4-ročné dieťa nechce nikam chodiť

14. nov 2023

Dobrý večer.Mame syna necelé 4roky a chodí do škôlky teda pokiaľ zdravie dovolí,ale nie o Tom som chcela.Syn nikam nechce chodiť.Ziadne prechádzky(teda len vtedy keď on chce)žiadna rodina,žiadne spoloc.udalosti(oslavy,návštevy)tak len sedíme doma a píšeme sms,že mi neprídeme.Uz mi je smutno lebo už má dosť nato aby bol v spoločnosti a aj nám sa žiada ísť medzi ľudí,pokecať zasmiať sa nie len sedieť doma.Poradte lebo už ho nutime a aj to celou cestou reve alebo jeden z nás musí byť stále počas návštevy snim.Smutno mi je stoho

thereisabear
14. nov 2023

Ísť niekam najprv na chvíľu, postupne viac. Nalákajte ho na to, čo ho baví a čo má rád. Pokojne nech reve. A to, že jeden z vás musí byť s ním nie je prekážka, on si časom zvykne, len nesmiete ustupovať. Má 4 roky a už vám rozkazuje, čo bude robiť v 14?

jaskolka
14. nov 2023

Nechápem celkom... Vy, sa ho pýtate, ze Jožko, môžeme ísť na svadbu? Na oslavu, na návštevu? To akože niekto vás pozve niekde a vy nejdete, lebo 4 ročný syn nechce ísť? Vy sa ho nepýtajte, ide sa a hotovo. Môže kľudne aj revat, to mu neublíži.
To, ze sa mu bude treba venovať na tej návšteve, to je druhá vec, samozrejme ze áno, ved hádam si zase nepredstavujete, ze prídete tam, dáte ho niekde do izby a budete sa len baviť,to zase nie , to je prirodzené, ze ak idem s malým dieťaťom, tak musím sa mu aj tam venovať.
Ale zase aby mi dieťa rozkazovalo, ze nesmieme ísť nijak, lebo ono nechce.. 🙈🙈🙈🙈

tiezjedna
14. nov 2023

Akože vám 4 ročný syn diktuje kam pôjdete, resp. že niekam nepôjdete??? On má nejaký problém outistického spektra alebo niečo podobné?

luccija
14. nov 2023

Normálne by som všade chodila, aby si zvykol na iných ľudí.na prechádzke ste s ním tak prečo nechce?podľa mňa len skúša hranice pokiaľ môže ísť.Ako ja som ústretová, ale nemôže Vám 4 r dieťa organizovať zivot

vulka
14. nov 2023

Vy s ním nechodíte každý deň von - hry, prechádzky, múzeá, dielničky,.... ? A robíte to, čo povie on? Fúha!

deedol
14. nov 2023

Zakladna otazka: ma nejaku diagnozu?

andreatytler
14. nov 2023

Posobis dost melodramaticky s tym ze len sedite doma a pisete sms ze nepridete.
Napis trochu viac a skor vecne. Ze kolko chodite von a kedy a co si skusala aby sa to zmenilo. Vidim ze ste skusali ist nasilu a to nezaberalo. Podla mna je uplna blbost ist na navstevu nasilu, lebo si to vobec nemozes uzit a cela pinta navstevy je v tom ze to ma byt prijemne straveny cas. Aj povie ze co mu vadi? Preco nechce ist? Skusate sa dohodnut?
Nechapem ze v com je problem ze jeden z vas sa mu musi na tej navsteve venovat. To akoze si predstvujes ze dojdete na navstevu a vy sa zacnete bavit s dospelakmi a on si ma najst nieco s cim sa bude hrat ci uz sam alebo s inymi detmi? To sa mozno udeje ale az ovela, ovela neskor ked uz bude na tej navsteve peceny-vareny.

autor
14. nov 2023

@deedol nie

paciko9
14. nov 2023

No tak aby som sa ja prisposobovala malej? To ako kde sme. Ma 4 a vy skacete ako on piska?Proste ideme a nezajem. A jedna preventivna po zadku by mu tiez neuskodila.

autor
14. nov 2023

@andreatytler jasné ,že byť s ním problém nieje,ale aby bol človek snim v kuse 3hodiny tak si myslím,že je to dosť.a dohodnúť sa snim?nereálne je až moc tvrdohlavý.

autor
14. nov 2023

@paciko9 neraz dostal po zadku a išla by si aj za cenu,že ti bude plakať a ťahať ťa domov počas celej návštevy?pukli by ti nervy obliekla by si sa a z nervami by si odisla

pipistrel13
14. nov 2023

mame take dieta v rodine,ja to nechapem ako mozete takto vychovavat,resp.nevychovavat..ma 4roky a on rozkazuje ci a kam budete chodit?comu ho ucite?ze je centrum sveta...
a ten nas s rodiny ma odrazu problemy v skolke,uz aj v skole teraz,hysaky,ze nejde a rodicia ho nechaju doma,lebo ved nevedia co s nim...a chudak chlapec sa nevie zaradit,spolupracovat a neznesie ked nie je po jeho...

andreatytler
14. nov 2023

Ano, zo zaciatku aj cele 3 hodiny by som bola v kuse s nim a nechala by som jeho ci sa osmeli. Na tej navseve aj je nieco co by on mohol robit? Maju tam hracky, ine deti s ktorymi sa moze hrat, alebo niekto iny sa mu venuje, ci len tak tam ma sam sediet?
Tie prechadzky robis pre neho aj nejak zaujimave? Aj sa pri tom nejako hrate, rozpravate, Ci len tak kracate hore ulicou? Rozhoduje on, alebo ty kam pojdete?
Dohodnut sa da s kazdym, ale musi to byt skutocna dohoda. To ze ty mu vysvetlis preco chces ist na navstevu a on bude s tym suhlasit nie je dohoda.
Preco nechce chodit na tie navstevy a prechadzky? Opytala si sa ho na to?

lujza123
14. nov 2023

A v čom si myslíš že je problem? Nemá rad cudzích ľudí, cudzie prostredie? Alebo sa skratka odmieta prispôsobiť lebo obdobie vzdoru …

Ja by som ho skúsila motivovať, vezmite na návštevu nejaký tablet s rozprávkami, knižku s nálepkami, skladačku … niečo netradične co mu je vzácne a bude ho baviť.
Chodievajte na návštevy častejšie ale kratšiu dobu.
Ak sa vylozene hanbí ľudí skúste mu zobrať nejaký detsky stan nech si tam zalezie s rozprávkou, proste také zázemie kde bude akože sám ale je mu to dôverne známe

mane01
14. nov 2023

Ako ste si ho naucili, tak mate. Mlady pan vie, ze staci revat a otravovat a bude po jeho. Teraz uz len vydrzat a ukazat mu, ze ten jeho rev mu nezabezpeci, co chce. A to venovanie… mame take dieta v rodine, ma 13 a stale sa mu musia rodicia venovat, inak je ofucany. A to je uz pekny zahul! Takze pozor na to…

annm81
14. nov 2023

Ja by som nebola taká ostrá ako diskutujúce vyššie. V prvom rade treba zistiť, prečo nechce ísť. Lebo ak má nejakú fóbiu zo stretnutia s ľuďmi, potom to nútením môžete len zhoršiť. Má taký problém aj keď ide ku kamarátom? A ako sa správa, keď je návšteva u vás? Ako vníma škôlku a ako rýchlo sa jej vedel prispôsobiť? Čo urobí, ak ho osloví neznámy človek na ulici? Vie sám osloviť neznámeho (napr. si vypýtať v cukrárni zmrzlinu)? Ako vníma zmeny? Deti v tomto veku nezvyknú byť lenivé a možnosti, prečo nechce ísť je veľa- od nejakej formy sociálnej fôbie, cez to, že sa na návštevách nudí, až po úplne banálne, že mu je pohodlne doma v teplákoch a neznáša si obliekať nohavice. Kým nebudete poznať dôvody, ťažko budete hľadať riešenie.

slavomira236
14. nov 2023

U nas bolo opacne dcera chcela ist vsade a zo vsade isla domov s revom ze kazdy pozeral. Tak sme navstevy zrusili na isty cas

tanyag
14. nov 2023

Noo na návšteve s ním 3 hodiny je problém byť? veď by si s ním bola doma tak či tak, tak nerozumiem. Vezmi ho a buď s ním aj 4 hodiny niekde medzi ľuďmi, on možno potrebuje vidieť, cítiť, že to nie je nič hrozné...veď ak normálne funguje v škôlke, tak nechápem, ako nemôže normálne fungovať aj na návšteve alebo na oslave alebo neviem kde. Ja som mala podobný problém s dcérou, ale ona mala traumu z nemocnice a potom sa bála výjsť von, lebo si myslela, že ideme do nemocnice a áno aj s revom a krikom som ju von vzala, aspoň na ihrisko, pred bytovku, ona sa po čase ukľudnila, keď videla, že nejdeme do nemocnice, trvalo to skoro 2 mesiace, triasla sa od strachu len som otvorila vchodové dvere, ale to mala 2 roky. Prešlo to a von sme chodili aj 4 krát denne, hneď o 6 ráno keď vstala, napapala sa a von, potom domov - obed a von, potom domov - večera a von na chvíľu a niekedy sme vyšli na 10 minút aj pred 21 večer, hlavne v lete, keď bolo teplo.

autor
14. nov 2023

@annm81 keď ideme napr.na zmrzlinu je úplne v pohode aj keď sú v cukrárni ľudia.Len keď je väčší počet tak je to už horšie a plače.Ked stretneme na ulici niekoho je v kľude usmeje sa a ide ďalej takže neviem prečo sa správa tak ako sa správa vo väčšom množstve ľudí.Ked začal chodiť do škôlky bola to kríza,ale teraz už po nejakom čase začal papať(čo pred tým ani opacit)a aj sa začal hrať s deťmi to nám tiež nešlo pred tým.Len ten väčší počet ľudí je masaker

thoughtfulweirdo
14. nov 2023

Ja by som pri svojom dieťati začala tým, že by som rôznymi spôsobmi zisťovala, čo presnejšie mu vadí a od toho sa potom dá odraziť. Keď nevie odpovedať priamo na otázku, skúsiť to cez rôzne rolové hry s bábikami, zvieratkami, autami, kamienkami, prstami, vami priamo, skrátka čo mu je blízke. Pokiaľ nejde vyslovene o zdravie, neosvedčilo sa mi robiť v tomto veku s dieťaťom niečo nasilu, naopak mám skúsenosť, že tlak vytvára zaručene protitlak.

kornelies
15. nov 2023

Smer detsky psycholog. Mne to skor pripada na enochlofobiu.

martul
15. nov 2023

Mne je smutno z toho, že vám 4 ročné dieťa diktuje či budete alebo nebudete niekam chodiť. Netreba žiadne 3 hodinové návštevy, len proste ideme tam a tam nachvíľu, potom sa vrátime domov.

sense
15. nov 2023

Aj ste sa ho pýtali prečo tam nechce? Šla by som za odborníkom, môže mať nejakú poruchu. Ak nemá tak len skúša. Predpokladám ze na návšteve tiež nie je viac ludi ako v cukrárni.
Keby sa riadim len podľa toho kde chce moje dieťa. Tak chodím len do aquaparku a na bowling.

adrianap83
15. nov 2023

Vyhľadajte psychošku. Trapite sa všetci. Hoci Ti tu hrdinky píšu, Ty ho najlepšie poznáš a vieš čo prežívate. Nech si to nenesie do dospelosti. Keď to nič nebude, aspoň poradí, ako s ním jednať.

autor
15. nov 2023

@adrianap83 dakujem

misiatko81
15. nov 2023

z vlastnej skusenosti, zacnite hladat detsku psychologicku a rieste.

tiezjedna
15. nov 2023

@kornelies som si to musela vygoogliť. To je zaujímavá diagnóza, vôbec som o nej nepočula. A je možné, že máš pravdu👍

annm81
15. nov 2023

Ak mu vadí väčší počet ľudí a plače kvôli tomu ešte aj v cukrárni, mal komplikovanú adaptáciu na škôlku atď. treba to riešiť s odbornikom. Môže to byť len tým, že mu napr. prekáža hluk, ale syn pokojne môže mať nejakú formu sociálnej fóbie. Ignoruj reči, že vám nemá čo rozkazovať štvorročné dieťa - tvoj syn najskôr potrebuje pomoc a tvoju podporu, nie premúdrelé rady o tom, že má dostať po zadku...

pipistrel13
15. nov 2023

naucili ste ho tak...na navsteve je vacsi pocet ludi ako v cukrarni alebo na zmrzline (kde mimochodom ON chce byt,nie vy)...
tiez teorie z diagnozami,akoze uz vsetko treba riesit s psychologom a hadzat diagnozu jednu od druhej...
tvojmu synovi z popisu nic nie je,je tak nauceny
presne toto si moja zvysna rodina myslela uz o spomenutom chlapcovi,ze je chory,ma diagnozu,vosli do obchodu a vrestall ako zmyslovzbaveny,nemohli nikde zostat,lebo sa choval nepricetne - zachvaty revu a nakoniec vies aky je problem?
rozhyckany,zbabelsej povahy a kde vedel,ze nie je po jeho,tam proste nechcel byt a robil sceny,je to tak dodnes,pri mame a otcovi diktator a inde sice uz vydrzi ale akonahle je nieco co sa mu nepaci,uzaj s apracu domov,lebo on chce..
a je to povahou naramne zlaty chlapec,dobrosrdecny a pod.,ale bohuzial ho rodicoa znicili-urobili z neho Pana Boha
dieta v 4rokoch nie je schopne zodpovedne sa rozhodovat
moj syn tiez chce byt vzdy doma,lebo sa chce hrat vkuse,a tiez sa mu vacsinou nepaci ani prechadzka,ale nakoniec je vzdy strasne stastny,z esme sli..

autor
15. nov 2023

@pipistrel13 tak čo robiť?