým nepovolis. Ale to dieťa je zmätené a bude to horšie, pokial toto bude pokračovať. Takze na mieste je si v prvom rade sadnut so svojim partnerom a dohodnut sa na spôsobe výchovy. Opýtaj sa ho prečo zastáva takúto “nevychovu” nech sa začne chovať ako otec a začne svoje dieťa vychovávať, lebo na to budeš doplácať ty a hlavne vaša dcéra.
@gabika0825 Taký rozhovor sme už mali, povedal že nechce aby dcéra plakala a vymýšľala tak radšej nech je po nej čo chce ona
Dieťa má mať hranice a majú ich dodržiavať všetci
Tak sa musíš zmierit s tým že to bude robiť dcéra naďalej a priprav sa na horšie obdobie. A nič v zlom ale ak má takýto postoj aj k iným veciam tak to bolo očividne že takýto prístup bude mat aj k výchove dietata. S takým človekom by som ja mat dieťa veru nechcela. Ale tipujem že riešite vo vzťahu aj iné problémy
jooj, ja keď som bola malá, tiež som raz vymýšľala, že sa neoblečiem do škôlky.. raz.. mama ma vystrčila za dvere v pyžame (bývali sme v bytovke len s 3 ďalšími susedmi, bola tam chodba), že do škôlky sa ide a hotovo, keď sa nechcem obliekať, môžem ísť aj v pyžame. už som to viackrát nespravila a pekne sa obliekla každé ráno :D
Mala by si si pripustit, ze problem je manzel a nie dieta. Vychova, toboz v tomto veku musi byt jednohlasna.