Ahojte,
chcela by som sa poradiť, či mal niekto podobny problém. Syn má 4,5 roka. Ma dobre rodinné zázemie. S mužom sa mu venujeme, tvoríme spolu, pečieme, chodievame na výlety, keď sa dá, objimame ho, vravime mu, že ho ľúbime. Nebijeme ho. Ma aj ročného brata. Nikdy na neho nežiarlil, dokonca sa chce tiež o neho starať. Je taký, odmalička. Nemal separacnu úzkosť a ani sa nehanbil nikdy pred ľuďmi.
A teraz k problému. Jeho prvá veta ráno je, či uvidí kamarátov. Počkaj minulého školského roka, keď zavreli škôlku mal depresiu. Cely deň preplakal v pyžame na gauči a len plakal za deťmi, nechcel ani jesť nič proste. Akokoľvek sme sa s mužom snažili, tak žiadna reakcia. Potom otvorili škôlky a všetko zmizlo, opäť bol šťastný. Teraz to už bolo ľahšie, keď mal doma brata.
Ale aj tak on prakticky víkend pretrpi a čaká na pondelok na škôlku. Mali sme aj obdobie, kedy preplakal celú cestu domov zo škôlky. Už keď ideme zo škôlky, ešte v šatni sa uisťuje, že bude zajtra škôlka a uvidí deti a ak náhodou stretneme deti tak by sa ešte do noci hral s deťmi. Vysvetľovanie nepomaha
Nemáte s tým niekto skúsenosť? Čo vám pomohlo? Ja už rôzmyslam, že by som s ním skúsila odbornú pomoc. Inak je to veľmi milé, šikovné zlaté dieťa.
4,5 ročný musí po vysvetlení pochopiť, že je korona detičky nemôžu chodiť do škôlky, že každý je doma, aj moja bola nešťastná, že kedy pôjde do škôlky a dookola to isté ale proste som vysvetlila a pochopila
Korunu chápe, on bol taký aj predtým, len sa to koronou zhoršilo. Áno kamarátov máme. Do škôlky chodí. Chodil už dva týždne pred veľkou nocou. On je taký od narodenia. Akonáhle sa naučil chodiť a ako-tak rozprávať. Tak na ihrisku bral deti za ruku so slovami "domov". Bolo mu jedno, že ich nepoznal proste ich ťahal domov. On aj na ulici sa pristaví prakticky pri každom, kto ho pozdraví a rozpráva sa s ľuďmi a to robí od kedy vie rozprávať.
Ahoj. Môj zlatý 🥲. Je dobre, že je taký sociálny človiečik. Dobre, že im škôlky už otvorili.
Deti susedov , susedky v jeho veku nemáte? Že by ste mu cez deň nejaký program s deťmi urobili? Nech sa má na čo tešiť a nebojí sa že sa nebude mať s kým hrať.
Skúste mu urobiť plánik(kľudne nejakou maľovanou formou), kde bude vysieť :kedy škôlka a kedy iné aktivity , nech si to sleduje sám. Všetko by som tam dala aj kedy maminka varí obed a on sa musí hrať sám resp. dávať pozor na bračeka,kedy sa potom hra mamka s ním a kedy ocko, potom vaňa, zúbky atď. Podľa mňa by takéto mohlo pomôcť.
Napr. prvýkrát keď šiel do škôlky, tak prvý deň plakal a na druhý deň ráno už po nás skákal, že ideme do škôlky. Žiaden adaptacny proces. Vletel do škôlky, zakričal dobrý deň, vrhol sa na učiteľky a šiel sa hrať. Ešte aj učiteľky boli prekvapene.
Máme plnú ulicu dievčat a chlapcov v jeho veku a väčšinu má dokonca v triede v škôlke. U nás sa ani nedá vyjsť von a nikoho nestretnut.
Dnes sme robili koláč a celú dobu len opakoval, že keď stuhne zanesieme kamarátom, keď kreslime, tak opakuje, že ukážeme kamarátom, keď sme kreslili kamene, tak kreslil aj pre kamarátov...
@pleun ten plánik môžem skúsiť, dobrý nápad
Nedá sa Vám zavolať k Vám domov hrat nejakého malého kamosa? Veď nie 10 deti nakope, ale aspoň jedného
@pribinak pravidelne je z deťmi buď na ulici, alebo u niekoho, či u nas doma aj mimo škôlky. S deťmi sa stretáva aj teraz, skoro všetky deti z ulice v jeho veku sú v jednej triede, tak keď môžu byť spolu v škôlke, tak im nezakazuje ani mimo nej.
Občas mám pocit, že čím viac sme s deťmi, tým je ten čas bez nich horší. Ale zakázať mu ich nechcem, keďže minulý školský rok, sme dodržiavali všetci lockdown a on mal fakt normálnu depresiu.
Máme aj väčšieho psa, sme zaobstarali pre syna, či to nepomôže. Nepomohlo. Nebojte aj keď nepomohlo, pes s nami zostava, je člen rodiny
ja na tom nevidim nic zle, aj ja som taka bola a proste mi bolo s kamaratmi dobre, boli sme spolu aj v skolke aj skole aj mimo nej...a vlastne ani neviem co ti konkretne vadi 🙂
doma bez deti place, nevie sa zabavit chvilu sam?
@dominikac321 presne aj moja mala je podobná. 🙂
Presne toto mam doma! Bola taka presne v tomto veku. Teraz ma 5,5 a je to lepsie aj Ked kamosky su nad vsetko ☺️
Inac aj my zijeme na rakej ulici: 3 kamaratky tu Ma a hraju sa neustale. Povas prveho lockdownu some mali presne co ty opisujes, teraz mame znova zavrete skolky ( nie Slovensko) a ma dovolene hrat sa so susedkami
vyskusaj, za to predsa nic nedas aj ked touto koronou trpia viacere deti, ze sa nemozu stretavat s kamaratmi a nie len deti ale aj dospeli.